Bővül Budapest tömegközlekedése – indulnak a hajójáratok

Index, Népszabadság, Csepel.info

Az új vonal, a két későbbi lehetséges állomással (Forrás: BFVT)

Nyolcmegállós lesz a fővárosi gyorshajójárat, Budán a Batthyány téren kötnek ki a hajók, a többi hét megálló Pesten lesz. Felmérés szerint a járművek két végállomás között azt az időt tudják majd körülbelül, amit a földi tömegközlekedés metróstul – számolt be az Index.hu. Két évtizeddel ezelőtt még hozzávetőlegesen 1 millió ember használta évente a járatokat.

Lelkes Mihály, a megállókat tervező Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. irodavezetőjének nyilatkozata szerint a július elején induló új vonal nyolc állomásos lesz, összesen 3 új (Újpest, Árpád híd, Rákóczi híd), és 5 felújított megállóval (Meder utca, Jászai Mari tér, a Batthyány tér, Petőfi tér, Boráros tér).

A margitszigeti és a római parti kikötők a már eddig is működő városnéző és turisztikai hajózással lesznek elérhetők.

Kerékpárosoknak és mozgássérülteknek ideális lehet

A vízi gyorsjárat összes megállója akadálymentesített, és mozgássérült-parkolóval ellátott, ezért Lelkes szerint igazi alternatívát nyújt ennek az utazási csoportnak. Mivel a hajókon lehet biciklit szállítani, ideális összeköttetést nyújt azoknak, akik dél felől lusták átkerékpározni a városon.

A H7 Csepeli HÉV-ről néhány méter tolás után ugyanis a fedélzeten lehetnek, majd a Batthyány térnél  átszállva tovább utaztathatják járművüket a Pilis felé. Minden hajóállomáson van kerékpártároló, a biztonságra pedig térfigyelő kamera ügyel.

A Népszabadság és a TV2 korábban arról adott hírt, hogy a hajók várhatóan reggel 7 és este 7 között közlekednek. Csúcsidőben 30 percenként, egyébként 60 percenként követik majd egymást a járművek a Dunán. A két végállomás között a menetidő 46, illetve 58 perc lesz, iránytól függően. A járat a jégzajlás időszakát leszámítva egész évben üzemel majd.

A csepelieket leginkább érintő információ: a járatokkal (folyásiránnyal szemben) a Boráros térről 13 perc alatt elérhetővé válik a Batthyány tér, és  21 perc alatt a Jászai Mari tér ( a Combinonak ez utóbbi 16 percébe kerül, de a megállója csak lépcsőzés segítségével elérhető és messzebb is van).

Távlati tervek

Az Index.hu a távlati tervekről is megkérdezte a szakembert. Elképzelése szerint hosszabb távon gyorsjáratú katamaránokkal további, egy déli és egy északi agglomerációs járattal lehetne a szolgáltatást térben bővíteni.

Az agglomerációs hajójáratok lehetséges útvonalai (Forrás: BFVT)

Dél felé, csepeli (Színesfém utca), budafok-belvárosi, érd-ófalui és százhalombattai megállóval számolnak, északon Békásmegyernél, Szentendrén. Leányfalun és Tahin lehetne megálló, de nem kizárt a járat továbbvezetése sem.

A BKK-tól származó információ szerint bérlettel és napijeggyel valószínűleg külön  fizetés nélkül lehet utazni a hajókon. Az egyszeri menetjegy ára 320 és 1000 forint közé eshet. Elképzelhető, hogy a jelenlegi 1000 forint marad, mert akkor valószínűbb, hogy nem szorítják ki a városnéző turisták a helyieket a hajóról.

index.hu

Kapcsolódó:

BKV-bérlettel a Dunára: júniusban indul a menetrend szerinti hajózás

Egy hozzászólás “Bővül Budapest tömegközlekedése – indulnak a hajójáratok” bejegyzésre

  1. mind_the_gap szerint:

    Én üdvözölnék egy Csepel-Budafok járatot. (vagy hidat, vagy alagutat…).

Itt lehet hozzászólni !