“Lex Kál” készül az SZDSZ-nél?

Forrás: SZDSZ, Fidesz-KDNP csepeli frakció, MTI

Az SZDSZ törvényjavaslata szerint az önkormányzati képviselőkre az országgyűlési képviselőkhöz hasonló gazdasági összeférhetetlenség vonatkozna a jövőben. Csepelen a Fidesz-KDNP kifogásolta, hogy a liberális párt helyi elnökének cége őrzi a csepeli galvániszap-telepeket, emiatt pedig erősen megkérdőjelezhető az erdekeltsége abban, hogy a veszélyes hulladékot minél hamarabb elvigyék a kerületből. Később kiderült, hogy nem ez az egyetlen, önkormányzathoz köthető megbízatása van a pártelnök-képviselőnek, aki éves szinten legkevesebb 36 millió forintot kap különböző őrző-védő feladatok ellátására. A Fidesz-KDNP csepeli frakciója szerint ez erkölcsileg összeegyeztethetetlen a képviselői munkával. Kál Károly ugyanakkor a sajtót akkor arról tájékoztatta, hogy a szerződéseivel és képviselői munkájával kapcsolatban kikérte a Közigazgatási Hivatal véleményét, melyekkel semmilyen törvényi kifogás sem volt.

Az SZDSZ szerint indokolt az országgyűlési képviselőséget és az önkormányzati politikai tisztségeket egymástól elválasztani és azt összeférhetetlenként szabályozni – jelentette be Gusztos Péter és Hankó Faragó Miklós SZDSZ-es politikus.

A liberális párt javasolja, hogy az önkormányzati képviselőkre az országgyűlési képviselőkhöz hasonló gazdasági összeférhetetlenségi szabályozás lépjen hatályba – mondta Hankó Faragó Miklós. Az SZDSZ ugyanakkor még nem alakította ki álláspontját a főállású képviselőségről.

Gusztos Péter közölte: a szerdai ötpárti egyeztetésre az SZDSZ egy, a Házszabályt módosító javaslattal is készül, amely szerint a parlament az 1990-es bizottsági rendszerhez térne vissza, vagyis egy képviselő egy bizottságban lehetne tag, ott viszont nem lenne lehetőség egymás helyettesítésére.

A liberális ügyvivő elmondta: szintén önálló törvényjavaslatot dolgoznak ki arról, hogy a személyi jövedelemadóból felajánlható egy plusz egy százalék helyett három százalékról rendelkezhessenek az adózó polgárok. Gusztos Péter azt mondta, be akarják vonni azokat az inaktív társadalmi csoportokat, az egyetemistákat, nyugdíjasokat, akiknek jelenleg nincs lehetőségük felajánlani, és el akarják vágni az összes olyan szálat, amelyek segítségével politikai pártok képviselői dönthetnek a civil szervezeteknek, vagy egyházaknak adott pénzek felett. Hozzátette: normatív finanszírozás csak ott maradna, ahol közfeladatot látnak el ezek a szervezetek.

Gusztos Péter hangsúlyozta: az SZDSZ ragaszkodik ahhoz, hogy az összeférhetetlenségről, a főállású képviselőség kérdéseiről, illetve a párt-és kampányfinanszírozásról ötpárti tárgyaláson egyeztetessenek.

Arra a kérdésre, ez azt jelenti-e, hogy ha a kormányfő a jövő hétre javaslattal áll elő a közélet tisztaságát célzó hét pontból, akkor azt nem támogatják, Gusztos Péter azt mondta: nem láttak még írott javaslatot. Hozzátette: a főállású képviselőség és a képviselők összeférhetetlensége nem nagy kodifikációs munka, azt valószínűleg néhány mondatos törvénymódosításokkal el lehet intézni, a párt- és kampányfinanszírozáshoz viszont több kétharmados törvényt kell módosítani, ezért ez nem olyan kérdés, amit rohammunkában 4-5 nap alatt kellene szabályozni.

Itt lehet hozzászólni !