Kutyákkal szabadon: öt helyszínen várják az állatokat

Helyi Téma

Illusztráció

Ahogy melegszik az idő, egyre több a kutya a szabadban. Körképünkben annak jártunk utána, milyen lehetőségeik vannak az állattartóknak. A kerületben öt nagyméretű futtató áll a kutyatulajdonosok és kedvenceik rendelkezésére.

Ezeket rendszeresen ellenőrzik és karbantartják, ezért biztonságosan tombolhatják ki magukat a négylábúak. Az önkormányzati rendelet értelmében azonban csakis ezeken a helyeken lehet levenni róluk a szájkosarat.  

Tavasszal látszólag mindig megnő a kutyatartók száma. Amíg télen igyekeznek a minimumra csökkenteni a kötelező egészségügyi sétákat, az idő felmelegedésével nő a kint töltött idő is. Vagyis, nincs több kutyatartó, csak jobban szem előtt vannak. Így persze ki vannak téve a közterület-felügyelők ellenőrzéseinek is.

– Általában a szájkosár és póráz nélküli sétáltatás, illetve a kutyaürülék fel nem szedése szokott okot adni a helyszíni bírságra. Természetesen mindent dokumentálunk, és fényképet is készítenek munkatársaink – mondta lapunknak Sághi Jenő, a közterület-felügyelet vezetője.

Azonban a kutyáknak elemi szükségletük, hogy szabadon is futkározhassanak, póráz és szájkosár nélkül. Kert híján ezt a kutyafuttatókban biztosíthatjuk kedvencünknek.

– Jelenleg 5 kutyafuttató van Csepelen – tudtuk meg a Csevak Zrt. zöldterület-fenntartási osztályának munkatársától. – Az Óvoda-Zrínyi utca által határolt területen, Tihanyi utca – Puli sétánynál, Csillagtelepen, a Krizantém utca 26. száma alatt. Ezek területe átlagban 1200 négyzetméter. Ezek mellett két 300 négyzetméteres kutyafuttató található a Hollandi úton és az Árpád utca 6-os szám mellett is.

Napközben kevesebben, de munkaidő után már többen jönnek is a kutyát sétáltató gazdik.

– Az állatoknak is szükségük van a társaságra – mondja Éva. – Itt úgy szaladgálhatnak, hogy nem kell attól tartanom, hogy valakit zavar, hiszen ide mindenki a kutyájával jön. Be vagyunk kerítve, nem félnek a kisgyerekes anyukák, sem az idős emberek.

– Itt ráadásul a gazdák is megbeszélhetik az aktuális témákat, jó kis társaság alakult ki az évek folyamán. Kutyás ügyben is adunk egymásnak tanácsokat – teszi hozzá Madox gazdája, Sarkadi József. – Volt, hogy valaki elutazott, és egy másik gazdira bízta az állatot, amivel nem is volt gond, hiszen az állatok már ismerték egymást. És persze, zacskóval is mindig kisegítjük egymást.
Zacskó, kutyapiszok. A sarkalatos, társadalmat megosztó kérdések. Merthogy a kutyafuttatók arra is hivatottak, hogy a kutyák itt végezzék el a dolgukat, ne a köztereken. Itt ugyanis biztosan találnak szemetest.

– Jelenleg 111 kutyapiszok-gyűjtőláda található a kerületben, többek között a futtatókon is – kaptuk a számszerű tájékoztatást a fenntartótól. – A ládákon tavaly óta nincsenek zacskók, mert gazdaságtalan volt a fenntartásuk, pótlásuk. A csepeli kutyatulajdonosok részére igény felmerülése esetén tulajdonosonként egyszeri alkalommal 500 darab gyűjtőzacskót biztosítunk térítésmentesen. A gyűjtőzacskók átvehetők oltási könyv és lakcímkártya felmutatása mellett a Csevak Zrt. ügyfélszolgálatán, a készlet erejéig.

A kezdeményezés célja az volt, hogy a zacskók biztosan az érintett felhasználókhoz kerüljenek. Hiszen a köztisztaság és a környezetünk védelme mindannyiunk közös ügye.

Kulcsár Tamara- helyitema.hu

2 hozzászólás “Kutyákkal szabadon: öt helyszínen várják az állatokat” bejegyzésre

  1. Lakó1214 szerint:

    “- Általában a szájkosár és póráz nélküli sétáltatás, illetve a kutyaürülék fel nem szedése szokott okot adni a helyszíni bírságra. Természetesen mindent dokumentálunk, és fényképet is készítenek munkatársaink – mondta lapunknak Sághi Jenő, a közterület-felügyelet vezetője.”

    Erre, mifelénk még nem történt ilyen. Szájkosarat még nem láttam a lakótelepen és a póráz is a gazdinál van, a “cucc” meg marad, ahol kipottyant.

  2. földhözragadva szerint:

    Sok az autó, kevés a parkoló, ezért folyamatosan büntetgetik a zöldben (talán a vak elhiszi, hogy zöld) parkolókat. Ok. Sok a kutya, kevés a kutyafuttató, ezért elenyésző százalékban büntetgetik a zöldben dolgukat végző kutyák tulajdonosait. Nem Ok…:(

Itt lehet hozzászólni !