Kevesebb pénzből több munkát végeznek

Csepel.hu

A 2010 őszi választások után jelentős változások történtek Csepelen. Az önkormányzat új vezetése megszüntette a korrupció-gyanús szerződéseket, és feljelentéseket tett minden olyan esetben, ahol lehetségesnek találta a bűncselekmények bebizonyítását – de azonnal hozzákezdett egy jól működő, hatékony önkormányzati működés megteremtéséhez is.

Ma a csepeli önkormányzat több mint kétmilliárd forinttal kevesebből működik 2010 őszéhez képest, mégis magasabb színvonalon tudja ugyanazt a munkát elvégezni, mint korábban. Ez igaz az önkormányzat vagyonkezelő cégére is, ahol korábban volt olyan MSZP-s vállalkozói kör, akik több mint 800 millió forint értékben kaptak különböző megbízásokat, de az egyik SZDSZ-es politikus cégeinek is “lecsusszantak” 220 millió forint értékben különböző megbízások. Jól mutatja az előbb leírt folyamatot a Csepeli Vagyonkezelő mai munkája is, melynek vezérigazgatójával a Csepel.hu oldalon jelent meg interjú. Az alábbiakban ezt idézzük.

Noha a CSEVAK Zrt. tevékenysége bővült az utóbbi időben, ráadásul több alkalmazottat foglalkoztat, mint az előző önkormányzat idején, a társaság képes volt csökkenteni a kiadásait. A cég neve is hamarosan megváltozik, bejegyzésre vár a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. elnevezés. A részletekről Werner Péter vezérigazgatót kérdeztük.

– Hogyan változott a CSEVAK Zrt. tevékenysége az utóbbi másfél évben? Melyek az új feladatok, miként változott a létszám?

Az elmúlt 16 hónapban egyrészt jelentősen bővült a CSEVAK Zrt. feladatköre, másrészt a tevékenységeink elvégzésének formája is megváltozott. Előbbire példa, hogy a Csepeli Piac Kft. működtetését tavaly májustól, az OSZI intézményi karbantartói csoportját pedig júliustól vettük át. Idén január elsejétől további intézmények üzemeltetését is mi végezzük el. Ide tartozik a Posztógyár utcai tanuszoda, a Rákóczi kert, valamint a Hollandi úti ifjúsági tábor. A tevékenységeink ellátását nagyrészt már nem külső kivitelezőkre bízzuk, ahogyan ez korábban történt, hanem munkatársaink végzik el. Ennek következtében nagymértékben megnőtt azoknak a feladatoknak a mennyisége és aránya, amelyet magunk látunk el, és a saját eszközparkunkat vesszük igénybe. A társaság létszáma duplájára nőtt idén januárra, emellett új vezetők kerültek a felelős pozíciókba. A letisztultabb és átláthatóbb szervezeti felépítés kialakításával is alkalmazkodtunk az új körülményekhez. A teljes körű változtatás szándékát jelzi, hogy társaságunk nevét is szeretnénk lecserélni a közeljövőben. A CSEVAK Zrt. helyett Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt. lesz a társaság új neve. A névváltozás jelenleg cégbírósági bejegyzésre vár.

– Hogyan illeszkedik a CSEVAK tevékenységébe a közmunkaprogram?

Az ennek kapcsán felmerülő szervezési feladatok ellátása a kerületben szintén az általunk ellátandó új tevékenységek egyike. Ugyanakkor mégsem beszélhetünk teljesen új feladatról, mert társaságunk tavaly is alkalmazott közfoglalkoztatott kollégákat, s ezt idén is folytatjuk. A közfoglalkoztatásra jelentkező intézményekkel és más érintett szervezetekkel gördülékeny munkakapcsolatot kellett kialakítani. A cél az, hogy a közfoglalkoztatásra irányuló kérelem összeállításának támogatása érdekében a lebonyolításban részt vevő hivatalokkal jó munkakapcsolat jöjjön létre. Az érintett intézmények, illetve cégek közé tartozik egyebek között a polgármesteri hivatal szociális ágazata, a helyi munkaügyi kirendeltség, a foglalkozás-egészségügyi szolgáltató. Mindezek mellett egy-egy pályázati ciklusban a lehetséges közfoglalkoztatott kollégák körében mi végezzük el a toborzást és az ügyfélfogadást. A saját feladataink ellátása érdekében alkalmazott közfoglalkoztatottakról azt mondhatom, hogy cégünk 2011. március 1-je és június 30-a közötti pályázati ciklusban 43, míg a 2011. szeptember 1-je és november 30-a között 50 embert foglalkoztatott 4 órás munkarendben. Emellett 2011. március 1-je és december 31-e között 16 munkás 8 órás munkarendben dolgozott. A munkakörök jellemzően kertészeti, hulladékgyűjtési segédmunka és karbantartói tevékenység volt. Fontos megemlíteni, hogy mindegyik pályázati ciklusban dolgoztak nálunk olyan munkatársak, akiket a ciklus végén a teljesítményük alapján – ha csak határozott időre is –, de saját alkalmazotti állományba tudtunk felvenni. A 2012. évi közfoglalkoztatáshoz kapcsolódóan – az önkormányzati költségvetési tervezés lezárását követően – februárban megkezdődtek az intézményi kérelmek összeállításával kapcsolatos egyeztetések és elkészítettük a saját kérelmünket is a munkaügyi központnak. Így hamarosan idén is újra munkába állhatnak az önkormányzati érdekszférába tartozó vállalatoknál és intézményeknél a közfoglalkoztatott kollégák.

– Mennyivel lett gazdaságosabb a cég működése?

– A korábbiakhoz képest kevesebb pénzből gazdálkodunk úgy, hogy feladataink köre bővült, és több munkatársat foglalkoztatunk. A 2011. évi tervezés során, amikor még nem tudhattuk pontosan, hogy milyen pluszfeladatok várnak ránk, a 2010. évi költségvetési kiadásnak megfelelő összeggel, azaz 1,5 milliárd forinttal számoltunk. Ez az összeg a CSEVAK Zrt. által az önkormányzat megbízásából ellátott feladatok finanszírozását célozta. Ezzel szemben – már az év közben ránk bízott pluszfeladatokkal együtt – az önkormányzatnak a tevékenységünk pénzügyi fedezetére kevesebb, mint 1,3 milliárd forintot kellett fordítania. Vagyis egyértelműen olcsóbban gazdálkodtunk, mint a korábbi önkormányzat idején működő CSEVAK.

Forrás: Csepel.hu

11 hozzászólás “Kevesebb pénzből több munkát végeznek” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Hajrá.

  2. Manitu szerint:

    Várom Lakó meg Csaba Péter hozzászólását, hogy ha a bandájuk nem turbótolvaj volt, akkor hogyan lehetséges milliárdokat megtakarítani, miközben a szolgáltatásokat még javítják is.

  3. földhözragadva szerint:

    Manitu, ne adj nekik ilyen magas labdát. Pillanatnyilag csak szájkarate folyik. Az eredmények majd bizonyítanak, reméljük hogy javarészt jót…

  4. CsepeliNo1 szerint:

    Kevesebb pénzből több munkát végeznek.

    Ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-ha-haaaaaaa…

    De nem tette hozzá, hogy érdemi munkát! Addig ez a cím (beszéd) a vicc kategóriájába tartozik!

  5. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    “Kevesebb pénzből több munkát végeznek”
    1.) Az ötéves tervet négy év alatt teljesítjük
    2.) Három ember helyett kettő dolgozik
    3.) Egynek a fizetéséért!
    Milliárdokat lehet ezzel a módszerrel megtakarítani!
    Csak így érhetjük utól magunkat! ))) 🙂 (((

  6. szigetország szerint:

    grün!

    Lassan te is visszaadhatod a doktori címedet, nem gondolod?!

    A Csevakkal kapcsolatban tárgyi tévedésed, hogy kevesebb ember dolgozik: ellenkezőleg, több lett a kétkezi munkás…

  7. Dr. grün szerint:

    szigetország!
    A doktori címet nem visszaadni, ha nem visszavonni szokták! Nem nézel tv-t?!
    Több lett a kétkezi munkás, akik kevesebb pénzből több munkát végeznek……?!
    Ne kelljen mondanom, hogy azt minek nevezzük, mert a fityusz azt a szót tiltólistára tette!
    ))) 🙂 (((

  8. Manitu szerint:

    A Csevak most jóval több emberrel dolgozik, több munkát végez el és kevesebb pénzből. Ja, és most érdemi munkát végeznek.

    Érdekes, hogy ti is tudjátok, mi történt ott, mit műveltek Szenteczky idején. Nem az a csoda, hogy ez sikerült, hanem az, hogy ti még mindig véditek Szenteczkyéket meg az akkori MSZP-s mutyibrancsot.

  9. szigetország szerint:

    grün!

    A Csevakról: még egyszer mondom, hogy több lett a kétkezi munkás, és kevesebb közpénz fogy el.
    Nem tudom, baj-e?

  10. Té-Gé szerint:

    Látszata nincs, amúgy még lehet igaz. 🙂

  11. prof. em. Dr. islander szerint:

    Manituka

    “…ti még mindig véditek Szenteczkyéket meg az akkori MSZP-s mutyibrancsot.”

    Hát. Azért ami akkor volt, azért tényleg gáz. Ez tény. Reméljük nem lesz többé ilyen a Csevak gazdálkodása.

Itt lehet hozzászólni !