Tarlós: Szerdán megoldódhat a BKV problémája

MTI, Inforadio.hu

A kormány a szerdai ülésén várhatóan dönt arról, hogy biztosítja a BKV jelenlegi, 63 milliárd forintos adósságállománya számára az állami garanciát – közölte Tarlós István. A főpolgármester sajtótájékoztatóján beszámolt arról is, hogy szándéknyilatkozatot fogadott el a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlása kapcsán, az átadás részleteit egy későbbi ülésen a testület elé terjesztik.

Az állami garanciát a fővárosnak és nem a BKV-nak nyújtja a kormány. A közgyűlés hétfői rendkívüli ülése ezért arról döntött, hogy Budapest teljes garanciát vállal a BKV adósságállományára, illetve további öt milliárd forint tulajdonosi támogatást nyújtanak a közlekedési cégnek – közölte Tarlós István.

Ezzel a lépéssel a BKV finanszírozási problémája a következő három évre megoldódik, a következő lépés a hosszú távú finanszírozás biztosítása lesz. Tarlós István ezzel kapcsolatban közölte, folytatódnak az erről szóló egyeztetések, a kormány előtt több tucat javaslat fekszik, de azokat a főpolgármester továbbra sem nevezte meg. Mint mondta, a kormány döntése után tájékoztatja majd a közvéleményt.

Hozzátette: április 15-ig meg kell egyezni a hosszú távú finanszírozásról, ezt követően feloldják a tavaly év végén zárolt 32 milliárdos normatívát, és megköthető lesz az új közszolgáltatási szerződés is, amely április végén jár le.

Szándéknyilatkozat a vízművek ügyében

Szándéknyilatkozatot fogadott el a Fővárosi Közgyűlés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjának visszavásárlása kapcsán, az átadás részleteit egy későbbi ülésen a testület elé terjesztik – jelentette be Tarlós István főpolgármester.

Mint ismertette, a főváros előzetesen 15,1 milliárd forintos visszavételi árról egyezett meg a két külföldi befektetővel. Ha 90 napon belül nem jön létre a megállapodás, a főváros él a rendkívüli felmondás lehetőségével.

Tarlós István közlése szerint a főváros az 1997-ben kötött szerződésben előírt összeghez képest 1,4 milliárd forinttal kedvezőbb összegért juthat hozzá a társasághoz, s a városban maradhat a következő tíz évben kifizetendő mintegy 33 milliárd forintos menedzsmentdíj is.

Forrás: MTI, Inforadio.hu

Itt lehet hozzászólni !