Havas Szófia nemet mondott a Mansfeld Péter parkra

Csepel.info, MTI, Mno.hu

 

Mansfeld Péter csepeli emléktáblája


Mansfeld Péter csepeli emléktáblája

 

Több utcanév változtatásról is döntöttek a képviselők a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén. A Tűzoltó utcából kialakított IX. kerületi közterületet Salkaházi Sára parknak, a II. kerületi Világifjúsági parkot pedig Mansfeld Péter parknak nevezték át. Mansfeld Péter (1941. március 10.–1959. március 21.) az 1956-os forradalmat követő megtorlások legfiatalabb áldozata, a forradalom mártírja. Általános iskolai tanulmányait a Medve utcai Általános Iskolában végezte – itt emléktábla őrzi emlékét –, majd a csepeli Rákosi Mátyás Tanintézetben lett esztergályostanuló (ennek utódintézményében a csepeli Fidesz helyezett el emléktáblát), 1956-ban a MÁVAG-nál dolgozott. A forradalom idején a “Szabó bácsi” vezette Széna téri ellenálló csoporthoz csatlakozott. Tetteiért halálra ítélték, 1959. március 21-én, tizenegy nappal a 18. születésnapja után, kivégezték.

 

Egyedül Havas Szófia szavazott nemmel a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén arra a kezdeményezésre, hogy a II. kerületi Világifjúsági parkot Mansfeld Péter parknak nevezzék át. Mint ismert, Havas Szófia az 1956-os forradalmat korábban antiszemita, nyilas zavargásoknak minősítette, szavaiért bocsánatot nem kért, s a katyini mészárlás emlékművének felállításáról szóló közgyűlési határozat elfogadásakor tüntetőleg kivonult az ülésről.

 

Mint ismert, Havas Szófia az 1956-os forradalmat antiszemita, nyilas zavargásoknak minősítette, szavaiért bocsánatot nem kért, s a katyini mészárlás emlékművének felállításáról szóló közgyűlési határozat elfogadásakor tüntetőleg vonult ki. A bolsevik nézeteket valló MSZP-s képviselő számos más vezető szocialista politikushoz hasonlóan a KISZ-ben kezdett el politizálni saját életrajza szerint is, s nem szűkölködött a különböző köztestületekben betöltött tisztségekben.

 

Vita nélkül, egyhangú szavazással támogatta a közgyűlés a Szépművészeti Múzeum térszint alatti bővítéséről szóló javaslatot. A várost vezető MSZP-SZDSZ koalícióval napközben sok esetben együtt szavazott az MDF is. Így például a Városliget szélére szánt Szónokok Hordója, egy Hyde park jellegű fórum kialakítása érdekében. Az SZDSZ-szel megszavazták azt is, hogy e célra 30 millió forintot biztosítsanak. Mivel azonban az MSZP – Horváth Csaba kivételével – és a Fidesz-KDNP elutasította ezt, végül is pénzt nem adtak a fórum kialakítására.

 

Centrál Színházra változtatta a Vidám Színpad Kht. nevét a társulat kérésére csütörtökön a Fővárosi Közgyűlés. Bőhm András (SZDSZ) javaslatára azt viszont nem fogadták el, hogy a kht. 14 milliós önkormányzati tartozását elengedjék, és nem járultak hozzá ahhoz sem, hogy kht. helyett kft. legyen a színház működési formája. Gy. Németh Erzsébet (MSZP) szerint a tartozás elengedéséről azután lehet szó, ha a színház vezetése tételesen és összegszerűen bemutatja az elvégzett és a kötelezettségvállalásokkal érintett felújításokat, illetve, ha ezek nem ellentétesek a társulat közszolgáltatási szerződésével. Egyhangú szavazással hozzájárult a közgyűlés ahhoz, hogy Arthur Koestler világhírű író tiszteletére szobrot állítsanak a Városligeti fasorban. Egyidejűleg 9 millió forinttal támogatták a szoborállítás 20 millió forintos költségét. Hozzájárult a közgyűlés ahhoz is, hogy a XII. kerületi Árnyas köz nevét Sztehlo Gábor utcára változtassák.

 

Forrás: Csepel.info, MTI, Mno.hu

10 hozzászólás “Havas Szófia nemet mondott a Mansfeld Péter parkra” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    A magyar demokrácia elbír az országgyűlésben egy-két szélsőbaloldali, cionista képviselőt, hasonlóan a szűkséges kisebbségi képviselőkhöz.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  2. morzsi szerint:

    Nagyapó!

    Nem szabad, hogy elbírjon!

    Nem lenne szabad engedni, hogy ezt megtehessék! Amikor a holokausztról, a nácizmusról van szó, a magyar ballib sajtó rögtön ugrik anélkül, hogy tájékozódna! Most miért nem?

    U.i.:
    Ez egy általam cenzúrázott hozzászólás! Első felháborodásomban bővebben és durvábban fogalmaztam!

  3. Papi szerint:

    T! Morzsi és Nagyapó!
    Nem értem miért lepődtök meg Havas Szófia kirohanásán, amikor 56-ra valaki ma Magyarországon bűntetlenűl azt mondhatja, hogy neki fasiszta csőcselékett jelent 56, akkor ez semm meglepő, hogy nem ért eggyet bár milyen 56-al kapcsolatos eseménnyel. Azért ez nagyon szomorú, hogy ilyen személyek szerepelhetnek a közéletben.

  4. DFK szerint:

    Érdekes, ha másik áldozat emlékét nem tisztelné egy képviselő, világraszóló botrány lenne. Itt is ketős mérce van. Ne lehessen megkérdőjelezni a kommunizmus áldozatait sem!

  5. zed szerint:

    -törölve-

  6. Gordon szerint:

    Jól látod zed. Valóban az vagy.

  7. Jobb Csepelért szerint:

    :D:D:D:D

  8. Gordon szerint:

    -törölve-

  9. Teri szerint:

    Gyerekek! Ma mindenkinek önértékelési rohama van? 😉

  10. Gordon szerint:

    Én nem vagyok.

    Admintól kérem, hogy törölje a 19:27-est, majd szólok ha mégis meggondolom magam ebben a témában. 🙂

Itt lehet hozzászólni !