Interjú Andrzej Krisztof Kunert miniszterrel

Tisztelet és szolidaritás

Csepel.hu

A március 22-én Csepelre látogató lengyel államfői delegáció tagja volt Prof. Dr. Andrzej Krisztof Kunert miniszter, a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács főtitkára, aki interjút adott a Csepeli Hírmondónak.

– Miniszter úr, kérjük, először mutassa be, mivel foglalkozik az a tanács, amelynek ön a főtitkára?

– Legfontosabb feladatunk, hogy felkutassuk, ápoljuk a lengyel hősiességet és mártíromságot őrző emlékhelyeket, természetesen nem csak Lengyelországban, hanem az egész világon. Már több mint negyven országban találtunk lengyel katonasírokat, ebből is látszik, hogy nem kis feladat, amit vállaltunk. A sírok gondozása mellett évfordulókat és megemlékezéseket rendezünk, emlékhelyeket létesítünk, kiállításokat szervezünk. Lengyelországban együttműködünk azoknak az országoknak a diplomáciai testületeivel, akiknek a katonái a mi országunkban hunytak el.

– A lengyel és a magyar államfő jelenlétében március 22-én emléktáblát avattak Csepelen. Ez a tábla pontos másolata a 2011-ben, Varsóban felállított emlékműnek. Mire emlékeztet a tábla?

– Tisztelettel adózva a magyar nemzetnek – ezekkel a szavak kezdődik a tábla és arra a segítségre emlékeztet, amit 1920 nyarán a magyarok nyújtottak a lengyeleknek. A magyar kormány utasítására a csepeli Weiss Manfréd Művek minden lőszerkészletét a lengyel hadsereg számára tartalékolta és gyártotta. Abban, hogy országunk hadserege nagy győzelmet aratott a szovjet Vörös Hadsereg felett, nagy szerepe volt ennek a segítségnek is. A Varsóban és a Csepelen leleplezett emléktáblák a két nép szolidaritását, barátságát jelképezik.

A táblaavatás után sor került a Jerzy Popiełuszko emlékére állítandó harangláb alapkőletételére is. A haranglábat ez év szeptember 14-én adják majd át. Németh Szilárd csepeli polgármester kezdeményezésére a kerületben már utcát is elneveztek a boldoggá avatott lengyel plébánosról.

Popiełuszko atya, akit 1984-ben gyilkolt meg a kommunista politikai rendőrség, a megtörhetetlen emberi jellem nagyszerű példája. „A rosszat jóval győzzük le” – ez volt a jelmondata a mártírhalált halt papnak. Azt gondolom, ez mindent elárul róla.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !