Ezermilliárd forintos akna

Végső visszaszámlálás a Nokiánál

Magyar Hírlap, TV2 Tények

A Gyurcsány–kormány olyan privatizációs szerződést kötött, amely szerint csaknem ezermilliárdot kellene az államnak kifizetnie a Budapest Airportnak, ha a nemzeti légitársaság felszámolás alá kerül.

Százszázalékosan bebiztosította magát a budapesti légikikötőt üzemeltető Budapest Airport (BA) korábbi tulajdonosa, a British Airports Authotity, amikor a Gyurcsány–kormánnyal megkötötte a Ferihegyi repülőtér privatizációs szerződését. Ebben ugyanis az áll – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos –, hogy csaknem ezermilliárd forintot kell az államnak a BA-nak fizetnie, ha a Malévot felszámolják.

Budai Gyula jelezte, mindezzel Gyurcsány Ferenc nyilatkozatára rea­gál, amelyben a volt miniszterelnök közölte, kormánya nem adott felhatalmazást arra, hogy titkos záradék kerüljön a BA privatizációs szerződésébe, és nem is tud róla, hogy lenne ilyen. Az elszámoltatási kormánybiztos felolvasott a BA–val kötött szerződésből. E szerint „a felszámolási megszűnési összeg (…) megegyezik azzal, amely abban az esetben lenne fizetendő, ha a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) megszünteti a vagyonkezelői szerződést”.

Budai tájékoztatása szerint a hitelezőnek elsőbbséget biztosító, úgynevezett senior adósság kilencven, illetve a tőkejuttatás 97 százalékát kell megfizetni a BA fő tulajdonosának, a német Hochtief cégnek a Malév felszámolása esetén.

A vagyonkezelői szerződésben tételesen szerepel senior adósság címén 1,5 milliárd euró, további hatvanmilliárd forint a részvények ellenértékeként, 390 milliárd forint a 75 évre szóló vagyonkezelési jogért és 15 milliárd forint ingóságok ellenértékeként.

A kormánybiztos kiemelte: „Elképzelhetetlennek tartom, hogy Veres János akkori pénzügyminiszter, a tulajdonosi jogok gyakorlója, valamint Gyurcsány Ferenc, illetve Bajnai Gordon volt kormányfők ne tudtak volna a szerződés részleteiről.” Budai szerint a KVI akkori vezetője, Zelles Sándor által aláírt szerződés nem a magyar állam, hanem a külföldi cég érdekeit képviseli. Budai Gyula emiatt feljelentéskiegészítést tesz. Közölte, korábban a BA privatizációja ügyében hivatali visszaélés, hűtlen és hanyag kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, mert az elmaradt fejlesztések és a szankciók miatt a magyar államot körülbelül 85 millió euró kár érte. Elmondta azt is, elképzelhető, hogy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a Malév privatizációs szerződése ügyében.

A fentiekkel kapcsolatban Veres János a Lánchíd Rádiónak azt mondta, nem foglalkozik Budai-féle állításokkal, mert számtalanszor bebizonyosodott már, hogy hozzá nem értő, hazug emberről van szó.

Forrás: Magyar Hírlap

Végső visszaszámlálás a Nokiánál

Négyezer fős elbocsátásról döntött a Nokia, ebből 2300 főt a magyarországi, komáromi gyárból küldenek el. A cégcsoport, amely 1,07 milliárd eurós adózott veszteséggel zárta a tavalyi utolsó negyedévet, Ázsiába helyezi át az okostelefonok gyártását. A lapunknak nyilatkozó adószakértő szerint vannak olyan területek, amelyekben Európa és azon belül hazánk nem tud versenyezni a távol-keleti államokkal.

Az év végéig 2300 főt bocsát el a Nokia Magyarországon – közölte tegnap a cég. A leépítést azzal indokolták, hogy Komáromból (ahol összesen 4400-an dolgoznak), a mexikói Reynosából és a finnországi Salóból az ázsiai üzemeikbe helyezik át az okostelefonok gyártását. A három országban összesen négyezer dolgozót küldenek el. Niklas Savander, a Nokia Markets ügyvezető alelnöke szerint nem költséghatékonysági szempontok, hanem főként iparági változások miatt döntöttek a komáromi leépítés mellett.

Az áthelyezéssel ugyanis közelebb kerülnek a beszállítóikhoz, így gyorsabban tudják az innovációikat is bevezetni a piacra. Az alelnök jelezte azt is, minden olyan kötelezettségnek eleget tettek, amelyet a magyar kormánytól kapott támogatás ellenében korábban vállaltak.

Simai Anna, a komáromi Nokia kommunikációs vezetője lapunknak azt mondta, a komáromi gyár továbbra is a vállalat ellátási láncának fontos része marad. A cég már bejelentette szándékát a munkaügyi hivatalnak is, és jelezte: a dolgozóknak helyi igényekre szabott támogatási programot kínálnak, amely magában foglalja az anyagi támogatást is. Az érintetteknek a kötelező felmondási időn túl plusz kéthavi bért is adnak. „Tavaly ősszel a kolozsvári gyár bezárása kapcsán a cég már jelezte, hogy újragondolja európai érdekeltségeinek helyzetét, így a komáromi gyárét is” – magyarázta Molnár Attila, Komárom polgármestere. Hozzátette: a Nokia így is a régió legnagyobb munkáltatója marad.

A Nemzetgazdasági Minisztérium is felajánlotta segítségét, s közös munkacsoport felállításáról állapodott meg Yrjö Eskolával, a komáromi gyár igazgatójával.

A Portfolio.hu emlékeztetett, a Nokiával a kormány a növekedési tervében is számolt, amelynek konzultációs anyaga több helyen is szól a finn gyártóról. A dokumentum Komáromot mint a Duna menti innovációs tengely egyik központját említi. Tavaly novemberben a kabinet pedig arról döntött, hogy tíz százalékkal támogatja a Nokia Siemens Networks Kft. 2,7 milliárd forintos, 224 új munkahelyet létrehozó beruházását.

Úgy tűnik, a Nokia az elmúlt időszakban lemaradt az okostelefonok globális piacán, ahol a részesedése a tavalyi negyedik negyedévre 12 százalékra csökkent. Ezt az időszakot összességében 1,07 milliárd eurós adózott veszteséggel zárta, az értékesítés 21 százalékkal esett vissza. A társaságnak így mindenképpen javítania kell a versenyképességét.

„Vannak olyan területek, amelyeken Európa és azon belül Magyarország nem tud lépést tartani Ázsiával” – mondta lapunknak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő.

Jelezte, a befektetők csak a hatodik-hetedik helyen mérlegelik az adórendszert, nagyobb súllyal esik latba a bérszínvonal. Ázsiában pedig jóval olcsóbban lehet dolgoztatni. Így hazánk az adórendszerével csak azokat a befektetőket csábíthatja ide, akik a régió államai között mérlegelnek.

Forrás: Magyar Hírlap

40 hozzászólás “Ezermilliárd forintos akna” bejegyzésre

  1. Narancsvírus szerint:

    Gyerekek, lassan már két éve ti vagytok, de ti semmiért nem vagytok felelősek? Közeledik a Kossuth tér felé az éhségmenet, ami az éhséglázadások előjele!

  2. Menyhért Péter szerint:

    Kedves fideszesek!

    Komolyan gondoljátok még mindig, hogy idióta ovódás módjára mindig csak a másikra mutogattok, hogy Ő kezdte? Ki a francot érdekel ez már?

    Közel két éve képviselitek a magyar államot, a magyar népet, és még mindig azt kell hallgatni: a gyurcsány!

    Ha tényleg minden rossznak az okozója a gyurcsány, akkor miért van még mindig a parlamentben, miért nem ül? Ha azért nem ül, mert nem bűnös, akkor miért nem fejezitek be ezt a gyogyós mutogatást?

    Elb..tátok a Malévet is, mert valami idióta kormányzati felügyelőt tettetek oda, szakember helyett! Ti fogjátok kifizetni saját vagyonotokból azt a sz..rt, amit okoztatok?

    Ha Budai Gyula igazat beszél, akkor hogyan hagyhattátok, hogy Leállítsák a Malévot?
    Már mindenki hazudozik össze vissza a KÉTHARMADOSOK közül?

    Hányingerem van ettől a vezetéstől; a sok hülye politológustól, meg a kollaboráns magyar értelmiségtől.
    Lassan nem marad más lehetőség: elmenni ebből az országból minél messzebb; oda, ahol normális emberek normális életet élhetnek; ahol a miniszterelnök és párttársainak magasabb nettó fizetése miatt nem teszik tönkre tönkre félmillió nyugdíjas és rokkant ember életét.

  3. Manitu szerint:

    Ja igen, két év után Gyurcsányék döntéseiért a Fidesz lesz a felelő, és a Nokia rossz üzletpolitikája is Orbán Viktor hibája lesz.

    Így gondolkozik Menyhért péter és Értelemvírus. Gratulálok. Hülyébbek már nem lesztek.

  4. Jeniszej szerint:

    “”A „huszadik század” nem ért véget. Sok minden megváltozott, de az, ami megoldatlan – az emberi emancipáció és akadálya, a holtmunka uralma az élőmunka fölött – nem változhatott meg.
    A kapitalizmusból kiveszett a „humanista” polgári kultúra, a szocializmusból „mint valóságos mozgalomból” kiveszett a prófétai öntudat. Semekkora sivárság és letargia nem rejtheti el, azonban azt, hogy a ma már utópikus harsonaszóval meg nem fogalmazható probléma megmaradt. Azt nem tudom, lesz-e alkalom hősi halálra. Most úgy látszik, – nem.
    Multinacionális tőke – a hirtelen privatizált helyi vállalatok egy részének „karcsúsított” (downsized) részvételével – aztán ismét helyreállította a termelőkapacitások egy részét (ezeket is többnyire technikailag „lebutított” [dumbed-down], szalagmunkára alapozott, brutálisan munkásellenes, bármikor „kiszervezhető” [outsourcing] formában). A rossz hatásfokkal működő, alultőkésített, éhbérért dolgoztató, rendszeresen munkajogot sértő, adóelkerülő kisvállalati kör is elkezdett úgy-ahogy működni, elsősorban bedolgozóként, alvállalkozóként, a multinacionális kereskedelmi vállalatok kiszolgáltatott beszállítójaként. A munkanélküliség, részint rejtett változatokban – korengedményes és rokkantnyugdíj, „egyéni (kényszer) vállalkozók” (Ich-AGs) nyomorú tengődése – a sztratoszféra irányában szabadult el, az elszegényedett állam hagyta összeomlani az infrastruktúrát (elsősorban a közösségi közlekedést és a szociális bérlakás intézményét, majd az egészségügyet és az oktatást stb.).””
    🙂

  5. Dr. grün szerint:

    Manitu!
    “Tekintettel arra, hogy az Európai Unióban zajló politikai viták felelőtlensége és a hazánkat érő megalapozatlan vádak miatt egyre többen fordulnak el az Uniótól, érdemes arra is figyelni, hogy 2004-2010 között Magyarország 5,8 milliárd eurót fizette be a közös kasszába, ugyanakkor 15,5 milliárd euró támogatás érkezett. A mérleg rendkívül pozitív, a 2011-es rekordévet is számolva 14 milliárd euró (több mint 4000 milliárd forint) többlet, a mai világgazdasági helyzetben pedig ez az egyik legfontosabb külső segítség a felemelkedésünkhöz” – hívta fel a figyelmet Surján László kereszténydemokrata politikus, az Európai Parlament nemrég megválasztott alelnöke.
    Mégse legyünk gyarmat?! ))) 🙂 (((

  6. Kovács Ernő, két éve még a szocikat köpködted, most meg ők a favoritok? A finn gumicsizmagyártó és fafeldolgozó cég meg térjen vissza az eredeti profiljához! Az okostelefonok tulajdonképpen elsősorban számítógépek, s csak mellesleg telefonok. Úgysem fog tudni versenyezni az eredetileg is számítógépeket gyártókkal, mert ha képes lenne rá, akkor a Nokia már rég letarolta volna azt a piacot is, hiszen a haszon a lényeg, nem az hogy az miből származik.
    http://csepel.info/?p=18205#comment-118207 “Magyarország új alapokon áll – Orbán Viktor évértékelője”
    Rád is vonatkozik, amit tegnap Menyhért Péternek írtam, kár vezérezni, nem mindenről ő tehet! Gyurcsányék mi a fenének adták el a repülőteret, ha csak ilyen feltételekkel volt rá vevő? Fizessen az aki aláírta, meg aki jóváhagyta! Mellesleg Ernő nem vagy te olyan buta, hogy bevedd, hogy mindig mindenért az elsőszámú vezető felel illetve hogy a jólétet is ő biztosítja, mint például Kádár elvtárs!

  7. "?!" szerint:

    Amint azt az alábbi MTI (a gyengébbek kedvéért: MTI = Magyar Távirati Iroda) híradásból megtudhattuk, a MALÉV nevű aknáról már a Bajnai-kormány hivatali ideje alatt (több mint 2 évvel ezelőtt) értesültek a jelenlegi kormány miniszterei (Varga Mihály és Fellegi Tamás), továbbá a Fidesz írásban is jelezte, hogy egyetért a Bajnai-kormánynak a MALÉV-vel kapcsolatos intézkedéseivel, ezért valószínűsíthető, hogy az Orbán-kormány több mint két év alatt csak azért nem hatástalanította a MALÉV nevezetű aknát, mert mint ismeretes, egy akna-hatástalanításra kiképzett magyar tűzszerésztiszt 2010-ben életét vesztette Afganisztánban. (Más meg nem értett hozzá.)

    MTI. 2012.02.04. 15:20.:

    A második Orbán-kormány nem élt azokkal a lehetőségekkel, amelyeket a Bajnai-kormány ajánlott fel, s a másfél éves halogatás, az állami pénzeknek a nemzeti légitársaságba pumpálása okozta végül, hogy Brüsszel tiltott állami támogatás miatt megbüntette a Malévot – mondta Oszkó Péter a Népszavának.

    Választhattunk, hogy hagyjuk csődbe menni a Malévot, vagy keresünk valamilyen megoldást a továbbélésre.
    Egyeztettünk az akkori ellenzéki párt, a Fidesz politikusaival, főleg Varga Mihállyal, de egyszer Fellegi Tamással is – mondta a Népszava szombati számának a Bajnai-kormány pénzügyminisztere.
    Oszkó Péter szerint a fideszes politikusokkal egyetértésben úgy határoztak, igyekeznek megmenteni a társaságot.
    Megvolt annak a lehetősége, hogy a Malév a későbbiekben önállóan működhessen tovább.
    A Fidesz írásban is jelezte egyetértését a Bajnai-kormány intézkedéseivel – mondta Oszkó Péter.

    Forrás: MTI. 2012.02.04. 15:20.

    Jó tudni, hogy ha bekövetkezik a Mutyi BuGyula által hangoztatott ezer milliárdos kárt okozó robbanás, akkor az akna hatástalanításának két éves halogatása, minden magyar állampolgárnak (a csecsemőktől az aggastyánokig) fejenként 100.000,-Ft egyösszegű kárt fog okozni!

    Ezért vajon a böszme Gyurcsányon, és a mindössze egy évig miniszterelnök Bajnain kívül, kiket terhel a felelősség?

  8. "?!" szerint:

    A “Nokia” bejelentése nem lep meg, mert az utóbbi időben (nagyon helyesen) erősen visszaesett a nokiás dobozok iránti igény a fővárosi és az állami intézményeknél.

  9. "?!" szerint:

    Információk a MALÉV és Budapest Airport ügyben megszólalóknak a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiadott Fehér Könyvből arról, hogy miért lett volna szükség a MALÉV nevű NEMZETI légitársaság megtartására!

    Idézet a Fehér Könyvből:

    “Az volt a Kormány feladata, hogy eldöntse, érdemes-e egy nemzeti légitársaság fennmaradásáért küzdeni.

    Mára kiderült, hogy pénzben nem mérhető nyilvánvaló előnyök mellett a gazdasági ésszerűség is egy nemzeti légitársaság működése mellett szól.

    A makrogazdasági elemzések szerint a Malév hiányában mintegy 13 ezer járatpár kiesne a forgalomból, azaz a konkurencia egyáltalán nem, vagy járatritkítással pótolná a
    kieső szolgáltatásokat.

    A jelenlegi 45 Malév desztinációból 23-ra várhatóan nem lépne be új szereplő, ezzel teljesen megszűnne a magyar befektetői kapcsolatok szempontjából kiemelt területeken lévő 19 város (köztük balkáni, erdélyi, közelkeleti és skandináv célpontok) közvetlen elérhetősége.

    Egy visszafogott, mindössze 20%-os point-to-point8 utas elmaradás is már közel 500 ezer vendégéjszakától fosztaná meg a hazai szállodákat, minimum 4-5 milliárdos közvetlen és további hasonló mértékű közvetett bevételkiesést okozva.

    Nem mellékes az sem, hogy a Malév több mint 2600 embernek ad ma munkát, és több mint hatmilliárd forintot költ el mintegy 500 hazai vállalkozásnál, nem beszélve arról az évi mintegy tízmilliárd forintról, amit adóként fizet be a költségvetésbe.

    Mindezek a tények – még egy veszteséges Malév esetében is! – nyilvánvalóan indokolttá teszik a Kormány Malév fennmaradása érdekében tett erőfeszítéseit.

    Nyilvánvaló volt, hogy komoly stratégiai döntések meghozatalára, illetve azonnali és
    koncentrált erőfeszítésekre volt, és továbbra is van szükség ahhoz, hogy a krízishelyzet
    súlyosbodását a jelenlegi Kormány el tudja kerülni.

    A Magyar Kormány tisztában van a Malév gazdasági, pénzügyi helyzetével és működési
    körülményeivel, valamint azzal, hogy a megtett erőfeszítések ellenére a külső
    körülmények alakulása alapvetően befolyásolja a légitársaság jövőjét.

    A magyar nemzetgazdaságnak elemi érdeke, hogy az ország légi úton is elérhető
    legyen.

    Egy Budapest központú, nemzeti légitársaság hiányában gazdaságunkat középtávon is pótolhatatlan kár érné, ezért a második Orbán-kormány mindent megtesz azért, hogy az ország külföldi direkt légi összeköttetése biztosítva legyen.”

    (Idézet vége!)

  10. "?!" szerint:

    Tarjányi!

    Ernőnek írtad:
    “Mellesleg Ernő nem vagy te olyan buta, hogy bevedd, hogy mindig mindenért az elsőszámú vezető felel illetve hogy a jólétet is ő biztosítja, mint például Kádár elvtárs!”

    Képzeld Tarjányi, szerintem neked igazad van!

    Erről papolok hónapok óta.
    Ahogy jelenleg nem lehet minden országos problémáért csak Orbán Viktort, és minden csepeli problémáért csak Németh Szilárdot felelőssé tenni, ugyanúgy nem lehet minden korábbi országos problémáért csak Gyurcsányt és Bajnait, a csepeli problémákért pedig csak Tóth Mihályt felelőssé tenni!
    (Az viszont kétségtelen, hogy a 2/3-ból következő autoriter irányítás miatt, a jelenlegi vezetőket több felelősség terheli, mert erősebb a befolyásuk az eseményekre.)

    Az igazi problémát az jelenti, hogy a két oldal fanatikusai (közöttük Te is) elvakultan és kettős mércével mérve ítélik meg a korábbi és a jelenlegi vezetők felelősségét.

  11. Királyerdei szerint:

    Európában a légitársaságok becsődölésének és privatizációjának sorozatát láthattuk az elmúlt hónapokban.

    2011 szeptember végén Lettország állami többségi tulajdonú légitársasága, az AirBaltic lett meglehetősen furcsa körülmények között privatizálva. Akkor az AirBaltic társaságban az állam 52,6% részesedéssel bírt, 47,2% pedig a Baltic Aviation Systems (BAS) kezében volt. Addigra a korábban veszteségesen működő vállalat csődvédelem alá került, és a két fél hosszas tárgyalássorozaton volt túl egy újabb állami tőkeinjekcióval kapcsolatban. Szeptember 16-ára a második legnagyobb tulajdonos elfogadta az állam által állított összes feltételt, ennek ellenére az állam folyamatosan késleltette a tőkeinjekcióval kapcsolatos döntést. Szeptember 20-án az állam még mindig nem hozott döntést a tőkeinjekcióról, illetve nem adott engedélyt arra sem, hogy a BAS egyoldalúan tőkét emeljen, viszont váratlanul bejelentette, hogy eladja összes részesedését a légitársaságban. Aki kicsit is nyitott szemmel jár, azt láthatja, hogy valamennyi periféria államban hasonló esetek történtek az elmúlt hónapokban.

    A Spanair fő hitelezője az SAS svéd légitársaság volt, de a veszteséges vállalatot az állam folyamatos tőkeinjekciókkal tartotta életben és a gépek tekintélyes része állami tulajdon volt. Tavaly év végén a Ryanair felszólította az Európai Uniót, hogy a Spanair ne kapjon több állami támogatást. Volt egy utolsó próbálkozás a légitársaság megmentésére, de hosszas időhúzás után a katari hitelezővel végül nem született megállapodás. Január közepén a Spanair csődbe ment és beszüntette működését – 4000 ember azonnal elvesztette az állását – a katari légitársaság hitelezés helyett felvásárolta a gépek nagy részét, a Ryanair pedig járatsűrítésbe kezdett a térségben.

    Ezzel egyidőben Svédország, Írország, Portugália, Lengyelország, Magyarország és Csehország mintegy kézi vezérlésre azonnal beszüntette a légitársaságok állami támogatását. Norvégia szintén bejelentette, hogy kivonul minden légitársaságból, ahol tulajdoni részesedése van.

    A török állam felvásárolta a Polskie Linie Lotnicze részvényeit, de a légitársaság ajánlatot kapott az Air France, a Ryanair és a Lufthansa részéről is. Portugália szintén bejelentette az állami légitársaság privatizációját. Gyakorlatilag minden periféria államban azt láthatjuk, hogy a korábban az állam által támogatott légitársaság csődbe megy, és a legnagyobb európai légitársaságok közül valamelyik felvásárolja a gépeket – ha azok megfelelő színvonalúak – és azonnal járatsűrítésbe kezd.

    Michael O’Leary a Ryanair pénzügyi vezetője azt nyilatkozta a kialakult helyzetről, hogy “a pénzügyi válság miatt az államok nem engedhetik meg maguknak, hogy tovább működtessék a veszteséges vállalatokat. Bármerre nézünk, olyan reptereket látunk, aminek a közeljövőben kérdésessé válhat a működése.” Ez a nyilatkozat nem egyedüli, és úgy tűnik, az Európai Unió minden téren az összeomlásra készül. Az eladósodott tagállamok, különösen a periféria államok gyakoratilag bármelyik pillanatban csődöt jelenthetnek, és ha beindul egy láncreakció, az európai légi közlekedés is megbénulhat.

    Ennek elkerülése végett kezdtek bele az állami tulajdonú vagy résztulajdonú légivállalatok felszámolásába. A legnagyobb európai légivállalatok, a Ryanair, Air France, Lufthansa mivel nyereségesen működnek, újabb és újabb hiteleket kapnak, így be tudják magukat vásárolni a piaci résekbe. Azt láthatjuk, hogy a veszteséges vállalatok beszüntetésének felelőssége is többnyire hárítva van, egyetlen kormány sem vállalja magára. Január 9-én az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy követelje vissza a Malévnek 2007 és 2010 között adott anyagi segítséget. A WizzAir kifogásolta, hogy a Malév állami támogatása “versenyellenes”, és hogy az álam “a veszteséges légivállalat támogatásával felborítja a piaci viszonyokat”. Mindeközben a Wizzair vezérigazgatója ugyanaz a Váradi József, aki korábban a Malév vezérigazgatója is volt, de 2003-ban eltávolították pozíciójából. A Wizzair járatsűrítésbe kezdett és a nagyobb légitársaságokkal karöltve foglalkoztatják a Malév felszámolásával állását vesztő Malév pilóták egy részét. Ezzel a kormány gyakorlatilag privatizálta a Malévet, és ehhez hasonló történések zajlottak le minden periféria államban az állami tulajdonú légitársaságok vonatkozásában. A Ryanair szintén erőteljes kampányolásba kezdett, még az utasokat is felszólította, hogy ne vegyék igénybe az állami tulajdonú légitársaságok szolgáltatásait, mivel azt “a saját adójukból tartják fenn, és ezen felül még a kelleténél jóval drágább jegyet is megfizettetetik velük”.

    Miközben az állami tulajdonú légitársaságok becsődölnek, a Ryanair, az Air France és a Lufthansa gyakorlatilag mindenhol átveszi a felszámolt vállalatok helyét. Ami most zajlik, az az európai polgári légiközlekedés központosítása az Európai Unió központi tagállamainak légitársaságai alá. Mindenki gondolkodjon el rajta, mi lehet a célja ennek a stratégiának…

  12. Királyerdei szerint:

    A Nokia multinacionális cég 1100-1200 munkahelyet szándékozik, vagyis a munkaerő kétharmadát felszámolni a finnországi Salóban okostelefonokat gyártó kulcsüzemeiben.

    A kulcsüzemekben a létszámcsökkentést tömeges elbocsátások keretében kívánják lebonyolítani. A cég tegnap bejelentette, hogy 2012 végéig több mint 4000 munkahelyet szándékozik felszámolni magyarországi, mexikói és finnországi okostelefon-gyártó üzemeiben. Komáromban 2.300 főt bocsát el 2012 végéig. A vállalat magyar igazgatója szerint a magyar részlegben megmarad a munkahelyek egy része, melyek az okos telefonok európai normákhoz igazítását végzik, de ez a létszám csak töredéke lesz a mostani 4400 munkahelynek.

    A nevezett üzemekből a termelést olyan ázsiai üzemegységekbe helyezik át, amelyek közelében a telefonok alkatrészeit gyártják.

  13. Na kedves Csurka-imádó kommentelők!
    Nem tudom, hogy Siklósi András Csurka-nekrológokat keresve a google-lal rábukkant-e az én Csurka búcsúztatómra, de szinte egybevág fővonalakban az általam leírtakkal, természetesen sokkal hosszabban és részletesebben! Bővebben a leírhatalan nevű honlapon:
    Publicisztika :: 2012-02-08. 16:51
    Siklósi András: Csurka István kendőzetlen arcképe

    Mozgalmas, pálfordulásokban dús pályafutásának esszenciális tragédiája abban rejlett, hogy szavai és tettei nem fedték egymást. Írásaiban viszonylag következetes és bátor volt, cselekedeteiben azonban félszeg, sőt gyáva, mert sohasem merte levetkőzni jellembeli fogyatékosságait, illetve áthágni a saját emberi és az aktuális rendszerek korlátait. Nem volt elég őszinte, nem gyakorolt elmélyült bűnbánatot hívei előtt (legföljebb féligazságokkal dobálózott); túl sokat képzelt magáról, s a látszatokon felül meg se próbált valódi áldozatokat hozni a magyarságért. Múltjából fakadóan nem volt tiszta, zsarolhatatlan, befolyásolhatatlan „világító fáklya”, s váteszhez nem illő gyengeségeit, bűneit ellenfelei és háttérmozgatói alaposan ki is használták; nem ritkán olyan dolgokra kényszerítve őt, amiket csupán az elszámoltatástól, „lebuktatástól” való félelmében, jobb lelkiismerete dacára teljesített; egyúttal roppant károkat okozva nemzetünknek, kiváltképp a radikális jobboldalnak. Látnunk kell azt, hogy hiteles eszméket csak hatékony fegyverekkel és makulátlan katonákkal lehet diadalra juttatni; s a legnagyobb népszerűség is hamar elolvad, ha a „vezér” folyamatosan csalódásokat okoz követőinek.

    http://csepel.info/?p=18162#comment-117885 “Meghalt Csurka István, József Attila-díjas író, politikus”
    Tarjányi László szerint:
    2012. február 04., szombat – 23:20
    http://csepel.info/?p=18162#comment-117952c “Meghalt Csurka István, József Attila-díjas író, politikus”
    Tarjányi László szerint:
    2012. február 05., vasárnap – 23:57
    http://csepel.info/?p=18162#comment-117954 “Meghalt Csurka István, József Attila-díjas író, politikus”
    Tarjányi László szerint:
    2012. február 06., hétfő – 00:25
    http://csepel.info/?p=18162#comment-118022 “Meghalt Csurka István, József Attila-díjas író, politikus”
    Tarjányi László szerint:
    2012. február 06., hétfő – 22:33
    Csurka írta Antall halálakor: “Alámerült.” Ennyi, aztán meg magyarázkodott, mint a pokoli tornyok összedőlésekor 2001-ben. Most Csurka merült alá! Két nap telt el, s már a média el is felejtette. Annyi időnek sem kell eltelnie, mint Antallnál, hogy a feledés homályába merüljön!

    Az meg teljesen lényegtelen, hogy Tarjányi László meg látja-e az Istent, csak az a lényeges, hogy a magyar nemzet örökké éljen!

  14. "?!" szerint:

    Tarjányi! Mit gondolsz ki a francot érdekelnek a Csukát gyalázó hülye írásaid?

  15. Dr. grün szerint:

    Nem vagyok egy gazdasághoz értő ember, de amit kiszűrtem a zeddig elhangzottakból a szazezer milliárdos kártérítés akkor lép életbe, ha a Ferihegyet üzemeltető társaságnak a MALÉV kiválásából kára keletkezik és emiatt kénytelen lesz kiszállni a buliból!
    Mint azonban látjuk a külföldi légitársaságok egymás sarkát letaposva sietnek a segítségükre!
    Most mondta a rádió, hogy a Ryan-air hat géppel mintegy negyven járat pótlására fogad el átjelentkezéseket, a kiesett járatok 40-50%-ára van jelentkező!
    Pár nap és senkinek nem tűnik fel a hazai légitársaság hiánya és a werkli megy tovább! 🙂

  16. Például téged ?! Te és a többi Csurka hozsannázónak is érdemes elolvasnia Siklósi András: Csurka István kendőzetlen arcképe című írását!
    “?!” szerint:
    2012. február 05., vasárnap – 12:46
    Kedves “Doki”!

    Íme, az általad hiányolt álláspontom:

    Csurka István a rendszerváltás egyik kiemelkedő személyisége volt.
    Vitathatatlan, hogy jó író volt és jó dramaturg.

  17. Dr. grün szerint:

    Bocs, most látom százezret írtam, “csak” ezermilliárd!
    Egyharmad MaNyuP vagy 500 Manitu!
    Annyira még a Budai se merne gondolni! ))) 🙂 (((

  18. Tóth Kati szerint:

    Hogyan kerülhetett egy budai villa áráért a MALÉV Abramovicsék kezébe?Hogy lehetett,hogy Gyurcsányék mindent eladtak ,ami ért valamit,még a gázvezetéket is,ami Százhalombattáról jött.Mi is ez a titkos záradék?Miért nincsenek ezek a haza áruló tolvaj gazemberek még börtönben?Aki a kegyetlennek kegyelmez az még kegyetlenebb.

  19. "?!" szerint:

    Kedves Buta Kata!

    Elfelejtetted libuskám, hogy ezeket a marhaságokat már többször leírtad?

    Annak ellenére, hogy neked, mint az Önkormányzat helyiségeibe bejáratos takarítónőnek illene tudni a válaszokat a kérdéseidre, megpróbálom megválaszolni a feltett kérdéseket.

    1.) “Hogyan kerülhetett egy budai villa áráért a MALÉV Abramovicsék kezébe?”
    Válasz: Úgy kerülhetett Buta Kata, hogy más még ennyit sem adott érte, mert senki nem kapkodott egy éppen veszteséges cégért, és Gyurcsányék így akartak megszabadulni a veszteséges Malév támogatásától.

    2.) “Hogy lehetett,hogy Gyurcsányék mindent eladtak ,ami ért valamit,még a gázvezetéket is,ami Százhalombattáról jött.”
    (Ennek a mondatnak a végére kérdőjelet kellett volna tenni Kata, és igazán megtanulhatnád már a szóközöket helyesen alkalmazni és a vesszőt a helyére illeszteni!)
    Válasz: Úgy lehet Buta Kata, hogy szüksége volt a kormánynak a bevételre, a parlamentben a Fidesszel versenyezve megszavazott 50 %-os közalkalmazotti béremelés, valamint 13. havi nyugdíj finanszírozásához, mert a világgazdasági körülmények miatt, a magyar gazdaság nem növekedett a várt ütemben.
    (Pót-kérdés: Nem emlékszel rá véletlenül Kata, hogy ki volt aki Gyurcsányékra rálicitálva 14. havi nyugdíjat is ígért a magyar nyugdíjasoknak?)

    3.) “Mi is ez a titkos záradék?”
    Válasz: Buta Kata, ezt Mutyi BuGyulától kérdezd, mert más még nem látta, de nincs is különösebb jelentősége, mert a szerződésnek nem a titkos része rendelkezik arról, hogy „a felszámolási megszűnési összeg megegyezik azzal, amely abban az esetben lenne fizetendő, ha a Kincstári Vagyoni Igazgatóság szünteti meg a vagyonkezelői szerződést”. Ez az összeg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium szerint 450 milliárd Ft, ugyanakkor Mutyi BuGyula szerint ez 1.000 milliárd Ft.
    (Bocs, hogy ilyen nagy számokkal traktállak annak ellenére, hogy Te csak az egyjegyű és a kétjegyű számokat ismered!)

    4.) “Miért nincsenek ezek a haza áruló tolvaj gazemberek még börtönben?”
    (Kata, a “hazaáruló” nem két szó, hanem egy szó! Figyelj jobban takarítás közben, és lesd el az ilyen titkokat az önkormányzatnál dolgozó köztisztviselőktől!)
    Válasz a kérdésedre: Buta Kata! Szerinted melyik a hazaáruló tolvaj gazembereknek kellene börtönben lenni? Azoknak akik eladták az állami támogatással felszínen tartott légitársaságot, vagy akik miatt most 1.000 milliárd forintba kerülhet a lassan két éve aktuális intézkedések megtételének az elmulasztása?

    5.) Írtad, hogy: “Aki a kegyetlennek kegyelmez az még kegyetlenebb.”
    Válasz: Buta Kata! Szerinted, most ki az a még kegyetlenebb, aki kegyelmez a kegyetlennek?
    Majdnem 2 éve (azaz: kettő éve) van hivatalban az Orbán-kormány, de tudomásom szerint a sukorói ügyön kívül, mással nem gyanúsították meg Gyurcsányt.
    Szerinted akkor az Orbán-kormány a legkegyetlenebb, mert már két éve kegyelmez a kegyetleneknek?

    Mesélj, Kata!

  20. nagyapó szerint:

    Gerinc törött felkiáltójel szívesen hülyéz másokat.
    “Hogy lehetett,hogy Gyurcsányék mindent eladtak ,ami ért valamit,még a gázvezetéket is,ami Százhalombattáról jött.”
    Illett volna egy okos, mindent jól tudó gerinc törött felkiáltójelnek észrevenni, hogy lyukra futott. Nem gázvezetékről, hanem a Szajol-Ferihegy vezetékről van szó, amin nem gáz hanem petróleum, korszerűbben kerozin áramlik. A földgázhajtású repülőgépek még nem terjedtek el.
    Az írás többi részét ennek függvényében érdemes olvasni.
    De azért az egyes pontok:
    1. Gyurcsány(i)-ék bagóért adták el, mert ’97, ’98-ban a milliárdos vételárat kevesellték (AirFrance, Lufthansa, Swissair), később egy villa ára is elég volt (mennyit adott Abramovics csúszópénzként?)
    2. L. fent és tényleg jól jött a költségvetésnek az a 200 milló amennyiért Gyurcsány(i)-ék eladták. Gerinc törött felkiáltójel! Ebből lett 50%-os béremelés? Nem, nem a Gyurcsány(i) kormány, hanem előtte emeltek a polgári kormány által felhalmozott 200millárd többletből.
    (Pót-kérdés: Nem emlékszik véletlenül, hogy ki volt aki 13. havi nyugdíjat elvette?)
    3. Jól működik a komcsi hírszerzés. Gerinc törött felkiáltójel tudja azt, amit dr. Budai feltételes módban mondott. Ő biztosan tudja és keményen cáfolja.
    Viszont arról a primitív szerződésről, amit a „kitűnő” szoci kormány kötött, melyben meghagyott 5%-ot az oroszoknak VÉTÓJOGGAL, mi a véleménye?
    4. fentiek alapján a pont marhaság.
    5. Gerinc törött felkiáltójel! Ami késik, nem múlik!
    Azt viszont megkérdezem „nagytudású” gerinc törött felkiáltójel, mit szól ahhoz, hogy Oszkó igazgatótanácsi tag abban a cégben, amelyik feljelentette a MALÉV-et, okozva csődjét, ellentétben 10 más EU-i céggel, ahol nem volt feljelentés?? Véleménye szerint nem hazaárulás?
    Mesélj, gerinc törött felkiáltójel! (Mesélj, Kata! nem kell vessző)
    Si tacuisses, philosophus mansisses. (lehet keresni!)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  21. robi szerint:

    A Nokia gyár leépítése a hozzáértők számára nem volt váratlan:
    http://www.mfor.hu/cikkek/Ket_es_fel_eve_nem_volt_ekkora_leepites_Magyarorszagon.html

  22. "?!" szerint:

    Na idefigyelj Te arcátlan és eszetlen “nagyapó” nick nevű bértollnok!

    Azt nézd hülyének és azt oktasd ki pofátlanul a hazugságaiddal aki téged világra hozott!

    A förmedvényedre válaszolva három kérdést teszek fel:

    1.) Ha 2006-ban nyert volna a Fidesz, akkor miből fizettetek volna 14. havi nyugdíjat?

    2.) Kérdezted, hogy ki vette el a 13. havi nyugdíjat. Én meg azt kérdezem, hogy ki akadályozza az Orbán-kormányt, hogy 13. havi nyugdíjat fizessen? Különös tekintettel arra, hogy a 13. havi nyugdíjat hivatalosan nem elvették, hanem a folyósítását felfüggesztették.
    Megjegyzem, hogy én soha nem értettem egyet sem a 13. havi, sem a 14. havi nyugdíjjal és a 13. havi közalkalmazotti bérrel, mert a népszerűséget hajhászó politikusokkal szemben tudom azt, hogy 1 év csak 12 hónapból áll.

    3.) Ha a Budapest Airport Zrt. eladásával kapcsolatos szerződés esetleges hibáiért nem a szerződés aláírására jogosult személyt, hanem a szoci kormányt tekinted felelősnek, akkor egyet fogsz-e majd érteni azokkal a hozzád hasonló patkányokkal, akik az Orbán-kormány időszakában kötött minden szerződés hibáiért Orbán Viktort akarják pellengérre állítani és börtönbe záratni, annak ellenére, hogy neki nem feladata az teljes jogkörrel felruházott felelős személyek által aláírt összes szerződés részletes ellenőrzése?

    Ami pedig a “gerinctörött” jelzőt illeti, figyelmedbe ajánlom, hogy a jelem egy kérdőjel és felkiáltójel, és annak a felkiáltójelnek olyan egyenes a gerince mint nekem, mert az én gerincem nem kocsonyából van, mint a tied!
    Azt pedig tanuld meg, hogy jelzős szóösszetétel esetén a gerinc és a törött szó egybe írandó!

    Tehát ismét annak az általad nagyképűen latin szöveggel idézett mondásnak a magyar változatával zárhatom az írásomat, hogy “ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna”!
    Érted, Bunkókám?

  23. GAM szerint:

    “Ha tényleg minden rossznak az okozója a gyurcsány, akkor miért van még mindig a parlamentben, miért nem ül?”

    Nem azért nem ül mert nem bűnös, hanem azért mert elévült a bűntett amit elkövetett a tesze-tosza igazságszolgáltatás miatt!

  24. nagyapó szerint:

    GAM! Ne legyen pesszimista! Szemem előtt vannak a D-Amerikai, meg, a világ legrégebbi parlamentjével rendelkező Izland, példája.
    Aki tönkretette az országot, feleljen!
    A régebbiek elévültek, de Sukoró, Malév még nem.
    Én bízom.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  25. Menyhért Péter szerint:

    Kedves GAM

    Tisztában vagyok vele, hogy a jelenlegi jogszolgáltatás nem igazságot szolgáltat.

    Azt azonban felmerült bennem, hogy az a kormányzat, amelyik 600 ezer korkedvezményes és rokkantnyugdíjas pénzének ellopásához képes volt visszamenőleges hatállyal alkotmányt és jogszabályok tucatját módosítani, hogy a fenébe nem készített olyan büntetőjogi tényállást, hogy a MAGYAR NEMZET ellen elkövetett bűncselekmények esetében nincs elévülés??

    Egy biztos: ha ilyen jogszabályt hoztak volna, az rájuk is vonatkozna! Ciki.
    Üdv menyus

  26. csaba péter szerint:

    Szép példája a hazudozásnak amit a Fidesz művel. Ez nem menti őket attól a felelősségtől , hogy elbaszták . Ezek tényleg ennyire barmok , hogy nem értenek semmihez.

  27. csaba péter szerint:

    Ha titkos záradék akkor, hogy merték nyilvánosságra hozni a szerződő fél engedélye nélkül?
    Ha meg csak úgy idézget belőle az illetékes fideszes barom , akkor mi a titkos?

  28. csaba péter szerint:

    Ha meg nem titkos akkor két éve tudják ! Akkor ki baszta el?

  29. csaba péter szerint:

    Egyébként meg nem igaz . De ez a legkisebb hazugság.

  30. Bugi szerint:

    Nem ez az első és nem is az utolsó amit az elvtársak elqrtak. De Csaba elvtárs se először és nem is utoljára védi az elvtársait. Gongolom neki is mindig csurrant-cseppent valami, mint a hajléktalan szállónál…

  31. Királyerdei szerint:

    Na,barom komcsik!Ezért rinyáltok az IMF miatt,hogy itt is ez legyen?

    “A görög minimálbér 22 százalékos csökkentését és 150 ezer közalkalmazott elbocsátását látná szívesen az IMF/EU/EKB trojka az athéni tárgyalásokon egyebek mellett, feltételéül a következő mentőcsomagnak. Az EKB elnöke megerősítette, hogy megszületett a megállapodás a megszorításokról. Közben az Európai Központ Bank és a brit jegybank is döntött a kamatokról és a monetáris politika folytatásáról. “

  32. "?!" szerint:

    Most látom kedves “Királyerdei”, hogy Te már kora délelőtt annyira berúgtál, hogy 09:01-kor figyelemelterelés céljából a saját tömör jellemzésedet küldted el.

    Ebből a jellemzésedből megtudhattuk azt, amit eddig is tudtunk, hogy egy barom köpönyegforgató volt MSZMP-tag és volt munkásőr komcsi vagy, továbbá azt is, hogy rohadtul szeretnéd rátenni a kezedet az IMF pénzére, de közben piszokul rinyálsz az IMF-től, mert ha az pénzt ad, akkor követelményeket is támaszt.
    Te viszont a pénzt egész életedben ellentételezés nélkül ajándékba szeretted kapni, mert amellett, hogy barom komcsi vagy, leginkább az jellemző rád, hogy utálod a munkát, és ezért munkakerülő vagy.

    Köszönöm, hogy a fentieket megerősítetted, és még jobban megismerhettünk!

  33. csaba péter szerint:

    No akkor írja ide szépen valaki , mit csinált a fidesz a malévért két év alatt ?

  34. Királyerdei szerint:

    Barom állat kérdőjel!
    Semmi nem jön be a feltételeizésedeből!
    Pofa be takonyházi,és hanyagoljál barom komcsi!

  35. GONDOLKODÓ! szerint:

    Ahogyan olvasgatom elég rég óta az okos és okoskodó véleményeket, egyre inkább azt tapasztalom, hogy hihetetlen intenzitással épül le az emberek, elme állapota. Már a megszólítás sem semmi! Ha megismered az embereket az állatokat fogod szeretni!
    ‘SAJNÁLOM SZEGÉNYT A KÖVETKEZŐT………….” (nem ismétlem, mert már fentebb olvasható!)

  36. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. ADMIN!
    Javaslom, tegyenek fel egy olyan jellegű témát, hogy megszavazható legyen, ki a leg-leg negatívabb, immorálisabb stb. kommentelő. Nevezzük őt el a “hónap……….”, de erre is kérjünk javaslatokat, egy frappáns elnevezésre, hogy aztán dicső tevékenységével a szavazatok alapján, szembesülhessen “emberi nagyságával.”
    Mit gondolnak, érdemesnek tartják?
    A fenti gondolatomat csak a jobbítás szándéka motiválja.

  37. "?!" szerint:

    Kedves “Királyerdei”!

    Látom, hogy annyira dühbe gurultál, hogy a provokatív célzatú hozzászólásomra adott válaszod leírásakor már annyira remegett a kezed, hogy csak az alábbi zagyvaságot voltál képes leírni:
    “Semmi nem jön be a feltételeizésedeből!”

    Én készséggel elhiszem, hogy semmi nem jön be (azaz, semmi nem igaz) a 22:29-es hozzászólásomban rád akasztott jelzőkből, de kérdezem Tőled, hogy Te miből gondolod, hogy a Te általad a más véleményen lévőkre aggatott jelzőid (barom komcsi, stb.) jobban bejönnek (azaz, találóbbak) mint amelyekkel én Téged illettelek?

    Ha Te jogosnak tartod, hogy másokat sértegessél (komcsizzál és barmozzál) akkor mi az anyád picsájáért sértődsz meg, ha más ugyanazokat a jelzőket akasztja rád, mint amelyeket Te másokra?

    Egyébként részemről nincs harag. Én csak azért provokáltalak, hogy észhez térítselek.

    Üdvözöllek, és kívánom, hogy legyél tisztelettudóbb mások iránt, mint eddig!

    Azon ezután se lepődj meg, ha Tőlem duplán kapod vissza a sértést, mert én azt az elvet követem, hogy “ha valaki kővel dob meg, akkor dobd vissza kettővel”.
    Én a jót is, és a rosszat igyekszem mindig duplán visszaadni.

  38. Minden lében kanál szerint:

    Egy kis csemege hályogos szemű Fidesz-szurkolóknak, büdös komcsizóknak, kenyérrel-kővel dobálóknak! Kezdődő paranoia OV-nál, avagy figyelemelterelő hadművelet??? Ki mond hát igazat az “egységesen”, egy emberként gondolkodók közül? Orbán? Lázár? Vagy netán Navracsics? (A kapcsolódó – kék betűs – cikkek már bizonyára ismertek, de érdemes a kommentekbe is belekukkantani.)

    http://egyenlito.blog.hu/2012/02/10/puccs_orban_ellen_drama_egy_felvonasban

Itt lehet hozzászólni !