Halálra dolgoztatták a szigetszentmiklósi férfit

Blikk, Csepel.info

Iszonyatos fagyban, porban dolgoztatták a magyarokat, jurtában laktak, pénzt nem kaptak

Busás fizetés ígéretével csaltak ki, majd embertelen körülmények között rabszolgaként dolgoztattak több tucat magyar férfit egy mongóliai vasércbányában – tudta meg a Blikk.

Az újsághirdetésekben toborzott magyar munkásokat hetente hét nap, napi 10-12 órában dolgoztatták a Góbi-sivatagban megfelelő ellátás és szakszerű orvosi felügyelet nélkül, és végül ki sem fizették őket.

Többen szereztek maradandó sérüléseket, egyikük, Pécsi János (†54) egy éjszakai műszak előtt holtan esett össze.

– Jánost koordinátorként vették fel, de nem azt a munkát végeztették vele. Hozzánk hasonlóan napi tíz órát kellett embertelen hidegben megfelelő ruházat és védőfelszerelés nélkül a kőmorzsoló gépek mellett dolgoznia olyan porban, amiben két métert nem látott az ember – mesélte Kasza József, aki Pécsi szobatársa volt a mongóliai munkatáborban. – Már napok óta panaszkodott, hogy zsibbad az egyik oldala, és nem marad meg benne az étel. Négyszer is bent járt a tábori orvosnál, aki mindig csak annyit mondott neki: pihenjen le, és minden rendben lesz.

Nem használt a „tanács”: Pécsi egyik éjszaka meghalt.

– Nekünk kellett beemelnünk a koporsóba, majd amikor elszállították, állva tették be a teherautóba, mert a plató tele volt rakva szerszámmal – füstölgött a magyar munkás.

Pécsi a boncolási eredmény szerint koszorúér-elzáródásban halt meg november 27-én, de hamvainak hollétéről azóta sem értesítették a családot. Szigetszentmiklóson élő özvegyét a bányavállalat hivatalosan nem is értesítette, csak a pénz nélkül hazakullogott társaktól tudott meg egy-két részletet.

– Mielőtt kiutazott, részletes orvosi vizsgálatnak vetették alá, ahol mindent rendben találtak. Néhányszor hazatelefonált, olyankor a rettenetes hidegre, a fűtetlen szállásra, az ehetetlen ételekre, az éjszakai munkára panaszkodott – mesélte Katalin, akinek kétségbeesését csak fokozza, hogy házukat a téli kilakoltatási moratórium végeztével viszi a bank. – Hiába féltettem, sok ezer kilométerre ment el dolgozni, hogy segítsen. Ezért kellett meghalnia – sírt az özvegy.

K. I. – blikk.hu

11 hozzászólás “Halálra dolgoztatták a szigetszentmiklósi férfit” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Szabadok vagyunk! – mehetünk világgá korgó gyomorral. Földönfutóvá teszi a megnyomorodott magyar embereket, a hatalmas profitot bezsebelő multik bankjai!
    Munka helyett alamizsnát osztogatnak a luzer politikusok. Ez volna a demokrácia, ahol az emberek ezrei nyomorodnak meg a kapzsi pénzvilág miatt? Ez nem demokrácia! Ez a rablok világa!

  2. Kártérítést kell kérni a bányavállalattól az elhunyt családjának és a kifizetetlen dolgozóknak is. Ha nem fizet a társaság, ki kell utaztatni a terrorelhárítókat és lerendezni őket!

  3. "?!" szerint:

    Tarjányi!

    Nem lenne jobb rögtön az egész Magyar Honvédséget oda vezényelni, és egyúttal a tatárjárást is rögtön megbosszulni a gaz mongol(tatár)okon?

    Normális vagy Te, kedves Tarjányi?

  4. Á, elég lenne Afganisztánból átküldeni egy kommandót! Tatárjárás? Jó ötlet, a mongolok fizessenek nekünk holokauszt-kárpótlást, elvégre a fele lakosságot kiírtották!

  5. Érdekes, az amerikaiak nem hagynak megtorlatlanul egy ilyen esetet sem! Ha nem is küldik oda a kommandót, minimum lefizetnek egy helybelit, aki felrobbantja a bányatársaság valamely fontos objektumát, ezzel elveszik mások kedvét is ilyen cselekedetektől.

  6. maminti szerint:

    Picit álljunk már meg az amerikaiakkal. Egyenlőre azt tudjuk, hogy mongóliai vasércbányában történt. Azt azonban nem, hogy a bánya kinek a tulajdona. lehet, hogy épp amerikaié, esetleg angolé, ausztrálé, vagy izraelié. Ezek szoktak bányákat birtokolni ilyen szegényebb országokban. Úgyhogy hagyjuk a vagdalkozást az igazságiosztó amerikaiakkal egyenlőre.

  7. Már bocsánat, ha izraeli, amerikai, angol vagy ausztrál zsidóé lenne a bánya, akkor már nem is tartozik a honfitársainknak? Amennyiben derék magyarjaink Dél-Amerikában zsidó drogbáró árujával buknak le, akkor nem is jár nekik konzuli segítség? Én azért hívatkoztam Amerikára, mert ők kimentik az embereiket, s azután ha szükséges maguk rúgják seggbe azt, Amerika a saját állampolgárai feletti ítélkezést sem szereti átengedni másoknak! Legalább ezt eltanulhatnánk tőlük!

  8. Nem lenne ördöngősség megszívatni az ottani foglalkotató céget, az Altain Khuder LLC-t, megnéztem a filmjüket a fn.hu-n, egy konszolidált cégnek tűnik. Inkább az a valószinű, hogy a közvetítő cég nyúlta le a pénz javát vagy kötött direkt rossz szerződést. A munkavállalóknak először annak kellene utánna néznie, ki milyen szerződést kötött az ő nevükben, ugyanis nem hiszem, hogy kimentek volna dolgozni heti hét nap, napi 12 órát csak az ellátásért! Valaki nagyon átvágta őket! Ha a bányatársaság, akkor ma az internet korában nem nehéz rosszhírüket kelteni világszerte, hogy ne jussonak munkaerőhöz hasonló módon! Amennyiben valaki, valamilyen közvetítő lefölözte a pénzüket, akkor nehezebb az eset, de nem reménytelen. Akkor jön az ami nagyon felháborította Gordont, nos haza kell kísérni az iskolából vagy az óvodából az illető gyerekét vagy az unokáját, éljen az bármely országban! Ebből mindenki érteni szokott, csak a gyámoltalanokat szokták átvágni, a rámenőseket senki nem meri megrövidíteni!
    Itt a bányacég honlapja:

    http://www.emongol-server.com/altainkhuder/index_en.php#&menuid=25

  9. lolka szerint:

    Nem hagyunk senkit az útszélén….

  10. Kiss János szerint:

    Egyik kárvallottja vagyok az ügynek.
    Nem volt közvetítő cég aki lenyúlta a pénzt.
    Az ALTAIN KHUDER LLC alkalmazottjai végezték a
    toborzást és a megtévesztést.
    Egy Mongol hölgy és egy Magyar férfi toborzott
    Budapesten. Még akkor is toboroztak mikor már
    sok embert becsaptak és egy halott is volt.
    A Magyar férfi Pach Ferenc és Csepelen lakik.

Itt lehet hozzászólni !