Németh Zsolt: Franciaország támogatja a bizalomépítés megkezdését

Nagyon pozitív kritikát kaptak Orbánék – A Csepeli Szennyvíztisztító körüli konfliktust is sikerült lezárni

MTI, Heti Válasz

A francia Nemzetgyűlés épülete

Franciaország pozitívan fogadta Magyarországnak a José Manuel Barroso európai bizottsági elnökhöz intézett válaszlevelét és támogatja, hogy megkezdődjön a bizalomépítés Magyarország és az Európai Unió között – mondta szerdán az MTI-nek Németh Zsolt párizsi megbeszéléseit követően.

A külügyi államtitkárt Gérard Voisin, a francia nemzetgyűlés külügyi bizottságának kormánypárti alelnöke és Jean Leonetti Európa-ügyi államtitkár fogadta.

A francia fél – Németh Zsolt tájékoztatása szerint – azt is támogatja, hogy mostantól „jogi mederben folytatódjon az esetleges nézeteltérések tisztázása”, valamint ellenzi a nézetkülönbségek átpolitizálását.

Az államtitkár szerint „ez rendkívül fontos fejlemény a francia magatartás tekintetében”, és „ígéretesnek” tekinthető a jövő heti Juppé-Martonyi találkozó szempontjából. Martonyi János külügyminisztert január 24-én fogadja francia kollegája, Alain Juppé.

A kétoldalú vállalati vitás kérdések is szóba kerültek a megbeszéléseken. Németh Zsolt értékelése szerint a 2011-es év „mintaszerű” volt, miután a Nicolas Sarkozy francia elnök és Orbán Viktor miniszterelnök által kijelölt két közvetítő – akiknek mandátuma december 31-én lejárt – „rendkívül eredményes közvetítői tevékenységet végeztek”: mintegy féltucat „nagyon érzékeny és nagyon kritikus” ügyben sikerült megállapodást elérniük. Az államtitkár példaként említette az Alstom, az Antenna Hungária, a Budapesti Erőmű és a Csepeli Szennyvíztisztító körüli konfliktusok lezárását.

„Magyarország nyitott a francia tőke és a francia befektetések előtt” – szögezte le Németh. Hozzátette: „büszkék vagyunk arra, hogy Magyarország a francia befektetők kiemelkedő célpontja”. Azt is elmondta, hogy tekintettel arra, hogy Magyarország még ebben a választási ciklusban 300 ezer munkahelyet szeretne létrehozni, kifejezetten igényli a francia befektetési szándékokat.

hetivalasz.hu

4 hozzászólás “Németh Zsolt: Franciaország támogatja a bizalomépítés megkezdését” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    Már bocsánat, de mi az, hogy “bizalom építés Magyarország és az Európai Unió
    között”? Úgy tudom mi már részei vagyunk az Uniónak. Esetleg magunkkal építünk
    bizalmas kapcsolatot?

  2. Dr. grün szerint:

    “Franciaország pozitívan fogadta Magyarországnak a José Manuel Barroso európai bizottsági elnökhöz intézett válaszlevelét”
    Nem csak a Magyar Postára jellemző, hogy rossz postaládába rakják a levelet és társadalmi munkában a lakók kézbesítik egymásnak!
    Az is megérne egy misét, hogy Sarkozy miért fogadta el és bontotta fel, ha látta, hogy nem Neki szól?!
    “Vissza a feladónak” vagy “Címzett ismeretlen” felzettel miért nem adta vissza?!
    Nem csak a Főnök, hanem már Magyarország is levelezik Barrosóval?! ))) 🙂 (((

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    Igen, amennyiben az ő érdekük érvényesül, jön a maszlag, azaz a bizalomépítés. Az euró változatlanul folyik a csapból, csak nem a mi irányunkban. Így hát kézenfekvő a megegyezés, mit ahogyan az IMF mondotta. Előbb az UNIÓVAL kell rendezni a viszonyunkat, csak azt követően jönnek ők!

  4. robi szerint:

    Majd kiderül, hogy mekkora a bizalom akkor, ha a kölcsönről lesz szó.

    A többi diplomáciai rizsa. Ha egyáltalán minden úgy hangzott el, ahogy írva vagyon.

Itt lehet hozzászólni !