A nagy hókotróteszt

IHO, Csepel.info

Mindenki kedvence a honvédségtől vásárolt Kraz – További képekért kattintson az bejegyzés végén található linkre!

Kipróbáltuk az FKF legnagyobb hókotróját, a katonasztorik hírhedt ukrán szörnyét, a Kraz 255-öt. Ha teljesen felemelem a tolólapját, éppen látom a tetejére szerelt sárga zászlócskákat. Ha leengedem a másfél tonnás acéllapot, akkor se azt, se az előttem lévő autót – számol be az Iho.hu.

A Fővárosi Közterület Fenntartó Zrt. hókotróiről csak annyit tudunk, hogy októberben az épp aktuális szóvivő bejelenti, hogy felkészültek a télre, és az összes célgépük tökéletesen alkalmas hótolásra. Aztán leesik az első nagyobb hó, a közlekedők az első pihétől kezdve hiányolják a hókotrókat, a szóvivő pedig pironkodva bejelenti, hogy túl gyorsan jött a havazás, és ezért nem tudtak azonnal reagálni.

Pedig az FKF csepeli telepén tényleg felkészítik a téli üzemre az autókat, vagyis leszerelik róluk a nyári locsoló-takarító berendezéseket, és felszerelik a téi eszközöket. Tolólapot és hintőanyagtartályt kapnak a járgányok, aztán nosza.

Az FKF egyik legújabb járműve az Unimog 400

A tizenkét tonnás önsúlyú Krazt vezetni nem hétköznapi feladat, de kísérőim előrelátó módon kiraktak mellé egy Unimogot és egy Mercedes Ategót is. Értem a célzást, először a vadonatúj, alig ezer kilométert futott Unimogba ülök fel, az a legkisebb. Légkondi, félautomata váltó, jó kilátás, csudavicces berendezés.

Aztán kipróbáljuk a tolólapot: joystickkel lehet jobbról balra forgatni a tolólapot, meg persze fel is, le is. Utóbbi még a kilátásnál is jobb: a hidraulika annyira erős, hogy a tolólap fel tudja emelni az autó elejét. A rövid tengelytávú gép két sávban meg tud fordulni, a gázra azonnal reagál, egész olyan, mint egy raliautó, csak épp egy méterrel feljebb ülök. A hátam mögött másfél köbméter só van, oldalra pedig egy-egy tartály van felszerelve, amiben folyékony kalcium-kloridot tartanak. Ezzel nedvesítik a hintőanyagot – a CaCl2 ugyanis sok vizet tud megkötni, ráadásul eközben hőt is termel, a környezete akár 60 fokra is felmelegedhet ilyenkor. Jobb nem hozzányúlni, mert megég tőle a bőr. Önmagában ezért nem is használják közúton, csak a vezetőfülkéből beállított arányban nedvesítik vele a szilárd szóróanyagot. De most nem szórunk semmit, egyrészt mert nincs hó, másrészt pedig fotósunk, Vöri áll tőlük néhány méterre, és őt nem lenne jó szájon kenni a sós cuccal.

iho.hu

4 hozzászólás “A nagy hókotróteszt” bejegyzésre

  1. földhözragadva szerint:

    Hm, nekem a BAT (nincs kedvem a ciril betükkel babrálni) jobban bejött, csak az a fránya tartálykocsi, aminek mindig mögöttem kellett jönnie…:)

  2. Zoli049 szerint:

    Nem is tudom…

    Ültem már technikákban, meg anno a seregben a lefikázott technikákban is.
    Bevallom, ha nagy a hó és nyers erő kell, biztos a “Kraz”-t választanám, vagy akad ott Ural is… 🙂

  3. islander szerint:

    pedig a sózás a legkárosabb módszer, bár sajna nincs jobb…

  4. grün szerint:

    Egy ilyen nagy döggel mennyi üzemanyagot lehet megtakarítani, ha be sem indítják!
    Az így megspórolt anyagot szét lehet osztani sok kis apró, alacsony fogyasztású autóba!
    🙂 🙂

Itt lehet hozzászólni !