Manipulálják Orbán szavait – reménytelenséget ígért?

Magyar Hírlap, MTI, Inforadio.hu, Csepel.fidesz.hu

Egész pályás letámadásra készül az MSZP a médiában a futball Európa-bajnokság idején

Orbán Viktor

A Fidesz elnökének van célja, stratégiája, mondanivalója (Fotó: Magyar Hírlap, Béli Balázs)

“Nagyon aktív” – így jellemezte a Magyar Hírlapnak Orbán Viktor jelenlegi szereplését egy vezető fideszes politikus. Mint mondta, legutóbb a győztes 1998-as választások előtt látták ilyennek a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnökét. “Van cél, stratégia, mondanivaló” – folytatta. Ennek az aktivitásnak tudják be a Kéri László politológus által szervezett, nem nyilvános beszélgetésen elhangzottakat is.

A Magyar Hírlap úgy értesült, hogy az Orbán Viktor zárt körben elmondott szavait rejtetten rögzítő hangfelvétel azért nem került eddig nyilvánosságra, mert azzal politikailag erősödhetne a Fidesz elnöke. Pedig az elhangzottakat a kormánykommunikáció eleinte úgy állította be, mint “Orbán őszödi beszédét”. Ennek hangsúlyozásáról azonban mára letett.

A nagyközönség eddig nem is hallhatta a mondatokat, csak néhány cikk idézte a szövegkörnyezetből kiragadott szavakat. Ez nem lehet véletlen, az április végi eseményen jelen levő informátorunk szerint ugyanis Orbán Viktor mondandója és stílusa még több, a beszélgetésen részt vevő baloldali-liberális politikai érzelmű, a kormánynak dolgozó szakembernek is tetszett.

Hogy a beszélgetés teljes hangfelvétele egyáltalán napvilágra kerül-e, azt mindezek tükrében nem lehet tudni, pedig milliókat ajánlottak érte a balliberális médiapiacon. Lapunknak azonban többen is azt mondták, hogy a felvételen nehéz lesz megvágni az Orbán Viktor által elmondottakat, és úgy kiragadni a fontos részeket a szövegösszefüggésből, ahogy írásban erre lehetőség van.

A Fideszben mindenesetre – a kezdeti kommunikációs megingás után – készülnek a további baloldali kiszivárogtatásra. Úgy gondolják, az egész ügy annak következménye, hogy a súlyos válsághelyzetben a kisebbségi kormányzásra kényszerülő MSZP sem lát más megoldást, mint az előre hozott választást, és a tervek szerint a hangfelvétel szövegkörnyezetből kiragadott részleteit már a valódi választási kampányban teszi közzé a balliberális média.

Addig is a hétvégén kezdődő labdarúgó Európa-bajnokságra készül az MSZP. Információink szerint a szocialisták egész pályás letámadást indítanak Orbán Viktor ellen a torna idején. A szocialista képviselők sajtótájékoztatóikon arról beszélnek majd, hogy kormányváltás esetén a Fidesz befagyasztja a nyugdíjakat és szociális megszorításokat vezet be. A kampánystratégia a 2002-es országgyűlési választásokon, az izraeli Ron Werber által alkalmazott gyűlöletkeltő, megosztó technikára épül majd. A szocialisták arra számítanak, hogy a közszolgálati televízió által közvetített sportesemény napi két mérkőzése milliókat ültet a képernyők elé. A két meccs között pedig a választópolgárok megnézik a Híradót is, így azokat is elérheti a Magyar Szocialista Párt, akik nem foglalkoznak naponta a politikával. Erre a szándékra utal az is, hogy május 29-én a kormányközeli napilapok mellett a nagy példányszámú Nemzeti Sportban is megjelent az MSZP egész oldalas hirdetése, amely szerint Orbán Viktor kormányra kerülése esetén bosszúpolitikára készül, és leállítaná az utak, iskolák, kórházak építését.

Forrás: Magyar Hírlap

Reálérték = reménytelenség?

Gyurcsány Ferenc szerint, aki a nyugdíjak reálértéken tartását ígéri, az valójában reménytelenséget ígér a nyugdíjasoknak. A kormányfő az idősügyi tanács csütörtöki ülésén azt hangoztatta: a szépkorúaknak is részesülniük kell az ország gyarapodásából, tehát nem elég az infláció mértékével növelni az ellátásokat.

A miniszterelnök kimondatlanul Orbán Viktor Fidesz-pártelnök a nyugdíjak értékének megőrzésével kapcsolatos nyilatkozatait bírálta a tanács tagjai és az újságírók előtt a Parlamentben.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy az elmúlt évben valóban csökkent a nyugdíjak reálértéke, ám, mint mondta, az elmúlt tíz évet tekintve, jelentősen növekedtek.

A kormányfő szerint 1997 óta a nyugdíjpolitikát széles konszenzus jellemezte. Mint mondta, ennek lényege abban állt, hogy “együtt sírunk és együtt nevetünk”, tehát az ország gyarapodásából osztoztak a különböző korosztályok.

Közölte, hogy kormánya meg kívánja védeni a két pillérre épült nyugdíjrendszert és nem kíván változtatni annak lényegén. Így egyrészt védelmet akarnak nyújtani az inflációval szemben, továbbá adni a többletjövedelmekből is.

A kormányfő arról beszélt, hogy aki csak reálérték-megőrzésen alapuló nyugdíjpolitikát akar, az hárommillió embert kizár az ország gazdagodásából.

Úgy fogalmazott: “Aki azt mondja, hogy nem kíván mást adni, mint a nyugdíjak reálértékének a megőrzését, az egyetlen dologban teremt csak biztonságot; a reménytelenségben”. Ez azt jelenti, hogy aki nyugdíjba megy, onnantól kezdve csak abban lehet biztos: élete végéig már nem fog több jutni a közösből – fűzte hozzá.

Csak inflációkövetéssel 58 ezer forint lenne a nyugdíj

Gyurcsány Ferenc utalt arra is, hogy a költségvetési kiigazítás idején sok liberális közgazdász azt javasolta, mondják fel a nyugdíj-kiegészítés alapjául szolgáló úgynevezett svájci indexálást és a 13. havi nyugdíjat, továbbá függesszék fel a nyugdíjkorrekciós programot. Közölte, nemet mondtak a javaslatokra, mert “vannak olyan egyezségek és megállapodások, amelyeket hosszú távon is fenn kell tartani”.

Elmondta, ma a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások átlagos értéke egy hónapban 82 ezer forint. Ha az elmúlt hat évben kizárólag az inflációval növelték volna a nyugdíjakat, akkor ez az összeg ma 58 ezer forint lenne.

Mint fogalmazott, azt bebizonyítani, hogy a nyugdíjasoknak jobb az 58 ezer forintos nyugdíj, mint a 82 ezer forintos, “az több, mint művészet, (…) az csalás”.

A kormányfő szerint a nyugdíjtársadalmon belüli nyugalmat is veszélyeztetné, ha csak reálértéken tartanák az ellátások összegét, mert így évről-évre nagyobb különbségek lennének a nyugdíjak között.

Ez azoknak lenne hátrányos – mutatott rá -, akik korábban mennek nyugdíjba. Akiknek később “fixálják” a nyugdíját, azoknak az időközben növekvő bérek miatt magasabb lesz az ellátás összege, mint azoknak, akiknek korábban – fejtette ki. Ez öt év viszonylatában akár 15-20 százalék különbséget is jelenthet – fűzte hozzá.

Forrás: Inforadio.hu

Új egyezség 2008: Megállapodás a nyugdíjasokkal

Magyarország rendszerváltoztatás utáni történelmének legmélyebb gazdasági és szociális válságában vergődik. A kormány alkalmatlansága, folyamatos hazudozása és szociális érzéketlensége egyre nehezebb helyzetbe hozza a magyar embereket, családokat és vállalkozásokat. Az áremelések, a megszorító intézkedések és a sarcok legfőbb vesztesei közé tartoznak az idős emberek, a nyugdíjasok, akik egy tisztességesen végigdolgozott élet után kerülnek méltánytalan és tarthatatlan helyzetbe a kormány intézkedései miatt.

Mindezek alapján a nyugdíjas és idősügyi szervezetek valamint a Fidesz képviselői az alábbiakat rögzítik 2008. június 4-diki találkozójukon:

1. A nyugdíjas és idősügyi szervezetek valamint a Fidesz képviselői sajnálattal állapítják meg, hogy a tavalyi évben – a kormány megszorító intézkedései, a sorozatos áremelések és a nyugdíjasokat sújtó inflációs hatás mértéke miatt – a nyugdíjak reálértéke 3,8%-kal csökkent. Hasonló esetre utoljára a Horn-kormány hivatali ideje alatt, 1996-ban került sor.

2. Ugyanakkor a nyugdíjas és idősügyi szervezetek valamint a Fidesz képviselői örömmel állapítják meg, hogy a Szociális Népszavazás során létrejött, nemzedékek közötti összefogás eredményeként a vizitdíj és a kórházi napidíj immár nem akadályozhatja meg az idős beteg emberek orvoshoz fordulását és gyógyulását. A nyugdíjasok és a Fidesz ezzel megerősítették szövetségüket, amely arra alapul, hogy a nyugdíjak reálértéke a polgári kormány hivatali ideje alatt növekedett a legnagyobb mértékben a rendszerváltoztatás óta.

3. A következő polgári kormány politikája az egyezségekre fog épülni. A nyugdíjas és idősügyi szervezetek valamint a Fidesz képviselői egyetértettek abban, hogy az egyezségek rendszerében kiemelt helyen kell szerepelnie a nyugdíjasokkal kötött egyezségeknek.

4. A Fidesz álláspontja szerint az idős emberek – az egész életük során végzett munkájuk és a közteherviselésben való részvételük alapján – olyan nyugdíjra jogosultak, amely biztosítani tudja számukra a tisztes életviszonyokat és a szociális biztonságot. A Fidesz ezért garantálja, hogy évről évre meg fogja védeni a nyugdíjak reálértékét.

5. Az elmúlt hónapokban sorra drágultak az élelmiszerek, a gáz, az áram, küszöbön áll a távhő-díjak emelkedése és az év második felében újra emelkedni fog a gáz ára. Ezek az áremelkedések különösen érzékenyen érintik az időseket, akiknek már a létfenntartását is veszélyeztetik a drágulások. A nyugdíjas és idősügyi szervezetek ezért elvárják a következő polgári kormánytól, hogy – az 1998 és 2002 közötti időszakhoz hasonlóan – fékezze meg a drámai mértékű áremelkedéseket. A Fidesz vállalja, hogy olyan kormányzati politikát fog folytatni, amely megvédi a nyugdíjasokat az elviselhetetlen mértékű áremelésektől, és minden rendelkezésére álló eszközt bevet annak érdekében, hogy féken tartsa a nyugdíjasok számára kiemelkedően fontos termékek és szolgáltatások árait.

6. Az idős emberek gyakran kerülnek kiszolgáltatott helyzetbe. A Fidesz ezért vállalja, hogy polgári kormányzás esetén az egészségügyi és szociális ellátások rendszerét szolidaritásra épülő és nemzeti kockázatközösségre alapuló állami feladatként fogja megszervezni. Polgári kormányzás alatt soha nem fordulhat elő az, hogy idős emberek anyagi okok miatt ne jussanak megfelelő színvonalú egészségügyi ellátáshoz.

7. A nyugdíjas és idősügyi szervezetek képviselői méltánytalannak és elfogadhatatlannak tartják, hogy amíg az idős emberek nagy többsége – több évtizednyi, becsülettel végzett munka ellenére – néhány tízezer forintnyi nyugdíjból kénytelen megélni, addig a jelenlegi kormány számolatlanul szórja el a milliárdokat saját luxusára és korrupciógyanús ügyletekre. A nyugdíjas és idősügyi szervezetek képviselői ezért elvárják a következő polgári kormánytól, hogy derítsen fényt a hatalmi visszaélésekre, és tegyen határozott lépéseket a korrupció visszaszorítása érdekében. A Fidesz vállalja, hogy a következő polgári kormány minden korrupciógyanús esetet ki fog vizsgálni és meg fogja szüntetni a közpénzek pazarló, átláthatatlan és tisztességtelen elherdálását.

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke, Harrach Péter, a KDNP alelnöke, Soltész Miklós, a Fidesz-KDNP frakciószövetség Népjóléti Kabinetjének vezetője, Aszódi Pál, Fidesz Nyugdíjas Tagozat

Iván László, Magyar Szociálpolitikai Társaság, Zsák Jánosné, Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület, Medgyasszay László, Dunántúli Idősügyi Tanácsok Szövetsége, Domokos László, Békés Megyei Idősügyi Tanács, Pósfai Gábor, Szociális Ellátók és Szociális Ellátottak Egyesülete, Tamás Barnabás, Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Idősügyi Tanács, Kiss János, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősügyi Tanács, Murányi Ferenc, Komárom-Esztergom Megyei Idősügyi Tanács, Kriston Péter, Nógrád Megyei Idősügyi Tanács, Szűcs Lajos, Pest Megyei Idősügyi Tanács, Gelencsér Attila, Somogy Megyei Idősügyi Tanács, Kovács Ferenc, Vas Megyei Idősügyi Tanács, Talabér Márta, Veszprém Megyei Idősügyi Tanács, Nagy Kálmán, Zala Megyei Idősügyi Tanács, Borbényi István, Kőbányai Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szervezete, Kertész Andrásné, Ezüstnyár Nyugdíjas Klub Nyíradony, Szabó Jánosné, Debreceni Nyugdíjas Klub, Egri Gyuláné, Püspökladányi Olvasó Kör, Kővári Zoltán, Nyíregyháza – Sóstó Nyugdíjas Klub, Sziráki János, Tolna Megyei Polgári Nyugdíjas Egyesület

Forrás: Csepel.fidesz.hu

5 hozzászólás “Manipulálják Orbán szavait – reménytelenséget ígért?” bejegyzésre

  1. leslie szerint:

    Ennyi maradt a 2006-os választási igéretekből. Riogatni a nyugdíjasokat a M Szépkorúak P-ben.

  2. badala szerint:

    ******************************************************
    Isten Áldja Orbán Viktor Miniszterelnök Urat s a Magyar Nemzetet!
    ******************************************************

  3. Lexon szerint:

    Mármint az újságot? Mert azt kell nagybetűvel írni….

  4. infósferi szerint:

    Amit Viktor ígér a nyugdíjasoknak, az semmi. Nézzék meg a Rózsaszín Párducot! Azt ígéri a nyugdíjasoknak, hogy az ország jólétéből kell részesedniük!

  5. Papi szerint:

    A probléma csak egy olyan apró nem nagy dolog, hogy Szabó Zoltán MSzP-s képviselő nyilvánossan elismerte, hogy Orbán zárt körben elhangzott szavairól nincs semmien hangfelvétel. Ez megint nem más mint hazudozás a nyugdíjakról. infósferi! ha a nyugdíjasok az ország jólétéből fognak részesülni akkor nem 40%-uk hanem 80%-uk fog létminimumon vagy alatta élni. A Te Rózsaszín Párducod meg inkább tünjön el a balfenéken vagy Észak-Koreában.

Itt lehet hozzászólni !