Félmeztelen kisgyerekekkel reklámozzák a melegfesztivált

Mno.hu

 

Melegek

Botrányos reklámmal hirdetik a közelgő budapesti homoszexuális rendezvényt, ugyanis a promotáló plakáton három gyermek szerepel. Úgy tűnik – mivel a Magyar Reklámetikai Kódex rendelkezése szerint „gyermekek és fiatalkorúak nem szerepeltethetők az olyan termékek, szolgáltatások reklámjában, amelyek reklámozására alapvetően alkalmatlanok” – egy esetlegesen elindított etikai eljárás elmarasztaló határozatot is hozhat.

A reklámetikai kódexünk szerint „gyerekek és fiatalkorúak nem szerepelhetnek olyan termékek, vagy szolgáltatások reklámjában, amelyeknek reklámozására alapvetően alkalmatlanok” – fogalmazta meg véleményét az MNO-nak Fazekas Ildikó azzal kapcsolatban, hogy egyik internetes weboldal a készülő Leszbikus, Meleg, Biszexuális és Transznemű fesztivál közelgő időpontjáról adott előzetes tájékoztatást, ám a mellékelt figyelemfelkeltő plakáton három gyerek is szerepel. Az Önszabályozó Reklám Testület elnöke felhívta a figyelmet arra a plakáttal kapcsolatban, hogy „nem gazdasági célú reklámról” van szó, vagyis „nem lehet büntetést kiszabni.” Kijelentette: egyáltalán nem jó, hogy bármilyen szexuális tartalommal bíró reklámban gyerekek szerepelnek. Fazekas Ildikó úgy véli, nagy a felelőssége a médiának abban, hogy az ilyen tartalmakat közzé teszi-e, szerinte a médiának segíteni kell abban, hogy az ilyen üzenetek csak a meghatározott célcsoporthoz jussanak el.

A Magyar Reklámszövetség főtitkára szintén azt emelte ki az esettel kapcsolatban, amit Fazekas Ildikó a gyermekek reklámokban való szereplésével kapcsolatban. Markovich Réka úgy véli, hogy „első ránézésre” aggályos lehet a hirdetmény, ám ezt csak az etikai eljárás során lehet tisztázni. Amíg azonban hivatalosan nem indít valaki eljárást, az etikai bizottság nem foglalkozik az üggyel.

Mint az MNO-nak elmondta, a Magyar Reklámetikai Kódex alábbi passzusába ütközés lehetőségét mindenképpen felveti a reklám: „Gyermekek és fiatalkorúak nem szerepeltethetők az olyan termékek, szolgáltatások reklámjában, amelyek reklámozására alapvetően alkalmatlanok” – idézi az MRK-t a főtitkár (12. Cikkely (11) ). A fenti esetek nyilvánvalóan azokra a reklámokra korlátozódnak – folytatja Markowich Réka, amelyek nem gyereknek szólnak: a szerepeltetésük ilyenkor azért kíván különösen nagy elővigyázatosságot, mert a gyermekek magukhoz hasonló szereplőket látva érdeklődéssel fordulnak a reklám felé – ami egy szexuális hovatartozáson alapuló esemény esetében etikusságában megkérdőjelezhető.

„Tilos közzétenni olyan reklámot, amely a gyermek- és fiatalkorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődését károsíthatja, így különösen, ha a gyermek- és fiatalkorúakat veszélyes, erőszakos, továbbá a szexualitást hangsúlyozó helyzetben mutatja be.” – idézi a „csak általánosságban” fogalmazó gazdasági reklámtevékenységről szóló 1997. évi LVIII. (5.§ (2)) törvényt. Hozzátette azt is, hogy „ennek a tényállásnak való megfelelés természetesen (hatósági) mérlegelés kérdése.”

Az MNO megkérdezte a Szociális és Munkaügyi Minisztérium illetékeseit is, mit szólnak ahhoz, helyesnek tartják-e, hogy félmeztelen gyerekekkel reklámozzák a melegfesztivált,  ám mindezidáig nem érkezett válasz írásban feltett kérdéseinkre.

Forrás: Mno.hu

9 hozzászólás “Félmeztelen kisgyerekekkel reklámozzák a melegfesztivált” bejegyzésre

  1. Lexon szerint:

    Azért a cikk kimásolása mellett nem ltartott volna sokáig, hogy az eredeti plakátot tegyétek be illusztrációnak…

  2. Bubus szerint:

    Na ja, hogy még itt is pont a kifogásolt plakáttal reklámozzák őket? Hülye-e vagy?

  3. Levente szerint:

    Mondd, hogy az időpont miatt hiányoltad a plakátot, úgy még kijöhetsz a dologból…

  4. Lexon szerint:

    Nem. Én láttam a plakátot más oldalakon. Valóban felháborító.

    Inkább azzal van bajom, hogy a T. blogíró kimásolja a cikket másik oldalakról, ide bemásolja, és nem veszi a fáradságot, hogy kicsit hozzá is tegyen a cikkhez. Ha pedig hozzátesz egy illusztrációt, akkor olyat használ, amit már jópárszor láttunk (lsd. HÉV-es cikkeknél), vagy olyat, aminél nem tünteti fel a fotóst, szerzôt, ilyesmit. Szóval jogilag sincs minden rendben…

  5. Lexon szerint:

    Bubus: ezt nekem címezted?

    Egyébként van már egy másik plakátjuk is… hasonlóan gyerekkel üzennek.

  6. Bubus szerint:

    Még most sem értem az első hozzászólásodat.

  7. Lexon szerint:

    Nem érted? Nem értem, hogy mit nem értesz. 🙂
    Adva van egy cikk, ami egy megbotránkoztató plakátról szól. A blogíró (-másoló) pedig használ egy illusztrációt, ami nem idevaló. Szerintem azt a plakátot kellett volna kirakni, amiről a cikk szól. Vagy inkább semmit…

  8. Bubus szerint:

    Lexon, ha erkölcsileg kifogásolhatónak tartanak egy képet kitenni, akkor miért tennék ki, ha egyszer erkölcsileg kifogásolhatónak tartják, hogy kitegyék? Én értem, hogy te mit nem értesz, de te azért nem érted, mert nem érted. Érted?

Itt lehet hozzászólni !