Kilenc közterület neve változhat a fővárosban

NoPlaza

A Koltói Anna utca (Fotó: Norc)

Korábban névtelen közterületek elnevezéséről, illetve egyes nevek megváltoztatásáról dönthet szerdán a Fővárosi Közgyűlés. Tarlós István főpolgármester előterjesztése szerint a kilenc névváltozást fővárosi kerületi önkormányzatok, valamint magánszemélyek kezdeményezték.

Az óbudai képviselő-testület Kerényi Grácia költőről, műfordítóról nevezne el eddig névtelen közterületet, a soroksári képviselők Túri István kertészmérnökről, tanárról és nemesítőről neveznének el utat, Csepel pedig a Koltói Anna utcának adna új nevet, ez Vermes Miklós tanítónak, a fizika szakmódszertana kimagasló alakjának nevét venné fel.

A terézvárosi testület a Szalmás Piroska utca nevét változtatná meg, ez Németh László író, kritikus, műfordító nevét viselné. A XIII. kerületben egy jelenleg névtelen közterület Kopácsi Sándor nevét venné fel, ő az 1956-os forradalom idején Budapest rendőrfőkapitánya, majd a Nemzetőrség helyettes főparancsnoka, a Nagy Imre-per életfogytiglanra ítélt hatodrendű vádlottja volt. A II. kerületben egy névtelen területet Erdélyi Jánosról, a Kisfaludy Társaság titkáráról, a Nemzeti Színház egykori igazgatójáról neveznének el.

A XV. kerületi Dembinszky utca Józef Wysockinak, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc honvédtábornokának nevét venné fel, bár a városrész képviselő-testülete megjegyezte, hogy az utcában van jelentős számú vállalkozás székhelye, és ezeket is érinti az átnevezés.

A Zichy Mihály utat és a Városligeti körutat összekötő zuglói névtelen sétány Lev Tolsztoj orosz író nevét venné fel. A soroksári Apostolhegy dűlő lakói azt kezdeményezték, hogy a Vágó köz elnevezésű területet Máté apostolra nevezzék át, mert az útszakasz nem tekinthető a – vele fizikai összeköttetésben nem álló – Vágó köz meghosszabbításának, és ez megnehezíti a tájékozódást. Az utca környékén több, apostolról elnevezett közterület is van, így János, Pál és Péter apostol nevét is viseli utca. A változások a közgyűlési döntés után harminc napon belül lépnek életbe.

noplaza.hu

22 hozzászólás “Kilenc közterület neve változhat a fővárosban” bejegyzésre

  1. csöves szerint:

    Ezek a legfontosabb problémák?

  2. Schneider Ádám szerint:

    persze, a mutyinak mindig dübörögnie kell.

  3. belekotkot szerint:

    Koltói Annának elég komoly a csepeli kötődése. Kommunistának nem nevezhető.
    Vermes Miklósnak milyen csepeli kapcsolata volt ? Mi volt a gond Koltói Annával ?
    Hogy szociáldemokrata volt ? Hogy szakszervezeti bizalmi volt ? Hogy a Weisz Manfréd gyárban dolgozott ? Vagy az hogy a nyilasok agyonlőtték ? Mi volt vele a baj ?
    Valaki homályosítson már föl !

  4. Manitu szerint:

    Belekotkot, nézz már utána, mielőtt leírsz valamit. Csöves: csak neked ez a legfontosabb probléma. Ádám. A mutyi nem egy út vagy egy kocsi neve.

  5. belekotkot szerint:

    Kedves Manitu Utánanéztem. Továbbra se tudom mitől jobb Vermes Miklós. Semmi bajom Vermes Miklóssal Csak nem tudom MI volt a baj Koltói Annával. Meséld már el légy szives.

  6. Királyerdei szerint:

    “Vermes Miklósnak milyen csepeli kapcsolata volt ? ”

    Izéééé…..viccöl az elftás,vagy csak fogalma sincs,hogy miről beszél?

  7. belekotkot szerint:

    Oké megtaláltam. Bocsánat nem a Jedlikbe jártam. Mondjuk előtte se volt semmi gondom vele, de továbbra se tudom mi a baj Koltói Annával.

  8. csapos szerint:

    Belekotkotnek!

    Mi volt a baj Koltói Annával? Na, mi? Az, hogy velem együtt te is tudod, ki volt ő. Németh Szilárdnak és a Handa Bandájának meg halvány derengése sincs róla. Ez már az elégnél is több indok a keresztelőre.

    Ráadásul a cepel.infőval együtt a Handa Banda Vermes Mikóst sem isemrri, mert itt azt írják, hogy tanító volt. Nem igaz. Ő az ország egyik legjobb fizika TANÁRA volt.

    Az viszont – a Fidesz szavaival élve – POFÁTLANSÁG, hogy Koltói Annát Vermes Miklós tanár úrral akarják szembe állítani. A TÁNCSICS MIHÁLY utcához ugyanis nem mernek hozzányúlni (egyelőre), mert ott túl sok ember okmányait kellene módosítani…De Táncsics, minden magyarországi munkásmozgalom őse már indexre került a Németh Szilárd-féle Handa Bandánál.

    A Táncsics Mihály utca egyelőre haladékot kapott – Koltói Annával ellentétben.

  9. Gordon szerint:

    csöves szerint:
    2011. december 14., szerda – 05:28

    “Ezek a legfontosabb problémák?”

    Senki sem mondta, hogy ez a legfontosabb. Akkor lenne az, ha egyéb döntések nem születtek volna.

    De születtek, születnek.

  10. ebihal szerint:

    Az a baj Koltói Annával, hogy baloldali volt. Ennyi!

  11. nagyapó szerint:

    Tényleg, ki volt Koltói Anna? Ságvári élettársa? Tett valamit Csepelért, vagy az országért? Baloldali? Minden utca páros oldala baloldal. Aki ott lakik baloldali.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  12. VV szerint:

    Hajrá Muki bá!
    Örülök, hogy egy központi helyen lévő utcát neveznek el róla.

  13. ebihal szerint:

    Nagyapó! Igaza volt a másik poszton, a hülyeség határtalan!

  14. Zoli049 szerint:

    Egyszer csak elfogy a fiúk játéka.
    De mekkora biznissz ez a térképészetnek? 🙂 Marhák…

  15. Vátesz szerint:

    Csaposnak igaza van, Dr. Vermes Miklósról, aki tényleg kiemelkedő fizikatanár volt, volt bencés tanár, tényleg a Stancsicsról elnevezett Táncsics Mihály utcát kellene elnevezni, hiszen a Jedlik Gimnázium is ott van! Ez valóra is válhatna, ha Németh Szilárd nem a sporttagozat padjait koptatta volna a Jedlikben!
    Táncsicsnak ugyan mi köze van Csepelhez, a sajtószabadságnak meg már úgyis befellegzett! 😀

  16. Ditte szerint:

    Köszönöm a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy elintézte, hogy a Kölcsey-Szabadság sarkán végre gyalogosbarát módon működik a közlekedési lámpa. Jobb, mint új korában. 🙂

  17. Zoli049 szerint:

    A Kölcsey és a Szabadság sarkán, még délután egy szimpla kereszteződés volt, ahol a Kölcsey a Szabadságra, jobbra kanyarodóan a főútvonal. Balról, a Szabadság, a Jehovák felől pedig alárendelt útvonal, elsőbbség adás kötelező táblával! Megváltozott azóta, lett egy új lámpa? Azt a forgalmi rendet nehéz lenne lámpával vezényelni. Sebaj… 🙂

  18. islander szerint:

    kéne Itzak Rabin tér is. őőő…mondjuk a Rákóczi tér helyett. hm?

    hihi

  19. islander szerint:

    egyébként meg Vermes Miklósról nyugodtan lehet utcát elnevezni, megérdemli. Bár iskola is van róla elnevezve, de belefér.

  20. Vátesz szerint:

    “Egy olyan kis ország számára, mint a miénk, igazán bámulatos, hogy mire vagyunk képesek, mert én azt látom, hogy felvásároljuk Manhattant, Magyarországot, Romániát, Lengyelországot, és én nem látok ebben semmi problémát.” – Peresz, izraeli államfő.

    Majd Simon Pereszről neveznek el teret Csepel-Manhattenen, s Németh Szilárd létrára áll, hogy sajátkezüleg szegezze fel a névtáblát! 😉

  21. islander szerint:

    mé’!

    Rabin a közel-keleti békefolyamatok élharcosa volt. bocs

  22. nagyapó szerint:

    Vátesz! Egy apróság. Muki bácsi nem volt bencés tanár. Evangélikus volt, így passzolt a Fasori Gimn. A Jedlikbe a rendek, a rendi gimnáziumok feloszlatása után került (nekünk diákoknak szerencsénkre).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

Itt lehet hozzászólni !