Mi van itt?

Roppant kínos: Jobboldali jelszavakkal kampányolnak Európában a szocialisták

Heti Válasz, Csepel.info

Másról szól az egység itthon, és másról külföldön

„Itt az ideje annak, hogy végre Európa-szerte leszámoljunk a spekulánsokkal, akik senkire és semmire nincsenek tekintettel. Itt az ideje annak, hogy véget vessünk az átláthatatlan pénzügyi háttéralkuknak. Követeljük a pénzügyi piacok szigorú szabályozását! Követeljük a pénzügyi ügyletek, tranzakciók megadóztatását, amely gátat szabna a féktelen haszonszerzésnek! Követeljük az adóparadicsomok betiltását.”

A fenti idézet nem a Jobbik proklamációjából vétetett. A szöveget szocialisták és demokraták európai parlamenti képviselőcsoportjának üzeneteként kaptuk attól az ügynökségtől, amely a magyar sajtó különböző fórumain kívánt hirdetéseket elhelyezni – pénzért. Hogy a kreatívok mindeddig sehol sem láttak napvilágot, nem rajtunk múlott. A többieken. Azokon, akik – tőlünk eltérően – nem voltak befogadók. Ők tudják, miért.

Ezek után meg sem hökkenünk azon, hogy az MSZP Európai Parlamentbe delegált képviselőinek honlapján a következő olvasható: „Az európai polgárok nem értik, hogy a Tanács, az Európai Bizottság, az Európai Parlament és egyetlen meghatározó európai döntéshozó sem próbálja kideríteni, hogy milyen konkrét piaci szereplők, spekulánsok játszanak az uniós tagországok csődbe vitelére. Ennyire arctalan lenne a nemzetközi pénzügyi rendszer? Kik, milyen cégek, erők, esetleg országok vagy politikusok mozgatják ezeket az ügyleteket? Kiknek az érdekeit szolgálják a hitelminősítő intézetek felelőtlen leértékelései? Az európai polgárok joggal várják el ennek tisztázását.”

És tényleg. Joggal várnák el. Köztük a magyarok is. De ezek a felvetések sem a szocialisták itthoni kommunikációjának nem részei, sem a hozzájuk közel álló médiumoknak nem témái. Sem tartalomban, sem hirdetésben. Mintha nem is léteznének. Csak a kétbalkezes, idióta kormány az európai trendekkel szembe robogó unortodox gazdaságpolitikájával és a felelősségelhárító kommunikációjával.

És nem állítom, hogy a kormánynak nem kell önvizsgálatot tartania, és nincs mit javítania. Hogy újrakezdve sem kellene törekednie a kiszámíthatóságra, a tervezhetőségre, a következetességre. Hogy nem kellene szövetségeseket keresnie érdekei képviseletéhez. Vagy nem kellene politikáját érthetőbbé és követhetőbbé tennie a külvilág számára. Mert kellene. Mint ahogy az úrvezetőtől is elvárható, hogy indexeljen, mielőtt kanyarodásra szánja el magát.

A fenti idézetek azonban azt jelzik, hogy Európa-szerte rendkívüli állapotok uralkodnak. Hogy gyűlik az értetlenség és a harag. A komprádorrá nem vált politikai elit és értelmiség pedig – értékszemléletétől függetlenül – kezd torkig lenni azzal, hogy a gazdasági és pénzügyi válság előállításában kiemelt szerepet játszó piaci tényezők a megmentő szerepében tetszelegve kulcspozícióba ültetik választáson legitimációt soha el nem nyerő embereiket, hogy aztán saját logikájuk és érdekeik szerint átrendeztessék velük a jogszabályi környezetet. (A Nobel-díjas közgazdász, Joseph Stiglitz szerint „amikor az IMF megérkezik egy országba, egyetlen dologban érdekelt: hogy a bankok és a pénzügyi intézmények hogyan juthatnak a pénzükhöz.”)

Az Európai Parlamentben a szocialisták érzékelik ezt a változást. Köztük a magyarok is. Hogy ennek itthon miért nincs nyoma? Fel sem foghatom…

hetivalasz.hu

18 hozzászólás “Mi van itt?” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    A zsidó világnak kezd elege lenni a zsidóvilágból! 😀

  2. Vátesz szerint:

    Józsi elviszi a kutyát a rabbihoz…
    Kohn jelenti a rabbinak, hogy szeretné eltemettetni a rottweilerét.
    Rabbi felháborodik: – Mit képzel, gójokat sem temetünk, nemhogy kutyát!!! Menjen a katolikus paphoz!
    Kohn az ajtóból visszafordulva: – Azt hittem jól jönne az a kétszázezer temetési adomány…
    Rabbi: – Állj meg fiam, hogy is hívják a megboldogultat: Róth Weiler?! 😀

  3. Vátesz szerint:

    A zsidó mikulás elmegy az óvodába. Kirakja az ajándékait és így szól: – Na, gyerekek, lehet vásárolni! 😀

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    Az egészben a legnagyobb bajunk egyike, hogy már kínunkban, vagy talán végső elkeseredésünkben, szinte mindenből viccet akarunk csinálni. Bár mint tudjuk az iróniában, ott rejlenek a valóságot feltételező gondolatok.

  5. freedom szerint:

    Ehhez a cikkhez nem tudom, hogy mit írjak?

    Itt kint semmi ilyen visszhang nincs. Ezt otthon találtátok ki?
    Nézzetek bele európai médiafelületekbe, hátha ti sem talátok erre utaló cikkeket.

    Ne legyetek már ennyire hülyék, mert olvassák ezt máshol és mások is és ne legyen már Csepel a közröhely tárgya! Én szégyenkezem a saját honfitársaim előtt? Ésszel.
    Köszönöm!

  6. nagyapó szerint:

    Mélyen elgondolkoztatott freedom írása. Vajon milyen lehet a médiafelület? Homorú, domború, netán sík? Valószínűleg homorú, mert különben nem nézhetek bele. De ha domború, akkor nemcsak Csepel, de én is “közröhely” tárgya leszek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. freedom szerint:

    Ezek a dolgok, amivel már nem állok le vitázni, mikor valaki nagyon jól tudja miről is van szó, csak ügyeletből itt akar kötekedni.

  8. Zoli049 szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. december 04., vasárnap – 21:07

    SÍK, nagyapó!
    Olyan sík, mint te. 🙂

  9. grün szerint:

    GONDOLKODÓ!
    Itt a legújabb magyar vicc!
    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111205-allamadossag-csokkentes-felmentene-magat-az-orban-kormany-a-szabalya-alol.html
    “Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc. yſa pur eſ chomuv uogmuc”
    Égnek mint a rongy, a magyar szív és szív mint a torkos borz?! ))) 🙂 (((

  10. Jobb Csepelért szerint:

    Rákosi sétál, és valahol kommunistázást hall. Odasiet és látja, hogy egy kisfiú pici cicákkal játszik. Két csoportra osztja őket, s közben azt mondja: – Ez kommunista, az nem kommunista, ez is kommunista… Rákosi megkérdi: – Hát miben különböznek ezek egymástól? – Amelyiknek még nem nyílt ki a szeme, az kommunista, amelyiknek már kinyílt, nem kommunista… 😀

    A Szovjetunióban vasúton utazik néhány fickó, az egyikük már több viccet elsütött. A többiek mosolyognak, és egyre jobb kedvük van. Ekkor a fickó bevet egy politikai viccet. Mindenki elkomorodik, de egy fickó felkacag: – Hát ez nagyon jó, ezt fel kell írnom! Mondja, hogy is hívják? 😀

    Brezsnyev Magyarországra látogat. Hatalmas fogadást kapott. Pihenésképpen a Duna mentén korzózik Kádárral és elmélkedik: – Kádár elvtárs! Kellene valami olyat csinálni, aminek örül a nép. Megszólal a sofőr: – Hajtsak a Dunába, elvtársak? 😀

    A Rákosi-rendszerben zsúfolt villamoson utaznak az emberek. Két barát unatkozik, az egyik a másiknak politikai vicceket mesél. – Tudod, mi a különbség Kína és Magyarország között? – Nem – mondja a másik. – Míg Kína a mosoly országa, addig ami itt van, az tiszta röhej. Egy bőrkabátot viselő harmadik férfi, aki mellettük áll és hallgatja a vicceket, megszólal: – Tudja, hogy mi a különbség a villamos és maga közt? – Nem – mondja a férfi. – A villamos továbbmegy, maga pedig velem jön. 😀

  11. Vátesz szerint:

    Orbán járja az országot. Az egyik faluban meglát egy kislányt, amint kismacskákat pakolgat sorba. Közben mondogatja:
    – Itt egy fideszes cica, mellette egy másik fideszes cica, ez meg még egy fideszes cica…
    Orbánnak nagyon tetszik a dolog, majdnem el is mosolyodik, és kis híján megsimogatja a gyerek fejét.

    Pár nap múlva megint arra jár. A kislány megint a macskákat pakolgatja:
    – Itt egy jobbikos cica, mellette egy másik jobbikos cica, ez meg még egy jobbikos cica…
    Orbán ráförmed:
    – Te kislány! A múltkor még fideszesek voltak ezek a macskák!!
    – Igen, de azóta kinyílt a szemük….!!! 😀

  12. Jobb Csepelért szerint:

    …egyedibbet nem tudtál volna kitalálni pénzkéregető Vátesz? 😀

  13. grün szerint:

    “Régi viccek nincsenek, cak újszülöttek!
    Egy újszülöttnek minden vicc új!”
    Mi szeretnél lenni kisfiam, ha én lennék az apád? kérdi a HHH-s kisebbségit!
    Árva, jön a válasz! ))) 🙂 (((

  14. grün szerint:

    Orbán nem fog önkritikát gyakorolni!
    Inkább meg vívja a Lipót –mezei csatát?!
    http://hvg.hu/napi_merites/20111205_orban_viktor_es_a_spekulansok
    Ez nem vicc! 🙂

  15. csaba péter szerint:

    ” Magyarországon sem politikai sem gazdasági válság nincs” mondta az államtitkár a parlamentben.
    Érdekes mintha ezt már hallottam volna anno Kádártól is .
    A történelem ismétli önnmagát , nektek sincs sok hátra.

  16. Vátesz szerint:

    Jobb Csepelért! Nem én találtam ki, még a választások előtt olvastam, most meg megkerestem a neten. Te sem meríthetted a tiédet a Rákosi-korszakból.
    Egyébként már itt is megjelent korábban, úgy hogy ….egyedibbet nem tudtál volna kitalálni nagyképű fideszes Jobb Csepelért?

    http://csepel.info/?p=13055#comment-88151
    2011. március 21., hétfő
    TESSENEK CSAK DICSEKEDNI GYENGE ZSOLTTAL, MERT HOGY FIDESZES KORÁBAN PARÁDÉZOTT SS-RUHÁBAN!!! Azután megjött az esze, jobbikosként már gárdaegyenruhát öltött.
    Erről jutott eszembe egy vicc:
    A választások előtt Orbán járta az egész országot, az egyik faluban meglátott egy kislányt, aki az utca porában ülve kiscicákat rakosgatott.
    – Ez egy fideszes kiscica! – félrerakta, a következőnél – ez is egy fideszes kiscica! – sőt
    a harmadiknál is – ez is egy fideszes kiscica! Orbán szeme könybelábbadt, majdnem megsimogatta a kislány buksiját.
    Egy hét múlva megint arra járt, a kislány megint rakosgatta a kiscicákat, de most mindegyik jobbikos volt. Erre Orbán ráförmedt – te kislány, ezek a cicák a múlthéten még fideszesek voltak! Igen, felelte a kislány, de azóta kinyílt a szemük!!!

Itt lehet hozzászólni !