Fogyatékosok világnapja – kerekasztal beszélgetés Csepelen

Csepel.hu

1993 óta minden ország december 3-án emlékezik a fogyatékosok világnapjára. Ausztráliából, az ENSZ kezdeményezte elterjesztését azért, hogy felhívja a figyelmet a betegség, a baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók problémáira.

Csepelen a polgármesteri hivatal nagytanácstermében 2011. december 2-án tartottak fogyatékosügyi kerekasztal beszélgetést az érintett helyi szervezetek (Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesülete, Algernon Alapítvány, Esély a Gyermekeknek Alapítvány, Összefogás Alapítvány) képviseletével.

Szuhai Erika önkormányzati képviselő, fogyatékosügyi tanácsnok az életszemlélet-váltás pozitív irányára mutatott rá beszédében, miszerint művégtaggal is lehet teljes értékű életet élni. Beszámolt arról, hogy kerületünkben két olyan műhely létezik, ahol megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. Itt hamarosan fültisztítók gyártása indulhat meg. A fogyatékosügyi tanácsnok egyebek mellett elmondta, hogy jövőre, Csepel 300 éves évfordulóján fogyatékos nap megszervezését is tervezik.

Kanyik Csaba a Szociális és Egészségügyi Ágazat vezetője szerint pozitív változás tapasztalható társadalmi szinten, de továbbra is az esélyek egyenlő megteremtése és az előítéletek megváltoztatása a cél. Előadásában kerületi helyzetképet adott arról, hogy a fogyatékkal élő emberek a mindennapokban miként találkoznak az őket érintő problémákkal. A kerületi közintézmények és egyéb építmények akadálymentes megközelíthetősége még nem mindenhol megoldott.

A lakhatási megoldások sem jól biztosítottak és továbbra is problémát jelent a fogyatékosoknak a komplex rehabilitáció hiánya. Az ágazatvezető beszédében kitért arra, hogy az oktatás- és egészségügy, a szociálpolitika és a foglalkoztatás milyen módon érinti a fogyatékkal élőket. A kerületben 17 éve sikerült egy autista osztályt indítani a Nagy Imre Általános Iskolában. Álomépítők által megépített Völgy utcai speciális intézmény nemsokára megkezdheti működését ugyancsak autisták részére.

A szociális és egyészségügyi ágazat előre lépett abban, hogy a szociális és gyámügyi iroda családtámogatás néven került összevonásra október 1-jével, így egy helyen történhet az ügyintézés. Szintén a fogyatékosok életminőségének javítását szolgálja az a program, amelyet az önkormányzati képviselőtestület múltheti ülésén fogadott el. Ennek értelmében a háziorvosi körzetekhez hozzárendelik az ellátási körzeteket és valamennyit szakemberrel látják el. Így a háziorvos, a gyermekorvos, a fogorvos, a védőnő, a házigondozó, a családsegítő, a gyermekjóléti szolgálatos, valamint a segélyezést végző munkatárs hozzá lesz rendelve az adott szakterülethez. Az elérhetőségekről a csepeli lakosok tájékoztatást kapnak a közeljövőben.

Kanyik Csaba előadásában azt is hangsúlyozta, hogy kevés a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási lehetősége és még mindig magas a szociális segélyen élők száma.

A fogyatékosügyi kerekasztal beszélgetés végén a helyi szervezetek képviselői három kívánság formájában tehették meg javaslataikat, észrevételeiket. Elsőként Tóth János, az önkormányzat telefonközpontjának kezelője szólalt fel, aki közölte, hogy 2002-ben az ő ötlete volt a távirányítóval működtethető beszélő jelzőlámpa. Budapesten a 23 kerületből Csepel az egyetlen hely, ahol az összes jelzőlámpa „beszél”. A kerületi csoportok képviselői közül legtöbben a buszhiány orvoslását és a foglakoztatások bővítésének a megteremtését jelölték meg eszmecseréjükben.

Antal Zsuzsa – csepel.hu

29 hozzászólás “Fogyatékosok világnapja – kerekasztal beszélgetés Csepelen” bejegyzésre

  1. ebihal szerint:

    A cikk címében kerekasztal beszélgetést írnak, a cikkben viszont az utolsó bekezdés
    kivételével, pont az érintettek nem szólalnak meg. Talán jobban megismerhetnénk az
    igazi problémákat , ha hagynák őket szóhoz jutni.

  2. baniko21 szerint:

    Ebihal!
    Nem mernek megszólalni, mert dicső kormányunk őket is munkára akarja kötelezni.
    Sajnálja tőlük az 50-60 ezer forintot. Egyre-. másra rendelik őket felülvizsgálatra.
    Igaz annak sincs munkahely aki nem szenved fogyatékos betegségbe, de majd
    mehetnek közmunkára, ha belepusztulnak akkor is. Jön az év vége és ha lehetne
    egy kivánságom, akkor az lenne, hogy a kedves képviselőurak és hölgyek egy
    évig vegetáljanak a fogyatékosok pénzéből, és utánna hozzanak döntéseket.
    De más jövedelmük ne legyen!

  3. grün szerint:

    “a betegség, a baleset vagy katasztrófa következtében fogyatékossá válók”

    Sokáig nem értettem a zárójelentésemen és a rokkantnyugdíjas papírjaimon szereplő “hasi katasztrófa” kifejezést mint a fogyatékosság okát!
    Köszönöm a felhomályosítást!

  4. nagyapó szerint:

    A zebihal is hiányzott a kerekasztaltól, valószínűleg közlekedési problémái voltak.
    Az hiszem grünnek sem kell aggódnia. Svejket (hülyeség miatt kiszuperálva!) is csak a háború kitörésekor sorozták.
    Azt viszont érdeklődve olvasom, hogy a baloldaliak zöme rokkantnyugdíjas.
    Mibe rokkantak bele?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  5. baniko21 szerint:

    Nagyapó!
    Nem vagyok rokkantnyugdíjas, csak vannak olyan ismerőseim. Az igazi baloldai
    emberek pedig becsülettel dolgoztak, termeltek mondjuk a Csepel Müvekben,
    Csepeli papírgyárban, a posztógyárban, mások az Ikaruszban, vagy a többi gyárban.
    Most hol dolgoznak az emberek? Hol termelnek? A 40 év alatt összejött 20 milliárd
    forint hitel hogyan lett mára 150 milliárd? Hová lett a felvett hitel? Kik kapták meg?
    Hány új munkahelyet csináltak? Ma mi termelődik az adósságon kivül szép hazánkba?
    Ja és az “átkosban” felépült több ezer lakás (amit mellesleg ingyen kaptak meg a
    dolgozók!) ára hova lett? Ugyhogy legyünk tárgyilagosak, 1989 óta melyik kormány
    nézte a nép boldogulását? Azok a kedves politikusok akik egy órát nem dolgoztak
    mára mitől többszörös milliomosok? Összekuporgatták? Mindez minden parlamenti
    pártpolitikusra vonatkozik az elmúlt 21 évre.

  6. nagyapó szerint:

    baniko! Igaza van. Bár van olyan sejtésem, hogy jobboldali emberek is dolgoztak becsületesen, akadémikusoktól, a műszaki értelmiségen keresztül, a szakmunkásokig, a 2/3-ad.
    Van egy gyanúm, hogy nem 20 milliárd Ft, hanem dollár hiány jött össze. ’90 óta viszont csak egy kormány tudta csökkenteni az adósságot (elárulom, minisztere Matolcsy nevű volt).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  7. grün szerint:

    nagyapó!
    A Matolcsy sem tudta!
    Ugyanúgy 82% most is a zállamadósság mint amikor megnyerték a birkaterelő-versenyt!
    Annak ellenére, hogy közben háromezer milliárdos MANYUP-nak a picsájára vágtak!
    Most azért kell újra kanosszát járniuk a legyőzött és tönkrevert IMF-nél, hogy legalább a jövőt egy darabig élhetőnek misztifikálhassák!
    grün így látja a dolgot! 🙂

  8. freedom szerint:

    Mit csinált Matolcsy??? 🙂 Itt egy ilyen magánnyugdíj ellopásnól nem tudom mi lenne?! 🙂

  9. nagyapó szerint:

    grün! Egy (állítólagos) magyartanár tudhatná, hogy az “egy kormány tudta csökkenteni” kifejezés múlt időt jelent.
    Írása többi részét, a trágárságot is ennek függvényében kell figyelembe venni.
    A kanossza járás arra emlékeztet, amikor a kiátkozott császár vezeklő ruhában megjelent, és 3 napon át kérte a Pápa bocsánatát. Jelen helyzetben ki a kiátkozott? Ki, kit küldött el?
    A kanossza járás is egy grün-féle “bedobás”. Semmi értelme.
    Jó éjt!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  10. Vátesz szerint:

    Kár fetisizálni a magánnyugdíjalapot, mert az sem magánvagyon! Ugyanis a törvény tette lehetővé, hogy a nyugdíjjárulék egy részét piaci alapon működő pénztárak kezeljék, de ettől az nem a járulékfizető magánvagyona! Azok az emberek, akik nem voltak tagjai ezeknek a pénztáraknak, azok a teljes járulékukat az állami nyugdíjpénztárnak fizették, s abból történt a jelenlegi nyugdíjak kifizetése. Senki sem gondolhatja, hogy mi hülyék vagyunk, s mások helyett fizettünk! Az állam ahogy egy törvénnyel lehetőséget teremtett a magánnyugdíjpénztárak működésére, ugyanúgy egy másikkal elvonta ezt a jogosultságot, egyidejüleg átvette ezen összegek után járó majdani nyugdíj kifizetését! Magánnyugdíjpénztárba az fizessen, akinek az előírt járulékokon kívül van arra pénze, hogy plusz nyugdíjjárulékot fizessen és arra majdan magánnyugdíjat kapjon! Az meg az állam ügye, hogy az átvett összegeket hová fektette be! Az állam én is vagyok, s majd adott esetben másokkal egyetértésben elcsapom a mostaniakat, de akkor sem léphet le egy zsidó sem az én nyugdíjammal! Óva intem Orbánt és csapatát, hogy a rokkantnyugdíjasokon akarja behozni azt az 500Milliárdot, ami a 16%-os SZJA miatt kiesett! A rokkantság is a biztosítási kockázatok közé tartozik, amire szintén vonatkoznak a dolgozók által fizetett járulékok, az meg engem sem és másokat sem érdekel, hogy a Fidesz-kormány hogy sakkozik a nyugdíj és egészségbiztosítási járulékokkal! Fiúk, lehet hogy ezen fogtok megbukni?! Már leírtam: A saját anyátokat is az árokba lökitek, ha beteg lesz?!!!

  11. grün szerint:

    nagyapó!
    Így van!
    Vagy ez a kormány nem Orbán kormány és a Matolcsy nem az aki csökkentette (múltidő!) pár hónapja a zállamadósságot?!
    Ami szinte több lett mint volt?!
    Mivel IV.Henrik nem osztott kokikat és sallerokat, hanem csak pápa, VII.Gergely hatalmát kérdőjelezte meg mint Viktorunk A zIMF-ét, ezért kellett három napig télvíz idején Canossa vára előtt várakozni, hogy a zegyházi átkot levegye Róla!
    Mert egyébként a népe elkergette volna!
    Akár nálunk, ha nem lesz pézike!
    Röviden ennyi a lényeg!
    Ja, történelem is a szakom! ))) 🙂 (((

  12. Vátesz szerint:

    Németh Szilárd és Borbély Lénárd továbbadhatná Orbánnak, hogy a rokkantaknak van egy csoportja, akiknek nincs semmi vesztenivalójuk! A daganatos betegek! Lehet hogy a sebészi szike kellemetlen, de abból nem érzünk semmit az altatás miatt! Viszont a felébredés, amikor az ember úgy érzi mintha kibelezték volna, s valóban kibelezték! Na az a fájdalom eltart egynapig. A kemó az meg még rosszabb! Na most mondjatok valamit, mitől kellene félnie egy ilyen betegnek? Rákülditek a TEK-et? Hallottam már rokkantaktól, tüntetnének az ellen ahogy az Orbán-kormány bánni tervezi velük! Majd lesz aki megszervezi őket! Olvassatok Petőfit, ő plasztikusabban fejezi ki, milyen az amikor a nép nem kér hanem vesz! Még kér a nép!

  13. Gordon szerint:

    “Óva intem Orbánt és csapatát, hogy a rokkantnyugdíjasokon akarja behozni azt az 500Milliárdot, ami a 16%-os SZJA miatt kiesett! ” – írja Vátesz.

    Tehát volt adócsökkentés.

  14. Vátesz szerint:

    Volt a gazdagoknak! Az átlagot keresőknek meg a még kevesebbet keresőknek meg ki kellett (volna) egészíteni a fizetését, hogy ugyanannyit vihessenek haza! Orbán meg félmillával többet visz haza havonta, állítólag Németh Szilárd is 200ezerrel jobban jár. Most tobzódnak az ötletekben, hogy kellene behozni az 500Milliárd bevételkiesést. Rögtön a legnyomorultabbak jutnak az eszükbe, a rokkantak. Orbán is alijázhat veled Gordon, ha a nép elzavarja! Nem fogjuk hagyni, hogy itt maradjon, ha megbukik, mehet a szabadkőműves haverjaihoz, meg mehet nyalni a LIKUD seggét!

  15. Vátesz szerint:

    Egyet nem értek a fideszes spicliken, miért azt írják a főnökeiknek, amit hallani szeretnének, holott az lenne a dolguk hogy “hangulatjelentést” írjanak a nép állapotáról! Persze a karrier forogna kockán, mert Orbán szereti azt hinni, hogy rendben mennek a dolgok! Ceausescu is szerette azt hinni, hiszen az emberei a végső sortűzig azt mondták neki, hogy minden rendben! 😉

  16. Gordon szerint:

    Tehát 500 milliárddal több maradt az embereknél.

    Ezt véssük fel magunknak!

  17. kishorgász szerint:

    Igen. A gazdag embereknek célzott támogatással, a társadalom végletes anyagi kettéosztása révén.
    Mit mondott a fő kutyaütő? Növekedést hoz a belső fogyasztásban. Eredmény? Felélt MANYUP tőkeállomány, és IMF visszahívás.
    2011-ben az átlagos keresetűektől elvett pénzekből ( átlagosan 5e Ft/hó) és az adófizetőktől újabb 500 milliárddal a politikusok és holdudvaruk ( ők dolgoznak a zsíros állami állásokban) lefizetése történt.
    2012-ben a fő ellátó rendszerekből nem lesz mit felélni. Marad a népnyúzás- étkezési jegyek lekopasztása révén fejenként havi 12 e Ft újabb elvonás. A többi adónövelés karácsonyi meglepetés lesz.

    Ja, és az adóbevallás söralátéten. Viccelni, persze én is tudok- járdahasználati adó, lépésszámláló.

  18. Vátesz szerint:

    Gordon: “Tehát 500 milliárddal több maradt az embereknél.”

    Navajonkiknél?! “A goj nem ember, magja hasonlatos a szamáréhoz. Talmud”

  19. ebihal szerint:

    Nagyapó! A hülyeséget nem muszáj négyzetre emelni, így is elhisszük!
    Gordon ! 500 milliárddal nem az embereknél maradt több, hanem a kivételezett
    töredéknél, a többséget ezzel szemben még jobban sarcolják.

  20. grün szerint:

    nagyapó!
    A még életbe sem lépett új alaptörvényt már módosítják?!
    Az lesz a vége, hogy úgy néz ki mint a másik pártállami, “Folt hátán folt”?!

    http://www.origo.hu/uzletinegyed/hirek/20111205-allamadossag-csokkentes-felmentene-magat-az-orban-kormany-a-szabalya-alol.html
    “Latiatuc feleym zumtuchel mic vogmuc. yſa pur eſ chomuv uogmuc”
    Égnek mint a rongy., a magyar szív és szív mint a torkos borz?! 🙂

  21. nagyapó szerint:

    Vátesz, ebihal csak fújják a vuzuvelát. Ronda a hangja, de harsány. a fújás mellett olvasni is lehet (ajánlott). Nézzenek utána milyen kiegészítést kaptak az állami alkalmazottak! Ők nem emberek?
    Milyen kiegészítést kaptak a vállalkozóknál dolgozók! Ők nem emberek?
    Szakszervezet!!!! Ha ők nem tesznek semmit, akkor mi a baj?
    Összehoztak egy kis tüntetést, ahol kik voltak a szónokok? Tamás Gáspár (Szülei a ROMÁN kommunista párt alapító tagjai) igazi munkás. Kulka János igazi munkás, Gerő András történész igazi munkás,Daróczi Ágnes etnológus igazi munkás.
    grün mondja a magáét, de azért elgondolkozhatna azon, hogy csak az ökör következetes.Változik a világ, változtatni kell a taktikát.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  22. csaba péter szerint:

    Nagyapó te miért nem állsz ki a munkások jogaiért?

  23. ebihal szerint:

    Nagyapó! Ha tudna értelmesen olvasni, akkor eljutott volna az agyáig, hogy Önhöz a
    a rokkantakkal kapcsolatos témában szóltam. Azonban, ha már így megtalált, mondja
    meg, a kormány miért a gazdagokat segíti? Az, hogy kompenzációt fizet és fizettet, az
    legfeljebb egy újraelosztás az adott rétegen belül. S az, hogy ki a munkás? Megnyil-
    vánulásai szerint Ön nem az.

  24. nagyapó szerint:

    csaba péter! A Rerum Novarum-ból idézek: nincsen munka tőke nélkül, nincsen tőke munka nélkül, de a munka a fontosabb!
    TGM és a többiek nem ennek alapján szónokolnak, nem a munkások érdekeit védik.
    Támadják Graskót, amiért visszaszerzett a vasutasoknak 5 milliárd Ft-ot. És a többi szakszervezet?
    Olaszország szakértő kormánya 15milliárd €-s (4500 millárd Ft) költségcsökkentést jelentett be. Íme a példa!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  25. nagyapó szerint:

    ebihal (hétfő – 19:11)! Bocsánat! Nem tudtam, hogy a “A hülyeséget nem muszáj négyzetre emelni, így is elhisszük!” kifejezés a rokkantakkal kapcsolatos témához szólt. A rokkantak nem hülyék, mondom én.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  26. Vátesz szerint:

    Nagyapó! Aki megkapta a kompenzációt, az még nem tartozik a 16%-os SZJA nyertesei közé! Azzal hogy valaki kapott valamicske kiegészítést, annyival jobb neki, mint aki nem kapott, hogy nem csökkent a nettó jövedelme, azaz ugyanannyit visz haza! A nyertesek a gazdagok! Orbán havonta félmillióval visz többet haza, mint azelőtt. Németh Szilárd is legalább 200ezerrel. Mások boldogok lennének, ha ennyi lenne a nettójuk, nemhogy csak maga a növekedés!
    Igen, a kivételezettek nem tartják a többi embert embernek, hiszen ma is a Talmudot tanítják az iskoláikban! Rájuk a törvények sem vonatkoznak, most éppen zsebredolgoztak a “kóser” temetéseknél!

  27. Ditte szerint:

    A “fogyatékkal élés” és a rokkantság között különbség van, bár mindkét állapot nagyon kellemetlen az elszenvedőjének és családjának.

  28. Lakó1214 szerint:

    A lényeg mi akart lenni?

  29. olgika37 szerint:

    Én sok olyan embert ismerek aki le van százalékolva, rokkantnyugdíjat kap és vígan dolgozik mellette. Ezt megtehetné nyugodt szívvel, hogy nem veszi fel a rokkant nyugdíját. Engem a szívemmel leszázalékolhattak volna de én nem látom értelmét mert olyan munkát végzek amit eltudok látni. Számomra csak az a rokkant aki kerekesszékben, vagy a karját, lábát elveszítette, vagy nem tud mozogni.Nekem van egy kisfiam aki kerekesszékben ül én tudom, hogy miről beszélek. Azt mondják meg miért nincs a számukra játszótér ahol tudnának hintázni vagy a többiekkel játszani hiszen szívesen ki mozdulnának ők is. Bár mit is remélek, hiszen amik vannak játszóterek azok is kicsik nem férnek el a gyerekek rajta. Persze elsőbséget élveznek az autósok!!

Itt lehet hozzászólni !