A főpolgármester elrendelte a közlekedési tilalmat

Mno.hu

Csütörtökön reggel hat órától forgalomkorlátozás lép életbe a szmogriadó riasztási fokozata miatt – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökre virradóan az MTI-vel.

Tarlós István főpolgármester november 17-én reggel hat órától további intézkedésig elrendelte a fekete és piros környezetvédelmi plakettel ellátott járművek közlekedési tilalmát a főváros közigazgatási területén. Ez a korlátozás minden nap 6 órától 22 óráig tart.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben a hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, s a megszegőivel szemben százezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A közlekedést korlátozó rendelkezés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa. Továbbra is tilos az avar és a kerti hulladék nyílt téri égetése.

A szmogriadó riasztási fokozatát azért kellett elrendelni – áll a közleményben –, mert a kisméretű szálló por egy napra számított átlagértéke 2011. november 16-án a főváros összes mérési pontján meghaladta a riasztási küszöbértéket. Ugyanakkor a meteorológiai előrejelzés szerint a csütörtökön nem várható javulás.

A lehetséges egészségkárosító hatások között a közlemény a következőket említi: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A javasolt elővigyázatossági intézkedések közül a legfontosabb, hogy a veszélyeztetett népességbe tartozók kerüljék a nagyforgalmú utakat.

A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási küszöbértéket, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási értéket érheti el, vagy haladhatja meg. A főpolgármester a tájékoztatási fokozatot kedden hajnalban hirdette ki. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, amely felett már veszélyt jelent az emberi egészségre.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökre vonatkozó előrejelzése szerint délelőttig párás, ködös, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A szálló por napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.

Forrás: Mno.hu

23 hozzászólás “A főpolgármester elrendelte a közlekedési tilalmat” bejegyzésre

  1. "?!" szerint:

    Ha a szálló por koncentrációját méricskélő idióták ebben a csapadékmentes száraz időben valamelyik forgalmasabb királyerdei szilárdburkolat nélküli utcába helyeznék el a mérőműszereiket, akkor néhány autó elhaladása után olyan mérési eredményt kapnának, hogy a teljes autóforgalmat leállíthatnák.

    Az értelmetlen korlátozások helyett jobban tennék az illetékesek, ha a műszerek vásárlására fordított és a méricskélő személyzetnek kifizetett pénzt a földutak szilárd burkolattal történő ellátására fordítanák. Akkor kevesebb lenne a szálló por!

    Az Afrikából érkező légtömegek által szállított és szaharai homokviharokból származó szálló por ellen vajon milyen korlátozást fognak kitalálni az idióták?

  2. Schneider Ádám szerint:

    “a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi”
    hol? egy darab rendôrt se láttam.

  3. Schneider Ádám szerint:

    “?!” szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 08:54
    esetleg az utcákat takaríthatánák is, és kevesebb lenne a szálló por.

  4. Manitu szerint:

    Kedves tudathasadásos írásjel: ismered a viccet, amikor egy nő ül a kocsiban, és hallja, hogy a rádióban bemondják, hogy egy őrölt az autópályán a forgalommal szemben megy?

  5. Jeniszej szerint:

    Nem hallok a zöldekről, hogy az iszonyú kamion forgalom ellen tiltakoznának, vagy követelnék a vonaton történő szállítást a célállomásig.
    Nekünk nincsenek mesés Svájci tájaink, de féltjük a szép rónaságainkat. Tessék már elintézni a vonaton való szállítást kötelezően.

  6. Jeniszej szerint:

    Schneider Ádám szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 09:05
    “a gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi”
    hol? egy darab rendôrt se láttam.”

    A rendőrök valószínű, hogy a bűnözőket üldözik. És ezt, jól teszik!

  7. Zoli049 szerint:

    “Nekünk nincsenek mesés Svájci tájaink, de féltjük a szép rónaságainkat. Tessék már elintézni a vonaton való szállítást kötelezően.” – Jeniszej írja.

    Nincs olyan vasúthálózatunk sem, mint a mesés svájci tájon, így rohadt nehéz még a tranzitot is felrakni, mikor egyik határátkelőnk sem villamosított. Ez Magyarország.

  8. pm10 szerint:

    Na ekkora baromságot is régen olvastam: “a földutak szilárd burkolattal történő ellátására…” Tudod te egyáltalán, hogy mi a szálló por (PM10) definiciója? 🙂

  9. Csepeli szerint:

    Figyelmünkbe ajánlom a gépjárművel műszaki feltételeinek a kipufogógáz elvezetés tárgykörében hatályos rendelkezést.
    Vajon azok a járművek melyek a talaj felé irányított kipufogó véggel vannak szerelve, hogyan felelnek meg a kipufogó rendszerre vonatkozó műszaki feltételeknek:
    Idézem:
    “Kipufogó rendszerre vonatkozó műszaki feltételek

    A kipufogó csővezetéknek az égésterméket hátra, a jármű függőleges felezősíkjával párhuzamosan vagy attól legfeljebb 45 fokkal balra és közel vízszintesen vagy függőlegesen felfelé kell kivezetni. Ha a kipufogó csővezeték az égésterméket függőlegesen felfelé vezeti ki, annak vége a jármű legfelső pontjánál alacsonyabban nem lehet….” [részlet a 89/1998. (XII. 20.) MT rendeletből]

    Számos jármű kipufogó vég kivezetése nem felel meg a fenti feltételeknek!!! Nem csak a “dízel”, de a benzines autók nagy része is ilyen, a talaj felé irányított kipufogó véggel van gyárilag szerelve.

    Poros helyen, pl. földúton élvezet ilyen autóval tolatni!

    Ezek az autók, felmentést kaptak a rendelet betartása alól?

  10. nagyapó szerint:

    Zoli049! Kár dühből marhaságokat írni, még ha azok jól is hangzanak.
    – Nézze meg MO villamosított vasútvonalainak térképét!
    – Hallott a Ro–La vonatokról?
    – 2013 januárjában bevezetik a kilométer- és szennyezésarányos útdíjat, így megszűnik a közúti szállítás versenyelőnye a vasúttal szemben

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  11. Schneider Ádám szerint:

    Jeniszej szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 09:54
    nem szoktam veled egyetérteni, de most igen.

    Jeniszej szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 10:00
    és a mai vicc is megvolt, köszönöm!

    Zoli049 szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 10:06
    és mire várnak hogy legyen vasút? hát az üzemanyag adójából hány millió km vasutat lehetett volna építeni?

    pm10 szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 10:16
    azért a porszennyezés megszûntetése ártani nem árt.

  12. "?!" szerint:

    Információk “pm10”-nek!

    A Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Rügyecskék Alapítvány, a Védegylet és a Zöld Fiatalok 2005. május 20-án levelet adott át, melyben felszólította a főpolgármestert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az egészségkárosító részecskeszennyezés jelentős csökkentése érdekében.

    Kis részecske-, szálló por-, aeroszol-, PM- (particulate matter) szennyezés – az utóbbi időben egyre gyakrabban találkozunk ezekkel a fogalmakkal a hazai és a nemzetközi sajtóban.
    Ezek a nagyjából azonos fogalmak nem egy bizonyos anyagot vagy egy kémiai szerkezetet jelölnek, hanem fizikai tulajdonságot, halmazállapotot.

    Kémiai értelemben aeroszoloknak nevezzük a körülbelül 10 mm-es (mikrométer) átmérőnél kisebb, 0,001 mm-nél nagyobb, levegőben – mint közegben – diszpergált (szétszórt) állapotban előforduló, folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecskéket. Ezen részecskék élettartama néhány perctől akár több hónapos időtartamig terjedhet a részecskék méretétől, kémiai összetételétől és tömegétől függően. PM10-nek a 10 mm-nél kisebb átmérőjű, PM2.5-nek a 2.5 mm-nél kisebb átmérőjű részecskéket nevezzük.

    A városi levegőben található kis részecskék (PM) egyrészt a közlekedés és a szél által felvert porból származnak.
    Ezek jelentős része azonban nem ártalmatlan por, mint nagyapáink idejében volt, hanem tele van olyan anyagokkal, amelyek korábban nem léteztek, vagy csak sokkal kisebb mennyiségben fordultak elő.
    Jelentős részüket a közlekedés, az ipar és egyéb emberi tevékenység juttatja a környezetünkbe.

    A kis részecskék további jelentős hányada közvetlenül a dízelmotorokból származik.
    A dízeljárművek részecske-kibocsátása (melynek legnagyobb része korom) egy nagyságrenddel (azaz tízszer) több mint a benzinüzemű motoroké.

    Megismétlem!
    “A kis részecskék további jelentős hányada közvetlenül a dízelmotorokból származik.”
    A dízeljárművek részecske-kibocsátása (melynek legnagyobb része korom) egy nagyságrenddel (azaz tízszer) több mint a benzinüzemű motoroké.” !!!!!!!!!!!!!

    A fővárosban a részecskeszennyezés fő okozója a közlekedés, és nyilvánvaló, hogy a belső kerületekben és a főutak környékén a legsúlyosabb a helyzet.

    Kérdés:
    A fentiek miatt, szmog esetén nem a dízeljárműveket kellene kitiltani a benzinüzemű autók helyett a forgalomból?

    Megjegyzés:
    Ausztriában a részecskeszűrővel ellátott dízel autók adóját csökkentették, amelyen nincs szűrő azokét pedig emelték.

    A fentieket az illetékesek csak nálunk nem tudják, és a dízelesek helyett benzines autók tulajdonosait szívatják.

  13. Jeniszej szerint:

    Na végre! Lassan a pedagógiát is megtanulom a disznópásztorkodás után.
    Nem semmi azért, hogy egy Schneider Ádám is megtanult velem egyetérteni.
    Mi ez ha nem győzelem. (bocsi)

  14. Jeniszej szerint:

    Igaza van a Nagyapónak a düh az nem jó tanítómester. Az olcsó vízi szállítás, vasút. – Az igen!

  15. Lakó1214 szerint:

    nagyapó!

    …és az állapotokrol hol lehet olvasni? Nem a GYSEV vonaláról kell példát venni.
    Értem én is amit írsz (tegeződünk, netikett) csak ez úgy működik, hogy a vasúti tranzit Svájcban nem lehet 10%-nál nagyobb menetidő emelő tényező. Itt, ha jön az Olasz és Románia a cél, az 1 teljes nap alatt lezajlik a vasúton? Én ezt kétlem. Az adó ellen annyiból nem vagyok, hogy jogos, csak máshol ott a valós vasúti tranzit.

    Elnézést, ha beleszóltam.

  16. Zoli049 szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 10:40
    Lakó1214 szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 17:13

    Urak!

    Mivel én érintve is vagyok a témában, annyit hozzátennék, ismerve belülről is a viszonyokat, hogy a MÁV tranzit szállításait ne keverjük az OBB, DB, SNCF és a SBB-CFF-FFS vasúttársaságok vonalainak áteresztő képességével és sebességével. 🙂
    Még annyit, hogy az express-romlandó (30%) az a közutakon fog maradni.
    Addig amíg erre a fenti társaságok színvonalára fel nem fejleszti az OBB-MÁV cargo a szintet, addig lehet adóztatni, csak attól tartok, mire ebből lesz valami a Szlovákok le ne halásszák az üzletet és az adó emellé az üzemanyagár mellé? Majd megfizetjük mi.
    Továbbá nem véletlen, hogy a nagyobb szállítmányozó cégek már rég elhúztak innen.

  17. Lakó1214 szerint:

    Zoli!

    Akkor ezt a témát rád bízom! 🙂

  18. benfentes szerint:

    A Levegő Munkacsoport megszűnőben van – ha esetleg valaki nem értesült róla.

  19. lolka szerint:

    A város tehetetlen…BOCS, HOGY KÖZBE SZÚROM: MA SEM MŰKÖDÖTT A JELZŐLÁMPA RENDELTETÉS SZERŰEN A KÖLCSEI-ERDŐSOR KERESZTEZŐDÉSBEN…a szmoggal kapcsolatban, ugyan is olyan járműveket vettek ki a fogalomból amelyek nem osztanak-szoroznak, de hát a dízel olaj a menő árilag, abból fogy a sok azt nem lehet kivenni a forgalomból. A páros, páratlan rendszám megint nem jó, mert sok nagyfejű sem tudna kocsikázni…(Nekem van egy 18éves autóm 42ezer km-l és friss műszakival és egy fekete szarral…olaj cserén kívül egy gramm olajat nem kellett még bele önteni…(amúgy sem járok vele, csak megemlítettem)…ez egy látszat intézkedés. Ilyen az éghajlatunk az időjárásunk…tavaly is tavaly előtt is és az előtt is így volt… valami nagyon drasztikus megoldás kellene, de ilyen gazdasági helyzetben komoly forgalom korlátozást nem tudok elképzelni…
    Zoli049 nem csak az a villamosított vasút, ahol drót van a sínek felett, van olyan villanyvonat is ami berreg-fűstől azt mégis áram hajtja…

  20. Ditte szerint:

    lolkának küldöm egy tegnapi írásomat

    2011. november 16., szerda – 20:53

    Ma 14.15-kor sikerült bejelentenem a Kölcsey-Erdősor u. kereszteződésében levő gyalogosoknak szánt közlekedési lámpa hibáját. Olyan, hogy VILATI már nem létezik. Helyette van SWARCO-HUNGÁRIA KFT. A telefonszám:883 09 00.
    “Te magad légy a változás, amit a világban látni akarsz!” (Gandhi)

    A jelzőlámpa kérdést nem adom fel, ők fogják előbb megunni!

  21. Vátesz szerint:

    ?! A mikrométert nem mm-nek (milliméter) rövidítjük, hanem um-nek. A görög mű írásjel hiányában magyar billentyűzetnél kis u betűt írunk, a balra lelógó szárát meg hozzáképzeljük. Persze lehet µ betűt is írni ALT 0181 kóddal.

  22. Zoli049 szerint:

    Ma is szmogriadó…

    Sebaj, van B terv, hogy dolgozni induljak mindjárt, csak az ilyen látszatintézkedéssel nem igen tudok már szimpatizálni. Mivel semmi nem változott. Ez persze sajnálatos, de sokak nem tudnak másik járművet keríteni a munkavégzéshez.

  23. "?!" szerint:

    Kedves “Vátesz-Tarjányi László”!

    Köszönöm a figyelmeztetést, de én csak annyiban vagyok vétkes, hogy a Levegő Munkacsoport írását változtatás nélkül közöltem, továbbá abban, hogy nem jelöltem meg a forrást.
    Műszaki végzettségű emberként magam is tisztában vagyok a mértékegységekkel és azok rövidítéseivel is.

Itt lehet hozzászólni !