“A szabad sajtó gazdaggá tesz”

Csepel.info, Népszabadság

Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Közép-Európa országaiban rosszabbnak érzik a sajtószabadság szintjét, mint nálunk, a nagy “Orbán-diktatúra” hiszti közben

Egy évvel ezelőtt a Népszabadság volt az egyik olyan napilap, amely váltig állította: Orbán Viktor miatt egyszer és mindenkorra vége a sajtószabadságnak, és csak Orbán Viktort éltető cikkek jelenhetnek meg a Népszabadságban és a Népszavában.

A Népszabadság szerint a sajtószabadság helyzetében nagyjából az Egyesült Államok szintjén állunk: talán a lap fordítói nem egyeztettek a cenzorokkal, vagy a cenzorok változtattak az adatokon? Mi nem tudjuk.

Szoros összefüggés mutatkozik a sajtószabadság mértéke, illetve a társadalmi jólét között – derült ki egy nemzetközi Gallup-vizsgálatból.

A kutatás tapasztalatai szerint a média korlátozása nem taszít feltétlenül szegénységbe egy államot (bár bizonyos korreláció itt is megfigyelhető, tehát az irányított nyilvánosságú országok többsége meglehetősen fejletlen), a rangsor másik végén viszont egyértelmű a kapcsolat: a leggazdagabb államok rendelkeznek a legszabadabb sajtóval.

A 112 ország bevonásával, mintegy tízezer, 15 éven felüli médiafogyasztó megkérdezésével végzett felmérés eredményei szerint világszerte átlagosan a megkérdezettek 67 százaléka gondolja szabadnak a sajtót, míg 23 százalék úgy érzékeli, hogy korlátozott a sajtószabadság hazájában. Az elemzés a módszertanából adódóan nem azt mutatja be, hogy melyik államban mennyire szabad a sajtó a valóságban, hanem sokkal inkább a felnőtt lakosság „sajtószabadság-érzetéről” tájékoztat. Ebből is adódhat, hogy az országrangsorban olyan, látszólag nagyon eltérő társadalmi berendezkedésű és fejlettségű államok is közvetlenül egymás mellé kerülhettek, mint Ausztria, Magyarország, Kambodzsa, Tajvan és Ghána.

A Gallup vizsgálata szerint Csád lakói azok, akik a legkevésbé érzékelik a média szabadságát. Körükben alig 27 százalék véli úgy, hogy a nemzeti sajtó független a politikától. Hasonlóan alacsony a nemzeti médiaorgánumokat objektívnek tekintők aránya Haiti (28 százalék), Örményország (29 százalék) és Fehéroroszország (30 százalék) lakói körében is.

A pólus másik végén a hagyományosan fejlett, nyugati demokráciák állnak. Hollandia, Dánia és Ausztrália lakosai körében 95 százalék, Svédország és Finnország esetében 94 százalék azok aránya, akik a nemzeti sajtót szabadnak látják. Kanadában, Új-Zélandon, Írországban, az Egyesült Királyságban és Németországban szintén 90 százalék feletti a helyi média függetlenségével egyetértők aránya.

A felmérés szerint az Egyesült Államok lakói körében 89 százalék gondolja úgy, hogy a helyi média független szervként működik. A magyar állampolgárok hasonlóan magas arányban, 87 százalékos egyetértési aránnyal vélekednek ugyanígy a hazai sajtóról. Érdekesség, hogy Kínában 54 százalék tartja függetlennek a helyi sajtót, míg Oroszországban csak 43 százalék vélekedik ugyanígy. A magyar érték meglepően magas, különösen annak fényében, hogy az összes térségbeli államot (így a polgárosultságban a közfelfogás szerint előttünk tartó Csehországot és Szlovéniát) is megelőztük.

Az adatokat ugyanakkor annak fényében érdemes értelmezni, hogy a felmérés alapjául szolgáló megkérdezés – ahogyan az a Gallup honlapján megtalálható összefoglalóból kiderül – 2010 februárjában készült, vagyis nem tükrözi a magyarországi médiaszabályozásban azóta bekövetkezett változásokat, illetve a megváltozott médiaviszonyok közvéleménybeli lenyomatát.

Maga az összefoglaló is felhívja rá a figyelmet, hogy a szabad és független média egyértelmű indikátora egy ország kormányzati és társadalmi fejlettségi szintjének, így a kutatók szerint nem meglepő, hogy a belpolitikai viharoktól sújtott, gazdaságilag elmaradott államokban élők kevéssé érzik szabadnak a helyi sajtót. A jelentés úgy fogalmaz: a szabad és elfogulatlan média egyrészt a demokratikus folyamatok (a részvétel, a közügyek érdemi megvitatása, a korrupció visszaszorítása és a döntéshozók ellenőrzése) katalizátora, másrészt pedig növeli a társadalmilag releváns célok megfogalmazásának és elérésének valószínűségét – vagyis olyan „közmegegyezéseket” hoz létre különböző ügyekben, amelyekhez a választópolgárok viszonyítani tudják az elért eredményeket, számon kérve, ha a politika jelentősen eltér a társadalmi elvárástól.

Forrás: Népszabadság

51 hozzászólás ““A szabad sajtó gazdaggá tesz”” bejegyzésre

  1. grün szerint:

    Legyen mindig tájékozott a Népszabadsággal!
    A Magyar Nemzet is segíti a tisztánlátást és bővíti látókörét, ha ablakot tisztít vele! 🙂 🙂

  2. meghát.... szerint:

    grün szerint: A hét közepén vagyunk,de a hét mondása cím a Tiéd! Sajtószabadság,demokrácia -gumicsont bazd meg.-

  3. Gordon szerint:

    Jaj, de jó cikk. Pont most akartam elküldeni adminnak.

    Hülye szocik, jól beégtek megint. 🙂

  4. grün szerint:

    Gordon!
    Küldd el a cikket zAdminnak! Megfog lepődni mint Gazsi mikor nem érti, hogy hogyan került a zsákjába a szomszéd malaca! 🙂 🙂

  5. Jeniszej szerint:

    A kismalac az visít a Gordon az, röfög?
    ))))) 😀 (((((((

  6. Katka szerint:

    Érdekes, a március 15-én az elszavalt Petőfi versből kihagyták a sajtószabadságról szóló részeket. Vajon miért, nagy hazafi orbánista talpnyalók!

  7. grün szerint:

    Aprópók, ha gazdaggá tesz a szabad sajtó, akkor mivel magyarázzák azt a néhány millió szegényt?
    Esetleg mégsem szabad, vagy ők nem olvasnak újságot?! 🙂 🙂

  8. "?!" szerint:

    “Gordonka”! (Te hamisan szóló “kisbőgő”!)

    A 00:31-kor küldött hozzászólásoddal magadat égetted le.

    Elfelejtetted elolvasni a Népszabadság cikkéből idézett alábbi részletet:
    “Az adatokat ugyanakkor annak fényében érdemes értelmezni, hogy a felmérés alapjául szolgáló megkérdezés – ahogyan az a Gallup honlapján megtalálható összefoglalóból kiderül – 2010 februárjában készült, vagyis nem tükrözi a magyarországi médiaszabályozásban azóta bekövetkezett változásokat, illetve a megváltozott médiaviszonyok közvéleménybeli lenyomatát.”

    A fenti részletből megtudhattad volna, hogy a felmérés még a Bajnai-kormány időszakában készült, és joggal büszkélkedhetnek vele a szocialisták még akkor is ha felmérés eredménye nem teljesen tükrözi a valóságot.
    Ezzel a felméréssel a szocik csak akkor égtek volna be, ha a felmérés az utóbbi egy évben készült volna!

    Utóirat:
    Próbálj meg különbnek lenni, mint az előző rendszer fizetett agitátorai, akik azzal kábították a népet, hogy “a kapitalizmus a szakadék szélén áll”, de azt elmulasztották hozzátenni, hogy “azért áll ott, mert onnan nézi, hogy mi mit csinálunk lent a szakadékban”!

  9. Manitu szerint:

    Grün, szerintem a Népszabadságnál panaszkodj. Katka, biztos azért nem szavalták el az egész verset, mert csak idézetek hangzottak el, az idézet meg azt jelenti, hogy nem a teljes irodalmi mű hangzik el, hanem csak egy kiragadott része. Érted? (Gondolom nem.)

    A sajtószabadság pedig nem kérdés. Olyannyira sajtószabadság van, hogy aki megveszi a Népszavát vagy a Népszabadságot, azt látja, hogy a kormány mocskolása érdekében a hazudozást is megengedhetőek tartják.

  10. Gordon szerint:

    Szegény “?!” már a szocik fogadatlan prókátora lett.

    Nyilván 2010 februárjában még hatalmas volt a sajtószabadság, de mondjuk 2011 februárjában már nem.

    Gondolom “?!” is összecsomagolt már és megvette a vonatjegyet Berlinbe. 😀

  11. "?!" szerint:

    “Gordonka”! (Te hamisan szóló “kisbőgő”!)

    Nem lettem a szocik fogadatlan prókátora, csak arról van szó, hogy párthovatartozás nélkül utálom az igazságtalan és hazug embereket.

    Ami pedig az ország elhagyására irányuló szándékomat illeti, tájékoztatlak, hogy veled ellentétben engem akkor sem tudnak MAGYARORSZÁG elhagyására kényszeríteni, ha fát vágnak a hátamon.

  12. "?!" szerint:

    Még egy információ “Gordonkának, a hamisan szóló “kisbőgő”-nek:

    Írtad, hogy:
    “Nyilván 2010 februárjában még hatalmas volt a sajtószabadság, de mondjuk 2011 februárjában már nem.”

    Nem ezt állítottam, hanem azt, hogy egy 2010 februárjában készített felméréssel nem lehet igazolni a 2011 februárjában érvényes helyzetet! Te pedig ezzel próbálkoztál.

    Egyébként a vitaindító cikk vastagbetűs bevezetőjének az utolsó sorában leírt alábbi mondat is durva hazugság:
    “….. kijelentéseik abszurditását most nemzetközi adatokkal is megerősítették”.
    A 2010 februárjában készített felmérési adatokkal ugyanis nem lehet megerősíteni a 2011-es állapotokra vonatkozó kijelentések abszurditását.

  13. jól értesült szerint:

    Azért van abban valami báj, hogy a fenti nemzetközi kutatás alapján a magyar sajtó a világ legszabadabb országaihoz tartozik.

    De ennek ellenére – s talán pont a szabadság következtében – szelet-esőt, tücsköt-bogarat össze lehet hordani a média-törvényről, kígyót-békát lehet rákiabálni a jobboldali kormányra, Orbán-ördögöt lehet falra festeni a magyar szoclib médiában. Sőt, a sajtószabadságért tüntetni is lehet.

    S mindezt azokból a pártokból irányítják, akik zöldes-barna vörösben maguk között tudhatják Lendvai Ildikót, aki éppen a cenzúráért felelt, anno. vagy a másik elit neves tagja a Szakasits elvtárs-Schiffer bankfőnök leszármazott úri gyerek, majd még tovább ugorva felvillan a konzumidióta, zsidózó Novák Előd. na, szép egy koalíció a Zorbán leváltására!

  14. Tóth Mária szerint:

    Katka, Te a, még mindig ide írogatsz? Azt hittem beléptél a DK-b és ott rontod a levegőt!

    Talpnyalóknak ott a helye!

  15. csapos szerint:

    Hát, ha valami ég, akkor az bizony a csepel.info!

    Tény: ezt írja az info:
    “az biztos, hogy a cenzúra-hiszti az adatfelvétel idején már négy hónapja csúcsra járatva élen járt a magyar médiában”

    Tény: A fülkeforradalmi országgyűlési választás 2010. április 11-én és 25-én volt.

    Tény: a Népszabadság pontosan közli, hogy az info által emlegetett felmérésnek semmi köze nincs a fülkeforradalmi, fideszes kormányzás időszakához, mert, idézem a Népszabadságot:

    “Az adatokat ugyanakkor annak fényében érdemes értelmezni, hogy a felmérés alapjául szolgáló megkérdezés – ahogyan az a Gallup honlapján megtalálható összefoglalóból kiderül – 2010 februárjában készült, vagyis nem tükrözi a magyarországi médiaszabályozásban azóta bekövetkezett változásokat, illetve a megváltozott médiaviszonyok közvéleménybeli lenyomatát.”

    A többi viszont stimmel.
    Már csak egy hiányzik: az info bocsánatkérése a Népszabadságtól, de mindenek előtt az info olvasóitól.

  16. admin szerint:

    A dátumra vonatkozó kritika most jogos, és elnézést kérünk. 2010 végére emlékezett a szerkesztő, nem februárra. A cikket javítjuk.

    Ezzel együtt is nyugodtan meg lehet mondani, hogy mégis miféle cenzúra meg sajtószabadság-tiprás van Magyarországon? Mi még nem hallottunk egyetlen esetről sem, az Index, a Népszava és a Népszabadság pedig a mindent csak kritizálni lehet elven működik.

  17. kiskovi szerint:

    Manitu :
    “Olyannyira sajtószabadság van, hogy aki megveszi a Népszavát vagy a Népszabadságot, azt látja, hogy a kormány mocskolása érdekében a hazudozást is megengedhetőek tartják.”
    Azt gondolom tudod, hogy a kényes pontok, amelyek zavarták a közvéleményt kikerültek, miután a pincsikutya haza kullogott és itthon teli hazudta a sajtót?

  18. "?!" szerint:

    Tisztelt “admin”!

    Tisztességes eljárás részetekről, hogy elnézést kértetek a hibáért.
    A hitelességetek megőrzése érdekében a jövőben jobban figyeljetek!
    Éppen elég hazugságot írnak itt egyes fórumozók. Ti ne kövessétek a példájukat!

    Azzal a megjegyzéseddel tökéletesen egyetértek, hogy tisztességtelen volt az ellenzéknek a médiatörvény napirendre vétele után bemutatott hisztériakeltése, de ez nem lehet ok arra, hogy valaki az ellenzék 2011-ben tett kijelentéseinek az abszurditását 2010 februárjában készített felmérési adatokkal bizonyítsa.

  19. grün szerint:

    Híradások szerint megkezdik a tárgyalásokat az IMF-el!
    Remélem emlékszik mindenki a mondásra?!
    “Ha az IMF jön, én megyek!”
    Most ugrik a majom a vízbe?! 🙂 🙂

  20. bélabá szerint:

    Grün!
    Csak koki meg sallerosztás lesz 😀 , mondjuk kérdés ki adja és ki kapja…….. 🙂

  21. Öreg halász szerint:

    Azért vicces, ahogy követelitek az IMF visszatérését, miközben ha felröppen egy ilyen hír, azonnal a Fideszt támadjátok. Nevetségesek vagytok.

  22. bélabá szerint:

    Követeli a fene, de ne veszítsük el a humorérzékünket, még akkor is ha tudjuk hogy nekünk fog nagyon fájni a dolog. 🙂

  23. Lakó1214 szerint:

    Öreg halász!

    A “Ti” megmentő oldalatok kiáltotta, hogy takarodjon az IMF. Most, hogy a döglött kuttyának nem kell az állampapírunk, na meg drága is az nekünk, így csak-csak jön az IMF? Ha ez igaz, akkor ez már nem a szoc-lib sara, igaz? Nehéz lesz bejelenteni, de ez nektek is fájni fog, de a vezérnek mennyire? Valami jó duma lesz, gondolom?! 🙂

  24. Katka szerint:

    Tóth Mária szerint: Majd te fideszes talpnyaló fogod megmondani hova írhatok.

  25. GONDOLKODÓ! szerint:

    T. Katka!
    Szégyellje magát! Szeretteivel is így társalog? BALGA emberhez méltó!

  26. Lakó1214 szerint:

    Gondolkodó!

    Ki kezdte? 🙂

  27. grün szerint:

    Lakó1214!
    Katka kezdte!
    Válaszolt, annyi iskolával ami Tóth Máriának van, nem szabad vitatkozni! 🙂 🙂

  28. Lakó1214 szerint:

    grün!

    Nem! 🙂 😀

    Tóth Mária szerint:
    2011. november 17., csütörtök – 12:41

    Ő kedte… 😛

  29. Bolemann Lajos szerint:

    Kedves Admin (Ábel Attila)!
    Hát ez nagy öngól! Ha lenne benned egy szemernyi tisztesség, akkor a bekopizott cikkhez általad odabiggyesztett alcímet törölnéd, mert hazug és félrevezető.
    A felmérés a BAJNAI-kormány idején készült! Ráadásul nem a Népszabadság adatai, hanem a nemzetközi Gallup adatai szerint.
    Tehát az alcím nem csak hazug, hanem pongyola is.
    Várom a javítást.
    Tisztelettel: Bolemann Lajos

  30. ebihal szerint:

    Sajtószabadság? Elég lenne a tárgyilagos tájékoztatás, de a médiumok pártszimpátiától
    függően hazudják a fehéret feketének és fordítva. Ma az van előnyben aki a leghango-
    sabb és legprimitívebb. /van egy-két példa itt fentebb/ Nem szeretem, ha más akarja megmondani nekem, nekem mi a jó! Itt nem ellenfelek, ellenségek vannak.

  31. Bolemann Lajos szerint:

    Eltelt 2 óra!

    Kedves Admin (Ábel Attila)!
    Hát ez nagy öngól! Ha lenne benned egy szemernyi tisztesség, akkor a bekopizott cikkhez általad odabiggyesztett alcímet törölnéd, mert hazug és félrevezető.
    A felmérés a BAJNAI-kormány idején készült! Ráadásul nem a Népszabadság adatai, hanem a nemzetközi Gallup adatai szerint.
    Tehát az alcím nem csak hazug, hanem pongyola is.
    Várom a javítást.
    Tisztelettel: Bolemann Lajos

  32. Ábel Attila szerint:

    Nagyon kedves, hogy én vagyok a Csepel.info, és akkor is én szerkesztem, amikor mondjuk épp a szabadságomat töltöm Tusnádon. Az elmúlt hónapokban egyébként minden szabadidőmben a könyvön dolgoztam. Már nyáron is. Megtisztelő tehát ez a mítosz, csak éppen fizikailag nem lehetséges.

    Arra meg nyugodtan lehet példát keresni, hogy hány cikket cenzúráztak az elmúlt másfél évben az ellenzéki lapoknál. Kiderülne? Naná. Az eddigi szám: 0. Ezzel ellentétben én pontosan emlékszem, amikor 2006. október 23-án ránk támadtak a rendőrök, pusztán azért, mert részt vettünk az akkor ellenzéki Fidesz 56-os megemlékezésén.

    El lehet dönteni, hogy melyik jellemző egy demokráciában, és melyik egy diktatúrában.

  33. Bolemann Lajos szerint:

    Akkor talán reagálhatnál erre is!
    A felmérés a BAJNAI-kormány idején készült! Ráadásul nem a Népszabadság adatai, hanem a nemzetközi Gallup adatai szerint.
    Tehát az alcím nem csak hazug, hanem pongyola is.

  34. admin szerint:

    Az alcímet is kihúztuk, a cikket már korábban javítottuk. Négyévente egyszer szúrunk el cikket 😉

  35. Bolemann Lajos szerint:

    Köszönöm

  36. Bolemann Lajos szerint:

    Ez azért még ottmaradt:
    “Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Közép-Európa országaiban rosszabbnak érzik a sajtószabadság szintjét, mint nálunk, a nagy “Orbán-diktatúra” hiszti közben”

  37. bélabá szerint:

    Vajon Manitu-Gordon-Nagyapó eligazításon vannak?……. hirtelen nagy lett a csend 😀

  38. Bolemann Lajos szerint:

    Ez azért még ottmaradt:
    “Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Közép-Európa országaiban rosszabbnak érzik a sajtószabadság szintjét, mint nálunk, a nagy “Orbán-diktatúra” hiszti közben”

    Ha elismertétek hogy az alcím “hibás”, akkor ez is. Nem lehetne kijavítani egyszerre? Nehéz?

  39. Lakó1214 szerint:

    A szabad sajtó!
    A TV Ügyvédje ismét letiltva.

  40. Manitu szerint:

    Bóléember, megint sokat kortyolgattál. 2006. október 23-án nem felmérés volt, hanem a tömény valóság.

  41. Bolemann Lajos szerint:

    Mi van Dunyhás testvér, megittad a 2006-ból megmaradt molotov-koktélodat?

  42. Bolemann Lajos szerint:

    Ez azért még ottmaradt:
    “Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Közép-Európa országaiban rosszabbnak érzik a sajtószabadság szintjét, mint nálunk, a nagy “Orbán-diktatúra” hiszti közben”

    A felmérés szerint 2010 februárjában érezték a magyarok szabadnak a sajtót. Mi köze ehhez Orbánnak?
    Ez nem lesz törölve? Nem lehet egy cikket valótlan megjegyzések nélkül leközölni? Annál is inkább, mert magatok is elismertétek, hogy “hibáztatok”.

  43. ebihal szerint:

    Azt már megszoktam, hogy Manitu dakota témától függetlenül mondja a butaságait. Azt
    viszont nem gondoltam, hogy Ábel A. is képes erre. Szívesen végignézném vele a Hír
    tv 2006.okt.23-i egész napi adását / persze nem sötétben/, és aztán lehetne vitatkozni.
    A közelmúltban azt mondta a Kerényi az Echo -ban, hogy ők fenn ültek a tribünön és
    nézték amint a Révész elmegy arra, amerre a balhé van. Tessék mondani, ha a Kerényiék tudtak a balhéról, miért nem szóltak az embereknek? Beáldozták őket? Révésznek miért nem szóltak, hogy aki balhéba megy az kaphat is?

  44. Bolemann Lajos szerint:

    “Olaszország, Franciaország, Spanyolország és Közép-Európa országaiban rosszabbnak érzik a sajtószabadság szintjét, mint nálunk, a nagy “Orbán-diktatúra” hiszti közben”

    A felmérés szerint 2010 februárjában érezték a magyarok szabadnak a sajtót. Mi köze ehhez Orbánnak?
    Ez nem lesz törölve? Nem lehet egy cikket valótlan megjegyzések nélkül leközölni? Annál is inkább, mert magatok is elismertétek, hogy “hibáztatok”.

    Mégiscsak sunyi hazugok vagytok?

  45. Manitu szerint:

    Mondjál már egy butaságot békaporonty. Most pl. azt állítottam, hogy a 2006-os rendőrtámadás nem felmérés volt hanem a tömény valóság. Ahol embereket vernek össze, szemet lőnek ki, ujjakat törtnek csak azért mert az a másik egy másik pártra szavaz, ott nincs demokrácia. És a Gyurcsány-Bajnai kormány idején ez volt.

    Ahol titokban elcsalják az ország gazdasági adatait, trükköznek-ügyeskednek, ott sincs igazi demokrácia. No a Gyurcsány-Bajnai kormány ilyen volt.

    Ahol februárban szabadnak érzik a sajtót, miközben a kormány tűzzel-vassal irtja a gazdasági adatokat, titkolja el a valóságot, az se demokrácia. Bóléember pedig azt állítja, hogy mégis.

    Tehát Bóléembernek az a demokrácia, amikor nem tud semmiről. Érdekes vélemény.

  46. Gordon szerint:

    Boleman kis világát csak megzavarná a valóság. 😀

  47. ebihal szerint:

    Hát ez a gond, Manitu! Te ezt az oldalát látod és észre sem akarod venni a kődobálókat, a molotov koktélokat , az autó és szemetes gyújtogatókat . Ez nem a szavazásról szólt,s
    nem békés tüntetőkről vagy megemlékezőkről. A dolgokat tárgyilagosan kell nézni, mert
    nem mindig találsz egy Balsait aki egy tál lencséért, akarom mondani alkotmánybírói
    helyért eladja magát.

  48. Bolemann Lajos szerint:

    Hát akkor nézzük a valóságot!

    2006. Szeptember 19.
    MTV székház ostroma, felgyújtása, kifosztása, a Szabadság tér díszburkolatának felszedése, rendőrök

    lábának szilánkosra törése. Többek között Morvai Krisztina autójának felgyújtása (ez zavar legkevésbé).
    A fradi balközép, Toroczkai és Budaházy neonyilas (jobbikos) csürhéjének örjöngése, amit a Hírtv

    riportere forradalomnak nevezett.
    A kormány feloldotta a 2006-os eseményekkel kapcsolatos jegyzőkönyvek titkosítását. A

    dokumentumokból megtudhattuk például azt is, hogy az akkori fideszes országgyűlési képviselő Nyitray

    András kötelezővé tette volna a rendőrök éleslőszerrel töltött fegyverhasználatát (nem gumilövedék, hanem éles lőszer).

    Október 23.
    A fidesz ezévben éppen az Asztoriánál “ünnepel”. A a jobbikos, neonyilas csürhe az Erzsébet térről próbálja ráhúzni a rendőröket a fideszesekre (előtte molotovkoktél, felszedett és összetört márványburkolat, beindított tank). A rendörség folyamatosan szorítja vissza ezt a jobbikos csürhét. A rendőrökkel összecsapók között feltűnően sok a bőrfejű, illetve arcát sállal, maszkkal eltakaró fiatal látható, akik törnek-zúznak mindent, ami a kezük ügyébe kerül. A rendőrök a Deák téri evangélikus templomig szorították a tüntetőket, akiket folyamatosan a helyszín elhagyására szólítanak fel (Info rádió).
    Közben telefon, többek között Lázár Jánosnak, hogy a tüntetés végén a fideszes “ünneplők”-nek szóljanak, hogy ne a Deák tér felé hagyják el az Asztoriát, mert az rendörségi műveleti terület.
    Ezt a fideszes demonstráció végén nem olvassák be.
    Orbán Viktor páncélautójával jobbra el. Tömeg egy része elindul a balhé irányába (katasztrófa túrizmus). Ha Ábel Attila Csepelre ment miért a Deák tér felé indult?

    Ha valaki műveleti területre megy, a rendőri felszólítás ellenére, az mire számít? Majd azt mondja nem ér a nevem, káposzta a fejem?

  49. "?!" szerint:

    “Manitu”! Minden Indiánok Nagy Szellentése!

    Egyik hazudozó hazugsága nem menti fel a másik hazudozót a hazugság bűne alól még akkor sem, ha az előbbi egyéb disznóságokat is elkövetett!

    Indiánok Nagy Szellentése! Neked mi jut eszedbe, ha az alábbiakat olvasod?

    MTI hír 2011. 11. 17.-én 16:10 órakor:
    “Új típusú együttműködésről tárgyal a kormány az IMF-fel.”

    Reuters hír 2011. 11. 17.-én 16:25 órakor:
    “A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem kapott felkérést Magyarországtól arra, hogy tárgyalások induljanak.”

  50. Zoli049 szerint:

    OFF:

    Igazatok van!!! 🙂 Szabad a sajtónk, nem mint a zimpearizmus fellegvára usákijának!

    Meg kerestem egy vidjót ja jútyúbon, oszt’ felhítták figyelmemet a zimperialista szabadsajtó megosztó gadáji, hogy a videjó tartalmaz eszt-aszt, lépjek be. All right! Login – password, enter, szabad a pálya? Ló…t! Megkérdé ja zimperialista usákija megosztója, hogy biztosan megakarod-é? BIZTOS!!! Anyám életére megesküdtem, erre megkérdezte elmúltam-é 18?! Több mint kéccer. Anyád – anyád – anyád!!!! 🙁
    Osztan elindult a videjó…

    Nincs itthon sajtószabadság??? 😛

    ON:

Itt lehet hozzászólni !