Ünnepélyes utcanévtábla-csere

Csepel.hu

2011. szeptember 9-én, pénteken a csepeli Tanácsház utca ünnepélyesen is Károli Gáspár utca lett. Az 1933-ban felszentelt csepeli református templom mellett rendezett kisebb ünnepségen Faragó Dávid és Temesvári Imre református lelkészek mondtak emlékező beszédet a Biblia magyar nyelvre fordítójáról. Az új utcanév-táblát Németh Szilárd polgármester helyezte fel a református templom oldalára.

Károli Gáspár legjelentősebb munkája a Biblia első teljes magyar fordítása, melynek 1586-ban látott neki Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem támogatásával. Hat református lelkész társa segítségével hamar elkészült a fordítással.

A Károli Biblia nyomtatását 1589. február 18-án kezdték el és 1590. július 20-án fejezték be, így a fordítás után négy évvel a magyar nyelvű Szent Biblia Vizsolyban nyomtatásban is megjelent, mintegy 700-800 példányban, melyből mára 54 maradt fenn, 24 található Magyarországon.

Forrás: Csepel.hu

28 hozzászólás “Ünnepélyes utcanévtábla-csere” bejegyzésre

  1. Narancsvírus szerint:

    Tiszta Tarlós!

  2. grün szerint:

    Bölcs előrelátás és költségtakarékosság a régi táblát fenn hagyni!
    “A zember sose tudhassa!” mondta Micimackó! 🙂

  3. csapajev szerint:

    A víznyelő árkok meg tele gazzal, iszappal! A körforgalom virágágya kiszáradva……….!

  4. Manitu szerint:

    A víznyelő árkokat nem az önkormányzatnak kell tisztán tartania te pupák. Egyébként meg abszolut semmi köze Károli Gáspárhoz.

  5. grün szerint:

    Úgy bia! Igaza van Matinunak!
    Semmilyen forrás nem utal arra, hogy Károli Gáspár valaha is vizet nyelt volna! 🙂

  6. zed szerint:

    Nem Károli, hanem Károlyi! http://static.panoramio.com/photos/original/32625540.jpg
    Bár számomra továbbra is Tanácsház utca.
    Németh könyöke a sok könyökléstől sérült meg? 😉

  7. Manitu szerint:

    Neked az marad, mert ma is kommunista vagy. Az elvtársaid kétszer annyi embert gyilkoltak le a Föld különböző országaiban, mint amennyi összesen a Második Világháború idején meghalt.

    És bizony Károli, akár az egyetem:
    http://www.kre.hu/

  8. Palócz Zsolt szerint:

    Ideje volt már!
    Bár lehetett volna úgy is, hogy marad a Tanácsház utca név, és a kiegyensúlyozottság érdekében elneveznek egy utcát mondjuk Szálasi Ferencről.

    Viszont ha már szóba kerültek az utcanevek, javasolnám, hogy az egyszer talán megépülő gerinc utat nevezzék el Pató Pálról.

  9. csapos szerint:

    A Tanácsház utca lakóit nem kérdezték meg arról, hogy akarják-e az utcanév-cserét. Legalább meghívták őket Németh Szilárd mutatványára?

  10. Manitu szerint:

    Csapos! Éppen a Károli Gáspár utca kérői tartották az ünnepséget. Nem tudtad?

    Amúgy Sztálin és Lenin vagy éppen Hitler neve is időtlen időkig fennmaradhatott volna, mert az emberek nem szeretnek elmenni az önkormányzatba, hogy kicseréljék a lakcímkártyájukat. Úgyhogy jogos volt a névváltoztatás, de a lustább emberek soha nem támogatják. Ezért van még annyi Ságvári vagy Kun Béla utca az országban. Az ott lakókat nem érdekli, hogy gyilkosok nevét viseli az utca, csak az, hogy ne kelljen öt percre bemenni a helyi polgármesteri hivatalba. El lehet dönteni, hogy ilyen esetben mi a jobb.

    Stilszerűen, te járkálhatsz sz@ros gatyában, ha neked úgy jó, de másnak nem biztos.

  11. csapos szerint:

    Gratulálok Manitu!
    Ugyanaz a véleményed a csepeliekről mint a XXI. kerületi Fidesz-vezéreknek. 🙂

  12. Királyerdei szerint:

    Akkor legyen a komcsi Kunfi Zsigmondról elnevezve az itteni komcsik örömére.
    Van az országban jónéhány ilyen utca.Pl. a II.-ik ker.-ben:

    “Az Irgalmasrend magyar tartományi főnöke
    Budapest
    II. Kunfi Zsigmond út 17-19.
    737/1948. tf. sz.”

    Igazi bolsevik volt.

    “A megvetés, az undor és felháborodás tarajos hullámai csapkodnak Magyarország körül. A gyűlölet drótsövénye zárja el Magyarországot az egész világtól. Minden erkölcsös és a tisztaságra valamit adó ember befogja az orrát, ha a magyar nevet hallja. Annak a trágyadombnak dögletes bűze, amelyet kereszténykurzusnak neveznek Magyarországon, az európai erkölcsi és politikai köztisztaságnak égető problémájává lett és mindenki, nemcsak szocialisták, egyetért abban, hogy ezt a szemétdombot el kell hordani és ki kell füstölni azt az országot, ahol a rend fenntartói és a hatalom birtokosai ilyet művelnek.” (Világosság, 1920. június 29.)”

  13. zed szerint:

    Manitu! Számomra Tanácsház utca marad, mivel nem vagyok vallásos. Ha valóban kommunista lennék, visszakérdezhetnék, hogy a kereszténység és a kapitalizmus hány áldozatot szedett idáig?
    A Károli Egyetemet a református egyház tartja fenn, a reformátusok a másságukat kifejezendő károlizni szoktak. Az MTA állásfoglalása szerint ugyanakkor Károlyinak kell írni és ejteni az eredetileg Radics Gáspár nevet viselő bibliafordító lelkész nevét.

  14. Manitu szerint:

    Akkor még egyszer: az utca átnevezése a református egyház teljesen elfogadható és érthető kérése volt. A református templom is ott áll, tehát nem igaz, hogy nem utcabeliek kezdeményezték a névadást, és az sem igaz, hogy az utcabeliek mind ellenezték. Voltak olyanok, ez tény. Mint ahogy az is, hogy ezt az ellenkezést leginkább a lustaság és a megszokás hajtotta.

  15. zed szerint:

    Az odáig rendben van, hogy az egyház lobbizott a névváltoztatásért. Az a probléma, hogy az önkormányzat, ahogyan Mansfeld Péter esetében, úgy most sem mérlegelt kellő alapossággal, gyakorlatilag csak rábólintott a javaslatra.

  16. Gordon szerint:

    zed szerint a Horthy hidat is csak azért keresztelhették át Petőfire, mert ott nem lakik senki? 🙂

    Megjegyzem:

    Megkérdezte valaki a dógoz zózembereket, mikor a Sztálin hidat át- vagy visszakeresztelték Árpád hídra??? 🙂

    Volt-e népszavazás?
    Mi lett az eredménye? 🙂

  17. Baba szerint:

    Nem hívták meg az utcabelieket.Sőt innen értesültem,hogy volt avatás ,pedig itt lakom a sarkon a templom mellett. Ja és nem a lustaság miatt elleneztük az átnevezést ,minden átnevezést ellenzek mert csomó pénzkidobás.

  18. Gordon szerint:

    “csomó pénzkidobás”

    Ez mi???? 🙂

  19. Batan szerint:

    Ha jol emlekszem (bar boven lehet, hogy tevedek), de a templom bejarata a Tancsics Mihaly utrol van. Akkor nem azt az utcat kellett volna inkabb atneveztetni?

  20. Manitu szerint:

    A fideszes önkori kétmilliárdot takarított meg azzal, hogy megszűnt az MSZP-s mutyivilág. Ha kétmilliárd a megtakarítás az utcák átnevezése mellett, akkor nem hiszem, hogy olyan óriási lenne a pazarlás.

    Batan, szerintem mindegy, hogy merre nyílik a templom főbejárata, a lényeg, hogy a Károli Gáspár utca a címe. Mellesleg oda is nyílik ajtaja. Károli megérdemli, hogy utat nevezzenek el róla, a tanácsi időnek meg akkor is vége, ha páran krokodilkönnyeket eregetnek fájdalmukban.

  21. zed szerint:

    Mégiscsak felháborító, ahogy a fideszes vezetésű önkormányzat egyszerűen beletolakszik egy utca lakóinak a magánügyébe: előírja, hogy ezentúl milyen nevű utcában kell éljenek! És akinek nem tetszik, az költözzön el?! Az kéne legyen a cél, hogy mindenki jól lakjon!

  22. Manitu szerint:

    Az utcában van a református templom, és a gyülekezet kérte a Károli Gáspár utat. Még csak nem is a fideszes vezetés.

    Gusztustalan, amit összehazudtok.

    Ha meg az kellene, hogy cél legyen, hogy mindenki jól lakjon, miért tűnt el évi kétmilliárd forint, amíg hatalmon voltatok? Miért gyilkoltak meg Csepelen embereket az MSZP-s iskolában? Miért a rendőrkapitány meg a haverok kaphattak szociális lakásokat rászorulók helyett?

  23. kilgore trout szerint:

    zed! Ismét kapitális hülyeséget ír! A közterületek elnevezése önkormányzati hatáskörbe tartozó KÖZügy, nem pedig az utca lakóinak MAGÁNügye.

  24. zed szerint:

    Elnézést kérek, talán a belügy szó szerencsésebb szóhasználat lett volna. Én készséggel elfogadom, hogy a református templom hívei kérték a névváltoztatást, csakhogy a templomi gyülekezet tagsága nem azonos az utca lakóival. Ezen az alapon akár az utcában lévő irodaépület dolgozóinak is joga van azt kérni, hogy ezentúl pl. Gipsz Jakab utca legyen a közterület neve.
    Manitu, nem tűnt el kétmilliárd forint, még akkor sem, ha az alpolgármester ezt állítja. A pénzügyi adatok nyilvánosak, utánanézhetsz! Csepelen nincsen MSZP-s iskola, és az erdőben történtek a gyilkosságok, el vagy tévedve! A volt rendőrkapitány ügyében már régóta semmilyen fejlemény nincsen, mély hallgatás van helyette, olybá tűnik, a Fidesz pofára esett. 🙂

  25. nagyapó szerint:

    Ej, ej zed. Írásában visszaköszön Gyurcsány(i), aki bérmálkozni is szokott.
    Elárulom, hogy nem a református templomnak vannak hívei, hanem a református gyülekezetnek van temploma (nem mindegy, hogy sír mellett falni, vagy fal mellett sírni).
    A névváltoztatás előtt a körzet képviselői és segítőik végigjárták az utcát és az otthonlévőkkel ismertették a névváltoztatást (aki nem volt otthon értesítést kapott). A névváltoztatással hárman nem értettek egyet (azok, akiknek cégük van, nekik több adminisztrációt jelent a változtatás, így számukra az ideológia másodlagos).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  26. Gordon szerint:

    Manitu:

    “Miért gyilkoltak meg Csepelen embereket az MSZP-s iskolában?”

    zed:

    “Csepelen nincsen MSZP-s iskola, és az erdőben történtek a gyilkosságok, el vagy tévedve!”

    Na-na zed! Legyen határa a hazudozásodnak!
    Ne merd letagadni a kettős gyilkosság tényét!
    Ne gyalázd az áldozatokat!

  27. "?!" szerint:

    A spórolásnak már láthatóak az eredményei (Csepeli Hírmondó)

    „A különféle megtakarítások eredményeként idén várhatóan kétmilliárd forinttal kevesebbet költ az önkormányzat, mint tavaly” – közölte Borbély Lénárd alpolgármester, akit a részletekről kérdeztünk.

    Hogyan áll jelenleg az önkormányzat pénzügyi helyzete, miután tavaly ősszel súlyos adósságokkal vették át a működtetést?

    Talán már mindenki ismeri az adatokat: 4,3 milliárd forintos hiánnyal örököltük meg a kerület vezetését, ráadásul 2021-ig 7,3 milliárd forinttal el is adósítottak bennünket az elődeink. Szintén örökségül kaptuk azt a helyzetet, hogy 2005 és 2010 között 10,1 milliárd forint volt a csepeli önkormányzat vagyonvesztése. Ha mindezt összeadjuk, akkor azt látjuk, hogy 21,7 milliárd forint kárt okoztak Csepelnek az elmúlt évek hibás döntései. Ez az összeg csaknem másfél év teljes kerületi költségvetését teszi ki. Hivatalba lépésünk óta – köszönhetően annak is, hogy kétmilliárd forinttal kevesebből üzemeltetjük a várost – sikerült a 4,3 milliárdos hiányt 2,5 milliárd alá lefaragnunk. Emellett a felhalmozott adósságokat folyamatosan törlesztjük. Természetesen nem elégszünk meg csak annyival, hogy a pénzügyi helyzetet rendbe tesszük, hiszen nem csak ezt várják tőlünk a csepeliek, akik bizalmukkal tiszteltek meg bennünket tavaly ősszel. Folyamatosan dolgozunk az uszoda létrehozásán, a közterületeink rendbetételén, a tiszta és kiszámítható viszonyok megteremtésén, és ami szintén lényeges feladat: a csepeli közélet megtisztításán.
    A pénzügyi válság ellenére arra törekszünk, hogy a választási ígéreteinket megtartsuk.

    Csarnai Attila

  28. pk szerint:

    Tanácsház utca marad..buziság sok vallásos köcsög harangozna otthon..szétbassza az ott lakok fülét

Itt lehet hozzászólni !