Csepelen halad át az Atlanti-óceán partjától a Fekete-tengerig vezető kerékpárút

Csepel.hu


A Magyarországon soha nem látott óriási biciklis beruházás, az EuroVelo 6-os európai hálózatban kötné össze a Duna-partján az osztrák határt Budapesttel.

Több mint 200 kilométernyi európai színvonalú új kerékpárút megépítését tervezi Garancsi István, a nemrég kinevezett kerékpárügyi miniszterelnöki megbízott, aki a múlt héten Komáromban már bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalások folynak az EuroVelo 6-os folyosó teljes magyarországi szakaszának egy kiemelt projekt keretében történő megépítéséről.

A koncepció szerint a becslések két Duna-híddal és 36 darab kisebb híddal tűzdelt szakasz megépítése közel 12 milliárd forintot igényel majd.

Az 1997 óta létező EuroVelo-hálózat 6-os jelű útvonala az Atlanti-óceán pártjától a Fekete-tengerig vezet, közel 5000 kilométer hosszan. A folyosó áthalad Franciaországon, a Loire-völgyén (Orleans), Svájcon (Bázel), és Németország déli részén (Bajorország, München), majd a Duna partját követve Ausztriában (Passau -Bécs), Szlovákiában (Pozsony/Bratislava- Komárno- ), illetve Magyarországon (Győr- Esztergom- Budapest- Csepel-sziget- Baja), Szerbiában (Belgrád), Bulgáriában (Rusze), Romániában (Turnu Magurel) vezet Constanta (Románia) kikötőjéig. A magyarországi szakasz 450 kilométer hosszú.

A Weiss Manfréd úton a Szállító utca – Corvin út közötti kerékpárforgalmi létesítmény szakasz a csepeli gerincút fejlesztése keretében épül ki. A kerékpárforgalmi létesítmény a Corvin úttól folytatódik – kapcsolódva az egyéb fejlesztésből megépülő szakaszhoz – először önálló kerékpárútként, majd a Kossuth Lajos utca vonalában elválasztott gyalog- és kerékpárútként. Ez a szakaszrész csatlakozik egyrészt a Corvin utcában és a Kossuth Lajos utcában már meglevő kerékpárforgalmi létesítményekhez, és kapcsolódást jelent a szintén pályázatból megvalósuló tervezett Ady Endre úti nyomvonalhoz.

A projekt keretében két helyszínen létesül biztonságos kerékpártároló, összesen 30 db férőhellyel.

Az építési munkálatok kezdetével szeptember elejétől október végéig a Kvassay híd és az Ady Endre út közötti szakaszon forgalomkorlátozásra kell számítani.

Tekintettel a forgalmas útszakaszra, az építés ideje alatt a kivitelező az arra közlekedők türelmét és megértését kéri.

A projekt összköltsége: 189 094 738 Ft

Uniós támogatás összege: 132 166 904 Ft

Kivitelezés kezdete: 2011. augusztus 29.

Kivitelezés tervezett befejezése: 2011. október 25.

Forrás: Csepel.hu

15 hozzászólás “Csepelen halad át az Atlanti-óceán partjától a Fekete-tengerig vezető kerékpárút” bejegyzésre

  1. zsonyo szerint:

    Gratulálok!
    Kitűnő elképzelés!
    Ez mutatja Budapest, Csepel igazi európai szemléletét!

  2. zed szerint:

    Csepel ideiglenes vezetésének lesz hol eltolnia a biciklijét. 😉

  3. Manitu szerint:

    Te is csak ideiglenes vagy, bár gondolom nem úgy tekintesz magadra.

  4. zed szerint:

    Te viszont biztosan nem, Manitu, hiszen a jobb kezed hozzád van nőve! 😉

  5. lolka szerint:

    Gondolom a nagy biciklis beruházásba bele fér majd az Üdülősor, (Hollandi úttól a kőrgyűrűig) szakaszának a felújítása is. Igaz az már Szigetszentmiklóshoz tartozik…

  6. Vátesz szerint:

    Változik a világ! A kínaiak átszállnak a kerékpárról autóra, a magyarok meg az autóról kerékpárra. Drága a benzin!

  7. Csepeli Lakos szerint:

    Mindenki ideiglenes Manitu. Te hogy tekintesz magadra?

  8. Gepetto szerint:

    Hurrá! Meg kell csinálni!

  9. zed szerint:

    Az elválasztott gyalog- és kerékpárutakkal kapcsolatban sajnos nincsenek jó tapasztalataim. A gyalogosok a bicikliutat is járdának nézik, emiatt kerülgetni kell őket. Az eltérő színű térkövek és az elválasztócsík nem sokat érnek, mert ugyanúgy rámennek a járókelők a kétkerekűek pályájára, az út közepén lebetonozott fémkarók többet számítanak, viszont ezek balesetveszélyesek, a rázókövek pedig legfeljebb a biciklisektől óvják a gyalogutat. Az ilyen osztott utakon a kutyákra, kisgyerekekre mindig ügyelni kell, emiatt csak lassabban lehet haladni. Ettől függetlenül még mindig jobb megoldásnak tartom a kerékpárutat a járdával közösíteni, mint az úttesttel.

  10. nagyapó szerint:

    Ój boldog vagyok. Látni fogom a franciákat, a bőrnadrágos tiroliakat, a bocskoros románokat a Kossuth L. úton, karikázni, csak az nem tudom, hogyan menjek, biztonságosan, a piacra, a Szt.Imre térre a Királyerdőből és hová tegyem biciklimet.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja, száját hazudik, ha kinyújtja kezét lop.

  11. lolka szerint:

    nagyapó szerint:
    2011. szeptember 12., hétfő – 18:59
    “Ez a szakaszrész csatlakozik egyrészt a Corvin utcában és a Kossuth Lajos utcában már meglevő kerékpárforgalmi létesítményekhez, és kapcsolódást jelent a szintén pályázatból megvalósuló tervezett Ady Endre úti nyomvonalhoz.

    A projekt keretében két helyszínen létesül biztonságos kerékpártároló, összesen 30 db férőhellyel.”…Elég megnyugtató?-kedves nagyapó…Nekem nagyon tetszik a Béke-téren áthaladó a volt telefonközpont felé az a felfestett és jól lekopott sárga csík…Azért a nemzetközi túrázóknak lesz látnivaló…kicsi is sárga is de…fene sokba kerül…

  12. greg szerint:

    Most már csak az a kérdés, hogy folytatódik-e a dilettáns kerékpárút építés, vagy sem.

    A Rákóczi úti szakasz életveszély, a Rózsadombról a gépkocsival lassítás nélkül hajtanak ki, s ütik el a kerékpárúton haladókat.
    A Csepeli úton a növényzet foglalja el a kerékpárút egy részét, mert metszés nincs.
    A kereszteződéseknél a szegélykövek magasan állnak ki, így a felnit rendesen odavered, ha megpróbálsz normális tempót tekerni, de nem is tudnál, mert szlalompályát alakítottak ki a kerékpárút helyett, s terelgetik egyik oldalról a másikra, míg egyszer csak megszűnik a sehova sem vezető “kerékpárút”.

    A közlekedési lámpák egyébként sincsenek összehangolva, sem autós, sem kerékpáros szempontok szerint.

    Szóval hozzá nem értő, dilettáns munka sok-sok pénzért, amiből egyesek jól megélnek.

  13. zed szerint:

    Mindenesetre jó olvasni, hogy már kerékpárügyi miniszterelnöki megbízott is van! 😉
    A magyar szakasz 450 kilométer hosszú, ami kb. két napos túrának felel meg, nem tartanak sokáig a megpróbáltatások. 🙂

  14. Démosz szerint:

    Ez tetszik ,igaz ekkora túrához talán már öreg vagyok.A fiatalok viszont majd élvezhetik.

  15. grün szerint:

    Demosz!
    Folyással sokkal könnyebb biciklizni!
    Most láttam, hogy végig evezték a Dunát, lefelé!!!
    Azt egy döglött dakota ló is megcsinálja könnyedén! 🙂

Itt lehet hozzászólni !