Tojásért futnak a gyerekek

Stop, Szabad Föld

A kép illusztráció

Szigetbecsén húsvétvasárnap rendezik a tojásfutást, vagyis az Eierlaufot, amelyet még az ősök hozták több száz éve szülőföldjükről Magyarországra.

A Csepel-sziget déli részén található, 1410 lakosú kisközségben azóta is tartják a népszokást, amelyben már keverednek a német és a magyar elemek.

Az esemény nagyszombaton kezdődik, amikor a legények kosárba tojást gyűjtenek, majd húsvétvasárnap, a falu egykori főutcáján, a Petőfi Sándor utcában egymástól egy lépésnyire kirakják azokat. A két tojásfutót hagyományos viseletbe öltöztetik: fehér nadrágba, fehér ingbe, sötét színű kendő van a derekukon, a fekete kalapjukon piros szalag, a vállukra keresztbe is piros szalag kerül, a csuklójukra és bokájukra pedig zöldet kötnek, hogy a nemzeti színeket hordják.

A tojássor végén felállított asztalra állnak a legények, hogy mindenki megcsodálhassa őket. Amikor indul a tojásfutás, tízszer-tizenkétszer galoppoznak végig a tojássoron a fiúk közben egy-egy tojást a levegőbe vagy éppen a nézők közé dobnak, néha felállnak az asztal tetejére és boroznak. Este húsvéti bállal végződik a nap, amelyre nemcsak a környékről, hanem Németországból és más országokból is érkeznek vendégek.

stop.hu

2 hozzászólás “Tojásért futnak a gyerekek” bejegyzésre

  1. Narancsvírus szerint:

    Kellemes húsvéti ünnepeket!
    http://kephost.hu/index.php?m=kepek&f=1073142

  2. Princess szerint:

    Kellemes Nyuszit mindenkinek!

Itt lehet hozzászólni !