Hazai innováció a rendezvények biztonsága érdekében

Csepel.info

Kritikus tömeg a West-Balkánban: magyar mérnökök által kifejlesztett rendszer tudná megelőzni az újabb tragédiákat

Sajnálatos módon az elmúlt időszakban több súlyos tragédiáról is beszámolt a sajtó, melyek kialakulásához a rendezvények túlzsúfoltsága vezetett. Most magyar mérnökök olyan új elektronikus rendszert fejlesztettek ki, amellyel a rendezvények területén tartózkodó vendégek létszáma nyomon követhető, így a veszélyes túlzsúfoltság elkerülhető.

A rendezvények befogadóképessége a szervezők számára mindig előre ismert, ugyanakkor a vendégek pillanatnyi számának alakulása sok esetben nehezen követhető. A több ki- és bejáraton, folyamatosan érkező és távozó látogatók nyilvántartása komoly kihívás elé állítja a szervezőket. A most kifejlesztett SPACE-MAKER rendszer legfőbb komponense egy speciális „számláló kapu”, amely a látogatók áthaladási irányának figyelembevételével regisztrálja az érkezések- és a távozások számát. A regisztrált adatokat a kapuk egy központi számítógépre továbbítják ahol azok összesítésre, illetve naplózásra kerülnek. A rendszerhez kiegészítő elemként óriás-kijelző is csatlakoztatható, amelyen a beléptetést végzők kapnak információt arról, hogy mennyien tartózkodnak odabent, és ennek alapján szünetelhetik, illetve újraindíthatják a beléptetéseket.

A SPACE-MAKER rendszer számos előnnyel bír a hagyományos megoldásokhoz képest, többek között a számláló kapuk elemes működtetésűek valamint rádiófrekvencián kommunikálnak a többi rendszerelemmel. A mobil működésnek köszönhetően a telepítés rendkívül egyszerűen és gyorsan elvégezhető, nincs szükség előzetes kábelezésre, padlóvésésre vagy falfúrásra. A rendezvényszervezők a rendszert az éppen aktuális helyszínen telepíthetik és így garantálhatják a biztonságot. A letárolt forgalmi adatok naplói segítségével a szervezők igazolni tudják a hatóság felé a létszámkorlátok betartását, illetve utólagos kiértékeléséből további hasznos információkhoz is hozzájuthatnak.

A SPACE-MAKER rendszernek már számos teszt példánya működik az országban, és most a kedvező visszajelzések hatására a rendszer fejlesztői a termék piacra vitele mellett döntöttek.

Jelenleg a gyártás megszervezése és olyan üzleti partnerek, felkutatása folyik, akik már tapasztalatot szereztek hasonló rendszerek telepítésében, rendszerintegrációjában és üzemeltetésében. A fejlesztők bíznak a termék sikerében, hiszen hosszú távon minden rendezvényszervezőnek, vagy egyéb közösségi teret üzemeltetőnek (pl. áruházak) elemi érdeke az elégedett, önmagát biztonságban érző és ezért később is visszatérő látogató.

Csepel.info

3 hozzászólás “Hazai innováció a rendezvények biztonsága érdekében” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    Ezt akár én is feltalálhattam volna! 😀

  2. nagyapó szerint:

    Én fel is találtam, csak nem szabadalmaztattam. A lényeg: a felelős vezető/főnök ránéz a teremre, és eldönti beengednek-e még valakit, avagy nem.

  3. grün szerint:

    Valami illesmit a Tojcs Tompika is feltalált, de korát messze megelőzte, ezért kótíavetyére került!!!

Itt lehet hozzászólni !