Nem jár alanyi jogon a segély, ez (is) a nemzeti együttműködés

Független Hírügynökség, Népszava

Magyarország új alkotmányának zárószavazása

Nem elvesz szociális jogokat az új alkotmány, hanem szimmetrikus viszonyt hoz létre az állam és polgára között azzal, hogy nem jár mostantól alanyi jogon a segély – mondta a Hírszerzőnek Rétvári Bence.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára szerint az ellenzékkel való együttműködést az alkotmányozásban az ellenzéki pártok napi politikai érdeke írta felül.

Tavasszal és nyáron, vélhetően a parlament rendkívüli ülésszakában, illetve ősszel hozzák meg azt a körülbelül háromtucat törvényt, ami az új alkotmány működőképességéhez szükséges. Az igazán alapvető kérdéseket a mostani alkotmány eldöntötte, a továbbiakban az ágazati szabályokat kell megalkotni, hogy hogyan lesz mondjuk kétszáz fős parlamentünk – mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint ez az első alkotmány az egész Európai Unióban, ami a közösség alapjogi chartájának szellemiségére épült, és szerinte ezt a részt más országok is átveszik majd. Az elsődleges alapjogok tekintetében nincs változás, a szociális jogok esetében az eddiginél szimmetrikusabb viszony jött létre: az állam ad segélyt, de érte a közösség számára hasznos munkát írhat elő.

A szülők nevelik a gyerekeket, de a felnőttől elvárható, hogy a szülei eltartásához is hozzájáruljon. Ez a nemzeti együttműködés: a társadalom tagjai fokozott együttműködésre vannak kényszerítve. Vagyis nem alanyi jogon jár, hogy mindenki segélyt kap, aki munkaképes és ilyenben részesül, annak a közösség számára hasznos tevékenységet kell végeznie.

nepszava.hu

3 hozzászólás “Nem jár alanyi jogon a segély, ez (is) a nemzeti együttműködés” bejegyzésre

  1. balla bianka szerint:

    Jövőre nem szja-csökkentés lesz, hanem emelés!

    Már az idén is sokan meglepődtek, amikor az általános adócsökkentés közepette kiderült, hogy tavalyhoz képest kevesebb lett a nettó jövedelmük. Ez azonban még semmi ahhoz képest, ami jövőre jön, ha a kormány a konvergencia programban szereplő terveit váltja valóra. 200-230 ezer forintos jövedelem alatt mindenki rosszul fog járni, még a gyerekesek is, és lehet olyan kör is, ahol a reálkeresetek 8 százalékkal esnek vissza. Az idén még a nyugdíjpénztártagok állták az adócsökkentés költségeit, jövőre már tényleg erős jövedelemátcsoportosítás lesz az alacsony keresetűektől a gazdagabbak felé.

  2. balla bianka szerint:

    Bukják a tanárok is a béremelést.
    Befagyasztja a kormány az illetménytáblát.
    A jelszó:GO WEST!

  3. nagyapó szerint:

    A Stat.Hiv szerint a közszférában megszüntették az átmeneti bércsökkenést (a családok jövedelme nőtt). A versenyszférában csak a cégek fele vezette be az általuk is elfogadott korrekciót.
    Az MSZOSZ viszont, támogatva a dolgozókat, a zembereket, keményen fel fog lépni a nem emelő vállalkozások ellen.

Itt lehet hozzászólni !