Távozik a BKV feje – 60 milliós végkielégítéssel

Hírszerző, Népszabadság

Az ajtók záródnak

Az ajtók záródnak

A főváros Gazdasági Bizottságának elnöke szerint fizetése alapján 60 millió forint összegű végkielégítés illeti meg a BKV vezérigazgatóját, ha Antal Attila távozását hétfőn támogatja a Főpolgármesteri Kabinet.

Somlyódy Csaba hangsúlyozta: ha a Fopolgármesteri Kabinet hétfőn megszavazza, akkor a vezérigazgató közös megegyezéssel távozik posztjáról. Hozzátette: az ülésen várhatóan a megbízott vezérigazgató személyéről is döntenek.

A BKV vezérigazgatói posztjára a tervek szerint áprilisban írnak ki pályázatot, az új vezető leghamarabb júliusban foglalhatja el helyét. Antal Attila 2007 január 1-jétől volt a közlekedési cég vezérigazgatója.

Forrás: Hírszerző

 

Hétfőn meneszthetik a BKV vezérét

Antal Attila BKV vezérigazgató közös megegyezéssel való távozásáról, az ehhez szükséges több tízmillió forintról és a cég idei paraméterkönyvéről, összmenetrendjéről is tárgyal hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet – tudta meg az MTI kormánypárti politikusoktól vasárnap.

Somlyódy Csaba (MSZP) az önkormányzat gazdasági társaságai feletti tulajdonosi jogokat gyakorló Gazdasági Bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a vezérigazgató írásos távozási szándékának bejelentése után jogi szakértőkkel egyeztetett. Álláspontjuk szerint a 2011 áprilisáig szóló munkaszerződése és a januártól érvényes 1,5 millió forintos havi fizetése és a prémiuma alapján Antal Attilát többféle jogcímen, minimum 60 millió forintos végkielégítés illeti meg jogszerűen.

A szakbizottság elnöke közölte, hogy a jogi szakértők szerint ennél a 60 millió forintnál sokkal nagyobb összeggel távozhatna Antall Attila az önkormányzat egyoldalú, rendkívüli felmondása esetén. Ennek ugyanis három súlyos feltételei van, amelyeknek egyidejűleg kell fennállniuk. Egy bírósági perben a szakértő szerint csak akkor nyerhetne a fővárosi önkormányzat, ha bizonyítani tudná, hogy Antal Attila valamilyen ügyben szándékosan, vétkesen kárt okozott. Somlyódy Csaba megjegyezte, hogy a nagy vitát kiváltó használtbusz-tender kapcsán sem állapítható ez meg. Így ha az önkormányzat egyoldalúan felmondana, a vezérigazgató a bírósági eljárás végén több mint 100 millió forinthoz jutna – tette hozzá.

A szocialista politikus kifejtette, ha a Főpolgármesteri Kabinet hétfőn egyetért azzal, hogy Antal Attila munkaviszonya közös megegyezéssel szűnjön meg, a Gazdasági Bizottság kedden meghozza a szükséges döntéseket. Ugyanakkor döntenének a megbízott vezérigazgató személyéről és munkáltatói jogosítványairól. E posztra Balogh Zsolt, a jelenlegi megbízott vezérigazgató a legesélyesebb – fűzte hozzá.

A kabinet álláspontjának ismeretében várhatóan áprilisban a szakbizottság pályázatot ír ki a BKV vezérigazgatói posztjára, s ez alapján legkorábban júliustól lehet új vezérigazgatója a cégnek.

Somlyódy Csaba elmondta azt is, hogy egy nagy bank osztályvezetője hasonló esetben nemcsak ennél több pénzzel, hanem egyéb juttatásokkal, például a részére biztosított gépkocsi 10 százalékos áron történő megvásárlási lehetőségével távozna posztjáról. Antal Attila viszont semmilyen más juttatást nem kap távozásakor – szögezte le az elnök.

Antal Attilát pályázat nélkül, Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes javaslatára 2006 decemberében a kormánypártok és több ellenzéki képviselő szavazatával nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés 2007. január 1-jétől a BKV vezérigazgatójának.

A Főpolgármesteri Kabinet múlt kedden határozott arról, hogy a BKV paraméterkönyvét, összmenetrendjét egy ütemben, 3 milliárd forint hiánycsökkentéssel módosítják. A korábban ez ügyben felmerült 6 milliárd forintos hiánycsökkentés 10 százalék körüli járatritkítást eredményezett volna. A BKV vezetése üzleti titoknak nyilvánított konkrét paraméterkönyv javaslatát pénteken juttatta el a Városházára.

Forrás: MTI, Népszabadság

4 hozzászólás “Távozik a BKV feje – 60 milliós végkielégítéssel” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Ne 60 milliót! 60 évet neki!

  2. lolka szerint:

    Egyik a másik után,- tömik egymás zsebét, a következő már százmillió lesz? Van az adokból pénz bőven “gyertek haverok tartsátok a szatyrokat van még bőven!!!

  3. Andrew Toth szerint:

    Jó állás! Csak egy kis kritikát kell elviselni az ellenzéki pártoktól, s nekem megoldódnának a problémáim évekre ez összeg 1/6-részéből is….

  4. És közben egyébként nem csinált semmit nem tudom hány évig….., és ekkora bőrt, hogy ő megérdemeltnek tartja ezt az összeget, sőőőt???(….)

    De erről mind azok tehetnek, akik bíznak ebben a kormányban, meg ebben a jelen pillanatban még létező Magyarországban.

    Felháborító, hogy ezzel hergelik a népet a médiában, a sajtóban, a rádióban, van elég gondunk, szerintem!

Itt lehet hozzászólni !