Elcsúfított Lágymányosi híd

Népszabadság

Lágymányosi híd

 Távolról se a legszebb

Budapest legfiatalabb dunai átkelőjén szinte nincs olyan felület, amit ne csúfítanának falfirkák. A csatlakozó úthálózat támfalait már többször kellett megtámasztani, mert megcsúsztak, az átkelő piros festéke foltokban pereg. A 13 éve az 1-es villamosnak kihagyott helyen 2010-re fektethetnek síneket.

Ismét meg kellett erősíteni a Lágymányosi hídhoz vezető út töltésének támfalát; a budai hídfő közelében, a Dombóvári út felőli oldalon vélhetően korrodálódás miatt mozdult meg a támfal. A budai oldal tartóeleme először a híd átadása után nyolc évvel, 2003-ban roggyant meg. A pesti oldalon 2005-ben volt gond a támfallal, ami Gubacsi útnál le is dőlt. Az eset nem ért senkit váratlanul; már fél évvel korábban jelezte a veszélyt a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt., de nem történt semmi, mert mindegyik szóba jöhető hivatal azt hitte, a másikhoz tartozik a támfal.

Az omlások oka – leegyszerűsítve – az, hogy a támfalak tartóelemeit nem vasbeton, hanem üvegszálas szerkezet fogja össze, ami minden látható előjel nélkül szokott eltörni.

A legutóbbi omlás utáni megerősítés 90 millió forintba került, és a főváros által tavaly közbeszerzés útján kiválasztott Betonplasztika Kft. végzi.

Az 1995-ben, 45 év után elsőként épült új dunai átkelő, a Lágymányosi híd úgynevezett fővizsgálatát még az idén elvégzik – tájékoztatott Horti Zsófia, az FKF Zrt. szóvivője, hangsúlyozva, hogy az átkelő statikai állapota jelenleg kiváló. Közbeszerzési eljáráson nyertes szakértő cég végzi majd a vizsgálatot, amelynek során a híd öszszes szerkezeti elemét szemügyre veszik. A szóvivő szerint a folyamatos – napi, féléves és tízéves – vizsgálatoknak köszönhetően a jelentkező rendellenességeket mindig időben észreveszik.

Ha a statikai állapota jó is a hídnak, az esztétikai már annál kevésbé. Az alsó szerkezetéről évek óta pereg a festék, szakemberek szerint azért, mert rossz időben festették fel. A kivitelező tízéves garanciát vállalt a festésre – ez három éve járt le -, annak érvényesítéséről a cég és a főváros között még nem zárultak le az egyeztetések.

Gyakorlatilag tehetetlen az FKF Zrt. a hídfők burkolatát teljesen elcsúfító falfirkákkal szemben; áprilisban elvégzik a szokásos éves hídmosást a Lágymányosin, de amíg egy graffitit lemosnak, három újabb születik.

A teljesen összefirkált pesti hídfőnél 13 éve vesztegel az 1-es villamos; a híd építésekor kihagyták a helyet a villamospályának, a síneket azóta sem sikerült lefektetni, az azóta eltelt időben viszont műszakilag tönkrement, ezért most teljesen fel kell újítani. A főváros tavaly jóváhagyott tervei szerint uniós támogatásból viszik át Budára az 1-est, de első ütemben csak két megállóval toldják meg a mostani vonalat, amely 2010-re a Budafoki útig érhet. A villamoshosszabbítás, amely a 3-as vonal két megállós, pesterzsébeti továbbvezetését, a megállók akadálymentesítését és a régi pályaszakaszok felújítását is magában foglalja, ezért összesen 44 milliárd forintba kerül.

A villamosmeghosszabbítás terveinek véleményezése után májusban kezdődhet az engedélyeztetés. Ezután közbeszerzési eljáráson keresik meg a kivitelezőt, a nyertes akár már decemberben munkához láthat. Az Európai Bizottság pedig 2009 tavaszán dönthet a beruházáshoz szükséges támogatásról.

Forrás: Népszabadság

Itt lehet hozzászólni !