A budapestiek többsége kedveli Orbánt

Népszabadság

Népszerűség

A népszavazás után, akárcsak pártja, Orbán Viktor is előbbre lépett. Négy pontot emelkedett a népszerűségi indexe, s így a második legnépszerűbb politikussá vált. A Fidesz elnökét a listán a köztársasági elnök előzi meg, közvetlenül mögötte a házelnök található.

A referendum hatása az is, hogy a kormánypárti politikusok zömének valamivel kisebb lett a rokonszenvmutatója. Kóka János és Horváth Ágnes helyzete nem változott, ők a legnépszerűtlenebbek – ez derült ki a Szonda Ipsos által márciusban, a politikusok népszerűségéről készített közvélemény-kutatásból.

Nem a megszokott élmezőnyt láthatjuk a politikusok népszerűségi rangsorában. Sólyom László rendszerint az első helyen áll, és Szili Katalin is szinte mindig tagja a vezető hármasnak, ugyanúgy, mint most. Orbán Viktor viszont utoljára 1998 nyarán, a nyertes parlamenti választást követően foglalt el ennyire előkelő helyezést a rangsorban. Akkoriban még a mostaninál jóval magasabb pontszámokat értek el a politikusok, a Fidesz elnökének is 70 körüli értékek szerepeltek a neve mellett. Jelenleg 49 pontja van, ami a múlt havihoz képesti négypontos emelkedés eredménye. A kedvezőbbé váló összértékelés alapvetően annak köszönhető, hogy a Fidesz elnökével szembeni ellenszenv enyhült a kormánypártok támogatói körében. Az MSZP támogatói által adott pontszám 13-ról 19-re emelkedett, az SZDSZ-eseké 11-ről 20-ra nőtt. Mint látható, ezek továbbra is határozottan negatív vélekedések. A Fidesz táborában lényegében maradt a megítélése; márciusban is olyan, mint egy hónappal korábban: 78 pontos. A legjelentősebb, 16 pontos növekedés a fővárosban következett be. Ezzel a budapestiek körében Orbán szinte ugyanolyan kedvelt politikussá vált, mint a bázisát jelentő falvakban (52, illetve 54 pont).

A kormány tagjai márciusban 1-2 pontos veszteségeket szenvedtek el. A pontszámcsökkenést lényegében a saját hívek okozták, a másik oldalon lévők és a bizonytalanok értékítélete nem változott. Kóka Jánosnak és Horváth Ágnesnek nem csökkentek a mutatói, de ettől még ők maradtak a legnépszerűtlenebb politikusok. Megítélésükben a kormánypártiak részéről is a kritika van jelen, Kóka 43 pontot, Horváth 39 pontot kapott tőlük. A Fidesz híveitől az SZDSZ elnöke 18 pontos, az egészségügyi miniszter 9 pontos értékelő mutatót tudott begyűjteni. A pártokhoz nem kötődők kevésbé negatívan állnak hozzájuk: 24, illetve 19 ponttal illetik őket.

Sólyom László utoljára másfél évvel ezelőtt kapott a mostanival azonos pontszámot, azóta egyetlen politikusnak sem sikerült a listán ilyen magas – abszolút értékben közepes – pontszámot elérnie.

Forrás: Népszabadság 

Egy hozzászólás “A budapestiek többsége kedveli Orbánt” bejegyzésre

  1. Nagyi szerint:

    ÉN IS KEDVELEM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Itt lehet hozzászólni !