Szögi Lajos apja nem gyűlölködik

Blikk, Kisalföld.hu, Csepel.info

Szögi Lajos apja nem gyűlölködik (Fotó: Miskolczi János)

Ez az ember nem gyűlölködik – mondja Helmeczy László ügyvéd idősebb Szögi Lajosról, az Olaszliszkán 2006-ban agyonvert tanár édesapjáról. Lajos bácsinak nem kis szerepe volt abban, hogy a jogász a romagyilkosságok ügyében képviselje az egyik áldozat, Kóka Jenő családját.

Kóka Jenőt 2009. április 22-én egy golyós puskával lőtte szíven a halálbrigád egyik tagja. Az 54 éves férfi éppen munkába indult, amikor lesből agyonlőtték.

– A Lajos bácsi által elmondottak nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy vállaltam az ügyet – árulja el a Vasárnapi Blikknek az ügyvéd. – Kóka Jenő Szögi Lajos beosztottja volt a gyógyszergyárban. Azt mesélte róla, hogy annyira szorgalmas, rendes ember volt, hogy még a morfiumüzembe is nyugodt szívvel beoszthatták volna. Az egészben az volt a legmegrázóbb, hogy az az ember mondott ilyeneket egy romáról, akinek a fia borzalmas körülmények közt romák kezétől halt meg.

Idősebb Szögi Lajos nem kürtölte világgá, hogy ő biztatta az ügyvédet az áldozat családjának képviseletére.

– Kóka Jenőt ismertem, tisztességes ember volt – mondta szűkszavúan Lajos bácsi, aki minden nap kilátogat fia sírjához. Az idős embert mégis újra és újra megviseli, ha gyermeke halálára kell emlékeznie. – Szeretném, ha végre lezárulna ez a dolog. Vége van.

Kóka Jenő özvegye a gyilkosság óta nem aludt otthonukban, ahol férjét megölték. A tragédia estéjén Tiszalökről busszal indultak el a helyiek, hogy demonstráljanak a romagyilkosságok ellen. Egyedül Kóka maradt otthon. Azt mondta a feleségének, nem hisz abban, hogy valaki a származásuk miatt lő agyon embereket. Aztán megvacsorázott, majd kilépett a házból, hogy dolgozni induljon.

Bittó Ákos

blikk.hu

A Kisalföld.hu publicistája szerint a Szögi család ismét olyan útravalót mutatott emberségből, melyre az őket ért tragédia után nagyon kevesen lennének képesek. A jegyzetet itt olvashatják el.

Itt lehet hozzászólni !