Elkészült az Amapola

Blikk, Csepel.info

Vilmos a Szajnát csodálva döntötte el, hogy neki is saját hajója lesz (Fotó: MTI)

Gyerekkorom óta csak a lányok meg a hajók érdekeltek – mesélte mosolyogva Bartyik Vilmos (66), aki közel egy éve a Duna vizén ácsorgó hajóján kel és fekszik.

A Tengerész becenévre hallgató nyugdíjas férfi megvalósította legmerészebb álmait és saját kezűleg megépítette folyó- és tengerjáró vitorlását, az Amapolát.

– 2003 nyarán a Szajna hídjáról bámészkodva néztem a folyó vizén csordogáló hajókat. Akkor jött az elhatározás, hogy én is egy hajón akarok élni – emlékezett vissza Tengerész. – Nem haboztam sokáig, egy évvel később nekiláttam Amapola megtervezésének és megépítésének. – Tizenkét méter hosszú, négy méter széles lett, egy méteres merülésű a hajótest, hagyományos vitorlákkal, fa rudazattal, amelyek csak hajózásnál kerülnek fel. Körülbelül tíz tonna víz és üzemanyag nélkül – büszkélkedett a hajós.

Vilmos a csodahajót a Csepel-sziget északi csücskében, a Kvassay-zsiliptől nem messze összesen hat évig, napi 9-12 órában építette, majd tavaly tavasszal megvalósult az álom, és az Amapolát vízre bocsátották. Azóta a férfi feleségével, Judittal a Ráckevei Duna-ágban tölti boldog és gondtalan nyugdíjas éveit.

– Amióta kiköltöztünk a vitorlásra, nekünk minden nap ünnep! Semmiben nem szenvedünk hiányt, hiszen itt is mindenünk megvan – magyarázta a kapitány. – A hajó orrában található egy kis műhely, ebből nyílik a mellékhelyiség és a nappali, amely egyben a konyha is. A nap végén pedig a hajó farában található hálóban hajtjuk álomra a fejünket egy hatalmas franciaágyon.

Összesen hat évig, napi 9-12 órában épült a nagy mű

Tengerész a szárazföldi életéből szinte semmit nem vitt magával, és végleg leszámolt a sárga csekkek legtöbbjével is.

– Mindössze egy 5000 Ft-os vízterületi díjat kell fizetnem a vízügynek. Télen a fűtést kandallóval és a környéken gyűjtött tűzifával oldjuk meg, az áramot pedig partról kapjuk, de Amapola még napelemekkel is fel van szerelve, a vízet gallonokban tároljuk – magyarázta a nyugdíjas.

Vilmos és felesége Judit izgatottan várják azt a hajólevelet, ami lehetővé tenné, hogy a parttól mért 12 ezer mérföldes távolságban akármerre hajózzanak.

– Az már csak hab lenne a tortán, ha elhajózhatnánk a Szajnáig, ahol 7 évvel ezelőtt megálmodtam az egészet!

blikk.hu

Kapcsolódó bejegyzések:

A hajó neve: Amapola

Egy hozzászólás “Elkészült az Amapola” bejegyzésre

  1. hemmert lászló szerint:

    Ribnyij Sznyeg ! …azaz HaliHó ! Jó olvasni Rólad-Rólatok ! Most nem csak egyszerűen “vízágy” amiben aludhattok, hanem “vízszoba”, de még “vízlakás” is…
    Ölellek : Hemilaci

Itt lehet hozzászólni !