Eltörölték a szégyent: Sztálin, Haynau, Jellasics, Windischgrätz már nem díszpolgár

11 milliárd forintos tőkepótló támogatást kap a BKV

MTI, Mno.hu, Csepel.info

A Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén törölte Sztálint, Haynaut és további hét személyt Budapest díszpolgárai közül. A döntést a testület egyhangúlag támogatta. A korábbi huszonöt helyett elegendő lesz öt évnek eltelnie a névadó halála után, hogy közterületet nevezhessenek el róla. A képviselők arról is határoztak, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen utcát elnevezni.

Lapunk úgy tudja, hogy Németh Szilárd csepeli polgármester is felszólalt a csepeli gerincút építésével kapcsolatos napirendnél, hosszan kifogásolva az útépítés előkészítésekor és kivitelezésekor felmerült problémákat, de volt szó a csepeli Ady Endre út melletti kerékpárútról is.

Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester azzal indokolta a díszpolgári cím megvonását célzó indítványt, hogy az érintettek a magyar szabadságharc és a demokrácia ellenségei voltak.

Az előterjesztés szerint „hivatalosan és örökre” törlik a díszpolgárok sorából a volt szovjet pártállami vezetőt, Sztálint. A felsoroltak között van Haynau osztrák hadvezér, Jellasics horvát bán, Windischgrätz osztrák tábornok és Alexander von Bach osztrák belügyminiszter, valamint Ivan Paszkievics, az orosz hadsereg főparancsnoka 1849-ben, Felix Schwarzenberg osztrák miniszterelnök, Karl Ludwig Grünne osztrák tábornok és Karl Geringer osztrák császári biztos.

A szocialista képviselők kétségbe vonták, hogy Sztálin díszpolgára-e egyáltalán a városnak, illetve hogy van-e jogfolytonosság Budapest, valamint a korábbi Pest és Buda városok között. Az ellenzéki képviselő megjegyezte: az ilyen kérdések helyett inkább ennél fontosabb szociális ügyekkel kellene foglalkoznia a közgyűlésnek, mint a főpolgármester felé fordulva fogalmazott: „kevesebbet a sípra és többet a kerekekre!”.

Tarlós István ezután bejelentette: előző nap megtalálták azt az 1947. november 7-i, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a „Szovjetunió generalisszimuszának” díszpolgárságát. A főpolgármester közölte, így van jogalap van arra, hogy megvonják a díszpolgári címet.

Posztumusz is adományozható lesz a díszpolgári cím

A korábbi huszonöt helyett elegendő lesz öt évnek eltelnie a névadó halála után, hogy közterületet nevezhessenek el róla. A képviselők arról is határoztak, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen utcát elnevezni. A testület a fideszes többség 21 igen szavazatával, két LMP-s képviselő ellenében és a szocialista frakció tartózkodása mellett fogadta el az erről szóló rendeletek módosítását. A közgyűlés emellett megváltoztatta a díszpolgári címek adományozásáról szóló szabályokat is, így a díszpolgári cím a jövőben posztumusz is adományozhatóvá válik.

A szocialista Bihary Gábor a javaslat vitájában elmondta: egyetértenek a közterület elnevezéseivel összefüggő időkorlátok megváltoztatásával, ugyanakkor ellenzik, hogy a jövőben egy személyről több kerületben is lehessen közterületet elnevezni. Horváth Csaba, a fővárosi MSZP frakcióvezetője azt kezdeményezte, hogy egy közterület elnevezésekor kötelező legyen kikérni a helyi lakosok véleményét. Az ellenzéki képviselő kifogásolta továbbá, hogy a közgyűlés még mindig nem adott tájékoztatást az esetleges közterületi névváltozásokról.

Tarlós István válaszában azt kérdezte a szocialista képviselőktől, hogy az ő városvezetésük idején hányszor kérdezték meg a „népet” a közterületek névváltoztatása előtt. Kiemelte: az utcanévváltozásokról még egyetlen esetben sem született végleges döntés, és csupán egy hivatalos bejelentés történt arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémia előtti teret ésszerű lenne Széchenyi Istvánról elnevezni.

A főpolgármester támogatásáról biztosította és előterjesztőként a később elfogadott rendeletmódosítások szövegébe emelte azt a szocialisták által benyújtott javaslatot, amely szerint a közterületek díszpolgárokról történő elnevezése esetében nem kell alkalmazni az ötéves időkorlátozást.

Ranschburg Jenőre emlékeztek

Egyperces néma felállással kezdődött a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, a képviselők így emlékeztek meg Ranschburg Jenőről. A pszichológus, a pszichológiatudomány kandidátusa március 10-én hunyt el, 2006 óta volt Budapest díszpolgára, a főváros saját halottjának tekinti.

A tervezettnél ötven perccel később kezdődött közgyűlés napirendjét három ponttal kiegészítették, köztük a fővárosi közműcégek Budapesti Városüzemeltetési Központba apportálásával kapcsolatos elvi döntés meghozásával, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes pedig az egyik napirendi pontját visszavonta. Így a közgyűlés 73 napirendi pontot tárgyal szerdai ülésén; a napirendet 31 igen és két nem szavazattal fogadták el.

Forrás: Mno.hu

11 milliárd forintos tőkepótló támogatást kap a BKV

A BKV 11 milliárd forintos tőkepótló támogatást kap a tulajdonos Fővárosi Önkormányzattól, ezt a pénzt a közlekedési társaság jármű- és pályafelújításra fordítja. A képviselők egyhangúlag támogatták az előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

György István főpolgármester-helyettes előterjesztőként a vitában azt mondta, kezdeményezték, hogy az összeget a BKV 10 napon belül kapja meg. Hangsúlyozta, hogy olyan infrastruktúra-fejlesztés indulhat meg, amilyenre az elmúlt években nem volt példa.

A Jobbik támogatta az előterjesztést

Losonczy Pál jobbikos képviselő közölte, hogy támogatják az előterjesztést, de a buszágazat kiszervezésével nem értenek egyet. Tarlós István főpolgármester erre reagálva azt mondta, hogy nem kívánják a BKV-t privatizálni. A javaslat szerint a BKV az összegből 3,9 milliárd forintot pályafelújításra költ el. Ebből folytatódik a HÉV-vonalak úgynevezett továbbhasználati engedélyével összefüggő beruházás, s felújítják több villamosvonal (2, 18, 28, 50, 52, 59, 62-69) egy-egy szakaszát.

Csaknem 4 milliárdot fordítanak 2011-ben járműbeszerzésre és -felújításra. Folytatják a 412-es Ikarusok korszerűsítését és 42-44 használt alacsonypadlós autóbusz beszerzésével számolnak. Ez utóbbira korábban már ki is írták a közbeszerzési eljárást, de eredményt egyelőre nem hirdettek.

Az idén trolibuszokat is felújít a BKV, hogy a 30 éves, ZIU-9-es trolikat ki tudják váltani. A tervek szerint 17 Ikarus-jármű esik át nagyfelújításon és 12 járművet használtan vásárolnak. Ha a feladatok elvégzése után marad pénz, akkor azt a BKV nosztalgia-trolibuszjárat indítására fordítaná.

A villamosok felújítására is jut pénz

A villamosok korszerűsítése is folytatódik, újabb TW6000-es (hannoveri) villamosokra írtak ki közbeszerzést, s folyamatos a 2010-ben vásárolt járművek forgalomba állítása és a korábban beszerzett villamosok felújítása is. Ezenkívül a T5C5K típus úgynevezett nagyfelújítása is időszerűvé válik, 2011-ben nyolc járművet újítanak fel. A villamospark korszerűsítésére 1,7 milliárd forintot szánnak.

Európai uniós projektekre a 11 milliárdos keretösszegből 2,3 milliárd forintot fizetnek ki, ebből folytatják a GPS-alapú utastájékoztató rendszer (FUTÁR) kivitelezését.

A tőkepótló támogatást a főváros minden évben átutalja a BKV-nak, de ezt az összeget a közlekedési társaság csak felújításokra, járműbeszerzésekre költheti el.

Forrás: Mno.hu

22 hozzászólás “Eltörölték a szégyent: Sztálin, Haynau, Jellasics, Windischgrätz már nem díszpolgár” bejegyzésre

  1. Tarjányi László szerint:

    Na kistaffirozták a BKV-t? Lehet majd Orbán unokatestvére, Vitézy Dávid volt VEKE szóvivő majd a közlekedési társaság ifjú vezérigazgató javára írni!

  2. kispajtás szerint:

    Valaki – valakik mintha fordítva ülnének a lovon.
    Ennek a díszpolgári cím megvonásnak zéro hírértéke van.
    Az, hogy mitől fog javulni a megélhetési biztonság – na, ezzel kéne foglalkozni Uraim!
    Éhezik a nép!!!!!

  3. földhözragadva szerint:

    „kevesebbet a sípra és többet a kerekekre!”…ezt még nem hallottam, de találó, bárki mondta is…

  4. csapos szerint:

    kispajtás! Előre! (Ne nézz hátra, jön a Fidesz!)
    Te már semminek sem tudsz örülni? Olvasd csak el még egyszer:

    “Tarlós István ezután bejelentette: előző nap megtalálták azt az 1947. november 7-i, a székesfőváros díszközgyűlésén közfelkiáltással meghozott határozatot, amely kimondta Sztálinnak, a „Szovjetunió generalisszimuszának” díszpolgárságát. A főpolgármester közölte, így van jogalap van arra, hogy megvonják a díszpolgári címet.”

    Heuréka! – mondta volna Archimedes, de neki csak egy : Minden vízbe mártott test… -re futotta. Tarlósék viszont hetek óta éjt nappallá téve kutattak, és mellbedobással, egy nappal az ülés előtt megtalálták J.V. Sztálint meg a hasonszőrű Paszkievicset. Most végre megkapták a magukét Világosért, a visszaadott 1848-as zászlókért, Petőfiéert, 56′-ért, 66-ért, 86-ért (6:0), 96-ért, stb (i tag dalyse…) megmutattuk nekik!
    Itt az örök és megbonthatatlan törlés!
    Heuréka és szpaszíba, köszönjük Fidesz! Előre! Rendületlenül!

  5. kispajtás szerint:

    csapos: Az egész történetet konkrétan leszarom!

  6. Jobb Csepelért szerint:

    Sztálin, Haynau, Jellasics és Windischgrätz a történelem szemétdombjára valóak! Ez most végre megtörtént, 20 évvel a módszerváltás után…
    Most, hogy a magyar történelem szégyenteljes alakjait száműzték a fővárosból, nagyobb figyelmet kéne azoknak az egykori politikusoknak szentelni, akik Budapestet kiépítették és fejlesztették.

    Az olyan volt városvezetőkre gondolok, mint Budapest első főpolgármestere, Kamermayer Károly, aki 23 évig állt a főváros élén és nevéhez olyan dolgok fűződnek, mint a mai Fővám téri nagycsarnok és a közvágóhíd megépítése, Budapest új, korszerűbb közigazgatásának kiépítése, a hivatalok, ügyosztályok munkájának beindítása, illetve az új kerületi elöljáróságok megszervezése. De figyelemre méltóak a vezetése alatt végbement infrastrukturális fejlesztések is (városi közúthálózat korszerűsítése, víz- és csatornahálózat fejlődése).

    A későbbi polgármesterek, főpolgármesterek is rengeteget tettek a magyar fővárosért.
    Pl. Márkus József, aki fontos szerepet játszott a fővárosi kerületi elöljáróságok újjászervezésében (nem ok nélkűl nevezték ki a Főrendiház örökös tagjává és nem ok nélkűl kapta meg a Lipót-rend lovagkeresztjét), vagy Bárczy István, aki újjászervezte a főváros iskolarendszerét, megalapította a fővárosi Pedagógiai Szemináriumot és városfejlesztési programja alapján számos iskola, lakás, szociális és kulturális intézmény épült Budapesten.
    És hogy a sor teljes legyen, megemlítendő Ripka Ferenc is, aki fő feladatatának a főváros pénzügyeinek rendbetételét tekintette. Átvilágíttatta az üzemek működését, racionalizáltatta a pénzügyeket és a költségvetést. Az idegenforgalom fejlesztésére kiemelt hangsúlyt helyezett és ő vezette be 1926-ban a Szent István-hét rendezvénysorozatot.

    Demszky Gábor egyiknek sem léphetett a nyomdokaiba, 20 éves városrombolása idején. Remélhetőleg Tarlós István sokkal méltóbb lesz erre a posztra, mint elődei 1945 és 2010 között.
    Az, hogy Sztálintól, Haynautól, Jellasicstól és Windischgrätztől megvonta a díszpolgárságot, az pozitívumon, de remélem, hogy a szovjet obelix sem fog sokáig állni a Szabadság téren.

  7. Manitu szerint:

    Csapos, el tudom képzelni, hogyan zokogtál egész éjszak. Azt a jó tömeggyilkos Sztálin elvtársadat levették a díszpolgárságról. Hüpp-hüpp.

    😀

  8. csaba péter szerint:

    Tényleg ? Tudja valaki hogy ez a Vitézi miért ilyen nagy ász ?
    Engem emlékeztet a Vörös akadémiát végzett régi elvtársak alkalmasságára.
    Ők voltak minden posztra alkalmasak az egyetem után közvetlenül .
    Első munkahely: Országgyűlési képviselő, vagy vezérigazgató, hülyébbek polgármester . stb .
    A világ nem változik , csak ismétli önmagát.

  9. Jobb Csepelért szerint:

    Ezt pont te mondod, aki annak a rendszernek a haszonélvezője voltál mint MSZMP tag? 😀

  10. zed szerint:

    Joseph Jelačić személye a horvát nemzeti identitás egyik jelképe. A főváros vezetésének ez a döntése sértheti a horvát kisebbség nemzeti érzéseit. Ha 1867 óta egészen idáig senkit nem zavart ez a díszpolgárság, most miért kellett hozzányúlni?

  11. Gordon szerint:

    “Ha 1867 óta egészen idáig senkit nem zavart”

    De zavart.

    Ezért született most ez a döntés. Jellasicsnak van tere Horvátországban. Az elég. Azzal nincs gond.

  12. Jobb Csepelért szerint:

    Zed!

    Jelačić 1848-ban fegyvert fogott a magyar szabadság ellen és egy ilyen személy névének nincs helye Budapest díszpolgárai között! Akár sérti a horvátokat, akár nem! A magyar és a horvát nemzetnek vannak közös nemzeti hőseik, pl. a horvát származású, de magyar ügyért harcoló Zrínyiek.

  13. Gordon szerint:

    “Engem emlékeztet a Vörös akadémiát végzett régi elvtársak alkalmasságára.” – írja a munkahelyén pont az általa pedzegetett okoknál fogva igen ritkán látott csaba bavaria péter.

    Ő már csak tudhatja.

  14. Márk szerint:

    Nagyon helyes, hogy a FIDESZ végre elvette Haynau és a többiek magyar nemzetet önérzetét sértő díszpolgári címét, de most nem ez lenne a lényeg.
    Az sokkal jelentősebb ügy, hogy a hajléktalanok ügyét sikerült rendezni. És végre vasszigorral megtiltották a dohányzást a megállókban is, nagyon helyes!
    Most akkor épül kerékpárút a Gerincút mentén? Bocsánat, hogy nem tudom.

  15. nagyapó szerint:

    Jobb Csepelért!
    Jellasics, mint horvát bán, a Szent Korona által felkent királyának segítségére sietett. Szemben állt vele pl. Móga tábornok, aki szintén felesküdött a Szent Koronára. Passz.
    Más! Melyik Zrínyire gondol, a két királyhű Miklósra, vagy a szintén nagy tudású, hatalmas termetű Péterre, akit magyarul nem volt hajlandó beszélni és királyellenes összeesküvés miatt Bécsújhelyen lefejeztek?

  16. Jobb Csepelért szerint:

    Zrínyi Ilonát, Munkács hős lelkű asszonyát kihagytad a felsorolásból…

  17. Csaba Péter szerint:

    De hát kedves gordonka ! Honnan szeded , hogy keveset vagyok a munkahelyemen , lehet hogy nincs is.
    Lehet hogy több is van !
    lehet , hogy állandóan ott vagyok , mert ott is lakom.
    Lehet hogy nem is vagyok sehol,
    azt sem tudod ki vagyok és pofázol össze vissza.

  18. nagyapó szerint:

    Jobb Csepelért! Zrínyi Ilona az árulásért kivégzett Zrínyi Péter horvát bán lánya, anyja a szintén horvát Frangepán Katalin, aki nem is tudott magyarul.
    A hős védő. Munkácsot egy kis-létszámú sereg zárta körül kb. 3 évig, majd Radics és Absolon kapitányok egyszerűen feladták a várat, ezután Caraffa adott 1000forintot Zrínyi Ilonának, hogy gyermekeivel Bécsbe utazzon.

  19. munkásököl szerint:

    zed, ilyen az igazi hazaáruló. Eddig óta a mi érzékenységünket sérthette Jellasics díszpolgársága, az téged és elvtársaidat hidegen hagyta. De most a horvát kisebbség érzékenysége az mér érdekel. Tudsz mondani egyetlen egy magyart is, aki fegyvert fogott a valamelyik környező ország ellen, és díszpolgár az adott ország fővárosában? Talpnyaló, hazaáruló féreg vagy.

    (Admin, bocs a személyeskedésért, általában nem szoktam idáig süllyedni.)

  20. nagyapó szerint:

    munkásököl!
    Nézzük más szemszögből zed felvetését. Jellasics, horvát bán, királya segítségére indult, megvédeni azt a királyt, aki felesküdött a Szent Koronára és kötelessége Magyarország (vele a társ Horvátország) egységének megőrzése. Ez 1921-ig sikerült is. Hm.

  21. zed szerint:

    Munkáskölök! Ha tudok ilyet mondani , visszavonod a hazaárulózásodat?

  22. munkásököl szerint:

    Természetesen nem, mert az csak azt bizonyítaná, hogy más országokban is vannak hazaáruló politikusok. Ettől függetlenül kíváncsivá tettél.

    nagyapó, és melyik volt az a király? Biztos vagy Te abban, hogy akkor ő már felesküdött a Szent Koronára? De O.K., nézzük más szemszögből zed felvetését. Szerinted a horvátok kineveznék-e Zágráb díszpolgárává akár Milosevicset, akár valamelyik szerb katonai vezetőt? Pedig csak a szerbek megsegítésére indultak, akik Jugoszlávia egységéért harcoltak.

Itt lehet hozzászólni !