Családi kriptát találtak a csepeli Duna-parton! (Frissítve)

Csepel.info

Illegális szemétlerakó

Ez nem örök nyugalom – háttérben az illegális szeméttelep

Illegális szemétlerakót, a szeméthegyektől nem messze pedig egy csaknem teljes családi kriptát is találtak a csepeli Kis-Duna partján, a csepeli önkormányzat tulajdonában álló területen a Csepel.info olvasói. Bár szerencsére emberi maradványok nem voltak a törmelékek között, ettől még az eset nem pusztán felháborító, hanem az illegális szemétlerakáson kívül akár bűncselekményekre is utalhat.

A szemétlerakó helye

A piros körrel jelölt részen találták

Hétről hétre, és szinte méterről méterre küzdenek meg a Kis-Duna part megmentésére összefogott csepeli civilek a partszakasz megtakarításáért, miközben mások éppen azon mesterkednek, hogyan szabaduljanak meg szemetüktől ugyanott. Az építési törmeléktől kezdve a háztartási hulladékokon, szétberhelt televízión keresztül a szétbontott kriptáig szinte minden megtalálható ezen a területen. Az is jól látszik, hogy jónéhány teherautó kellett, és nem kevés idő is eltelt, mire a szemét ilyen mennyiségűvé növekedett.

 

Sírfelirat

A családi kripta feliratából az első és az utolsó betűk is hiányoznak, többszöri nekifutással is csak az „OHONYAY CSALÁ” betűk olvashatók ki – a felirat többi részét már felismerhetetlenné tették. Olvasóinktól úgy tudjuk, hogy a most megtalált illegális szemétlerakó nemcsak közvetlenül az önkormányzati tulajdonú Ifjúsági tábor mellett található, de még onnan is közelíthető meg. Arról egyelőre nincs információnk, hogy a csepeli önkormányzatnak van-e köze a szemét lerakásához vagy tettek-e feljelentést az ügyben. (Mint az ismert, a csepeli galvániszap is részben önkormányzati tulajdonú telekre lett lerakva, és akkor az önkormányzat vezetői nem tettek feljelentést a szennyezők ellen.) Úgy tudjuk, Németh Szilárd, a körzet egyéni önkormányzati képviselője azonnali intézkedést kérve, a sitt és szeméttelep felszámolását, a sírhely tulajdonosainak felkutatását, a felelősök megnevezését és szigorú megbüntetését kezdeményezve, levélben fordult Tóth Mihály polgármesterhez.

Csepel.info

Németh Szilárd interpellációja:

Interpelláció Tóth Mihály polgármesterhez

Kik és miért szennyezik a Kis-Duna partot?

címmel

Tisztelt Polgármester úr!

A múlt hétvégén, a Csepeliek A Zöld Kis-Duna Partért Egyesület – február 14-e óta – már harmadik alkalommal tartott Duna-part takarítási akciót. Kerületünk lelkes és felelős lokálpatriótái saját szabadidejük, erejük és költségeik terhére vállalták ezt a nemes feladatot. Akciójuknak azonban akkor van értelme, ha mások is megőrzik a rendet, tisztaságot, a természetes környezetet.

A fentiekkel szöges ellentétben, megdöbbenve tapasztaltam, hogy a 6-os önkormányzati körzetben – amelynek egyéni képviselője vagyok -, önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanon, a Csepeli Ifjúsági Tábor területén óriási sitt, törmelék és szemétdombok virítanak. Sőt, egy családi síremlék, kripta maradványai is megtalálhatók a területen. (Lásd a mellékelt fényképek, amelyeket Zupkó János képviselőtársam készített tegnap.)

Telefonon felhívtam Fodor Tamás igazgató urat, aki arról tájékoztatott, hogy a szemétdomb még az ő vezetői kinevezése előtt nőtt ki a földből, egyéb információval nem rendelkezik.

Tisztelt Polgármester úr!

Azonnali intézkedést kívánó, majd később megválaszolandó kérdéseim Önhöz a következők:

1. Tudott-e Ön és a hivatal a környezetszennyezésről, hulladéklerakásról?

2. Kik és mikor rakták le a szennyet? Milyen hulladékot (építési törmelék, háztartási, netán veszélyes) tartalmaz?

3. Volt-e erre engedélyük, és ha igen, ki adta ki?

4. A lerakás és az engedélyezés előtt egyeztettek-e az ott élő családokkal, szakmai és érdekvédelmi civil szervezetekkel?

5. Hogyan kerülhettek oda egy kripta maradványai? Származhatnak-e ezek bűncselekményből?

6. Hogyan képzeli el az Ön és párttársai által hangoztatott „wellness és turistaparadicsomot” a szemétdombok és sírbolt maradványok között?

7. Milyen azonnali intézkedéseket szándékozik tenni az ügyben? (vizsgálat, azonnali elszállítás, kármentesítés, lakók és civilszervezetek értesítése, feljelentés, felelősök megnevezése és szigorú megbüntetése, stb.)

Várom Polgármester úr – kérdéseimre adott – konkrét, érdemi válaszait és az ügyben tett sürgős intézkedését!

Budapest, 2008. március 19.

Tisztelettel:

Németh Szilárd s.k.

6. ÖEVK képviselő

Képek az illegális szeméttelepről:

Illegális szemétlerakó

 

Illegális szemétlerakó

 

Illegális szemétlerakó

Illegális szemétlerakó

 

Illegális szemétlerakó

Illegális szemétlerakó

Illegális szemétlerakó

14 hozzászólás “Családi kriptát találtak a csepeli Duna-parton! (Frissítve)” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Gazemberek vezetik a kerületet!

  2. qkac szerint:

    Felhívnám az Urak figyelmét arra, hogy a csepeli Nagy Duna parton sokkal súlyosabb a szemét kérdés főleg azért, mert ott az áradás kitakarít, ezáltal szennyezve a folyót.

  3. galvaniszap szerint:

    én azt nem értem, ha ez a trutyi ilyen jól látható a környező házakból, miért nem tett eddig senki semmit? őket nem zavarta?
    nem értem?….

  4. Földhözragadva szerint:

    Az emberek fotózni szeretnek nem szemetet szedni…:(

  5. lldi szerint:

    Svájcban már 5 évvel ezelőtt szelektíven gyűjtötték a szemetet.
    Mikor leszünk mi azon a szinten? Mikor jutunk el agyban odáig,
    hogy a szemétnek hol is a helye?:( elszomorító NAGYON!!!!

  6. munkásököl szerint:

    Ildi! Sajnos ez egy kicsit odébb van. A Simon Bolivar sétányon pl. a szelektív hulladékgyűjtőket a kihelyezésük után röpke 1-2 hónapon belül 4-szer gyújtották fel egy bizonyos jól körülhatárolható, hátrányos helyzetű kisebbség tagjai. Azóta ott nincs szelektív hulladékgyűjtő.
    Amíg ott volt, előfordult, hogy délután óriási csörömpölés hallatszott az utcáról. Mit gondolsz, mi volt az? A következő kép tárult elém: a fémhulladék gyűjtésére szolgáló műanyagkonténer felborítva, a fenti népcsoport egy meglehetősen fiatal tagja bemászott, és két kézzel söpörte ki a sittet, amit apuka kint már rakott is fel a talicskára. 🙂

  7. Csepeli Galvániszap szerint:

    Kedves Földhözragadva, én úgy tudom, hogy éppen azok fotóztak, akik a szemetet is összeszedték a Kis-Duna partján. Jártam a helyszínen, ez lekevesebb 15 teherautónyi sitt és szemét, azaz leginkább azoknak kellene gondoskodniuk az elviteléért, akiknek a dolguk. Ebben az esetben önkormányzati teröketről van szó, és erre a területre szintén csak egy önkormányzati területről, az ifjúsági táborból lehet behajtani.

  8. Földhözragadva szerint:

    Kedves Csepeli Galvániszap! Ha a Duna parton annyian lettek volna a takarítók, mint ahány embernek fényképezője van Csepelen, Dömsödig tisztaság lenne… Megjegyzésem egyébként a cikkhez hozzászóló Galvániszap forumtársam érthető kérdésére volt, és ezútom hozzáfűzném, hogy “tisztelet a kivételnek”…és legközelebb 30.-án gereblyével!!!!

  9. lolka szerint:

    Lehet a kerületi vezetésből egy-ketten oda készülődnek és előre viszik a cókmókjukat, hisz az ő területük, csak idöben rakják össze a köveket, ne a lakosságnak keljen avval is vacakolni.

  10. Chita szerint:

    A szemétlerakás már évek óta zajlik. Érdemes odajárni, valami használhatót lehet találni.
    Szerencsénkre csak azon a kisebb folton. Az elkerített terület többi része igen gazdag élővilággal rendelkezik. Az egyetlen hely, ahova menekülhetnek az állatok, hisz a kitakarított parton már nincs élőhelyük…
    Ha a gereblyézés ilyen intenzitással halad, akkor a hazai madarászok már csak a dicső múltat emlegethetik…

  11. miska72 szerint:

    Ha a polgármesteri hivatalban az urak nem tudnak rendet tenni a Kis-Dunaparton és a kerületben, fel kell álni az asztaltól, és át kell adni a helyet másnak! De gyorsan!

  12. T szerint:

    Biztos vagyok abban, hogy számosan látják a sittlerakást, de nem szólnak… Vajon miért lettünk ennyire közömbösek?
    Én azért lettem, mert tapasztaltam, hogy hiába szólok, a véleményemet a hatóságok úgysem veszik figyelembe. Pél. Két esetben is volt rá példa, hogy az önkormányzati zöld számon elmondtam az általam észlelt szabálytalanságot, nevem és telefonszámom meghagyásával. Se intézkedést, se visszajelzést sem kaptam (pl. : ez nem rájuk tartozik, ide és ide továbbították az észrevételemet.). Azt tapasztaltam másnap, hogy amikor egy bácsi az illetékes művezetőnél elmondta az észrevételét, csak legorombítást kapott.

    Más. 2007. nyarán láttam hogy a parkosított területre a szemben épülő házból viszik ki a sittet, a vizelvezető árokba temetik. Gondoltam szólok, amikor hazaérek telefonon, de letettem róla mert azt tapasztaltam, hogy aztok az emberek akik a park fenntartására voltak kivezényelve, tőle 10-15 m-re a padon elfekve pihenik ki a gépkocsival való odaérkezés fáradalmait. Ők lettek volna az illetékesek.

    A nagyanyámtól tanultam, a rendetlenség rendetlenséget, a közönyösség közönyösséget szül. Igaza volt, de azért berzenkedek ellene.

    Üdvüzlettel T.

  13. matyi szerint:

    nezavarjon ,hogy a gereblyézés nem az állatok ellen van !!!hanam a mocskot szemetett szedik össze!!!!
    vigyáznak az élövilágra a növényzetre ,hisz komoly kertészek ,és álattvédök is részt vesznek e munkákban!!!!!!!!!!
    most tanulok irni, temeg gereblyézni és ovni csepelt tanuldmeg!!!!!!
    Mert mindenkit eladnak !!!!!!

  14. […] 19-én számoltunk be arról, hogy a Kis-Duna part megmentésére összefogott civilek valószínűleg illegális […]

Itt lehet hozzászólni !