Szomorú évvége

Csepelfc.hu

Rosszul végződött a 2010-es év a csepeli futballbarátok számára. Négy olyan játékos távozott az utolsó negyedévben, akik vagy egész pályafutásukat, vagy annak egy jelentős szakaszát töltötték nálunk.

Elsőnek, még októberben Gondár György /sz. 1945./ hunyt el, aki gyermekkorától a Csepel SC játékosa, és 1961-72, között 159 mérkőzésen, balszélsőként és balhátvédként játszva 8 gólt lőtt. Sokszoros ifi válogatottként már 16 évesen bemutatkozott a felnőttek közt.

A másik távozó Rákosi Ferenc, /sz. 1921./ az első csepeli bajnokcsapat utolsó élő tagja volt. A Rottenbillernek született és ilyen néven elhunyt „Rotyi”, Rákosi II. néven mutatkozott be a Csepeli Move SE-ben. Már ifi játékosként állandó helye volt a helyi NB II-es csapatban. Több tucat mérkőzést lejátszott már, amikor 20 évesen 1941 végén, idényközben Keszthelyi II.-vel /sz. 1922./ egy időben felcserélte a város /község/ piros-fekete mezét a WMFC égszínkék-meggypiros mezére. A csepeli gyári csapattal már ebben az idényben bajnokságot nyertek, bár csak 1 mérkőzést játszottak. A következő 1943. évben azonban Rákosi 14 mérkőzéssel már aktív részese volt az idényt már Csepel FC-ként megnyerő bajnokcsapatnak. A harmadik bajnokságát 1948-ban CSMTK-ként nyerő egyletnek már stabil tagja, oszlopa, miközben 1947-ben Belgrádban, és 1948-ban Bécsben kétszer a magyar válogatottnak is tagja. A kitűnő képességű, nagy küzdő Rákosi, vérmes természete miatt talán a legtöbbet kiállított magyar játékos volt. A hamar kopaszodó, hízásra is hajlamos Rotyi 1951-ben játékos nevét kénytelen volt Rátkaira változtatni, miután az „ezerfejű” személyén keresztül használta ki, hogy büntetlenül és tömegesen szidhatta a magyar nép nagy vezérét. Ez a tény és állandó sérülései korán visszavonulásra késztették. Így is 223 mérkőzésen szerepelhetett és 10 gólt lőtt a csepeli gyári csapatban. /Rátkaiként, mindössze 6 mérkőzésen játszott./ A névváltozás kapcsán egyébként számos legenda keletkezett, többnyire minden valóságalap nélkül. „Rotyi bácsi” amúgy nagybátyja volt a néhány éve elhunyt Rottenbiller Istvánnak, aki játékosként 12 éven keresztül 266 mérkőzésen 65 góllal, majd gyúróként évtizedekig szolgálta a Csepelt.

Eltávozott az 1959-es bajnokcsapat két tagja is az ősszel, bár különböző okok miatt egyikük sem játszott meghatározó szerepet abban az évben. Az erdélyi származású Povázsai László /sz. 1937./ az ifi válogatott stabil tagjaként került Csepelre, és 1955-60 között 69 bajnokin 21 gólt lőtt. A kiváló balszélső sokat volt sérült, ezért játszott viszonylag keveset. Játszott az MTK-ban is, de igazi sikereit a Győri ETO első nagycsapatában aratta 1962-66 között, ahol többek közt bajnok és olimpiai csapattag is lett.

Sátori /Schwerecz/ Imre /sz. 1937./ 1958-61 között 38 mérkőzésen 13 gólt lőtt a Csepel SC tagjaként. A bajnokcsapatban csak négyszer játszott és igazán csak 1960-ban érett be, amikor a római olimpián egy mérkőzésen szerepelt a bronzérmes magyar csapatban is. 1963 őszén 6 mérkőzés erejéig visszatért Tatabányáról, de már nem találta igazán a helyét.

Horváth László
a Csepelért Egyesület elnöke

csepelfc.hu

3 hozzászólás “Szomorú évvége” bejegyzésre

  1. meghát.... szerint:

    Örülök ennek a kezdeményezésnek( a régi csepeli sport felidézésének).Jó nosztalgiázni.A NagyII Pista bácsi neve 1968-69-re emlékeztet,amikor a Csepel Autó edzőjeként tanított a foci csínjára-binjára,Földi Laci bácsival együtt. 17 évesen akkor nem volt egyszerű az első csapatban védeni. Keszthelyi Misi bácsi pedig,bátorított ,hogy jöjjek át a Csepelbe,mert a Fatér Karcsi már kezdett öregedni. Az első sakkal kapcsolatos blogra csak én reagáltam !!????? Amennyiben folytatjátok a többi sportággal , talán a boksz,ill.kézilabda ,még kihozhat emlékeket belőlem. Olyan kellemes, üde színfolt lehetne ez a kezdeményezés ! Olyan jó lenne ,úgy nosztalgiázni,amiben nem lenne fellelhető, a napjainkra jellemző társadalmi megosztottság.

  2. Jobb Csepelért szerint:

    Kolozsvár – Csepel 3:2 Labdarúgó mérkőzés 1944 májusában:
    http://filmhiradok.nava.hu/watch.php?id=5696

  3. Giorgio szerint:

    kedves Meghát….

    A Csepel TK Budapest és az ország egyik legjobb sakk klubja. 30-40 gyerek jár a 6-18 éves korig. Szép eredményeket értek és érnek el most is a bajnokságokban.
    A csepeli önkormányzat nem fordit kellő gondot erre az értékes bázisra.
    A napokban hallottam, hogy a csepeli önkormányzat kivonul a sportéletből.
    Csak politikai célokra használják a sportot. Akkor amikor a 2002-2010 közötti sport pénzeket vizsgálják. Csepeli stadionnal és viziteleppel akarnak hangulatot kelteni.
    Kár….., mert a sport támogatása a jövő befektetése.

Itt lehet hozzászólni !