A Pannónia motoros szánnal akart versenyezni az amerikai piacon

Népszabadság

Ski-doo magyar motoros szán 1967-ben a Szabadság-hegyen (Ocskay Zoltán: Csepeli motorkerékpárok, 2004)

Közlekedési eszköz és hobbijármű is a motoros szán, melynek használata a legtöbb európai országban tiltott, felmentést csak a mentők, rendőrök, csendőrök, határőrök, valamint a sípályák szolgálati járművei kapnak. A motoros szán ötletét 1937-ben szabadalmaztatta Joseph-Armand Bombardier. Egy jobb évben negyedmillió motoros szán kelt el a világon, ennek tíz százalékát Észak-Európában vásárolták.

A válság ebben az ágazatban is éreztette hatását, hiszen 2009-ben 147 ezer motoros szán kelt el, ebből 61,6 ezer az Egyesült Államokban, 49,5 ezer Kanadában. A skandináv országokban népszerű eszközből 345 ezret tartanak nyilván, a regisztráció egyben rendszámozást és természetesen adót, valamint biztosítási díjat jelent. Egy kétszemélyes, 750 köbcentiméteres motorral szerelt szán 100 kilométeren 13-15 litert fogyaszt. A szélvédő plexijén kívül a kényelmet szolgálják a fűtött lábrészek és fogantyúk, amelyeket a motor hulladék hője melegít.

Itthon 2,5 millió forintos áron szerepelt a Yamaha kínálatában a VK 540-es típus, a Venturi 700-as 3,5 millió forintba került, előbbi munkaeszköz, utóbbi inkább túrázásra való. A 140 lóerős teljesítményű Arctic Cat és a 180 lóerős Yamaha szán 200 km/óra sebességre képes. A rövid szezon és a területi korlátok miatt Magyarországon évente ötnél kevesebb motoros szán kel el, pedig valamikor ebben a műfajban is versenyezni akartak a magyarok.

A Csepel Motorkerékpárgyár Kísérleti Üzeme és a Duna oldalkocsijairól ismert Váci Hajó- És Darugyár együttműködéséből született a Ski-doo motorosszán. A szovjet és a kanadai piacra szánt modell fejlesztési programjának keretében 1967 augusztusára négy prototípus készült el. A nagy nyomatékú és alacsony fordulatszámú 300 köbcentiméteres, egyhengeres erőforrás 11 lóerős teljesítménye fokozatmentes sebességváltón át hajtotta a hernyótalpat. A motoros szánokat 1967 de cembe ré ben mutatták be a Szabadság-hegyen, ahol Máté Sándor motorversenyző 1968 januárjában tesztelte.

nol.hu

7 hozzászólás “A Pannónia motoros szánnal akart versenyezni az amerikai piacon” bejegyzésre

  1. donquijote szerint:

    Érdekes, eddig erről nem hallottam, talán sikeres is lehetett volna főleg a ruszkiknál.

  2. hitetlen szerint:

    Talán még a Csepeli Gyár területén a műhely is megvan, a jó “öreg szakik” is élnek még akik átadhatnák ismereteiket a tanulni vágyó fiataloknak.
    Kellene ezzel kezdeni valamit. Új munkahelyteremtő megoldásként, akár… 🙂

  3. hitetlen szerint:

    Jet-ski -re is gondolnék, Pannónia motorral !

    És a hírnév sem lenne rossz Magyarországnak.

  4. Gordon szerint:

    Versenyképes termék előállításához szerintem édeskevés lenne a 40 éves tervek leporolása. A jelenlegi költségvetési helyzetben egy fillér közpénzt nem tennék bele, de ha valaki kockáztatni akarja a saját pénzét az bátran tegye. Sok sikert kívánnék neki és remélem meggazdagszik belőle. Nem sajnálnám tőle a pénzt (aki kockáztat és bejön neki annak legyen meg a jutalma).

    Pont azért amit hitetlen is mondott: munkahelyek, értékteremtés tisztességes munkával, országimázs.

    Ez a három dolog kell ma leginkább Magyarországnak.

  5. donquijote szerint:

    “40 éves tervek” hmmm… valhol azért működik:

    http://totalbike.hu/hirek/2010/12/20/a_jawa_mindent_tulel/

  6. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!
    A rendszerváltó magyar politikai elit a mai napig élősúlyban, rabszolga-áron adja el a magyar munkaerőt.
    Ezek ugyanúgy félnek az innovatív, kreatív szaktudástól, ahogyan a kádár rendszer rettegett az értelmes emberektől.
    Nekünk csak összeszerelő segédmunkát igénylő üzemek kellenek, meg persze a magyar piacot lerabló, globalizált seftelés.
    Nincs szükség a találmányokra, technológiai újításokra. Innovációból csak annyi kell, amiből a multicégek milliárdos extraprofitot teremtenek maguknak.

    Kedves Gordon!
    Nem érdemes leszólni a 40 éves konstrukciót sem.
    Gondolj bele: a mai Ikarus 200-asok sok szempontból kifinomultabb technikát képviselő példányai több mint 50 évesek, de a mai napig sok vai új buszt kenterbe ver megbízhatóságuk, és tűrőképességük.
    Üdv menyus

  7. Gordon szerint:

    Nem szóltam le a 40 éves konstrukciót és tisztában vagyok az Ikarusok előnyeivel, de nyílvánvaló hogy egyetlen komoly magyar cég sem léphetne ki a nemzetközi piacra több évtizedes konstrukciókkal.

    A röhögőgörcs kerülgetné a paic jelenlegi szereplőit ha ezt meglátnák egy szakmai bemutatón.

Itt lehet hozzászólni !