Bedőlhet a BKV

1400 milliárd mínuszt hagytak Demszkyék maguk után

MTI, Mno.hu

A főváros is éppen olyan lepusztult állapotban van az MSZP-SZDSZ koalíció után, mint a BKV

Kormányzati segítség nélkül a BKV még ebben az évben be fog dőlni – mondta a főpolgármester csütörtökön, a 2011. évi költségvetés előző nap elfogadott koncepciójáról tartott sajtótájékoztatóján.

Tarlós István a BKV helyzetét feldolgozhatatlan hagyatéknak nevezte, és arról beszélt, a BKV helyzetét nem lehet zsenialitással, ötletgazdagsággal, szakértelemmel vagy másképpen rendezni, mert olyan mértékű a vállalat csődje, hogy csak és kizárólag állami beavatkozással rendezhető, különös tekintettel a város nagyon nehéz pénzügyi állapotára.

Arra a kérdésre, hogy mit vár a főváros a kormánytól, azt mondta: egyetlen dolog van, amiben a kormány segítségét kérik, és az éppen a BKV. Kifejtette: azt szeretnénk, ha a kormány beszállna a Budapesti Közlekedési Központba tulajdonosként 50 százalékban, szanálná a BKV 77 milliárd forintos közvetlen banki adósságát, és megadná a cég működtetéséhez szükséges hiányzó 19 milliárd forintot. „Ennyit kérünk a kormánytól, és semmi egyéb kérésünk nincs, az összes többi problémát saját magunk kívánjuk megoldani” – fűzte hozzá.

„Most pénzt kell pumpálni”

Tarlós István úgy fogalmazott: ebbe a cégbe „most pénzt kell pumpálni, különben elsüllyed”, ahhoz most be kell fektetni, hogy később takarékosabb, gazdaságosabb működést lehessen produkálni. Jelezte: a nemzetgazdasági miniszter véleménye után dönt a kormány arról, mennyi pénzt kap a BKV.

A főpolgármester hangsúlyozta: ha már „be kell dőlnie” a BKV-nak, akkor politikai okokból szeretné, ha ez hamarosan megtörténne. „Nem ezt kívánom, de ez is egyfajta megoldás lehet, annál mindenképpen jobb, mintha egy-két év múlva dől össze a majdnem kezelhetetlen BKV” – jegyezte meg. Emlékeztetett rá: a közlekedési cég banki adósságát még Medgyessy Péter kormánya idején szanálták, azóta a cég nemcsak újratermelte deficitét, hanem „meg is fejelte”.

A BKV közvetlen banki adóssága 77 milliárd forint, a belső adóssága 800 milliárd, ami abból adódik, hogy – mint fogalmazott – „az amortizációs pótlásokra fittyet hánytak”. Közölte: emiatt például azonnal kellene 1100 buszt vásárolni. „Amikor a buszszolgáltatás részleges kiszervezéséről beszélünk, az nem jelenti a cég privatizációját, ez csak egy ágazat szolgáltatásának kiszervezését jelenti, abból az okból, hogy ne kelljen azonnal 1100 buszt venni” – mondta.

Kérdésre arról beszélt, hogy az utasoknak nem szabad megérezniük a BKV esetleges pénzügyi bedőlését, mint mondta, az állam és a főváros dolga, hogy a működési feltételeket biztosítsák. Jelezte azt is: ahogy eddig sem volt, úgy az év további részében sem szeretnének jegyáremelést a cégnél, épp a szolgáltatás minősége miatt.

Véget kell vetni az ingyenességnek

Tarlós István szerint a város jelenlegi pénzügyi helyzetében véget kell vetni az ingyenes szolgáltatásoknak. A főpolgármester a Sziget Fesztiváltól beszedendő közterület-használati díjjal kapcsolatban csütörtöki sajtótájékoztatóján kijelentette: az nem lehet, hogy egyesek kapnak ingyenességet, mások meg nem.

Hozzátette, hogy a Sziget Fesztivál szervezőinek az előző városvezetés által kalkulált díjtételek alapján 2,5 milliárd forintot kellene fizetniük, de a Sziget ebből „nagyon komoly kedvezményt fog kapni”. Arra a kérdésre, mekkora lesz ez a kedvezmény, azt mondta, 1-1,5 milliárd forint között „ingadoznak” a kedvezmény mértékével. Tarlós István jelezte: a jövő héten találkozik Csomós Miklós főpolgármester-helyettes és Atkári János pénzügyi főtanácsadó társaságában Gerendai Károllyal, hogy egyeztessenek a kérdésről.

Arra a kérdésre, hogy a többi nagy rendezvényre, például a Nemzeti vágtára vagy a Felvonulási téri plakátkiállításra is vonatkozik-e a döntés, közölte, hogy a határozat generális jellegű és következetesek lesznek annak végrehajtásában. A főpolgármester hangsúlyozta: vállalja a döntés politikai felelősségét.

4,5 milliárd forinttól esett el a főváros

Azzal kapcsolatban pedig, hogy kisebb rendezvények is veszélybe kerülhetnek, ha fizetni kell a közterület-használatért, kijelentette: az rendezzen rendezvényt, aki arra képes, nem várhatnak ingyenességet a fővárostól. Milyen alapon volt itt az ingyenesség, amikor százmilliárdos hiánya van a fővárosnak? – tette fel a kérdést.

Senki nem kap ingyenes közterület-használatot – szögezte le a főpolgármester, hozzátéve, hogy a közelmúltban a kulturális államtitkár ingyenes közterület-használati engedélyét utasította el. Tarlós István közölte: meg kell keresni a gazdag kerületeket, a virágzó vidéki városokat, például Szegedet, a Sziget támogatása érdekében. „Ki lehet húzni a kardot a haza védelmében, a belváros és Szeged is beszállhat a Sziget támogatásába” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy a közterület-használati engedélyekből mekkora bevételre számít a főváros, Atkári János pénzügyi főtanácsadó azt mondta, tavaly 4,5 milliárd forinttól esett el a főváros, mert több rendezvény ingyenesen használhatta a főváros közterületeit.

Négyszer figyelmeztették az Alstomot

A Nemzeti Közlekedési Hatóság 2007–2008-ban négyszer hívta fel a metrószerelvényeket gyártó Alstom figyelmét, hogy ezek a szerelvények nem lesznek megfelelők – mondta Tarlós István. A főpolgármester közölte: a hatóság 2007 nyarán hozott egy határozatot, amelyet a metrószerelvények francia gyártójának is elküldött; ebben 126 kifogást fogalmazott meg a szerelvényekkel szemben, ebből 37 a fékekre vonatkozott.

Tarlós István beszámolt arról is: a múlt héten tudta meg, hogy a BKV és a főváros 2008 januárjában „minden érzékelhető ok és indok” nélkül, önszántából felmondta a magyar bankkal kötött garanciaszerződést, és átvitte azt egy francia bankhoz, aminek következménye, hogy most a francia bíróság elé került az ügy. „Én is kis híján leestem a székről, amikor olvastam” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy „épeszű érv nem hozható fel, miért kellett átjátszani francia banknak a garanciaszerződést”.

A főpolgármester elmondta: bekérte Kocsis István vezérigazgatótól a 4-es metró teljes iratanyagát, ami csaknem egy köbméter. Ezt az iratanyagot elemzik, dolgozzák fel a Budapesti Közlekedési Központ munkatársai Vitézy Dávid vezetésével.

Emlékeztetett rá: a szerződés szerint 2009 májusában huszonkét, 2009 októberében további tizenöt szerelvénynek kellett volna megérkeznie Magyarországra, de jelenleg is mindössze három prototípus van Budapesten a metrókocsikból. Hangsúlyozta. az Alstom nem szállított, nem tudott hatósági engedélyt szerezni, „az Alstomnak kell kopogtatnia” a fővárosnál. Felidézte: október 17-én tárgyaltak a cég vezetőivel, és az Alstom képviselői azzal mentek el, hogy javaslattal fognak visszatérni, ám mostanáig ez nem történt meg.

Kevesebb forrás

A tavalyi forrásoknál valamivel kevesebb jut az idén a fővárosi hajléktalanok ellátására, ahogy minden más területre is – közölte a főpolgármester. Tarlós István a korábbinál kevesebb forrást a város megörökölt költségvetési hiányával indokolta. Azt hangoztatta ugyanakkor, hogy a hajléktalanprobléma megoldására megkezdett munkát folytatni fogják a Belügyminisztériummal és a kiemelt szakmai szervezetekkel közösen. A városvezető a közterület-foglalási díjak ez évi, szigorú beszedését is többször azzal indokolta, hogy ha engedményeket, méltányosságokat tennének, ahogy korábban tette a főváros, akkor azt például épp a hajléktalanok ellátásából vennék el.

Tarlós István közölte azt is, hogy három olyan terület van a költségvetési koncepcióban, amelyen el tud képzelni változtatást. Ezek között említette a kisebbségi önkormányzatokat, a közterületek gondozását, valamint a hajléktalanok ellátását. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a pozitív változtatás nagyságrendjéről Atkári János pénzügyi tanácsadójával még „verekedni” fognak.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a főváros a Máltai Szeretetszolgálattal a hajléktalanellátás területén nem fog szerződést bontani. Kitért arra: a jövő héten tárgyal Vecsei Miklóssal, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökével. Tarlós István elmondta azt is, hogy járt az érintett fővárosi aluljárókban, ahol rendet és tisztaságot tapasztalt, és azokban nem aludtak „beteges körülmények között” emberek. Hozzátette: a karácsonyi ünnepek alatt egyetlen kihűléses eset sem volt a fővárosban.

Szigorú költségvetés

Igen, szigorú költségvetés következik, mert csak ezzel tudjuk megalapozni, hogy elkerüljük a város csődjét – jelentette ki Tarlós István. A főpolgármester úgy fogalmazott, hogy az országot tavaly 20 ezer milliárd forintos adóssággal hagyta a kormányra az előző vezetés, a főváros vezetése is sok száz milliárd forintos hiányt örökölt. „Nem idézőjeles az örökség, ami itt maradt” – szögezte le. Mi egy biztonságosabb, tisztább, jól működő várost akarunk, ennek a feltételeit meg kell teremteni. Nem leállítani akarjuk a fejlesztéseket, csak nem akarjuk misztifikálni – hangsúlyozta Tarlós István.

A 4-es metró második szakaszával kapcsolatban azt mondta: nem törölték a beruházást, csak nem fogják becsapni a budapestieket azzal, hogy egy nulla forint fedezettel rendelkező „illuzórikus” beruházást, ami 2014 előtt „szóba sem jöhet”, szerepeltetnek „fiktív, virtuális összeggel” a költségvetésben.

Forrás: MTI, Mno.hu

1400 milliárd mínuszt hagytak Demszkyék maguk után

1400 milliárd mínuszt hagyott a fővárosi költségvetésben az előző városvezetés – mondta Tarlós István. A főpolgármester a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában kitért arra is: Budapest kezelhetetlen állapotban van, és állami segítség nélkül a BKV még az idén csődbe mehet.

Tarlós bejelentette: egyetlen rendezvény sem kaphat ingyenességet a fővárostól, de a Sziget Fesztivál mintegy másfél milliárd forintos kedvezménnyel számolhat.

Forrás: Hír TV, Mno.hu

8 hozzászólás “Bedőlhet a BKV” bejegyzésre

  1. kiskovi szerint:

    Hogyan keressünk sok pénzt hírperceinket olvastuk.
    Van pár ötletem nekem is, miképpen tudna a kormány kisegíteni pár – és akkor nem gondolok nagyon nagy mohóságokra, mert ezt csak én kérem és nem kell sok embernek elosztogatni – milliócskával, csak úgy brahiból. Persze, ha muszáj én is kitalálhatok mindenfélét 🙂

  2. ugyibugyi szerint:

    és az a másfél milliárd amit a külföldiek itthagynak a sziget fesztiválon pl az semmi ??? Okos gondolkodás !! Gratulálok !!
    Bár mit várhatnánk !!
    A BKV-nak is el kéne gondolkodni talán ha fele áru lenne a bérlet, többen megvennék.
    Csak ki kéne próbálni.
    De a magyar ember nem tud gondolkodni 🙁

  3. kukori szerint:

    És a Demszky-t mikor állitják kivégzőosztag elé,hogy 100xagyonlőjék !!! Mert ő ugyanis nem felelős semmiért !

  4. Miska72 szerint:

    Demsziky miért nincs még sitten?

  5. Sphere szerint:

    Azt mondják az “okosok”,hogy Demszkit csak politikai felelősség terheli ezért-azért.
    Akkor a felelősség már nem is felelősség?
    Ha engem megfog a rendőr 158-cal a falu végén akkor én mondhatom hogy az én felelősségem csak politikai?
    Vagy aki a más erdejét irtja azzal mi a helyzet…

  6. aggódó szerint:

    1400 milliárd minuszt hagytak Demszkyék maguk után…
    Jó lenne, ha arról tartana sajtótájékoztatót Tarlós, hogy ő személyesen hány feljelentést tett az előző városvezetéssel szemben?

    Aggódom, hogy soha egy flllér sem kerül elő.

  7. grün szerint:

    Tarlós szrint, “Budapest kezelhetetlen állapotban van, és állami segítség nélkül a BKV még az idén csődbe mehet.”
    Gondolja Tarlóskám egy kezelhetetlen betegnek ér valamit a beöntés?

  8. "?!" szerint:

    Kedves grün!

    A BKV-nál idősebb vén marhaként magad is tudhatod, hogy egy öreg szervezetben mindig jelentkeznek olyan kezelést igénylő újabb, vagy visszatérő problémák, amelyek hatásait beöntéssel is közömbösíteni lehet.
    Különösen akkor, ha a “beöntés” felülről történik.

    Végül megjegyzem, hogy kivénhedt magyar-szakos tanárként illene helyesebben írnod, és pontosabban fogalmaznod, mint azt ebben a hozzászólásodban tetted, még akkor is ha előrehaladott szellemi-leépülés stádiumában vagy!
    Például az általad “szrint”-nek írt szót, helyesen “szerint”-nek írjuk.
    A hozzászólásod utolsó mondata pedig egy magyar-szakos tanárhoz méltatlan színvonalon van megfogalmazva.
    Az ilyen hibákra jobban figyelj, vagy tartózkodj a hülyeségek leírásától és elküldésétől!

Itt lehet hozzászólni !