Új helyen találnak oltalmat a hajléktalanok a kerületben

Csepel.hu

További fotók itt láthatók

Ünnepélyes keretek között átadták Csepelen a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének új hajléktalanszállóját. Az egykori Csepel Művek területén elhelyezkedő – korábbi munkásszállóból átalakított- épületben, a téli krízisidőszakban akár 115 fő befogadására is alkalmas éjjeli menedékhelyet, valamint naponta 160 fő ellátására alkalmas nappali melegedőt alakítottak ki.

A fővárosi Vöröskereszt hajléktalanellátó programjának részeként így egy épületbe került a melegítő konyha, a nappali és szálló funkció, a raktárak, a fürdő helyiségek és az orvosi szoba. Egy valóra vált elképzelésként a fedél nélküliek foglalkoztatását is megvalósíthatták az átépítés során: a Vöröskereszt példaértékű projektje, a hajléktalanok munkaerő-piaci integrációját segítő Szolgáltatóház munkatársai dolgoztak a szálló felújításán. A karitatív szervezet a hajléktalanok számának drasztikus növekedésével számol a közeljövőben, amelyre ideiglenes lakhatást biztosító szállók kialakításával, és egy új finanszírozási modell kidolgozásával kíván felkészülni. Ennek első lépcsőfoka, hogy egy, a kerületben már működő intézményt költöztettek tágasabb, minőségi változást jelentő épületbe.

Az átadást megelőző sajtótájékoztatón, többek között Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt Elnöke is tiszteletét tette. Kardos István, a szervezet budapesti igazgatója köszöntőjében elmondta, hogy az új intézmény létrejöttében óriási szerepe volt az Amerikai Ház Alapítványnak, melynek képviseletében Richard Field tulajdonos, és Skultéti Gábor ügyvezető is ellátogatott az eseményre. Kardos szerint a válság hatására még a következő év elején a magyarok tízezreit fenyegeti az a veszély, hogy elveszítik otthonaikat, ezért a fővárosi Vöröskereszt célul tűzte ki, hogy az általa működtetett budapesti hajléktalanszállók 500 férőhelyes kapacitását kiegészítse közel ugyanennyi, egyéb átmeneti lakhatást biztosító szállók kialakításával a következő három évben.

A XXI. kerületi szálló megvétele, felújítása és berendezése közel 120 millió forintba került, ebből a kerületi vezetés 25 millió forintos támogatással vette ki a részét, a Vöröskereszt 10, míg az Amerikai Ház Alapítvány 31 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. Dr. Szendrédi Róbert, főpolgármester-helyettesi főtanácsadó Tarlós István főpolgármester jókívánságait tolmácsolta, és felhívta a figyelmet a példaértékű együttműködésre, amely – ez esetben- az állami, a civil- és a magánszféra által jött létre. Kerületünk alpolgármestere Ábel Attila felelevenítette, hogy Csepel Önkormányzata 1993 óta partnere a Vöröskeresztnek, mely szerződést a jelenlegi szűkös költségvetés mellett is fenn szeretnék tartani. Megemlítette, hogy azáltal, hogy az egykori gyárvárosba kerülnek a rászorulók, fizikailag talán kicsit a perifériára szorulnak, ám ez nem szabad, hogy kirekessze őket a kerület mindennapjaiból. Az épületet ünnepélyes szalagátvágással Habsburg György, Ábel Attila és Richard Field, közösen adták át rendeltetésének.

Ábel Attila alpolgármester beszéde:

Tisztelt Ünneplő Közönség!

A napokban ismét hidegre fordult az idő. Aki ehhez nem szokott, most fél órát se kell állnia ahhoz, hogy átfázzon. A nap mint nap hazatérő embernek belegondolni is szörnyű, hogy milyen helyzetbe kerülnek, hogyan élnek azok, kiknek este nincs hová menniük.

Bár a rendszerváltás előtt is voltak hajléktalanok, az utcákon, tereken, aluljárókban csak a kilencvenes években jelentek meg tömegesen. Akkor sokan mondták, hogy ők a rendszerváltás vesztesei. De az évek múltával nem lettek kevesebben, és olyan ellátó rendszert kellett kiépíteni, amely sorsukat – ha meg nem is oldja – de elviselhetőbbé teszi.

A Csepeli Önkormányzat és a Magyar Vöröskereszt elsőként 1993-ban kötött együttműködési megállapodást, melyben önkormányzatunk térítésmentesen biztosított helyet és épületet hajléktalan szálló és melegedő működtetésére. 2006-ban, már több mint tíz éves együttműködés után kötöttünk ellátási szerződést is utcai szociális munka és nappali ellátás biztosítására.

A Vöröskereszt 2009-ben kezdeményezte, hogy a szálló és a melegedő új, nagyobb és jobb helyre kerüljön. A most átadásra kerülő épület szép példája a főváros és a kerületek valamint a Vöröskereszt összefogására. A Csepeli Önkormányzat 25 millió forinttal támogatta az átadásra kerülő szállót és nappali melegedőt.

Ez az ünnep azonban minden örömmel együtt is felemás. Ma átadjuk a szállót a fizikai valójában, holnap azonban még nem kezdheti meg a működését. Az engedélyezés ugyanis – nehezen elfogadható ügyetlenkedés miatt – még két-három hónapig elhúzódhat. Az új helyszín hiába adott, az első lakókra még várnia kell.

Ahogy megoldódik az első probléma, úgy jön a második. A hajléktalanok kétségtelenül jobb körülményei itt, a volt Csepel Művek területén, ipari környezetben, a lakosságtól távol valósul meg, immáron fizikailag is perifériára szorítva. Felmerül a kérdés: vajon ezzel megoldjuk a problémát? Ha az emberek szemétől elvesszük az éjszakára betérő hajléktalanok látványát, lezártuk ezt a fejezetet?

Aki azt hiszi igen, csak a szőnyeg alá söpör. Az országon az elmúlt években gazdasági és morális válság söpört át, családok ezrei kerültek csődhelyzetbe. Az eladósodás az ilyenkor segítő kezet nyújtó államot és az önkormányzatokat is súlyosan érinteti. Itt, Csepelen ezekben a hetekben dolgozunk kerületünk talán legszigorúbb költségvetésének elkészítésén. Önkormányzatunk testülete december 16-án, csütörtökön mégis a Vöröskereszttel kötendő ellátási szerződés folytatásáról dönt, melyre minden nehézség ellenére is készen állunk.

A Csepeli Önkormányzat nevében, Németh Szilárd polgármester úr személyes üdvözletét is közvetítve végezetül azt kívánom, hogy minél hamarabb elháruljon minden akadály a szálló megnyitása elől, és azt, hogy a főváros, a kerületek és a Vöröskereszt segítő kezével a hajlék után a munka és a megbecsülés útján minél többen találhassanak kiutat innen. Vissza a városba, vissza a nap mint nap hazatérő emberek közé. Köszönöm, hogy meghallgattak.

22 hozzászólás “Új helyen találnak oltalmat a hajléktalanok a kerületben” bejegyzésre

  1. islander szerint:

    Nagyszerű ezentúl a Héven már nem csak a kisebbséget kell majd kerülni, hanem az ápolatlan 100m-ről is bűzlő csöveseket is…. Csepel sajnos a szlömösödés útjára lépett…. 🙁

  2. abcd szerint:

    Tarlós ide telepíti az aluljáró népét !!!

  3. Hugi szerint:

    Ha Gyurcsány, Demszky és Tóth nem teszik tönkre az országot, a várost és Csepelt, nem lenne ennyi hajléktalan.

  4. Jeniszej szerint:

    A belvárosban kell kialakítani ezeket a szállókat. Ezek a szerencsétlen aluljáróban lakók nem fognak órákat utazgatni ide a város szélre, esténként – az biztos! A csepeli kukák ennyi éhes embert már nem tudnak eltartani.
    Értelmetlen ilyen nagyságú szállókat létrehozni ilyen távol ezeknek a csőlakoknak a létüket, megélhetésüket biztosító kukáiktól a megszokott környezetüktől – távol.
    A Faterom mindig mondja, – szemetes kukát oda kell telepíteni, ahol szemetelnek, és – így tovább…….
    🙂

  5. Jeniszej szerint:

    “A Csepeli Önkormányzat 25 millió forinttal támogatta az átadásra kerülő szállót és nappali melegedőt.”
    Az önkormányzat jobban tenné, ha helyére tenné a dolgokat.
    A gyárban munkahelyet, munkát kell teremteni a munkanélküli embereknek!
    A Fővárosi Önkormányzat is jobban tenné, ha gondoskodna nincstelen lecsúszott embertársainkról és nem a kerületektől, a csepeli emberektől venné el a lóvét, mert sokkal fontosabb dolgokra lehetne elkölteni ezt a 25 milliót.

  6. Jeniszej szerint:

    …”napokban ismét hidegre fordult az idő. Aki ehhez nem szokott, most fél órát se kell állnia ahhoz, hogy átfázzon.
    A nap, mint nap hazatérő embernek belegondolni is szörnyű, hogy milyen helyzetbe kerülnek, hogyan élnek azok, kiknek este nincs hová menniük.”…
    Miért kell ezeket az embereket ilyen hideg időben ilyen messzire, Csepelre küldeni ebben a hideg időben.
    Nyissuk meg a ma már semmire se jó légópincéket a város belső kerületeiben. Van belőlük bőven.
    Így legalább hasznosulnának ezek a kihasználatlan helységek, – és a hajléktalanoknak sem kellene utazgatni ebben a hidegben az ugar szélén található rozsdatemetőbe.

  7. Jeniszej szerint:

    Azt mondja a Fater, hogy elhagyott “lezsírozott pice korházak” is találhatok a város dombjai alatt, ami kihasználatlanok.
    Milyen jól tudná ezeket hasznosítani a különböző civilszervezetek ott helyben.
    😀

  8. Jeniszej szerint:

    Csepel Művek területén, ipari környezetben, a lakosságtól távol valósul meg, immáron fizikailag is perifériára szorítva.
    Felmerül a kérdés: vajon ezzel megoldjuk a problémát? Ha az emberek szemétől elvesszük az éjszakára betérő hajléktalanok látványát, lezártuk ezt a fejezetet?

    Igaza van az ALPOLGÁRMESTER ÚRNAK!
    Nem szabad engedni, hogy Budapest belső kerületeiben élő emberek szeme elől ide Csepelre száműzzék ezeket a szerencsétlen embereket, – kiszakítva természetes belvárosi élőhelyükről, megélhetési környezetükből. 🙁

  9. Jeniszej szerint:

    “Betiltották a kukázást Józsefvárosban
    Megjelent: 2010.12.15. 18:19 ”
    )))) 😀 (((((
    Normális, ép eszű dolog, – Ötvenezer forintos büntetéssel riogatni a kukásokat.

  10. Darázs szerint:

    Hát akkor már inkább a kuplerájt hozták volna ide!
    Abból még bevétele is lenne az önkormányzatnak!

  11. én szerint:

    Már ideje lenne megválogatni kiket engedünk be a kerületbe. Nem elég a sok c…, és a meglévő sok hajléktalan? Növelni kell a számot feltétlenül? Annak könnyű kitalálni és megszavazni is, aki beteszi a s..gét a kapu előtt a kocsiba és kiveszi a kapu előtt. Gondolkozzanak már egy kicsit! Vannak akik tömegközlekedést használják/nák méreg drágán!!!!!!

  12. én szerint:

    Darázs! Csípjél meg, ha nincs igazam! A kupi se jó ötlet.

    DE! Meg lehetne próbálni esetleg munkahlyeket teremteni, munkalehetőséget hozni.

  13. Nemmondomeg szerint:

    Jó helyen van az ” Az egykori Csepel Művek területén”. Hiszen olyan módon tették tönkre a gyárat, hogy másra már nem használható ! Csepel régen munkásváros volt. Voltak kimondott munkás lakótelepek. Ilyenek voltak a sétányok…. Aki a gyárban dolgozott tudott itt lakást venni és ki is tudta fizetni. Ma meg szaporodnak a hajléktalanok.
    A baj az, hogy:
    – A sunyi mocskos vörösök szétlopták az országot és eladtak mindent.
    – A Fidesz ígért tejbe-vajat vajba-tejet, de sza**ól nem lehet várat építeni és ezt akkor is tudták, azaz ők is tudatosan hazudtak ahogy a tolvaj, népirtó Szociopaták.
    – A saját szavazója ugyanazt elnézi a Fidesznek amiért már hőbörgött Bajnai és Gyurcsány idejében ? MIÉRT?????
    – NAgyon kiabált a Fidesz amikor 300 Ft körül mozgott a benzinár, felszólították a kormányt azonnal csökkentsék az adót. Most hetente emelik ész nélkül, 350-360 a benzin és nem csökkentik az adót, MÉG CSAK SZÓBA SEM KERÜLT….., a frank ismét emelkedik és emelkedik ki tudja milyen magasba……szó nélkül némán.
    Úgy látom semmivel sem lett jobb semmi, ismét fordult a kocka nyolc év után. Más a szín, de semmi jelentős változás ami a KISEMBER életét könnyítené.
    Lehet az egész gyárat ki kellene alakítani hajléktalanszállóvá….

  14. Jeniszej szerint:

    Nemmondomeg szerint:
    2010. december 16., csütörtök – 16:52
    😀

    Azt mondja a Faterom, hogy elég naiv ember lehetsz, ha ezt a sok maszlagot bevetted.

  15. Nemmondomeg szerint:

    Jeniszej
    Nem sokáig tudják a magadfajta bérfirkászok befolyásolni a népet.
    El fog fogyni a türelem ahogy csökken az életszínvonal. Ha visszatekintünk, mindegy ki van hatalmon, az ország romokban hever és sajnos lefele haladunk. Ha felébred a nép egyként fog felébredni…….

  16. Jeniszej szerint:

    Nemmondomeg szerint:
    Lehet, hogy valaki ellopta a FIDESZ varázs pálcáját? ))) 😀 (((

  17. körorvos szerint:

    Miért nem a Kossuth téren, vagy a Sándor palota mellett nyitnak hajléktalanszállókat?!?
    Akkor lenne napirenden tartva a kérdés, nem Csepelre suvasztva (ez is).
    Mivel közvetlenül nem engem érint, meg merem kérdezni: csak orvosi szoba lesz, vagy orvos is lesz-e benne, mint pl. a Könyves Kálmán körúti hajléktalanszállón? Ugyanis a legalább másfél (vagy akár, ez a cikkból egyértelműen nem derül ki. 115 befogadott, és 160 ellátottról írnak) vagy összesen közel háromszáz hajléktalan jó része leromlott eü-i állapotú, a gyengeségtől, (stb…) ájuldozó, ill. fertőző beteg lesz. Mivel saját háziorvosuk általában nincs, különösen nem a közelben, a területileg (?!Királymajorból… no comment) “illetékes”(?) háziorvos(nőt)t fogják “sürgős” hívásokkal, “rosszul létekkel”, ne adj’ Isten halott szemlékkel (volt már rá nem is egy példa) a rendeléséről rendszeresen odaugrasztani ( hisz’ Csepelen-ellentétben a főváros kerületeinek túlnyomó többségével, és a házi gyermekorvositól is eltérően- sajnos nincs 24 órás független felnőtt háziorvosi ügyelet :- (, miközben a csepeli polgárok emiatt mégannyira sem fogják a háziorvos(nőj)üket a rendelési idejében megtalálni.
    Bár a hajléktalan eü-i alapellátásra elkülönített kassza van, ha ez mégsem lenne elegendő, ill. ebben az orvoshiányos világunkban luxus lenne ott ezért egy állandó orvost működtetni, legalább egy okkal több, hogy végre kerületünkben is meg legyen szervezve -szükség esetén akár az önkormányzat (mely az alapellátásért felelős) anyagi támogatásával is kiegészítve- a 24 órás független felnőtt háziorvosi ügyelet is a rendelések elérhetőségének, folyamatosságának biztosítása végett.
    (kis magyarázat: ne lehessen derékbecsípődések, pánik panaszok, vese-, epegörcsök, láz (sic), halottszemlék miatt a rendelését megszakíttatni a háziorvosnak, hanem erre -más kerületekhez hasonlóan- külön gépkocsi és személyzet lenne a rendelési idők alatt is. Tehát- az akár hasonló nyavalyákkal- a rendelést fölkereső betegek sem maradnak hoppon, ill. mindenképpen találnak orvost a rendelőben. Természetesen ettől még a rendelési ideje előtt vagy után, 12-16 óra körül otthonában ugyanúgy meglátogatja az arra rászoruló fekvőbeteg páciensét a háziorvos, ill. mentést igénylő esetben ott a 104, a mentőszolgálat is )

  18. körorvos szerint:

    Javítom kell magam: természetes, hogy a hajléktalanszállók nem “illenek” a Kossuth térre, és a Sándora palota mellé sem.
    Mint ahogy- politikai felhang nélkül- üdvözölni lehet az aluljárók mentesítését a rongyokban, kartonokon heverő hajléktalanoktól. Bár mindenképpen igényel tőlük egy közösségi alkalmazkodást, de melegebb helyen lehetnek egy szállón…
    De azért költői a kérdés, hogy miért nem a politikai elitünk (túlnyomó részének) a lakhelyén, a Rózsadombon, ill. a XII. ker-i budai Hegyvidék villái mellett nyitnak hajléktalaszállókat?
    És azt is tudnunk kell, hogy Csepelen lakossági nyomásra szüntették meg az Ady Endre úti hajléktalanszállót, és került így a gyártelep szélére. Mert kifogás volt a hangoskodásuk, az italozásuk, a drogozásuk, stb. miatt.
    Így viszont ténylegesen is a perifériára kerültek, szó szerint a város peremére.
    Utópisztikusan az még jobb lenne, ha hajléktalanszállókra sem lenne szükség, hanem pl. legalább szociális bérlakásokba kerülhetnének, megfelelő munkaviszonnyal.
    A kérdés nagyon összetett: a legtöbbünknek összeszorul a szíve, ha szembesül a nyomorral. Amiről nem tehet, és tudja, hogy a mai világban akár ő is kerülhet hasonló helyzetbe. Még saját hibáján kívül is, “kedves felebarátai, vérei, honfitársai” áldásos, azaz áskálódó tevékenysége következtében. Tudjuk, mi lakik az emberben…
    Már maga a látvány, a szembesülés a problémával frusztrál. És jönnek az elkerülő pótcselekvések: farizeus módon hárítunk, hogy biztos megérdemelte (?). Vagy a koldulónak pénzt adunk, de lehet, a háttérben levő koldusmaffiózót hízlaljuk vele. Karácsonyi ingyenebédet osztunk, pedig az év többi 364 napján nem lesz ilyenben részük. Jótékonysági koncertet tartunk, de ez csak csepp a tengernyi rászorultságban.
    Politikusok- akár még őszinte szívvel is- lelkiismeret ébresztő szónoklatokat és avató beszédeket tartanak, de sokan mégis úgy érzik, ez csak szó, szó, szó.
    Mert a hajléktalanprobléma nem szűnik meg, mindig újratermelődik.

  19. tibi41 szerint:

    Darázs remélem te is leszel olyan helyzetbe mint azok a szerencsétlenek,Ha 1x valaki lecsuszik igen nehéz a vissza ut.Én nemvoltam olyan helyzetbe (nemis akarok ) De probaldki 1x egészéjjel a hidegbe majd megtudod(ha tulléled)mert te a meleg szobához vagy szokva!!! 1 Mosonmagyarovári lakos……

  20. tibi41 szerint:

    A kormany meg nem ezt igérte,megy fel mindennek az ára az egekig.Sokan szavasztunk rájuk de ha igy folytassák ugy járnak mint az MDF be sem fognak kerülni legközelebb!!! Márnemtudják mit találjanak ki???? Kezdek ki ábrűndulni belölük..Tibi41 MOVÁR..

  21. Pokó szerint:

    Tibi, senki nem ígért paradicsomt, miután a komcsik szétverték az országot. Mit akarsz, csodát? Menj moziba!

  22. tibi41 szerint:

    Szia,nem várok csodat de amit mar csinalnak nem tudjak hogy mit talajanak ki már.Mért engedik hogy hetenként emelkedjen a 1pl-a cukor ára, a fúzetés meg lefelemegy(de csak a munkasnak)pl gyári munkás)nem tőbb hanem kevessebb.Mindegy kezdek kiábrándulni belőllük.Letellik atmandatumuk ,aztan a másik fogja ugyan ezt csinalni.+változtat mindent.Igen nagy hatalmat kaptak az a bajj.Sok lenne leirni mi ment fel azóta miota ők vannak.És hanyszor 1 élelmiszer.Vagy az nem hozzájuk tartozik???,dehogyisnem csak ők megtudják füzetni akármennyi is az ára…

Itt lehet hozzászólni !