MSZP–SZDSZ: elhallgatják az igazságot

Magyar Hírlap, Csepel.info

A bűn és a korrupció melegágya lett a főváros

A ciklus utolsó pillanatáig együttműködik a SZDSZ–MSZP-koalíció. Képviselői ezúttal a nagy fővárosi beruházások visszásságait feltáró jelentés elfogadását akadályozták meg az eseti bizottságban.

Hasonlóképpen elutasították a 4-es metró anomáliáit bemutató jelentést. Utóbbi megemlíti, hogy az EU-támogatás visszavonása miatt az államháztartás 36,3, a főváros 7,1 milliárd forint többletkiadásra kényszerül.

Két szocialista és két szabad demokrata képviselő elutasító és tartózkodó szavazatival nem tudta elfogadni összefoglaló jelentését a főváros nagy értékű beruházásait vizsgáló bizottság. A testület mintegy egyéves működése során készített anyag arra világított rá, hogy a szakmai megfontolásokat figyelmen kívül hagyva, politikai ráhatások jelentek meg a Margit híd felújításánál, a 4-es metró építésekor és a Kossuth téri mélygarázs azóta kútba esett beruházásakor. A projekteket nem készítették elő megfelelően, nem volt irányításra alkalmas szervezetük, felelős vezetőjük, összhang a célkitűzések és hatások között. Előzőleg mind a négy képviselő nemmel szavazott a 4-es metró anomáliáit bemutató jelentésre.

A nemmel szavazó Andor Sándor (MSZP) általánosságban támadta a csaknem százoldalas jelentést, a bizottság elnöke, Bagdy Gábor (KDNP) többszöri kérésre sem fogalmazott meg konkrét módosítási javaslatokat, amelyekkel elfogadná az anyagot. A szintén nemmel voksoló Tüttő Kata (MSZP) a bizottság szeptember közepén lejáró mandátumának meghosszabbításában látta a megoldást, mondván, készüljön teljes körű jelentés. Ez a kifogás az októberi önkormányzati választásokra tekintettel ugyancsak furcsának tűnt.

Bagdy Gábor állatorvosi lóként jellemezte a beruházásokat, hangsúlyozva, nem készítették elő megfelelően, s a végrehajtásuk, az ellenőrzésük is kívánnivalót hagynak maguk után, és nincsenek felelősségi szintek. Mindezek együttesen okozták a projektek költségeinek emelkedését és csúszását. Bagdy arról is beszélt, a testület nem kaphatta meg a teljes körű dokumentációkat, így személyi felelősséget nem is állapíthatott meg. Hock Zoltán (MDF) a metróépítés és a Margit híd felújításának drágulásával kapcsolatban megjegyezte, valakik kísértetiesen a duplázásban voltak érdekeltek. Emlékeztetett: az átkelő az eredeti engedélyokiratban szereplő 12 helyett bruttó harmincmilliárd forint lesz, a 4-es metró két szakasza pedig 327 helyett legalább 530 milliárd, de akár elérheti a hatszázmilliárd forintot is.

A bizottság egyhangúlag elfogadta a Margit híd rekonstrukciójáról és a metróról szóló gazdaság-matematikai elemzést, amely ugyancsak igazolta, hogy nem készítették elő megfelelően a beruházást: költséghaszon-elemzések hiányosságaira, számítások aránytalanságaira, a cash-flow kimutatások nemlétére bukkantak.

Wintermantel Zsolt (Fidesz) rámutatott, a Margit híd esetében tudatosan megtévesztette a Fővárosi Közgyűlést a városvezetés, hiszen valós értéke alatt árazta be a beruházást, hogy beleférjen a hazai kiemelt EU-s támogatású projektek közé. Azt is felidézte, a 2000-es évek elején a városvezetés nem tette lehetővé szakmai viták lefolytatását a metróépítésről, s akinek kételyei voltak, a beruházás ellenzőiként bélyegezte meg a főpolgármester.

Bagdy Gábor a Magyar Hírlap kérdésére elmondta, a jelentések tartalmát – elutasításuk ellenére – jövő héten megismerteti a ciklusban utoljára ülésező Fővárosi Közgyűléssel.

magyarhirlap.hu

3 hozzászólás “MSZP–SZDSZ: elhallgatják az igazságot” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    A maszopos sittes csapat! Én nemsokára még többen lesznek! A börtönválogatottban csepeli szocialisták is minnél töben játszani fognak! Már Deme benne van a Börtönválogatottban.

  2. Jeniszej szerint:

    Lolka:
    Van neked Faterod? Van Muterod? Talicskád? Ha igen – biztasd saját Muterod a Faterod tologatását talicskán.
    Mondom ezt minden sértő szándék nélkül.
    🙂

Itt lehet hozzászólni !