Landolás az Alkotmánybíróságon

Népszabadság, Csepel.info

Google térkép

Csepeli légtér a Google-on keresztül: népes a repülőklub (Csepel.info grafika)

Alkotmánybírósághoz fordul a XVII. kerület, mert – a képviselők szerint – a Ferihegyi repülőtér, illetve a légi irányítást végző Hungarocontol fel- és leszállítási gyakorlata miatt a gépek károsítják az ott élők környezetét. A helyi képviselő-testület arról is döntött, hogy vállalják a költségét annak a birtokháborítási pernek, melyet az egyik rákoshegyi lakó indít a repülőtér üzemeltetője, a Budapest Airport Zrt. ellen. Lapunk úgy tudja, a csepeli önkormányzat továbbra sem tett lépéseket a légiforgalom korlátozására, mindössze egyeztető tárgyalások folytak az ügyben. Mint ismert, Lotz Károly 2007. április 1-jén lett a légiforgalmat irányító HungaroControl elnöke. Májusban a cég már a repülők Csepel fölé tereléséről döntött, nyáron pedig Lotzék el is adták csepeli házukat. Podolák György és Avarkeszi Dezső parlamenti politikusok nemmel szavaztak a probléma rendezésének még a napirendre vételéről is, az önkormányzat ülésén pedig a csepeli MSZP szavazta le Németh Szilárd hasonló javaslatát. A Csepel.info úgy tudja: az eddigi információkkal szemben két csepeli is volt a légiforgalmat a kerületünk fölé terelő döntés mögött: Lotz Károly elnök mellett ugyanis Zárai László, a Csepel SC Alapítvány elnöke is tagja a HungaroControl igazgatótanácsának.

A jogi lépéseket Riz Levente (Fidesz) XVII. kerületi polgármester jelentette be tegnapi tájékoztatóján. Az előzményekről szólva elmondta, szeretnék elérni, hogy a repülőtér 2-es kifutópályát a gépek a le- és felszállásra Rákoshegy irányából egyáltalán ne, vagy csak igen indokolt esetben használhassák.

A polgármester emlékeztetett arra, a 2-es futópályát 1982-ben jogellenesen építették meg, az akkori jogszabályok alapján ugyanis lakott terület öt kilométeres körzetén belül erre nem lett volna lehetőség. Az ott élők elégedetlensége nyomán aztán 1984-ben miniszteri rendelettel megtiltották a 2-es futópálya rákoshegyi megközelítését, s ez húsz évig így működött. Csakhogy egy 1997-es, de leginkább egy 2004-es kormányrendelet mindezt felülírta, s visszaállította az 1982-es, eredeti állapotot. Mivel a problémák megoldására összehívott konferenciák és egyeztetések nem hoztak eredményt, az önkormányzat elhatározta, az AB-től az említett kormányrendeletek megsemmisítését kérik.

Forrás: Népszabadság

8 hozzászólás “Landolás az Alkotmánybíróságon” bejegyzésre

  1. galvániszap szerint:

    Lotz úrral rendszeresen találkozom a csepeli TESCO-ban, valami kötődése akkor még is maradt Csepelhez….

    🙂

  2. lolka szerint:

    A repülögépekkel nem a zaj a nagy probléma , hanem leszálási
    szakaszban nem tökéletes az üzemanyag elegetése , majdnem
    “alapjáraton ereszkednek”- és ez következtében nagyon finom
    keraszincseppek hullanak a házakra, fákra,füre,vizre,utakra….stb.
    Naponta nem tudom mennyi gép száll le, de sok !

  3. jani szerint:

    Ez a Zárai lassan már minden csepeli ügyben benne lesz ! Utána kellene nézni, miket vitt véghez eddigi csepeli munkássága során. !!

  4. qkac szerint:

    El kéne gondolkozni egy “Csepel ellen” díjon is, melyeket minden évben lenne kiknek kiosztani.

  5. leslie szerint:

    T. Jani! Ha a roncstelep (akarom mondani gyártelep) Központi útja mentén, úgy a víztorony tájékán kivert ablakú, lepusztult, kiherélt csarnokot látsz (aminek persze van gazdája), választ kapsz kérdésedre. Az egyik nagy CSEPELI, akinek kulcsszerepe van abban, hogy a volt gyáróriást komoly befektetők nagy ívben elkerülik.

  6. atata szerint:

    T. jani és leslie egy fontos dolgot nem árt tudni a magyarországi privatízációk legszövevényesebb, legsötétebb “üzleti köre” a Hálozat, Kossuth Holding névre hallgat. Közvetlen és leányválalkozásain keresztül országszerte bírósági eljárások folynak ellene Z úr ennek a “cégnek” a csepeli helytartója. C.C.: A KOMANCSOKRÓL…..

  7. Levente szerint:

    qkac: csak a díj mellé ne pénz járjon, hanem évek!

  8. […] vezetője akkor hazugságnak nevezte és cáfolta a kiszivárgott terveket. Zárai – aki mellesleg tagja a repülőgép-forgalmat Csepel fölé terelő HongaroControl igazgatótanácsának is – akkor […]

Itt lehet hozzászólni !