13,5 százalékkal növekszik a gáz lakossági ára

Mno.hu

Gáz van - kiderült amit megint el akartak titkolni

Gáz van – megint kiderült, amit el akartak titkolni

Mégis drágul a földgáz áprilisban, csak nem elseje, hanem tizenötödike lesz az árváltozás napja – értesült a Magyar Nemzet. A dátum kiválasztását politikai egyeztetés előzte meg, a kormány valószínűleg azt akarta elkerülni, hogy az új tarifákat még a március kilencedikei népszavazás előtt ki kelljen hirdetni. A lakossági földgáz ára 13,5 százalékkal emelkedik majd.

A hét végén a magyar sajtó attól volt hangos, hogy a gazdasági tárca nem fogadta el a Magyar Energia Hivatal (MEH) javaslatát, s ezért április elsején nem emelkedik a földgáz közüzemi ára. Korán örült azonban, aki e hír hallatán azt hitte, hogy az előttünk álló negyedévben változatlanok maradnak a tarifák. Egy lapunk birtokába került rendelettervezet szerint ugyanis az áremelést csak elnapolták, de nem sokkal. Elseje helyett április tizenötödikén emelkedik majd a lakossági tarifa, méghozzá 13,5 százalékkal. Hogy a nagyfogyasztók és a közüzemek tarifáival mi lesz, arra a tervezet nem tér ki. Számításaink szerint a 13,5 százalékos emelés után egy köbméter földgáz végfelhasználói ára – beleértve az általános forgalmi adót is – 106,45 forintról 120,82 forintra emelkedik.

A hatályos jogszabályok negyedévente teszik lehetővé a földgáz hatósági árainak felülvizsgálatát. Ha minden a megszokott rendben megy, április elsején kellett volna életbe lépniük az új tarifáknak, amelyeket harminc nappal korábban, vagyis még a Fidesz által kezdeményezett, március kilencedikei népszavazás előtt kellett volna meghirdetni, s ezt a kormányzat valószínűleg nem merte meglépni. E logika körvonalazódik legalábbis a rendelettervezetből, amely leírja, hogy a tarifaemelés már a február elsejei szakmapolitikai értekezleten ismertté vált, a számokat a Pénzügyminisztérium képviselői el is fogadták, ám „az a döntés született, hogy az áremelésről politikai egyeztetést kell tartani, amelyet Dióssy Gábor úr, a GKM államtitkára megtett”. Hogy az államtitkár kivel egyeztetett, az kérdés, az eredmény azonban így is beszédes. Az április 15-i dátum ugyanis azt jelenti, hogy az új tarifákat elegendő március 17-én, bő egy héttel a népszavazás és nem mellékesen két nappal a nemzeti ünnep után meghirdetni. A csúszást a dokumentum szerint a leginkább érintett cég, vagyis a nagykereskedelmet végző E.ON Földgáz Trade tudomásul vette.

A tervezet az orosz importgáz drágulásával magyarázza a tarifaemelés szükségességét. Mint írják, ennek nyomán a belföldi árakban elismert importár köbméterenként 60,43 forintról 69,56 forintra emelkedik. Az anyag készítői szót ejtettek az E.ON Földgáz Trade felé 2005–2006-ban felhalmozott tartozásról is, amelynek nagysága állítólag nyolcvanmilliárd forint volt. Hogy most mennyi, az nem derül ki a szövegből, az viszont igen, hogy a törlesztést tavaly júliusban kezdtük el. Erre a földgáz árába csaknem nyolc forintot építettek be köbméterenként; az összeg azóta sem változott, s a MEH nem is látja indokoltnak a változást. Az áremelés elhúzódásával, s ezt a rendeletterv ki is mondja, újabb tartozás keletkezik az E.ON irányába.

A földgáz ára legutóbb január elsején változott. Akkor a lakossági tarifa 5, a nem lakossági pedig 4,3 százalékkal emelkedett.

Forrás: Mno.hu

7 hozzászólás “13,5 százalékkal növekszik a gáz lakossági ára” bejegyzésre

  1. atata szerint:

    Lassan mondom, hogy mindenki megértse, nem lesz gázár emelés.
    Legalább is a népfelség gyakorlása előtt! Aztán meg…..
    C.C. primo: a Csepel SC-t meg kell menteni!
    C.C. secundo: március 9.-én 3 igennel kell szavazni!
    C.C. tercio: a komancs mindig hazudik és mindig lop
    ITAKO! én korábban csak vevőnek tituláltalak, habár akinek nem inge …

  2. galvániszap szerint:

    …ez olyan, mint a benzin ára, hiába emelik én mindig csak 5000 Ft-ért tankolok.

  3. jani szerint:

    Milyen áremelésről beszéltek !? Hát nem tudjátok , hogy ez nem áremelés hanem ÁRRENDEZÉS a gáz európai árához viszonyítva. A fizetés nem az EU.-s átlaghoz közelít.
    Mit gondoltok a a gázban utazó főmufti, miből duplázta meg a vagyonát egy év alatt. !! Csak 6oo ooo millióval növelte a vagyonát egy év alatt . Nem semmi ám ! Gyógyszer árát sem emelték ,csak DOBOZ DIJAT raktak rá. Azt hiszik hogy a hülyék a másik oldalon vannak ! Nagyon, de nagyon tévednek. !!

  4. miska72 szerint:

    NEM LESSZ GÁZÁR EMELÉS! Fletó megmondta! Megcsináljuk!

  5. miska72 szerint:

    Gáz ár rendezés? Ezeket is a helyükre rendezhetné már valaki!

  6. jani szerint:

    Választáskor lehet rendezni a sorokat !!

  7. csero szerint:

    Ez ugyan az mint a fűtőolaly. Olcsón elkezdték adni azután már csak aranyal lehet meg fizetni. Egyáltalán nem csodálkozom hogy az emberek lopják a fát. Részben a meg élhetés,delegfőbbképen a hideg miatt. Nem csak a politikusoknak kell a meleg szoba hanem a leg szegényebb embernek is. Talán egyszer mi is eljutunk oda hogy nincsennek ilyen “kis” apró gondjaink. A fűtés ma nagyon nagy gond és egyértelműen a politikusok teszik velünk ezt a lehetetlen helyzetet.( havi 3millából énis tudnék meleget csinálni). Majd egyszer még be fűtünk,de kérdés hogy kinek.

Itt lehet hozzászólni !