A vízlobbi az úr

Botrányos húzás: Így áll bosszút Tarlósékon Demszky

Heti Válasz

Akár Demszky Gábor “emlékműve” is lehetett volna, ehelyett a francia vízlobbi diadalának jelképe lesz az augusztusban átadandó csepeli szennyvíztisztító. Az egynegyed 4-es metrónyi beruházáson az utolsó pillanatban is közpénzmilliárdokat nyerhet két világszerte bírált cégcsoport, a Suez és a Veolia.

Egyik utolsó szalagátvágási lehetőségére készülhet Demszky Gábor, hiszen – egyéves próbaüzem után – augusztus 1-jére tervezik a Budapesti Központi Szennyvíztisztító Telep átadását. A gigantikus csatornahálózat-építéssel kísért projektet anno azzal harangozta be a Főpolgármesteri Hivatal, hogy a térség legnagyobb – 120 milliárd forint összköltségű -, 65 százalékban uniós forrásból finanszírozott környezetvédelmi beruházásának köszönhetően Budapest újra kinyílik saját “főutcájára”, vagyis a Dunára. Ez elvileg azt jelenti, hogy tömegek fordulhatnak a vízi-vízparti szabadidős tevékenységek felé, s a folyó még őshonos halfajokkal – köztük vizával és lesőharcsával – is benépesülhet.

A nagy tisztítófejlesztés árnyoldala, hogy a csepeli telep működtetése (a ma érvényes műszaki tartalom mellett) legalább 70 százalékos lakossági csatornadíj-növekedéssel jár majd. Ez a tény azonban rendre kimarad a hivatalos propagandából; a Demszky-féle városvezetés eltekintett attól, hogy a jelenleg 340 forintos köbméterenkénti szennyvízdíjba fokozatosan beépítse az elkerülhetetlennek tűnő pluszterheket. Alighanem az ősszel megválasztandó új főpolgármesternek jut hát az a megtisztelő feladat, hogy felkészítse a családokat a havonta ezer forintokban mérhető drágulásra.

Francia hódítók

Óriásprojekt ide, díjemelés oda, a 4-es metró és a BKV botrányain szocializálódott fővárosi politikusok többségét (illetve a nyilvánosságot) eddig nem érintette meg a 120 milliárdos szennyvíztisztító elkészültének-beüzemelésének híre. Az önkormányzat pénzügyi és közbeszerzési bizottságának múlt szerdai ülésén például kiderült, hogy a szisztematikus tényfeltárásban utazó kereszténydemokrata Wertán Zsolt Zoltánon kívül nemigen akad képviselő, aki kompetensnek tartja magát a csepeli ügyekben. Az ülés egyenesen tragikomédiába fulladt, amikor az SZDSZ által delegált Székely Gábornak alig egy hónappal a szennyvízmű átadása előtt jutott eszébe teljes projektátvilágítást készíttetni a városházi apparátussal – s ezt a bizottság egyhangúlag megszavazta.

Pedig a csepeli szennyes már legalább öt éve bűzlik. Miként később az Európai Bizottság ellenőrei is megállapították, a főváros 2005-ben szabálytalanul bonyolította le a telep tervezésére, építésére és négyéves üzemeltetésére kiírt tendert. Torzító tényezőnek minősítették, hogy nem volt nyílt az eljárás, és a végső szakaszban egyetlen “versenyző” közül került ki a győztes. A szerencsés a Csepel 2005 FH konzorcium lett, melynek két francia hátterű szereplője, a párizsi kormány kisebbségi befolyása alatt álló Suez és a Veolia Environnement odahaza inkább egymás konkurenseként mutatkozik. (Előbbi a Degrémont S. A. nevű leányvállalatával, utóbbi az OTV France-szal képviselteti magát a konzorciumban.) A szemfülesek azt is kiszúrták, hogy az irányítottnak tűnő közbeszerzési döntésben az akkori vízügyi tárca is részt vett, noha a minisztérium kohéziós alapért felelős főosztályvezetője 2004-ig a Veolia egyik magyarországi csúcsvezetője volt.

Ha máskorra nem, 2010 elejére minden fővárosi politikus előtt világossá válhatott, hogy a Budapesti Központi Szennyvíztisztító felépítése része a Suez és a Veolia – egyeztetett – hódítási stratégiájának. Az Index korabeli cikksorozata szerint a Gyurcsány-kormány és a Fővárosi Vízműveket már irányító Suez, illetve a Fővárosi Csatornázási Műveket ellenőrző Veolia között egy (minden szereplő által harsányan cáfolt) háttérmegállapodás születhetett a hazai vízpiac felosztásáról. Eszerint Kelet-Magyarországon a Veolia, nyugaton a Suez juthatott volna hozzá a regionális közművekhez; a recept nem ismeretlen, hiszen a két világcég 1984-ben Párizsban is a Szajna mentén osztozott meg az önkormányzati közművállalaton. A pécsi vízháború pedig éppen azért robbant ki, mert a helyi Fidesz szerint a Suez a baranyai megyeszékhely lakóira terhelte dunántúli terjeszkedése költségeit.

Vészjelzések

Budapesten nincs ilyesfajta haragszomrád. Legyen szó víz- vagy csatornázási művekről, illetve szennyvíztelepről, a két francia óriás egyelőre szimbiózisban “szüretelhet”. Azzal például, hogy – mint írtuk – a főváros 2005-ben szabálytalanul betonozta be a Suez-Veolia kettőst a csepeli projektbe, nem a külföldi építők, hanem a beruházást eredetileg 20 százalékban finanszírozó magyar állam és a pénz 15 százalékát biztosító budapesti önkormányzat veszített: az unió emiatt ugyanis 40 millió euró, azaz 11 milliárd forint európai támogatást vont el a teleptől. (Az összeget természetesen magyar forrásból vissza kell pótolni, s legfeljebb csak apró öröm az ürömben, hogy a lecsípett 40 millió euró – elvileg – más rokontémákra még felhasználható. De erről később.)

Tavaly év végén lapunk is vészjelzést adott le a szennyvízmű körüli gyanús ügyek miatt; informátoraink úgy érzékelték, a főváros mintha túlzott toleranciával figyelné, hogy a francia hátterű konzorcium az üzem végső átadásához közeledve újabb pótmilliárdokat kíván leverni a magyar félen (Heti Válasz, 2009. november 26.). Mint megírtuk, a kivitelezők arra hivatkozva nyújtottak be 4-5 milliárd forintos keresetet a főváros ellen, hogy “az alperes feladatát képező régészeti feltárások végrehajtása” jelentős késedelmet szenvedett. A választottbíróság előtt jelenleg is folyó per alapja mondvacsináltnak tűnik, hiszen a telep időre elkészült – ennek ellenére az önkormányzat akkori ügyvédje, Molnár Judit (Lakos Imre budapesti liberális képviselő neje) bizonyíthatóan “puha” ellenérvekkel vértezte fel magát a tárgyalássorozatra. Korábbi cikkünkben azt a kérdést jártuk körül: előfordulhat-e, hogy a Lakosné által képviselt főváros szándékosan akar pert bukni a franciákkal szemben, vagyis egyszerű kifizetőhelyként használná a választottbíróságot? Molnár Judit ezután lapunkat citálta ítélőszék elé, de a helyreigazítási eljárás során a bíróság nyolcból nyolc pontban a Heti Válasznak adott igazat.

Egy ideje aztán a franciák “elleni” perben már nem Lakos Imre felesége képviseli Budapestet – ugyanis visszaadta megbízását. Közben viszont megtudtuk: az előzetesét töltő Hagyó Miklós házi jogászcsapata, a Horváth, Dóczi & Lehmann Ügyvédi Iroda korábban szintén leszerződött a fővárossal (pontosabban: a szennyvíztisztító-beruházást az önkormányzat oldaláról koordináló Enviroduna Kft.-vel), hogy belelásson a Suez-Veolia-féle pótmunka-követelésekbe. Ebből azonban nem következett, hogy a volt szocialista főpolgármester-helyettes egyszer is kikérte volna magának a franciák túlzó igényeit.

Nem a Scania a hibás

Hogy a telepépítő konzorcium a maximumot akarja kihozni futó projektjeiből, nem mond ellent a nyers piaci logikának. Arra ugyanakkor számos példánk van, hogy a főváros nem megy el a falig az érdekérvényesítésben, s néha hűtlenkezelés-gyanús helyzeteket teremt. Először is: a csepeli üzemben nemcsak tisztított víz készül, hanem – melléktermékként – víztelenített szennyvíziszap is, amelyet a francia működtetőknek eredetileg a 12 kilométerre lévő Cséry-komposztálótelepre kellett volna szállítaniuk. Az Európai Bizottság azonban menetközben törölte a projektből a Cséry-helyszínt, arra hivatkozva, hogy a közúti fuvarozás brutális környezetszennyezéssel jár (tehát Magyarországnak át kell állnia a vasúti/ hajós megoldásokra). Ennek megfelelően a környezetvédelmi tárca tavaly augusztusban parancsba adta a Fővárosi Önkormányzat közműügyosztályának: a komposztáló elmaradása miatt csökkentse a Suez-Veolia vezette konzorciumnak elszámolható költségeket.

Ez a magyar nyelv szabályai szerint azt jelenti, hogy a főváros nem adhatna pénzt a franciáknak iszapszállító autó beszerzésére és az iszapszállítás költségeire. Ám miként a Heti Válasz internetes oldalán két hete hírül adtuk, a konzorcium mégis vett néhány Scania nyergesvontatót (ezekhez pótkocsikat is vásárolt), és most arra készül, hogy az augusztus 1-jei átadás-átvételkor az eredeti megállapodás szerinti 1,2 millió eurót tudja behajtani az önkormányzaton. Utánajártunk a valós piaci áraknak: a Scaniák és a pótkocsik legfeljebb 350 ezer euróba kerülhettek Suezéknek – vagyis csak ezen az autós tételen 240 millió forintot veszít a főváros, ha a hátralévő két hétben a politika nem akadályozza meg a tranzakciót. E pocsékolást látva a Scania Hungária Kft. ügyvezetője, Sáránszky Róbert is egyértelművé tette: nem az általa irányított cég felelőssége, ha a francia vásárlók a beszerzési érték többszöröséért akarják eladni a fővárosnak a járműveket. Valójában persze még a 240 milliónál is nagyobbat bukik Demszky Gábor hivatala, hiszen egy deklaráltan lefújt projektelemhez készül fölösleges kocsikat vásárolni.

Mindezek után aligha csoda, hogy bár a konzorcium a próbaüzem ideje alatt egyetlen gramm iszapot sem utaztatott el sehova, a főváros a mai állás szerint – az autók mellett – ezért a nem létező munkáért is fizetni fog a Suez-Veolia csapatnak (merthogy a 2005-ös szerződést lapzártánkig nem sikerült módosítani). Ha ehhez még azt is hozzátesszük, hogy az iszapelszállítást más módon azért meg kellett oldani – a próbaüzemre és az azt követő első félévre az önkormányzat közel 1,2 milliárd forintot készül kifizetni egy BioSolid nevű másik konzorciumnak -, az iszapügyi szaldó tragikus a fővárosra nézve. És nem mellékesen: ennek a BioSolidnak tagja az a Fővárosi Csatornázási Művek, amelyet “véletlenül” a Veolia irányít.

Úgy tudjuk, a franciák mostanság arra is használják lobbierejüket, hogy még az őszi önkormányzati választások előtt rögzítsék az általuk az elkövetkező négy évben beszedhető víztisztítási díj számítási módját – ezzel megbéklyózva a következő városvezetés kezét. Emellett a Suez-Veolia duó akár arra is lehetőséget kaphat, hogy újabb tisztítási fokozattal lássa el a csepeli telepet. Ennek szükségességét szakértőink egyértelműen vitatják, tény viszont: így elvileg felhasználható lenne annak a 40 millió eurónak egy része, amit az EU korábban elvont az alapprojekttől. Itt 2012 volna a határidő, ám egy nyílt közbeszerzést (megvalósítással együtt) ennyi idő alatt képtelenség lezavarni. Ha meg gyorsított, hirdetmény és verseny nélküli tárgyalásos tenderen nyernének a franciák, az unió ismét “elkobozná” a pénzt. És a konzorcium persze ezen sem veszítene semmit.

Forrás: Heti Válasz

18 hozzászólás “A vízlobbi az úr” bejegyzésre

  1. Herbert szerint:

    Az új kormánynak egy dolgot nem nézhetnek el a kisemmizett, sokszorosan átvert állampolgárok: a felelősségrevonást a tudatos gazdasági bűnökért.
    A gazdasági életben lehet hibázni, a bűnöket elkenni viszont csak tudatosan lehet.
    Itt az idő!

  2. lolka szerint:

    Herbert:
    2010. július 16., péntek 07:50-kor
    -És biztos, hogy nem tudatos az egész, ami itt folyik hazánkban. Egy “szar atom erőművet meg tudtunk építeni, most mindenhez külföldi kivitelező kell, nyilván az viszi a hasznot…
    -“Valójában persze még a 240 milliónál is nagyobbat bukik Demszky Gábor hivatala, hiszen egy deklaráltan lefújt projektelemhez készül fölösleges kocsikat vásárolni.”-és egyáltalán nem kéne személyeskedni, nem a demszki hivatala bukik, hanem mi adófizetők…olyan mintha az ő személyes ügye lenne minden amit a városban el………sz, azt igen is mi fogjuk kinyögni, ő meg majd henyél a Horvát tengerparton, és kiskölyköknek legendákat mesél, hogy micsoda projekteket csinált annak idején Budapesten…hát eltudnám képzelni, hogy hol mesélje a legendáit…

  3. lolka szerint:

    Herbert:
    2010. július 16., péntek 07:50-kor
    -És biztos, hogy nem tudatos az egész, ami itt folyik hazánkban. Egy “szar atom erőművet meg tudtunk építeni, most mindenhez külföldi kivitelező kell, nyilván az viszi a hasznot…
    -“Valójában persze még a 240 milliónál is nagyobbat bukik Demszky Gábor hivatala, hiszen egy deklaráltan lefújt projektelemhez készül fölösleges kocsikat vásárolni.”-és egyáltalán nem kéne személyeskedni, nem a demszki hivatala bukik, hanem mi adófizetők…olyan mintha az ő személyes ügye lenne minden amit a városban el………sz, azt igen is mi fogjuk kinyögni, ő meg majd henyél a Horvát tengerparton, és kiskölyköknek legendákat mesél, hogy micsoda projekteket csinált annak idején Budapesten…hát eltudnám képzelni, hogy hol mesélje a legendáit… (lehet nem megy el a hozzászólás)

  4. grün szerint:

    Mintha a 4.es metró sem kellene már! Rájöttek a zurak, hogy klausztrofóbiájuk van a zembereknek?

  5. Manitu szerint:

    Ha egy tojás tízezerbe kerülne, mert tolvajok árulnák, te se ennél reggelire rántottát.

  6. grün szerint:

    Manitu!
    Nehogy már erkölcsi bizonyítványt kérjek egy őstermelőtől!
    Érdekel engem, honnan van a kaviár, ha szeretem?

  7. Manitu szerint:

    Igazad van grün, ha a saját pénzedről van szó, akkor őstermelők helyett adhatod tolvajoknak is, ha tízezerért szereted a tojás darabját.

    De itt közpénzről van szó, és most már nem olyan pártról, amelyik hülyének tetteti magát, hogy a haverok kedvükre lophassanak.

  8. csepeli szerint:

    Egy ekkora beruházásnál mindig lehet találni valamit, amibe bele lehet kötni. A lényeg, hogy elkészült. Az pedig, hogy a csatornadíj emelkedik, az természetes, hiszen a szennyvíz tisztítása pénzbe kerül.

  9. Herbert szerint:

    Úgy tűnik, csepeli már megbocsátott Dermszkynek a sorozatos üres ígérgetéseiért. Nem zavarja , hogy a kedvenc pártja a várható őszi súlyos vereséget többek között a Gerincút -bohózatnak köszönheti.

    Neki természetes, hogy a szennyvíztisztító építésével gátlástalan csatornadíj emelés jár, ráadásul utólag bejelentve.

  10. lolka szerint:

    Herbert:
    2010. július 16., péntek 10:38-kor
    -Különösen úgy, hogy a csepeli szennyvizet nem is tisztítja, mert az a Vasgereben-ú-n tisztul továbbra is…

  11. DFK szerint:

    csepeli:

    Miért, eddig miért fizettem csatornadíjat? Csak nem a tisztításért?
    Ne meljünk emlékművet a városvezetésnek az áremelésért?
    Egy monopolhelyzetű közszolgáltatónál minden fillér költségnek utána kell nézni, jogos-e.

  12. csepeli szerint:

    DFK: a központi szennyvíztisztító megépítése előtt a budapesti szennyvíz nagy része (legalább a fele) tisztítatlanul ömlött a Dunába. A szennyvíztisztító beindulásával 95% már tisztítva lesz.

  13. Pannon Puma szerint:

    csepeli te igen hülye. A milliomos genyáknak a szarát tisztítják itt Csepelen és az fizetjük meg mi!!! Gondolkodj már egy kicsit…. A vízmű lakótelep szennye meg tisztítatlanul ömlik a Dunába,200 m-re a Vízművektől. Erre mit válaszolsz?????

  14. Pannon Puma szerint:

    azt fizetjük meg mi!!!!!!!!!!!!

  15. csepeli szerint:

    Pannon Puma: Az egész fővárosban egységes a köbméterenkénti csatornadíj, függetlenül attól, hogy kinek a szara hova megy. De amúgy nem hiszem, hogy a főváros lakosságának több mint a fele “milliomos genya” lenne.

  16. grün szerint:

    Pannon Puma!
    Akkor honnan a mondás, hogy annyira kapzsi a gazdag, hogy megeszi a saját szarát? Vagy csak tisztítás után?

  17. nagyapó szerint:

    A Csatornázási Művek tulajdonosa 51%-ban a franciák, 49% a Főváros. Ilyen “előnyös” szerződést kötött a szoclib koalíció. A franciák jelentősen emelni akarnak. 100%-kal. Miért? Azért,mert a beruházást EU és magyar pénzből végezték?
    A szocik, bunkó csepeli, trágár nagyi. stb. még a választások előtt meg akarják szavazni a Fővárosi Közgyűlésben az emelést (a csepeli szoci, Horváth is)
    Bunkó csepeli már keresi a megfelelő cikket a szélsöbalon, hogy igazolja a kizsákmányolást, mint az MNB elnök, a bankok esetében már megtette.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. galvaniszap szerint:

    Egyetlen pozitívum, hogy rákötik Csepel szennyvizeit is, már készülnek hozzá a tervek.

    Más.

    Tényleg tele van franciákkal. Sokszor járok ott. A csúcsvezető is francia.
    … majd később visszatérek rá.

Itt lehet hozzászólni !