Közösségi tervezéssel újabb fejlesztés indul Csepelen

csepel.hu

Lassan megszokhattuk, hogy minden évre jut valamilyen nagyszabású önkormányzati beruházás a kerületben. Idén sincs ez másként. Tavaly átadták a Csepeli Napközis Tábort, idén megkezdődik a volt ifjúsági tábor fejlesztése. Borbély Lénárd polgármesterrel ennek fontosságáról, módjáról és arról is beszélgettünk, hogy miért fontos az itt élők bevonása a fejlesztésekbe.

A Hollandi úton tavaly nyár óta működik a teljesen megújult Csepeli Napközis Tábor. Szinte közvetlenül mellette van az egykor úttörőtáborként funkcionáló Csepeli Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont, korábbi nevén ifjúsági tábor, ahol most nagyszabású fejlesztésbe kezdene az önkormányzat. Miért van szükség egy újabb táborra egymás szomszédságában?

A csepeli önkormányzat fejlesztési döntései középpontjában hosszú idő óta a családok, a gyerekek vannak. Ezért is építettük meg az óriási népszerűségnek örvendő Rákóczi Kert ‒ Családok Parkját, a játszótereinket, vagy éppen a tavaly átadott napközis tábort. De ide sorolhatnám a bölcsőde- és óvodaudvarfelújításokat és a nagyszabású iskolafelújítási programunkat is. A sok fejlesztés nem szól másról, mint a közösségépítésről, a közösségi élet tartalmasabbá tételéről, Csepel szebbé és élhetőbbé tételéről. Ezzel bíztak meg a választók. Ez az egyik legfőbb célunk, az eredmény pedig a látogatók számán lemérhető: ez jól mutatja, hogy óriási igény lett az ilyen típusú intézményekre. Visszatérve: a lerobbant ifjúsági tábor fejlesztését megígértem én is, és a helyi Fidesz is a csepelieknek, a területen kizárólag sport- és rekreációs célú fejlesztésekben gondolkodtunk, nem engedjük beépíteni. Számomra az is egyértelmű, hiszen közvélemény-kutatás is alátámasztja, hogy a partszakasz beépítését nem támogatja a helyi lakosok nyolcvan százaléka, azt viszont igen, hogy a terület kizárólag önkormányzati tulajdonban maradjon. 2010 óta, és azt megelőzően is ezt képviselte együtt gondolkodó közösségünk. Emellett persze fontos szempont volt az is, hogy a napközis táborba nem fér el mindenki a nyári gyermekfelügyelet megszervezése kapcsán, a gyerekek és családok érdekében szükséges tehát a fejlesztés. Fontos ugyanakkor, hogy kizárólag olyan beruházás valósuljon meg ezen a részen, amely a csepeliek érdekeit szolgálja, és amit az itt élők támogatnak.

Melyek lennének a fontosabb fejlesztési irányok?

Fontos tudni, hogy korábban elindult már egy fejlesztés a területen. 2016-ban, Tarlós István főpolgármester támogatásával megújulhatott a létesítmény csónakháza, valamint a négy szálláshelyként igénybe vehető apartmanház. A későbbiekben a terület műfüves labdarúgópályával gazdagodott. Most viszont szeretnénk ‒ ahogy a Rákóczi Kert és a volt Görgey iskola helyén létrejött park esetében is történt ‒ közösségi tervezéssel tovább fejleszteni az ifjúsági tábort. A csepeli önkormányzatban régóta úgy gondoljunk, hogy a fejlesztési irányokat illetően döntsenek maguk a csepeliek. Mi pedig ezt tiszteletben tartva újítunk.

Megtudhatnánk részleteket?

Rengeteg ötletünk van, ezeket a megfelelő fórumokon eljuttatjuk a lakosokhoz. Felvetődött például, hogy a volt ifjúsági parkot megnyissuk a Kolonics György sétány és a Kis-Duna-part irányába. Meglátjuk, mi erről a csepeliek véleménye. De fontos lesz dönteni arról is, hogy miként újuljon meg a terület, milyen funkciói legyenek, mit látnának itt szívesen a lakosaink. Aztán itt van a névválasztás kérdése. Maradjon ifjúsági tábor? Esetleg egy híres csepeliről kapjon egy új nevet? Esetleg a kiváló olimpiai és világbajnok kenusunkról, Kolonics Györgyről lehetne elnevezni az új tábort. Róla van már elnevezve sétány, de mi nem zárkózunk el semmitől, hiszen ezt a nevet is büszkén viselhetné a Kis-Duna ezen szakasza. Természetesen erről is megkérdezzük a csepelieket. Szeretnénk még szorosabbra fűzni a kapcsolatot a lakosokkal. Célunk, hogy mindenki elmondhassa a véleményét a fejlesztési irányokat illetően. A civilek és az itt élők egyaránt.

TK

csepel.hu

21 hozzászólás “Közösségi tervezéssel újabb fejlesztés indul Csepelen” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Makád-Kikötő, leírom újra, hogy ide is elférnének a túlszaporodott fekvőrendőrök. Olyanok, mint a nagyfaternál is vannak tökéletesek lennének.

  2. Nagyapó szerint:

    Minden Csepel fejlesztésére tett intézkedést örömmel támogatok. Az elnevezéssel kapcsolatban azonban először meg kellene határozni a park célját: Játszótér, nyári tábor (9 hónap zárva), sporttábor? Ez után érdemes a névválasztáson gondolkodni, de nem javaslom bármely kiváló személyről való elnevezést mert nehéz kapcsolatot találni a név és a létesítmény tevékenysége között. (A furfangos Nyeszterka idejétmúlt). Legyen egyszerű neve, pl. (Csepeli) Gyermekpark, vagy más hasonló.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gyula szerint:

    Parkolók, utak felújítása?
    Fater? 😛👏

  4. Betke szerint:

    A Kossuth L út Sétáló utcai buszmegállók környezetének felújításáról már lemondott az önkormányzat? Milyen jó kis tervek voltak, még talán pénzt is kaptak a pályázók! A fióknak dolgoztak? Sétáljanak el arra megválasztott képviselőink és próbáljanak a Hollandi út helyett erre a lepusztult, gusztustalan épületsorra valami megoldáson gondolkodni!

  5. László szerint:

    Ne említsd hogy buszmegálló mert jön nagyapó és felteszi a lemezt: karácsony… karácsony… karácsony… bezzeg tarlós…. bezzeg tarlós…. bezzeg tarlós. A környezete az mehet. 😛

  6. pl szerint:

    ceterum censeo, orbaninem esse delendam

  7. Gyula szerint:

    Lesz a Majorban fekvőendőr, vagy nem?

  8. Nagyapó szerint:

    László megint hülyeséget írogat, vagy hazudik. A buszmegállók a BKV-hoz tartoznak, így vigyorihoz, vigyorihoz, vigyorihoz, …😀😀
    Sajnos a Főváros a befolyt összegeket nem a városra költi, hanem a választásokra, ill. saját zsebre! Így nem marad pénz az utakra, megállókra, fejlesztésekre.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gyula szerint:

    Vén fax!
    Meddig megálló az a megálló, mert minden tiszta mocsok-fertő, te gyökér.

  10. László szerint:

    Nem azt írtam fater? Fel is tette a lemezt 😀 A főváros a befolyt összeget leadja a maffiának akarommondani az államnak.

  11. Nagyapó szerint:

    László éspedig? Mennyit ad a Főváros az államnak és mennyit az állam a Fővárosnak?
    Aki nem ért a vezetéshez, ne vezessen!
    Ki finanszírozta pl. Karácsony 500 milliós előválasztási kampányát??
    Nem a cápákat kell etetni az eladásokból, hanem irányítani a várost!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  12. László szerint:

    Adományokról nem hallott? Most úgy híjják alapitvány amibe orbán menti a közvagyont. Ki fizesse a bkv-t ha nem az állam, a kórházakat? ha nem az állam. Az a dolga. Tarlós csak decibeleket mérte a sziget fesztiválon aztán csend lett, megkapta baksist.

  13. Betke szerint:

    Nagyapó nagyon jól tudja, hogy arról az épületsorról van szó, aminek felújítására pályaterveket kértek és kaptak, némi anyagi ellenszolgáltatásért. Még, ha jól emlékszem (és jól emlékszem) nyertest is hirdettek! Ezt az egészet a kerület hirdette, melynek vezetésének prominens tagja volt Nagyapó is. Ennyire ne legyen szelektív az a memória!

  14. Gyula szerint:

    Az öreg egy demens pártkáder, csúsztatni qrvára tud. 😁😛👏👍

  15. Nagyapó szerint:

    Betke! Talán tudja, hogy egy felújításnak vannak fázisai. Tervezés. Ennek költsége viszonylag alacsony, amit egy kerület elbír. Források biztosítása, ami már túllép egy kerületen költségvetésén és a kivitelezés. Ezeket a fenntartó, a Főváros, vagy az állam biztosítja.
    Ezeket Betke is tudja. A többi rosszindulat!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  16. Nagyapó szerint:

    László! Egy vitázótól elvárható lenne a jó helyesírás!😀 A nevek nagy kezdőbetűvel, a mozaikszavak nagybetűvel írandók!
    Az adományok meghatározása a következő (hogy tudja): Az adomány jótékonysági célokra, humanitárius segítségnyújtásra vagy egy ügy javára történő ajándékozás. Az adományok különböző formákat ölthetnek, beleértve a pénzt, az alamizsnát, a szolgáltatásokat vagy az olyan árukat, mint a ruházat, játékok,.
    Az adomány illetékköteles, csak: – Mentes az ajándékozási illeték alól a tudományos, művészeti, oktatási, közművelődési, közjóléti célra juttatott ajándék megszerzése, és az ilyen célú közérdekű kötelezettségvállalás alapján történő vagyonszerzés, továbbá a jótékony célú közadakozásból származó vagyoni érték megszerzése.
    Vigyori 500 milliója melyik kategória? Egyik sem, az ADÓFIZETŐK, a mi pénzünk!!

    László! Egyszer már írtam az alapítványokról, nem olvasta, így maradt tudatlan, de rágalmaz!
    László! Újabb marhasága: „Ki fizesse a bkv-t ha nem az állam” László kié a BKV??? A FŐVÁROSÉ!

    A budapesti kórházakat az állam újítja fel. Az Egészséges Budapest Program keretében 17 fővárosi székhelyű kórházat felújítása folyik, amihez 60 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre a kormány az első ütemben, majd 14,805 milliárd forint forrást biztosítottak a második ütemhez!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Gyula szerint:

    Genya!
    A MI pénzünk is, csaxólok! Nem csak a kutyáké! 😁😛🤣🏳‍🌈
    A román, ukrán haverjaitok pénze nincs, nem látom, érted?

  18. Betke szerint:

    Nagyapó, akkor talán a forrásokat kellett volna előbb feltérképezni, mi az az összeg, ami mentén tervezhetnek. De úgy meghirdetni egy pályázatot, hogy halvány fogalom nincs a kivitelezés végrehajtásáról, nem más, mint mézesmadzag, ami a választások előtt jól jön. Tudja, mint a királyerdei kereskedelmi egység! Anno ott állt Borbély úr és egy párttársa az “ígéret tábla” alatt és gyűjtötték az aláírásokat a jelölő listára.

  19. Gyula szerint:

    Betke!
    Abszurdisztánban, itt a Balkán peremén a semmin is lehet lét nyúlni, ez a lényeg. Ez az ország ebből él. 😁😎

  20. Jana szerint:

    Nagyapó egy fizetett kommentelő, felesleges vele vitázni, mert neki azt KELL irni, amiért fizetik. Ugyanez a kormànypárti is.

  21. Gyula szerint:

    Jana!
    Az öreget láttam, hallottam már élőben is, ő valóban hívő! Csak előtte meg párttag volt, így már érdekesebb ám.

Itt lehet hozzászólni !