Frim Jakab-emlékéremben részesült Csepel polgármestere

Csepel.hu

Frim Jakab-emlékérmet vehetett át Borbély Lénárd polgármester december 5-én a Parlamentben. Az elismerést az Értelmi Fogyatékossággal Élők És Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) olyan szakembereknek, közéleti személyiségeknek adományozza, akik tevékenységükkel megkülönböztetett figyelmet fordítanak az értelmi fogyatékosság ügyére, az érdekvédelem területére. Az ünnepségen részt vett Szuhai Erika önkormányzati képviselő, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság elnöke is. Csepel polgármesterét felesége kísérte el a rendezvényre. 

Az elismeréseket Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, a rendezvény fővédnöke és Gyene Piroska az ÉFOÉSZ elnöke adta át. A Frim Jakab-emlékérem mellett átadták a Göllesz Viktor- ösztöndíjat is, mellyel a tehetséges értelmi fogyatékossággal élő fiatalokat támogatják.

Kövér László ünnepi köszöntőjében hangsúlyozta, egy társadalom attól a lelki összhangtól, harmóniától lesz egészséges, amelyet csak az a különleges körülmény képes megteremteni, hogy bízunk egymásban és számíthatunk egymásra. Magyarországon csaknem félmillió ember él valamilyen fogyatékossággal, és az ő sorsuk alakulása közvetve a lakosság harmadát érinti. Magyarországon 2011-hez képest 80 ezerrel – 490 ezerről 408 ezerre – csökkent a fogyatékossággal élők száma. Ám ez csak egy statisztikai átlag, amelyen belül az értelmi fogyatékosságban szenvedők száma nem csökkent, hanem nőtt, és meghaladja az ötvenezret – mutatott rá a házelnök. Kövér László egyúttal kiemelte, ha ezen polgártársainkon segítünk, nemcsak azt érezhetjük, hogy mi magunk is egy kicsit jobbá válunk, hanem azt is, hogy a világot is kicsit élhetőbbé, szerethetőbbé és barátságosabbá tesszük, s ez a tudat önbecsülésünket és lelki erőnket is növeli. A parlament elnöke a két díjazott polgármestert, – Szita Károlyt és Borbély Lénárdot – méltatva kiemelte, hogy tiszteletre méltó elhivatottsággal és eredményességgel járulnak hozzá, hogy településükön jobb sorsuk legyen a szellemi és fizikai értelemben hátrányosabb helyzetűeknek.

Gyene Piroska, az ÉFOÉSZ elnöke hangsúlyozta, hogy a Göllesz Viktor-ösztöndíj a fiatalok közösségi, társadalmi beilleszkedését segíti. Szólt arról is, hogy az ÉFOÉSZ együtt küzd az uniós országokkal, hogy a választásokon szavazhassanak azok az értelmi fogyatékossággal élő emberek is, akik ezt szeretnék és ezzel a lehetőséggel élni is tudnának.

Borbély Lénárd lapunknak elmondta, hogy meglepetésként érte a díj, amely nem csupán az ő munkáját, de az önkormányzat tevékenységét is elismeri, egész Csepelnek szól. Az önkormányzat a fogyatékkal élőkre nem teherként, hanem erőforrásként tekint, ezért a Csepeli Városgazda üzemeltetésében különálló műhelyt alakítottak ki számukra, ahol több mint 70 megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. 2017-ben országos szinten is egyedülálló integrált tornaparkot és játszóteret adtak át a Simon Bolivár sétányon. Tavaly pedig az ÉFOÉSZ együttműködésével közösen, az országban elsőként nyitotta meg kapuit az értelmi fogyatékos emberek életvitelét segítő önálló életvitel centrum. A polgármester hangsúlyozta, hogy a városvezetés kétszer is elnyerte a Fogyatékosság-barát Munkahely díját, mellyel a Humán Szolgáltatások Igazgatósága is büszkélkedhet. Egyúttal hozzátette, hogy a polgármesteri hivatal akadálymentesítésére is sor került (a gyengén látók számára hangosbemondót és taktilis jeleket helyeztek el a bejáratnál, optimalizálták a csepel.hu oldalt). Ugyanakkor az önkormányzati dolgozók mellett az óvodás gyermekeknek is rendszeresen szerveznek érzékenyítő tanfolyamokat.

Az emlékérem névadója, Frim Jakab (1852–1919) gyógypedagógus és tanító, emberközpontú szemléletével a magyar gyógypedagógia egyik meghatározó alakjává vált. Munkássága során elsőként tárta fel Magyarországon az értelmi fogyatékossággal élők nehéz helyzetét, és hozott létre számukra megfelelő nevelőintézetet. A Frim Jakab-emlékérmet 1990-ben alapította az ÉFOÉSZ a neves gyógypedagógus munkássága előtt tisztelegve.

Csepel.hu

2 hozzászólás “Frim Jakab-emlékéremben részesült Csepel polgármestere” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    Erikánk is meg van választva, de sose láttuk a körzetében. 😉

  2. Lili Züllig szerint:

    Azért a testbeszéd nekem mindent elmondott…

Itt lehet hozzászólni !