Szigetszentmiklósi baleset: 180-nal az árokba

Vélemény – Zách Dániel

Egy bosznia-hercegovinai rendszámú Mercedes S osztály több mint százhetvennel száguldott Szigetszentmiklós egyik átvezetőútján az M0-s autóút irányába, február 25-én éjjel. Vezetője egy albán származású, középkorú férfi nem először járt ezen az útvonalon, de ha sosem járt volna erre, akkor is tudhatta volna, hogy a megengedett sebesség kétszeresével halad. Mi és miért történhetett az 5102-es úton?

Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki a napokban eltöltött egy órát a Google Street view nyomogatásával. Többször végigkattintgattam magam a 5102-es főútnak azon a szakaszán, ahol hétfőn éjjel egy fekete Mercedes S osztály nagyon nagy sebességgel leszáguldott az aszfaltról egy kanyarban, többször megpördült és az egyik utasa meghalt. Kirepülhetett az autóból és bár először mindenhol azt írták, hogy a vezető a halálos áldozat, szinte biztos, hogy nem ő, hanem a mellette ülő utas vesztette életét. Elég ha megnézzük az autóról készült rendőrségi fotókon a helyéről kifordult jobb első oldalablakot és a bal oldalit, amely a helyén van, illetve a szélvédőt, amely bár betört, de szintén a helyén maradt.

Az esetről készült egy tizenkét perces Facebook-videó, amely egy tavaly, a 4-es főút ceglédberceli szakszán történt másik balesetet juttatja eszembe. Az előtt ugyanígy élőzött egy román Volkswagen Transporter vezetője, aki egy előzés során frontálisan ütközött a szemből érkező teherautóval, és a karambolban a kisbusz összes utasa életét vesztette. A két tragédiának nincs más közös momentuma, hiszen a Mercedest vezető B. Morina, akinek az arca a felvétel első másodperceiben felbukkan a felvételen, átadta a telefont a mellette ülő férfinak. Nem az vezetett tehát a balesethez, hogy a sofőr nem az útra, hanem a telefonra és facebookos közönségére figyelt.

Mi értelme van ezeknek a közvetítéseknek? Élvezhetetlen minőségben mutatják a száguldó csíkokat, az autók műszerfalát, végül a csattanás után jajgatást hallunk, mielőtt megszakad a közvetítés. Talán a családnak akarták megmutatni ezek az emberek, hogy már úton vannak hazafelé az első esetben Romániába, a másodikban, ha az autó hátrahagyott rendszámából indulunk ki Bosznia-Hercegovinába.

Az 5102-es út főút, így legfeljebb 90 km/h-s sebességgel lehet rajta menni, sebességkorlátozó tábla nincs a közelben, ami elég véleményes, de talán nem sérti az útügyi előírásokat, hiszen a körforgalmakat kétszer is jelzik.

A videó pár másodperccel és pár száz méterrel azelőtt kezdődik, hogy Mercedes megérkezik egy egyenes szakasz végén lévő első körforgalomhoz, ott szabályosan áthalad, majd ismét felgyorsít. Úgy tűnik, a Mercedes vezetője nem számított a körforgalom előtti kanyarra. Az első körforgót nem tudta volna nem észrevenni, hiszen oda az út teljesen egyenesen csatlakozik, ráadásul a tövében lévő benzinkút fényei is segítik a tájékozódást.

Amikor az autó kihajt az első körforgalomból és ismét gyorsít, egy darabig a kesztyűtartót látjuk, mintha a jobb első ülésen utazó illető elfelejtette volna lekapcsolni a közvetítést. Ismét a műszerfalat látjuk ezután, ahol világít a sárga motorkontroll-piktogram (check engine-lámpa), a sebességmérő kijelzőjének a közepén lévő hosszú szöveges üzenetet viszont nem lehet elolvasni. Hogy mit írt a fedélzeti számítógép, esetleg volt-e akár a 221-es S osztály légrugós futóművének, akár a fékrendszernek bármilyen kritikus hibája, azt az igazságügyi műszaki szakértő meg tudja majd állapítani az autó különböző vezérlőegységeiben tárolt, baleset előtti eseményadatokból.

Vissza a Google-ra. Bár a baleset éjszaka történt és a kamerás ember nem mindig mutatja az utat, néhány döntő részletet látunk. Még több mint ötszáz méter van hátra a második körforgalomig, amikor az autó már veszettül gyorsít száz fölé. Elszáguld mellettünk a szalagkorlát és bár itt nem mutatják a sebességmérőt, szinte biztosan százharminc fölött jár a mutató, majd amikor ismét látjuk, éppen átlépi a százhetvenes osztást. Miközben ez történik, az autó elhalad a 300 méteres körforgalom-előjelző tábla mellett.

Egy százhetvennél gyorsabb autó másodpercenként körülbelül 50 métert tesz meg, és az általam eddig megkérdezett igazságügyi szakértők általában 1,5 másodperces reakcióidőkkel szoktak számolni egyéb balesetek után. Mire a vezető ideális helyzetben a fékre lép, egy ilyen gyorsan száguldó autó hetvenöt métert megtesz+fékkésedelem. A Mercedes nem lassított az első tábla után, a másodiknál pedig már késő volt. Hogy miért?

Mivel a két körforgalomtábla közt nagyjából száz-százötven méter lehet a távolság és a második után azonnal éles balkanyart vesz az út, mire a Mercedes megérkezett az első táblához, már csak kivételesen jó lélekjelenléttel lett volna esélye a vezetőnek annyira lelassítani, hogy az autó ne szaladjon le az útról.

Az első híradások szerint a vezető vesztette életét a balesetben, de a további tájékoztatásig csak annyiban lehetünk biztosak, hogy az autó egyik utasa kirepült a baleset másodperceiben, és még tartott a közvetítés a Facebookon, amikor megpróbálják kiszabadítani a roncs alól, ahová beszorult.

Az út vonalvezetése a körforgalom-táblák ellenére is szerencsétlen és balesetveszélyes, legalábbis kockázatosabb, mint az első, benzinkutas körforgalom környéke. A videót újra és újra megnézve ugyanakkor abban is biztos vagyok, hogy ha a szigetszentmiklósi önkormányzat az eset után sebességkorlátozó táblákat, vagy az éles útkanyarulatra figyelmeztető táblát szereltet fel a meglévő jelzések mellé, akkor is lesznek majd, akik nem vonják le a megfelelő következtetést abból, ami február 25-én, Szigetszentmiklós határában történt. A táblákat ennek ellenére átgondolnám. Itt járt nálam az ügyben az ATV riportere és amikor előtte bejárta a helyszínt, nem csak a hétfőn rommá tört S osztály rendszámát találta meg a kanyar melletti árokban, de egy másik autóét is. Az magyar volt.

Nekünk, többieknek ott a Facebook-videó a nyilvánvalóról: teljesen mindegy, hogy milyen autód van, a fizika nem lesz mindig a barátod.

 Forrás: Totalcar

7 hozzászólás “Szigetszentmiklósi baleset: 180-nal az árokba” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Idejönnek mindenféle IQ lájtos balkáni népek, helyismeret nélkül száguldoznak összevissza a rossz műszaki állapotú járgányaikkal fenyegetve a magyar lakosság életét, testi épségét. EZ VESZÉLYES!

  2. Johnny szerint:

    Danikám!
    Baszdmeg a véleményed és tartsd meg magadnak.
    Lakott területen kívül mennyi a megengedett sebesség? Nálam 90km/h
    A körforgalmat hogyan kell megközelíteni? A bent haladónak elsőbbsége van
    Az előjelző táblára vonatkozó szabály: lakott területen kívül 150-250m
    Tehát, ne keressük az út hibáját, keressük a vezető felelősségét, hogy mifaszt száguldozik 130-al, nemhogy 170-el.
    Ennyi, aranyapám…

  3. Qqriq szerint:

    Mint kiderült albán pékek utaztak a Mercedesben. Felmerül a kérdés, hogy aki a közutakon ilyen felelőtlenül viselkedik, az élet más területein vajon hogyan járhat el.

    “A NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága egy külföldi tulajdonú, budapesti pékséget ellenőrzött a hét elején. A koszos, takarítatlan üzemben a padozat zsíros, a falak szennyezettek, a padlólapok töredezettek voltak, a kézmosónál nem volt meleg víz és a kézfertőtlenítőszer is hiányzott.

    Az illemhely és az előkészítő részleg egy légtérben helyezkedett el. Az előírt dokumentációkat egyáltalán nem vezették. A hulladéktároló edényeket az előkészítő helyiségen vitték keresztül, a hűtő kondenzvize pedig folyamatosan beszennyezte az alapanyagnak számító szalonna szeleteket.

    Az üzemben több mint 150 kg jelöletlen, nem nyomon követhető, valamint lejárt és kondenzvízzel szennyezett alapanyagot és ezekből készült készterméket találtak az ellenőrök. A termékeket a hatóság szakemberei a helyszínen lefoglalták és elrendelték megsemmisítésüket.

    A vizsgálat során az üzem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a NÉBIH ellenőrei.”

    http://portal.nebih.gov.hu/-/lejart-alapanyagokkal-dolgoztak-a-peksegben

  4. Horváth János szerint:

    Nos Qqriq, az a polgármester, akit ittas vezetésért vontak felelősségre, vajon az élet más
    területein miképp viselkedik?

  5. Qqriq szerint:

    Ruzsics Ferenc polgármester úrnak egy gyógyszer miatt a szervezete lassabban bontja le az alkoholt, tehát nem szándékosan vezetett ittasan.

  6. Horváth János szerint:

    Már álneve is van Borbélynak?

  7. Qqriq szerint:

    Nem tudok róla.

    “A borbélyműhely a férfiak utolsó menedéke!”
    Dave, a Saint Louis-i borbély
    http://aborbely.hu/

Itt lehet hozzászólni !