Ennyit az összefogásról: nem így akar nyerni az ellenzék

Vélemény – Ábel Attila

A választási eredményekből látható, hogy a balliberális pártok és a Jobbik odaállnak ugyan egy-egy jelölt mögé, de maguk sem akarják, hogy nyerjenek. Miért?

Mert ha nyernek ezek az álcivil valakik, azzal minden jelölő párt veszít. Azt az egyet kivéve persze, amelyikhez esetleg később a jelölt csatlakozik (Hódmezővásárhely). Így a balliberális pártoknak és a bal-Jobbiknak most nagyobb érdekük van abban, hogy veszítsenek a Fidesszel szemben ezek a jelöltek, mint hogy nyerjenek.

Ebben igazuk van. Egyrészt, az álcivil lét nem szakmai szint, márpedig tetszik vagy sem, a politikához muszáj értenie annak, aki politikus akar lenni. Másrészt a pártok létfeltétele szűnik meg, ha a pártok szerepe megszűnik. Ezért nem volt érdemi kampány, maradtak távol a párttagok és családtagjaik valamint a kemény mag a választásokról, ezért nyert ilyen brutális arányban a Fidesz.

De ezt a balliberális újságírók szerencsére nem értik. Újra és újra nyomják, tolják ezt az idióta összefogásos, egypártrendszeres mantrát.   Ráadásul a nagyobb ellenzéki pártok vezetőinek is érdekük az összefogás erőltetése, hiszen így nem tudják őket, a régi elitet leváltani, frissíteni új arcokkal. A politikát a balliberális oldalon jelenleg egy félművelt újságírótársaság vezényli. Dróton rángatják az ellenzéki pártvezetőket. Vagyis tökéletesen igaz a megállapítás, hogy az MSZP és a DK valamint a Jobbik vezetésében többen is a Fidesznek dolgoznak. Sőt, a balliberális sajtó jelentős része is a Fidesznek dolgozik. Mindenki a Fidesznek dolgozik, aki terepmunka nélküli gyors sikert, gyors győzelmet akar az összefogás erőltetésével. Miközben ugyanis ez a társaság nem tudná az országot kormányozni, érdemi munka nélkül nem is lehetséges hosszabb távú győzelem.

Az ellenzék akkor tudna nyerni, ha az összefogós-egypártrendszeres erőlködés helyett építkezni kezdene és a pártok versenyre kelnének egymással. Igen, kellene rá vagy nyolc év, mire kiforrna egy esélyes erő. Akkor tudnának nyerni, ha emellett leszámolnának saját démonaikkal és dogmáikkal. Diktatúra van? Ugyan már. Bárki bárhogy szidhatja a Fideszt, sőt a sajtó kétharmada ellenzéki. Fideszes a választási rendszer? Túrót. Pusztán az nyer, aki a legtöbb szavazatot szerzi. Aránytalan a választási rendszer? Ugyan. A legtöbb demokratikus országban sokkal aránytalanabb a rendszer, ahol meg arányos rendszer van, állandó a politikai bizonytalanság. Tehát pont jó a rendszer, erős kormányok is voltak 1990-2018 között – kivéve Gyurcsányékat.

Viszont aki eredményt akar, annak dolgoznia is kell: vidéken jóformán az összes ellenzéki erő elpárolgott, leginkább baloldalon. Nem lehet ezen kívül csak mindig az ellenkezőjét pofázni, mint amit a Fidesz mond. Utóbbi jól megy a baloldalon. Az emberek többsége nem azt várja el a politikától, hogy ha Orbán hétfőn azt írja a Facebookon, hogy szép kék az ég, akkor két hétig ezt tagadják. Az ellenzék – szerintem – addig szintén esélytelen, amíg nem fogják fel, hogy az illegális bevándorlóktól joggal félnek az emberek. Ezek nem menekültek, semmi közük hozzá. A ballib sajtó pedig ebben óriási szövetségese a Fidesznek. Olyan szinten tolják az ökörséget, hogy az illegális bevándorlók menekültek, hogy az már lenyűgöző. A Fidesznek akarnak ártani, ehhez képest gőzerővel segítik.

Úgyhogy nincs most ok az aggodalomra, és nem csak a választási eredmények miatt. A Fidesznek egyetlen ellenfele van jelenleg, saját maga.

Forrás: Ábel Attila, Facebook

20 hozzászólás “Ennyit az összefogásról: nem így akar nyerni az ellenzék” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    A pártlistákon hátrébb szereplő néhány vesztesen kívül az ellenzékieknek az az érdeke, hogy a Fidesz nyerjen, méghozzá minél nagyobb arányban. Így nincs semmi felelősségük, nem kell dolgozni, a lóvé pedig minden hónapban időben megérkezik a számlára. Szándékosan segítették elő a kétharmados győzelmet, majd miközben a nyilvánosság előtt búslakodtak, a színfalak mögött pezsgővel ünnepelték az egyéni sikerüket.
    Úgy emlékszem, 2016-ban gyurcsányi azt hazudta, a DK-s képviselők nem fogják felvenni a fizetésüket. Persze ő megteheti, egyrészt azért mert csak a hatalom érdekli, beteges vágyainak kiélése végett politizál, másrészt mert a családi cége Soros hathatós segítsége révén évente százmilliókat kaszál. Ugyanakkor a megélhetési politikusok nem csinálnak olyat, hogy nem veszik fel a javadalmazásukat és a mandátumukhoz is foggal-körömmel ragaszkodnak. Most a saját illetményük megemelése ellen szavaztak, de kíváncsi vagyok, gyurcsányin kívül hányan fogják a többletet visszautalni vagy jótékonykodásra fordítani. Képmutató banda!

  2. Pilsner Urquell szerint:

    Ja. A lebaltázott csernobilista Bangóné (Gyurcsány kebelén) azért beállt bocsánatkérőleg a kormány mellé: a frakciójában hatodmagával megszavazta magának a fizetésemelést (közli a savanyú Magyar Narancs). – Eddig 748 ezer bagó volt a képviselők tiszteletdíja, a jövőben ez 948 ezer forintra nőne. És fel fognák venni, ha nem száműzetnek el polginak valami csóró pesti kerületbe.

  3. Pilsner Urquell szerint:

    Amúgy egészében a cikk tartalmával messzemenően egyet tudok érteni.

    Az utolsó bekezdés mellé pedig felkiáltójel kívánkozik. (Az ellentábornak dolgozó túlpörgő oktondiság képessége – a sajtóban kivált – kölcsönösen működik.)

  4. Horváth János szerint:

    Miért? Van tartalma?

  5. Pilsner Urquell szerint:

    Horváth János!
    Magyarul van neki. És persze, feltéve, hogy nem gyengeelméjű az olvasó.
    (Vagy esetleg csak megpukkad dühében, hogy így van.)

  6. Horváth János szerint:

    Akkor jó, biztos én vagyok ilyen gyenge, de az álcivil, a félművelt ellenzéki újságíró stb.
    nekem nem állt össze valós tartalommá!

  7. Pilsner Urquell szerint:

    Pontosan arról van szó, hogy a nagy egybefo?ás által támogatott úgynevezett civil jelöltekből, akiknek az ellenzéki lapok szofistái lengetik a tömjént, nem áll össze semmi. Nemcsak a Te fejedben, hanem az ő fejükben meg a valóságban sem.Viszont csinálnak egy csomó szavazót, aki remélte, hogy békén hagyják, de ezt az lelkendező közveszélyes anarchiát látva kétségbeesésében bevesz két Dedalont, és – hórukk – elmegy a Fideszre szavazni, hogy holnap is legyen még valami országszerű képződmény körülötte.

  8. Horváth János szerint:

    Nem biztos, hogy ugyanarról beszélünk. Szerintem ez az írás semmi több, mint erőlködés.
    20 %-s részvételű szavazásból ilyen nagyívű következtetéseket levonni nem szerencsés.
    Azzal, hogy minden áron olyan magyarázatot akar adni a történtekre, ami a Fidesz hosszú-
    távú uralmát vetíti előre, és az un. megoldás csak egy újabb csapda az ellenzéknek. Az
    “építkezés” valójában azt jelentené, a Jobbik vagy az MSzP bedarálná a kis pártokat, mint
    tette a Fidesz, s az nem demokrácia. A 4. bekezdés mindent elárul. Sorról sorra ki lehetne
    vesézni, de minek!?

  9. Pilsner Urquell szerint:

    Horváth János!
    A választás nem országos vágykutató. A választáson az szavaz, aki megjelenik. Ha kevesled, akkor nézz magadba. Aki nem megy ez szavazni, az mindegyik pártra tojik, és erre meglehet az alapos oka.
    A Fidesz hosszú távú uralmát előrevetítő magyarázat teljesen megalapozott (a liberális baloldalon is egyre nyilvánvalóbban osztják), és ha csapda, akkor a valóság állította: valóban nem lelkesítő az ellenzéknek.
    Most higgyem azt, hogy majd legközelebb 80%-os részvétlet fog bevonzani?
    Kispárt-nagypárt-bedarálás-demokrácia… Hja, kérem, ez a politika. Bedarálni egyébként csak hatalmi helyzetből lehet. Az ellenzék pedig jelenleg legfeljebb köhöghet, mint a bolha, de fasírtot gyártani legfeljebb csak az ellenzéki sajtó tud belőle. Lásd: összefo?sás.
    Apropó: az LMP jelenleg épp látványosan darál. Morális alapon, vagyis egyelőre önmagát. A többi párt meg csorgó nyállal, kéjelegve nézi.

  10. Pilsner Urquell szerint:

    Horváth János!
    Még egy megjegyzés, talán a legfontosabb. Utolsó két mondatod (a 4. bekezdésről) mindent elárul. “lehetne…., de minek!?” Ebből készül a kiköpött fasírt, ami a kukában végzi.

  11. Horváth János szerint:

    Pilsner Urquell!
    A helyzetértékelésed nagyjából rendben van, de van egy olyan érzésem, hogy túl gyorsan
    válik élhetetlenné ez az ország ahhoz, hogy a Fidesz hosszútávra tervezhessen. Én sokkal
    jobban tartok attól, hogy mi lesz az emberek reakciója, ha itt minden nyilvánosságra
    kerül. Esetleg arra is mondjuk,hja kérem ez a politika?

  12. Horváth János szerint:

    Csak lemaradt!
    Te látnád értelmét, hogy mi ketten itt sorról sorra megvitassuk a fenti szösszenetet?

  13. Pilsner Urquell szerint:

    Miért ne vitassuk? Még annak is van értelme, ha saját magadnak csinálod.
    Más az, amit úgy nagyjából és globálisan elképzelünk, tudni vélünk, és más az, amit tételesen végiggondolva megfogalmazunk.

    Egyébként, kedves János, nem triumfálva írtam, amit írtam. Én is aggódom, hogy túl gyorsan élhetetlenné válik ez az ország. Bár a Fideszt nem féltem, kiválóan tud rögtönözni, és sok mindent tud, amit mi nem (akárcsak a többi párt). Én csupán az emberek és az élet minőségét (szellemi, erkölcsi, egzisztenciális minőségét) féltem.
    Hogy minden nyilvánosságra kerülhetne, az egy naiv ábránd, olyan sose lesz. Különböző vádak kerülnek nyilvánosságra, amelyek valahogy nemigen zárulnak le ítélettel, a bizonyítékok jó része hazug és manipulált, egyébként meg kiütik egymást. Te pedig azt hiszel, amit szeretnél.
    Hogy ERRE mi lesz az emberek reakciója? Önpusztítás, önfeladás, hazug önigazolás, eszement szervilizmus, elszabaduló pszichopata önzés, nyegle követelőzés, zombi kábulat… ítéletnap az elmegyógyintézetben. – Na, és, kit érdekel ez, ha a hatalomért marakszik, vagy éppen mindent csalhatatlanul tud, mert hatalmon van?
    Amíg nem emberek vagyunk, hanem szavazó fogyasztók, nem is számítsunk másra.

  14. Horváth János szerint:

    Kezdjük hátulról!
    Az emberek reakciója sokféle lehet, bár azt szokták mondani, hogy az ember az az állatfaj,
    ami mindent kibír, de előbb-utóbb elszakad a cérna. Ne gondold, hogy csak a migránsok
    miatt erősítik a rendőrséget, félnek, méghozzá nagyon. A minap a szakszervezeti vezető azt
    nyilatkozta, a cafeteria miatt a tagságot rá akarják küldeni a képviselőkre, hogy ne szavazzák
    meg a módosítást. Szemtől szembe nagyon hatásos rábeszélési módok vannak.
    Nem hiszem, hogy minden nyilvánosságra kerül, de csak az, amit ma tudunk, elég lenne ahhoz,
    hogy néhány emberre rárohadjon a műanyagbilincs.
    Normális vitába némi piszkálódás is belefér.
    A vitáról később, most családfakutatás.

  15. Pilsner Urquell szerint:

    Halovány és zavaros célzásokat nehéz értelmezni. De ha nem csalódom, holmi fenyegetést óhajtasz érzékeltetni az elszakadó cérnával.
    Nos, szerintem itt, ha elszakad a cérna, akkor csak az lesz, amit írtam. És maximum több lesz az illegális szemét és a lesavazott, kiszúrt kerekű autó, estleg betört kirakatüveg, meg nagyobb valószínűséggel ütnek le az utcasarkon.
    Ne legyenek romantikus ábrándjaid…

  16. Horváth János szerint:

    Úgy tudom az “elszakadó cérna” se nem zavaros, se nem halovány célzás. Egy lehetőség.
    Túl optimista vagy, ha azt gondolod, az elégedetlenséget le lehet vezetni holmi kerék kiszú-
    rással, vagy kirakat betöréssel. Itt nem a felheccelt, kigyúrt ultrákról van szó.

  17. Pilsner Urquell szerint:

    Miért, csak kigyúrt ultrák tudnak kerekeket kiszúrni? Lézengő, céltalan csóró tinik vagy kétségbeesett családanyák nem?
    Optimista éppenséggel nem vagyok. De elégedetlenséget sokféleképp lehet levezetni – meg kelteni is! – csak hát társadalmanként más-más jellegzetességek, attitűdök uralkodnak. Ez ügyben vagy(tok) alighanem jócskán eltévedve. (Alinsky mester mellett a józan tapasztalásból sem ártana tanulmi.)
    Viszont unom már ezt a trollkodó szócséplést. A kákán is van csomó – nekem meg van más dolgom. (Arról volt szó, szerinted nincs értelme megvitatni a 4. bekezdést, szerintem meg volna. Ez nem megvitatás.)

  18. Horváth János szerint:

    Nos akkor a 4. bekezdésről:
    Azt gondolom, hogy az ellenzéki pártoknak esélyük sem lesz, ha külön-külön “építkeznek”.
    Szavazatot max. egymástól tudnak elvenni, fedezetlen ígéretekben pedig a Fidesz verhetet-
    len. Nehezíti a helyzetet a választásokra hirtelen előbújó sok kis “párt”, vagy azonos nevű
    egyén.Ez a széttöredezettség csak a Fidesznek kedvez, arról nem beszélve, hogy mind a
    törvényi, mind a pénzügyi hátteret kényük kedvük szerint szabályozzák.
    Démonok-dogmák, ez így jól hangzik, lehet vele hülyíteni a népet, csak még senki nem
    vezette le.
    Diktatúra. A csírái megvannak, és úgy tűnik a késztetés is.Nem azon múlik, hogy lehet-e
    szidni a Fideszt vagy sem. Épp elég olyan törvényeket hozni, melyekre hivatkozva már
    az egyébként diktatórikus módszerek is jogszerűnek mondhatók. Azt állítani, hogy a sajtó
    2/3-a ellenzéki, nevetséges. A választási rendszert nem véletlenül alakította át a Fidesz
    olyanná, ami minden esetben neki előnyős. Mikor győzött akkor jó volt a rendszer, mikor
    rájött,így más is nyerhet, lépett.

  19. Pilsner Urquell szerint:

    Röviden (mert már itt se vagyok, és kizárólag azért, mert megcsináltad a házifeladatot).

    Széttöredezettség, kis pártok. Igen, a Fidesznek kedvez. De ha bármelyik ellenzéki párt akkorára nőne, mint a Fidesz, akkor a rendszer neki kedvezne. (Volt oly idő, nem is rég, amikor volt még nagy párt az oldalatokon. Mitől fogyott el, és fogy tovább?) Pártok indulását megakadályozni egyébként demokráciaellenes, és akkor azon rínál.

    Diktatúra – még nem az. (A jövőtől meg lehet félni, de egyelőre még nem teljesült be.)

    Démonok, dogmák. Migráció, kerítés (döntően ezen szállt el a választás), píszí, LMBTQ, életcél: “leváltani!” (Orbánozás, diktátorozás – anti-személyi-kultusz) kizárólag a negáció a kampány tengelyében

    Sajtó 2/3-a ellenzéki. Volt. A választásig igen, azóta változott. (A Fidesz-sajtó meg pocsékabb; ez maradt.)

    Választási rendszer átszabása. Ezt még senki sem tudta meggyőzően elmagyarázni, hogy miért kedvezne örök időkre a Fidesznek. Talán csak akkor, ha minden választás előtt tovább igazítaná. Egyébként: a játékszabályokhoz lehet alkalmazkodni. (Kérdezzétek meg pl. a vívókat.) Mindenesetre a Gerrymandering más demokráciákban is szokás, pl. az USÁ-ban.

    És most: elmentem, velem többet ne fáradj.

  20. Nagyapó szerint:

    Szédületes a zellenzék logikája. Mindent ellenezni kell! Jó, és utána mi van? A nagy semmi. Ezt látják a választók. Minden dolgozónak emelik a bérét, a képviselőkét miért ne emeljék? Álságos ennek ellenzése, mert átlátszó trükk a tiktakozás – érvek nélkül.
    Igaza van a cikknek, a zellenzék segíti a kormányt.

    Nehéz az ember dolga, ha program alapján akar választani. Mi a különbség a DK és a Jobbik, az MSZP és az LMP között? Melyik párt kiket képvisel? Ki képviseli a mezőgazdaságot, ki az alkalmazottakat, ki a kis-és középvállalkozókat? A zellenzék közül senki. A minél durvább megszólalásokból, a közbe üvöltözésekből, a hülyéskedésből nem értenek az emberek, ill. nagyon is értik, hogy ezek nem őket képviselik.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !