Érinthetetlenek

Bayer Zsolt, Magyar Hírlap

Románia is bajban van, nagy bajban. Miképpen Görögország, Portugália, Spanyolország és Olaszország – bajban van itt már mindenki, hiszen egyre többet dolgoznak a népek egyre könyörtelenebb „versenyfeltételek” közepette, s a tengernyi munka eredménye a baj, amelynek nyomában ott liheg mindig a megszorítás.

„Szükség van megszorításokra, s ezt majd Orbán is kénytelen lesz belátni” – nagyjából így foglalható össze a vezérfonal, a mantra, a baloldali-liberális kiskáté.

S nem csak itt – mindenhol.

Például Romániában is. Így aztán a román kormány is a megszorítások útját kénytelen járni, többek között úgy, hogy 25 százalékkal csökkenti a közalkalmazottak fizetését. Imigyen a román jegybank elnökéét is. Illetve, csak hitték, hogy így lesz. Ugyanis az Európai Központi Bank a hír hallatán rosszallását fejezte ki, ha pedig az EKB a rosszallását fejezi ki, akkor tudjuk, nagy baj van. S a legszebb az egészben az EKB érvelése, amely így szól: „…ha a megtakarítást az ország adósságcsökkentésére fordítják, sérül a maastrichti szerződés, amely tiltja, hogy a központi bankok kormányzati kiadásokat finanszírozzanak”. Fenti érvelés a cinizmus, a pofátlanság alfája és ómegája…

Ám fenti hír és érvelés hallatán a hazai megmondóembereket elöntötték a gyönyör hullámai, s mindjárt megírták kárörvendő cikkeiket, amelyek szerint lám-lám, Orbán belebukik a jegybankelnök elleni „támadásba”, s nem fogja tudni Simor fizetését havi nyolcmillió alá szorítani.

S akik ennek örülnek, azok kivétel nélkül baloldalinak vallják magukat. S ebben a világnézetben egyszerű minden: megszorítani muszáj, a megszorítások mindenkire érvényesek, kivéve a jegybankelnökökre.

A fenti világképbe tökéletesen belesimul Simor András érvelése, aki meghallván fizetése csökkentésének tervét, így sóhajtott fel: őt nem a pénz érdekli, de hát a szerződés az szerződés, s azt be kell tartani.

Fenti mondat önmagában tökéletes és kikezdhetetlen, mint egy Chopin-mazúr… Mindössze annyi hibája van, hogy ebben az országban érvényes szerződések ezreit nem tartják be, s teszik ezt naponta. Gondoljunk csak az építőipari körbetartozásokra, vagy arra, hogy a Megyeri hidat felépítő alvállalkozóknak is mind volt érvényes szerződésük. És nem kaptak a munkájukért egy büdös vasat sem. Hja, kérem… Nem lehet mindenki Simor András…

„Valaki megrágalmazhatta Joseph K.-t, mert soha semmi rosszat nem tett, reggel letartóztatták.”

Ezzel a mondattal kezdődik Kafka A per című műve. A huszadik századi irracionalizmus és iszonyat regénye.

Ha Kafka feltámadna és eljőne közénk, biztosan írna nekünk valamit. Kénytelen lenne megírni a 21. század irracionalizmusát és iszonyatát.

Valahogy így: Joseph K. kölcsönt vett fel A Banktól. Húszmillió forintot. Joseph K. akkurátus és kicsit talán kényszeres ember volt, mert törlesztőrészleteit kínos pontossággal fizette, mindig a megjelölt határidő előtt egy nappal. Öt év után levelet kapott A Banktól, hogy tartozása immáron huszonnégymillió forint…

Ez ma: szikár valóság. Tényközlés. Ma ebből épül a világ. Millió és millió Joseph K. kapja meg ezt a levelet, s mellé a megszorítások kényszerét. Aztán öngyilkos lesz vagy kilukad a gyomra vagy rákot növeszt – vagy csinálja tovább. Egyre reménytelenebbül. Mert a szerződés az szerződés. A Joseph K.-é is meg a jegybankelnököké is.

A józan paraszti ész és az elemi igazságérzet neve pedig újabban: populizmus.

Aminek előbb-utóbb győznie kell.

16 hozzászólás “Érinthetetlenek” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Ha takarékoskodni kell, akkor abból mindenkinek ki kell vennie a részét. Még a nemzeti bankok elnökeinek is. Ha meg ez nem tetszik, akkor le kell mondani.

  2. bolemann lajos szerint:

    És ha bankadó akkor mindenkinek bankadó, ne legyenek egyenlőbbek.

    “Rogán Antal kiállt a javaslattal ország világ elé: a három éven belül alakult biztosítókra ne vonatkozzon a bankadó.
    Egészen véletlenül Járai Zsigmondnak is pont ilyen biztosítója van. A CIG Pannónia Életbiztosító sincs még három éves, és bár rövid pályafutása alatt piacvezetővé vált valahogy, adóztatása nem volna indokolt.”

    http://varanus.blog.hu/2010/07/08/mindenki_fizessen_adot_kiveve

  3. grün szerint:

    Hagyjátok már ezt a szegény Simort!
    Szüksége van az országnak legalább egy emberre, aki ért a pénzhez!

  4. spam szerint:

    Bolemann-nak most igaza van MINDEN bank, biztosító és líting cég fizessen! Nincs kivétel, kedves Tóni barátunk!

  5. nagyapó szerint:

    A CIG Pannónia Életbiztosító mellett ott a Wabard Biztosító is, Wáberer György biztosítója. Ezt is 3 éven belül alapították. Elhallgatással is lehet hazudni.
    Simor tényleg ért a pénzhez, a sajátjához, a mienkhez sajnos nem.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Jeniszej szerint:

    A világ naplopóinak a spekulánsoknak értékteremtő munka nélkül meggazdagodóknak jött el a Kánaán.
    A birka nép várhatja és várhatja, majd talán az “unokáknak a jobb világ eljövetelét” (demagóg duma is ez volt az átkosban). – Ami persze soha nem fog bekövetkezni, mert az a kapitalizmus alapvető tulajdonsága ellen hat, és nincs ínyére a tőkéseknek.
    ))) 😀 (((

  7. Királyerdei szerint:

    A Haza javára,a magad hasznára,jegyezz Békekölcsönt! 🙂

  8. spam szerint:

    Rogán visszavonja mósosító javaslatát:

    http://www.hirszerzo.hu/cikk.rogan_visszavonja_bankados_javaslatat_.158015.html

    Na, ezt vártuk, Tóni barátunk! Csak semmi mutyizgatás! Rajtatok a szemünk!

  9. krapi szerint:

    rogán visszavonta de a kormány mégis megkíméli a haverkák biztosítóját.
    ezek is csak politikusok. tolvaj patkány minden nyakkendős.

  10. Lexon szerint:

    Ja, és még egy kis olvasnivaló, vélemény.
    http://vastagbor.blog.hu/2010/07/09/most_alljunk_meg

  11. Lexon szerint:

    És még egy érdekesség…
    http://gulyas.blog.hu/2010/07/09/az_ember_aki_igazan_komolyan_veszi_a_munkahelyet

    De tudom, tudom, ilyen cikkekre, írásokra itt nem szoktak reagálni. Nem is baj, elég, ha elgondolkodnak rajta… 😀

  12. csapajev szerint:

    Jelentkeznék állomás bemondónak! Hol kell jelentkezni? százezerért is vállalnám! Sajnálom a felkért színészeket, de javaslom, hogy ássák el az
    ezért kapott gázsit, hogy öreg napjaikra is maradjon a zsé-ből, mert tisztelet a kivételnek mind sír, hogy milyen kevés a nyugdíj!?
    Új kormány!!! Megengedhető ez? Nem volt elég a herdálásból?

  13. Manitu szerint:

    Csapajev, te olyan sötét vagy, mint a névadód.

  14. GONDOLKODÓ! szerint:

    “21. drtarrferenc
    2010-07-05 12:10:40
    Az ECHO tv-s Analízis műsorában Bogár László és Lóránt Károly elmondták, hogy bizonyos SZDSZ-es körök hogyan működtetik a pénzpumpát, amit a
    Fidesz-nek sem szabad megpiszkálni. Lássuk, mit művelnek Sorosék.

    “Top Secret!” Szigorúan bizalmas anyagok!

    “A lenti adatokat erősen őrzik a nyilvánosság elől. A mi célunk viszont az, hogy minél több ember tudja meg őket. Küldje tovább minden megbízható ismerősének! Ha egyetért velünk, segítse munkánkat, azzal, hogy terjeszti anyagainkat. Nem csoda, az adatok megdöbbentőek, és még megdöbbentőbb, hogy egyetlen magyar politikus sem beszél róla, még évértékelésben sem.

    Olvasson a sorok között!

    Íme két hír, amit az emberek 99,9%-a el sem olvas, és nem is ért.

    1. hír
    Az ország államháztartási és külső finanszírozási helyzete látványosan javult. … A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) bankcsoport londoni befektetési részlege átfogó összehasonlító elemzést állított össze a magyar és a lengyel költségvetési helyzetről. A ház számításai szerint a magyar államháztartás strukturális elsődleges egyenlege az idén (2010) a hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékának megfelelő többletet mutat majd, …

    2. hír
    Röntgen alatt Magyarország – elégedett Brüsszel az eredménnyel …. Magyarország tartja a gazdasági program megvalósításának irányát, javul külső pénzügyi helyzete – állapította meg az Európai Bizottság, hétfőn közzétett, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együttműködésben készített helyzetértékelésében. (…..) Az elfogadott 2010-es költségvetés összhangban van a 3,8 százalékos GDP-arányos hiánycéllal, és jelentős tartalékok vannak benne.

    Tényadat:
    A vártnál kevesebb, 918,6 milliárd forint lett a 2009-es államháztartási hiány, azaz a GDP 3,6 százaléka.

    Akkor most nézzük meg mit jelent ez MAGYARUL:

    1. A magyar államháztartás 2009 és 2010 között stagnál, azaz nem változik. (Most tekintsünk el a pár tízed százalékos csökkenéstől, vagy esetleges emelkedéstől.)
    2. a fenti tényadatból így könnyen kiszámítható, hogy a magyar költségvetés 1% az 255 milliárd forinttal egyenlő. (Sima aránypár: Ha 918,6 milliárd 3,6%, akkor 1% hány milliárd?) Tehát 1% 255 milliárd forint!
    3. Idén 2010-ben 5,3% lesz az államháztartás elsődleges többlete. Azaz 5,3-szer 255 milliárd, vagyis 1352 milliárd forint. Ez az elsődleges egyenleg. Vagyis 2010-ben ennyi pluszt termel MAGYARORSZÁG. 1352 millárd forintot.
    4. A 2. hír szerint mégis tartható lesz a 3,8%-os hiány!!! Ezek szerint 3,8-szer 255 milliárd, azaz 969 milliárd forint lesz a hiány.
    5. Kérdés. Hová tűnt az 1352 milliárd többlet és miből keletkezett a 969 milliárdos hiány. Ez összesen 2321 milliárd forint, azaz 11,6 milliárd dollár.

    Hol ez a pénz? Kapaszkodjon meg!

    Ez a pénz a KAMAT, amit mi MAGYAROK, 2010-ben fizetünk!

    2321 milliárd forint, 11,6 milliárd dollár.

    Hogy érzékeltessük mennyi pénz ez, néhány példa:

    2321 milliárd forint az öt darab teljes és felépített 4-es METRO,

    vagy 13., 14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., és 21. havi nyugdíj,
    vagy a teljes jelenleg már meglévő magyar autópályák felépítésének költsége,
    vagy mintegy 50-szer annyi pénz, mint amennyit az eltörölt
    vagyonadóból várt a kormány,
    vagy 150 darab Grippen vadászgép,
    vagy 2321 darab Combino villamos
    vagy 46420 darab Zuschlag és általa ellopott pénz
    vagy minden magyarnak a csecsemőtől az aggastyánig 232000 forint.

    Ennyit fizetünk csak kamatra 2010-ben.

    Mit tehetünk? Először is el kell érni, hogy ez közbeszéd tárgya legyen hazánkban, mert azoknak a kezében van a hivatalos és pártmédia, akik a kamatokat szedik tőlünk. Így soha, sehol nem hangoznak el ezek a számok. Az a politikus aki beszélne róla, holnaptól a süllyesztőben találná magát.

    Kik ezek a befektetők? Kik szedik a kamatokat?

    David Rockefeller, Nicholas Rockefeller, Soros György”

Itt lehet hozzászólni !