Pénteken temetik az Interoperett atyját

MTI, Népszabadság, Youtube


Pénteken 14 óra 30-kor vesznek végső búcsút Kovács József énekestől Budapesten, a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójában – tudatta a család hétfőn az MTI-vel.

Az énekest hosszan tartó, súlyos betegség után szombat hajnalban, életének 65. évében érte a halál.

Kovács József 1967-ben tűnt föl a Táncdalfesztiválon, amelyen a Jöjj vissza hozzám kezdetű dallal viharos közönségsikert aratott. Ezután még két évben, 1968-ban és 1969-ben is megnyerte a fesztivál közönségdíját.

A Színház- és Filmművészeti Főiskola operett tanszakára 1971-ben jelentkezett. Három évvel később oklevelet szerzett olyan tanárok irányításával, mint Vályi Éva, dr. Sipos Jenő, Nádasdy Kálmán, Vámos László és Seregi László. A Budapesti Operettszínházhoz 1971-be került, itt a Mosoly országa című operett Szu-Csong hercegeként debütált.

Ezután külföldi szerződést kapott, a grazi színházhoz került, ahol egészen 1990-ig szerepelt. 17 év után visszatérve Magyarországra létrehozta az Interoperett Kft.-t, amelyet mostanáig igazgatott. Munkája során számos fiatal énekes tehetséget fedezett fel.
Csepel önkormányzata 1997-ben díszpolgári címet adományozott neki, ugyanis minden évben karácsonyi koncertet adott az ott élőknek az Interoperett Társulatával.

Nevéhez kötődik egyebek mellett az újévi televíziós operettkoncertek meghonosítása és Károly körúti Fillmmúzeum helyén a Belvárosi Színház létrehozása.

nol.hu

6 hozzászólás “Pénteken temetik az Interoperett atyját” bejegyzésre

  1. GONDOLKODÓ! szerint:

    Hihetetlen energiákat kellett bevetnie TEHETSÉGÉNEK bizonyítására! Ő egy igazán becsületes, jószívű, rendes haver, barát cimbora EMBER volt. Nem volt “kegyeltje” az “elitteknek”, s nehezen viselte a magyarokra jellemző acsarkodást írigykedésést, az ún. betartásokat! Talán éppen ezért is ment oly hosszú időre külföldre dolgozni, nehezen viselte az akkori, körülményeket, mert őszinte egyenes “gyerek” volt! Nagyon sokan szerettük, mert szeretetre méltó volt, ugyanakkor azt is sajnálhatjuk, hogy nem kaphattunk kiemelkedő tehetsége révén többet a MŰVÉSZETÉBŐL. Mégis köszönettel adózunk, s hálásak vagyunk neki azért amit az EMBERI KVALITÁSAIBÓL, MŰVÉSZETÉBŐL nekünk adott, s hátra hagyott! Igen, mert Ő a magyar kultúra részévé vált, és csak rajtunk, valamint utódainkon múlik, mennyire vagyunk képesek ŐT felejthetetlenné tenni! Most, hogy a MINDENHATÓ MAGÁHOZ szólította, az azért lehet, mert “odafenn is” sokan szeretnék már újólag hallani a kiemelkedően gyönyörű, iskolázott művészi előadásaidat!
    KEDVES JÓZSIKÁM! MOST E NÉHÁNY SOROMMAL BUCSÚZOM NAGYON SOKAK, S A MAGAM NEVÉBEN TŐLED! A CSEPELI SZERSZÁMGÉPGYÁR VOLT DOLGOZÓI, A CSEPELIEK NEVÉBEN.
    Most amikor e végső hosszú utadra indulsz, legyél oda fenn is a JÓ ISTEN KEGYELTJE s nyugodjál békében! ISTEN VELED DRÁGA JÓZSIKÁNK, NAGYON SOKAN SZERETTÜNK!

  2. GONDOLKODÓ! szerint:

    Mérhetetlen a fájdalmam, nem tagadom valami nagyon szorongatja torkomat, szemeim már csaknem fátyolossá vállnak, miközben nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy Ő már nincsen közöttünk!
    A JÓ ISTEN, A SORS MEGADTA, HOGY FIATAL ÉVEINKBEN SOKAT LEHETTÜNK EGYMÁS TÁRSASÁGÁBAN. ENNÉL FOGVA IS NAGYON SOK EMLÉKEM VAN RÓLA, CSALÁDJÁRÓL, KÖRNYEZETÉRŐL.
    EZÚTON FEJEZEM KI ŐSZINTE RÉSZVÉTEM ELSŐSORBAN LÁNYÁNAK ÉS KEDVES CSALÁDJÁNAK, MINDEN HOZZÁTARTOZÓJÁNAK!

  3. GONDOLKODÓ! szerint:

    Kedves Csepeliek!
    Kérem kattintsanak a YOU TUBE-re, ahol láthatják, hallhatják Kovács József MŰVÉSZ ÚR “elbucsuzását!”
    Milyen emelkedett módon bucsuzik el tőlünk, mindenkitől! A zenével kifejezve Önmagát, amelyben megtalálta boldogságát a teljes lényének kiteljesülését, örömét. Azt az örömöt, amelyet művészetének, legjobb tudásával, oly gyakran ajándékozott meg bennünket.
    Engedjék meg nekem, hogy a gyönyörű zene hallgatása mellett említést tegyek a videó klippek kiemelkedő színvonaláról! Ezek közül csupán egyet EMELNÉK KI, amely véleményem szerint a zenével, és annak szövegével párhuzamosan, megjelenő képekkel fantasztikus élménnyel gazdagothatunk! “JÖJJ VISSZA HOZZÁM” c. slágerét, klippjét!
    EZ IGEN! ÚGY ÉRZEM MÉLTÓ MÓDON ÉRTÉKEKET, EMBERI ÉS MŰVÉSZIEKET RÁNK HAGYVA BUCSUZIK TŐLÜNK, A MI KOVÁCS JÓZSEFÜNK, A CSEPELIEKTŐL, MINDENKITŐL!

  4. GONDOLKODÓ! szerint:

    A You Tube-n KOVÁCS JÓZSEF EMLÉKÉRE EMLÉKVIDEÓ LÁTHATÓ, HALLHATÓ!
    Amit Én javasoltam kiemelten megtekintésre az 3,27 perces a “zenemazsola” alatt látható, hallható “JÖJJ VISSZA HOZZÁM” C. EMLÉKEZETES SLÁGERE. MINDEGYIK NAGYON GYÖNYÖRŰ! TESSENEK MEGNÉZNI, CSODÁLATOS BUCSÚ!!!

Itt lehet hozzászólni !