Ötvennél több hiba volt a beomlott M6-oson

Index

Az M6-os autópálya leszakadt leállósávja a Tolna megyei Tengelic közelében

Vasárnap este beomlott az M6-os autópálya két hónapja átadott Dunaújváros és Szekszárd közötti szakaszán a leállósáv. A sztrádát hétfő délig lezárták, a pálya állapotát még most is vizsgálják. Az utat építő és működtető – egyébként egy kézben lévő – cégek egymásra hivatkozva nem nyilatkoznak.

A közlekedési hatóság közölte: az útnak a beszakadt része még építés alatt lévőnek számít, a vízelvezető rendszer teljes egészében nem épült meg. Az út egyébként két hónapja, az utolsó pillanatra készült el úgy, hogy legalább ideiglenes forgalomba helyezési engedélye legyen, átadása előtt két nappal még több mint ötven hibát találtak rajta a közlekedéshatóság szakértői.

„A vízelvezető árkokat ki kell tisztítani (…) a laza padkákat tömöríteni kell (…) a szükséges tömörítési munkákat el kell végezni” – egyebek mellett ezeket a sorolta fel az a jegyzőkönyv, amit a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szakemberei készítettek az M6-os autópályán idén március 29-én. Két nappal később adták át a sztráda Dunaújváros és Szekszárd – valamint, bár ennek most nincs jelentősége, a Szekszárd és Bóly közötti – szakaszát.

Alámosta, megrongálta

Ezen a két hónapja elkészült szakaszon, a 127-es kilométernél, Tengelic térségében, Pakstól nagyjából tíz kilométerre délre vasárnap este egy vadátjárónál leszakadt a leállósáv egy tíz négyzetméteres része. Ezt az okozta, hogy a környező földeken hirtelen összegyűlt nagy mennyiségű esővizet a vízelvezető rendszer nem tudta elvinni, így az alámosta a sztráda jobboldali – Pécs felé vezető – pályáját. A víz nemcsak az útburkolatot rongálta meg, hanem a vadátjáró alatti vízelvezető rendszert és az ottani burkolatot is.

Arról, hogy ez hogyan történhetett meg, és ki a felelős a kialakult helyzetért, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Amit tudni lehet: a szakemberek hétfőn délelőtt órákig vizsgálták az útpálya állapotát. Az utat üzemeltető koncessziós társaság honlapján két óra után megjelent közlemény szerint két óra előtt öt perccel “az autópálya biztonságossá tétele után (…) a teljes útzárt feloldották az M6 autópálya a tengelici és tolnai csomópontjai között, jelenleg mindkét irányba egy sávon haladhat a forgalom”. Az autósok jelenleg a belső, úgynevezett előzőpályát használhatják, de az útnak ezen a szakaszán sebességkorlátozás van.

Épít, üzemeltet, hárít

Az M6-osnak ezt a szakaszát az M6 Tolna Autópálya Koncessziós Zrt. építette és üzemelteti 2028-ig egy ppp-konstrukciós beruházásban. A német Bilfinger Berger, az osztrák Porr és a francia Egis Projects SA alkotta koncessziós társaság külön céget hozott létre az út építésére, illetve működtetésére. A két cég most egymásra mutogat: amikor a beruházást végző társaságot kerestük, ott az üzemeltetést végző cég egy vezetőjét nevezték meg nyilatkozatra jogosultnak, az üzemeltetőnél viszont azt mondták, ez a személy nem nyilatkozhat, csak a koncessziós cég illetékesei.

Nem kaptunk választ a kialakult helyzetről, annak körülményeiről és lehetséges következményeiről az éppen átalakuló közlekedési minisztériumtól sem. Többek között azt szerettük volna megtudni, hogy a koncessziós társaságnak a történtek miatt bármilyen, az állammal szembeni anyagi következménnyel számolnia kell-e.

A közlekedési hatóságtól cikkünk megjelenése után néhány perccel kaptunk választ kérdéseinkre. Az NKH szerint “hatósági intézkedés nem szükséges” az eset miatt, és megjegyzik: “az extrém esős időjárás következtében több közút szenvedett a hatalmas vízmennyiség miatt károsodást”. Megtudtuk azt is, hogy “a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre”, miután “a koronaélen kívüli részek vonatkozásában még építés alatt lévőnek számít az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakasza” (a koronaél az útpadka külső szélének vonala).

Nehezen indult

Tehát a kialakult helyzetet az magyarázza, hogy az út még nincs teljesen készen – derül ki az NKH válaszából. Az ügy, a sztrádaszakasz átadásának körülményeit ismerve, nem meglepő. Az autópályának ez az északi része az utolsó, mint arról akkor több cikkben is beszámoltunk, csak a március 31-i átadás napjának délutánján kapta meg a használatba vételi engedélyt. A cikk elején említett jegyzőkönyvben a közlekedési hatóság több mint ötven pontban sorolta fel a kifogásokat, hibákat és hiányosságokat, de az Országos Rendőr-főkapitányság szakértői sem találták alkalmasnak a pályát a forgalomnak való átadásra.

A legtöbb kifogás akkor azzal kapcsolatban volt, hogy az átadás előtt öt nappal megjelent egy hír, miszerint megsüllyedt az egyik völgyzáró gát hídja. Ráadásul az úton használt szalagkorlátok több helyen nem feleltek meg a koncessziós szerz30ődésben szereplő szabványnak, és az attól való eltérést a közlekedési tárca előbb november, majd december végén visszautasította.

Az M6-os térképe

A korlátok beépítése ellen már tavaly nyáron kifogást emelt az építkezést ellenőrző független mérnök, majd sorra az állami hatóságok, végül maga Csepi Lajos közlekedési szakállamtitkár írta alá a felmentés március 5-én, bő három héttel az átadás előtt, amikor a korlátrendszer lényegében már készen volt (bár azt több helyen javítani kellett, mivel a korlátokat nem a gyártmánytervekben szereplő műszaki paramétereknek megfelelően építették be).

Ideiglenesen, 120 milliárdért

A március 29-i bejárás jegyzőkönyvéből – amit áprilisban kapott meg lapunk az NKH-tól – kiderül azonban, hogy a szakértők számos egyéb kifogást is felsoroltak. A problémák többségének a megoldása az előfeltétele volt a forgalomba helyezési engedély kiadásának, bár egyes javítási munkák határidejét ez év végéig engedték meg a beruházónak.

Az autópályát végül az eredetileg tervezett napon, március 31-én átadhatta Bajnai Gordon, bár az autósok a későn kiadott forgalomba helyezési engedély miatt a tervezettnél néhány órával később kezdhették használni. Az ideiglenes engedély ez év végéig szól. Az út a 2008-as jelenértéken számolva nettó 119,6 milliárd forintba került, ebbe nemcsak az építés, hanem a majdani üzemeltetés költsége is benne van; a pénzt harminc év alatt fizeti meg a magyar állam. Feltéve, hogy a mostani eset ezt az összeget nem csökkenti.

index.hu

16 hozzászólás “Ötvennél több hiba volt a beomlott M6-oson” bejegyzésre

  1. hlajos szerint:

    pont ma mentem végig az M6-oson busszal. Az új szakaszon a friss gaz még nem fogta meg a földet, ezért ahol befolyt, ott vitte magával a földet is. A lejtős partfalakon a beton vízlevezetőket részben vagy teljesen alámosta az eső, a kép közepén látható “kukac” az egy ilyen volt, ez pl. le is csúszott. A környező szántóföldekről is befolyt a sáros víz, az autópálya víztározó tavai pedig kiöntöttek a mellettük lévő szántókra vagy erdőkbe. A vízelvezető árkok tele voltak sárral.
    A beomlott résznél délután már dolgoztak, legalább kerülni nem kellett a főút felé.

  2. Gordon szerint:

    Szocik csináltatták. Olyan is lett. De legalább az alagutakban nem esik.

  3. nagyapó szerint:

    “a vízelvezető rendszert is magába foglaló teljes keresztmetszet még nem került forgalomba helyezésre”, miután “a koronaélen kívüli részek vonatkozásában még építés alatt lévőnek számít az M6 autópálya Dunaújváros-Szekszárd közötti szakasza”
    NKH bikkfanyelv. Ehhez értenek. Jó lenne érthetően fogalmazni, pl. az autópálya még nincs kész.
    PPP MSZP-SZDSZ módra, de legalább sokat lehetett kaszálni. A minisztériumi főosztályvezetőnek mondták „miért fáj neked az az 50 milliárd?”, majd kirúgták, amikor megkérdőjelezte az alagutak építését.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. csepeli szerint:

    nagyapó: nem rúgták ki, ő mondott fel. És hogy szakmailag igaza volt-e, az meglehetősen kétséges.

  5. nagyapó szerint:

    csepeli: igen “közös megegyezéssel”. Lári-fári.
    Szakmailag pedig, milyen autópálya az, ahol 80 km/óra sebességgel lehet haladni? Ezért kár fizetni. Jobb útvonal-vezetéssel gyorsabb, olcsóbb lett volna, igaz kevesebben építettek volna villát.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. csepeli szerint:

    nagyapó: te biztos értesz hozzá, Magyarországon akárcsak a focihoz, az autópálya-építéshez is mindenki ért.

  7. Nyugger szerint:

    Nincs új a nap alatt. Például az utóbbi időben extrém időjárási körülmények voltak Mo-on. Aztán meg a kivitelezések zöménél az anyagon spórolnak, a tervekben szereplőket olcsóbb és silányabb minőségűvel helyettesítik. Hogy miért lehetett használni ha nincs teljesen kész? Hát úgy mint pl. egy családi házat aminek nincs kész a vízelvezetése, nincs szigetelve-bevakolva, nincs kerítése stb. Az is baj hogy drága? Hát mi olcsó ebben az országban? Még nem szoktuk meg? Mindenki tudja, a korrupciót is bele kell számolni, az meg ugyebár nem olcsósítja a dolgokat.

    De majd most minden más lesz!

  8. Nyugger szerint:

    Egy tegnapi hír: Borókainé Vajdovits Évát jelölte ki a Magyar Közlöny és a Határozatok Tára felelős szerkesztőjévé vasárnapi hatállyal Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

    Nincs ezen semmi meglepő, hiszen minden szinten eddig is voltak és ezek után is lesznek bizalmi állások!

  9. Öreg halász szerint:

    Nyugger, a többi autópályánál nem voltak ilyen problémák, pedig azok régebbiek. A helyzet az, hogy a Gyurcsány-Bajnai kormány végére már csak és kizárólag a lopáson járt mindenki esze, a munkát magát még sokszoros áron se voltak hajlandóak elfogadható módon elvégezni.

  10. Nyugger szerint:

    A jelenlegi légkör olyan, hogy ha Juliska néninek elhalálozik a kendermagosa orbáncban, akkor azért is a Gyurcsány-Bajnai felelős.
    Ez egy új autópálya mely mindenre kiterjedően még nincs kész és így járt. Ha rajtam múlna elővenném a megrendelőt, a tervezőt, a kivitelezőt, annak alvállalkozóit és a többieket.

    A többi autópályánál, egyéb utaknál, vasútnál is voltak hasonló gondok, sőt az egész országba csak problémát okozott a víz ami elöntött, alámosott egyebek. Meg emlékezzünk már vissza a korábbi kivitelzésekre, pl.: Marx téri felüljáró nem egyszintben találkozott középen a Kádár rendszerben, a 2/A felüljáróinak, a lágymányosi híd rézsű problémái stb. ,stb.

    Úgyhogy jó magyar szokás szerint lehet szidni mindenkit, de ettől még a “régi magyar kurázsi” marad, ki tudja meddig.

  11. Jeniszej szerint:

    NEM SEMMI! – EZ AZ IDŐJÁRÁS EGY ILYEN MAGAS SZINVONALON MEGÉPITETT AUTÓPÁLYÁT CSAK UGY SZÉTROMBOL.
    AZ IDŐJÁRÁSNAK IS JÓ TANITÓ MESTERE LEHETETT GYUCSÁN.
    PERSZE HA VIADUKTON VEZETNAE AZ ÚT – MÉG AZ ALFÖLDÖN IS – ILYEN NEM FORDULHATNA ELŐ.
    😀

  12. Földhözragadva szerint:

    Nem kell félni, nem lesz több autópálya…majd 2014 tavaszán ezer helyen elkezdenek foltozgatni, terelgetni…Bár nyolc év alatt fejlődhetett minden…Remélem nem lesz igazam…:(

  13. bogyo szerint:

    Mi a fenének adtak rá engedélyt? Még akkor is, ha csak ideiglenest. Kié a felelősség? Hogy nézték meg, hogy alkalmas -e arra, amire építették?
    A kivitelezés felelős műszaki vezetője, vagy az, aki átvette, fog valami büntit fizetni???

    Sietni kellett, hogy az elvtársak még a kampányban át tudják adni.

  14. Jeniszej szerint:

    Bezzeg a csepeli elkerülő úttal nem bírt a víz, – azt nem viszi el, ami nincs. 🙂 😀

  15. Sphere szerint:

    Ez is olyan lesz mint az M0.
    Hosszú vakaródzás után politikai nyomásra ripsz-ropsz megcsinálják igen szarul,aztán átadják óriási csinnadrattával-és a rakás sz@r ittmarad nekünk örökre-javítgathatjuk,foltozgathatjuk míg áll.
    ( A politikai nyomást az M0-ra értettem,itt már a zsebből-zsebbe lóve mozgat mindent!)

Itt lehet hozzászólni !