Brutálisan nőhet a hiány – megint átvertek bennünket?

Index

Brutális hiánynövekedéssel számol a leköszönő Pénzügyminisztérium a magyar államháztartás esetében abban a dokumentumban, amelyet a hétfői átadás átvételre készítettek az új kormány számára – tudta meg a Napi Gazdaság. A hiány a lap birtokába került dokumentum szerint a költségvetésben tervezett 3,8 százalék helyett 6,5 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) esetében.

Az adónemeknél elmaradó bevételek, illetve az állami tulajdonban lévő cégek kiadásai miatt szalad el a hiány a napokban elkészített dokumentum szerint, amely a költségvetésben rögzített 987 milliárd forint hiány helyett 1358 milliárd forinttal számol – áll a Napi Gazdaság birtokába jutott dokumentumban. Emellett további 190 milliárd forint kockázat máris látszik, illetve az állami tulajdonú cégek esetében további 187 milliárd forintra lesz szükség, aminek következtében a hiány a GDP százalékában 6,5 százalék lehet, szemben a korábbi 3,8 százalékkal, írja a lap.

A dokumentum szerint a bevételi oldalon a társasági adó esetében 67 milliárd forinttal lehet kevesebb a bevétel, míg a személyi jövedelemadónál 41 milliárd forint eshet ki. A jövedéki adónál 58 milliárd forint, az illetékeknél 40 milliárd forint a kiesett összeg, amit még további 10 milliárddal told meg a regisztrációs adó 10 milliárdos hiánya.

A kiadási oldalon viszont a MÁV esetében 22 milliárd forinttal több pénzzel számolnak, illetve az önkormányzatoknak is 90 milliárd forint pluszt kell majd adni az Út a Munkához Program túlfutása miatt.

Emellett a Malév és a Malév Vagyonkezelő Kft. esetében az állami kezeségvállalás 24 milliárd forint többlet kiadással jár, míg a MÁV-nál számolnak a a 2009 végi 225 milliárd forintos adóságállomány 148 milliárd forintjával, amire az állam kezességet vállalt. A BKV esetében ugyanúgy az adósság állami része 15 milliárd forintot tesz ki a teljes 60 milliárdból.

Két tétel viszont javítja az államháztartás helyzetét, egyrészt az állami magánnyugdíjpénztári visszalépők 63 milliárd forinttal, míg az alacsonyabb kamatteher szintén 63 milliárd forinttal javít a költségvetésen.

Így a 239 milliárd forintos költségvetési tartalék nem elégséges a deficit növekedésének a megfékezésére – áll a dokumentumban.

Forrás: Index

39 hozzászólás “Brutálisan nőhet a hiány – megint átvertek bennünket?” bejegyzésre

  1. " ?! " szerint:

    “Brutális hiánynövekedéssel számol a leköszönő Pénzügyminisztérium a magyar államháztartás esetében abban a dokumentumban, amelyet a hétfői átadás átvételre készítettek az új kormány számára – tudta meg a Napi Gazdaság.
    A hiány a lap birtokába került dokumentum szerint a költségvetésben tervezett 3,8 százalék helyett 6,5 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) esetében.”

    Ha a fenti hír beigazolódik, akkor a kormányprogram konkrét számait hiányoló idióták végleg befoghatják a mocskos szájukat.

  2. zed szerint:

    Baromság, ilyen nem szerepel az egyébként teljesen nyilvános átadás-átvételi dokumentumban -amelyet ezek szerint az Index mellett a csepel.info sem olvasott el. A cikk szerzője valószínűleg keveri egymással a makrogazdasági mutatószámokat, ami elég ciki egy gazdasági újságíró esetében.
    http://www2.pm.gov.hu/web%5Chome.nsf/portalarticles/B7C0C2E318D74B86C12577220050F36C?OpenDocument#orszaghelyzet

  3. Hugi szerint:

    Nem érted zed? Megint hazudott a mocsok tolvaj bandád!!!

    Csak egyszer kellene börtönbe vágni az egész kormányt és méreginjekciót adni a pénzügyminiszternek meg a miniszterelnöknek, többet nem lenne ilyen!

    Ja, nincs már halálbüntetés. Akkor viszont elég lenne egy életfogyt is.

  4. Menyhért Péter szerint:

    Kedves csepeliek!

    Volna egy hiánycsökkentő javaslatom, a leköszönő válságkormánynak!

    Mint sokszor hangoztatták, kizárólag egy évre, és kizárólag a válságkezelésre szerződtek!

    Bajban vagyok ezért a 150 milliós végkieléülésükkel, ami egyszerűen gusztustalan az ország lakosságával szemben!

    A magyar jogrend szerint határozott feledatra határozott időre szerződés esetén semmilyen végkielégítésre nem tarthat igényt a munka vállalója!

    Vagy ez csak a csórókra érvényes,mert “vannak egyenlőbbek”???

    Meg kell jegyeznem azt is, hogy ez a pénz legalább 200 AZAZ KETTŐSZÁZ KIS-NYUGDÍJAS TELJES ÉVI NYUGDÍJA!

    Méltányos, és tisztességes eljárás. Köszönjük Bajnai Gordon!

    Üdv menyus

  5. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Megkezdődött a Parasztvakítás!!!!

  6. álmos szerint:

    Melyik kormány távozott valaha üres kézzel a hatalomból? Ameddig a pénz az úr, mindenki viszi a magáét.

  7. lolka szerint:

    álmos:
    2010. május 29., szombat 21:30-kor
    Csak az a baj, hogy ez a banda nem a magáét viszi, hanem a mienkét. Ha a törv. szerint jár is a végkielégítés, most lehetne mondani: “uraim” sajnos nem telik rá…

  8. csepeli szerint:

    Az eredeti hír oldalát frissítették:
    http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=447272&place=vezeto_cim

    Ebben az áll: “Cáfol Oszkó. … A leköszönő pénzügyminiszter szerint az anyag hamisítvány. … Oszkó Péter ugyanakkor cáfol, a leköszönő pénzügyminiszter szerint minden bizonnyal hamisítvány az az anyag, amire a Napi hivatkozik – reagált lapunknak Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az átadási anyagok nyilvánosak, azok megtekinthetőek a PM honlapján – az ott olvasható adatokkal adja át hétfőn a Pénzügyminisztérium vezetőse a Orbán-kormánynak az ügyeket – tette hozzá a leköszönő pénzügyminiszter. Oszkó újfent megerősítette, hogy kellő politikai elszántsággal az idénre tervezett 3,8 százalékos államháztartartási hiánycél teljesíthető.”

  9. Öreg halász szerint:

    Álmos!

    Volt egy kormány, amelyik után csak plusz maradt: ez volt az Orbán kormány 2002-ben.

  10. ződ szerint:

    Növelik a hiányt? Valahogyan össze kell kaparni a kedves fiúknak at induló tőkét! Most nincs Bokros csomag, amit eltapsolhatnának! A zemberek lassan kezdenek türelmetlenkedni!

  11. Öreg halász szerint:

    Ződ: nem fogod fel, hogy ugyanaz történt, ami 2006-ban is? A kormány hazudott és átverte azokat, akiket szolgálnia kellett volna.

  12. ződ szerint:

    Öreg halász! Aki egy fehér lapot íratott veletek alá, mint programot, -a többit majd, ha nyerünk megtudjátok alapon-az nem hazudott?

  13. Öreg halász szerint:

    Nem, az nem hazudott. Sőt, pontosan tudta, hogy ha a hazug, tolvaj MSZP kormány gazdasági adatai alapján készít programot, akkor az azonnal megbukik, mert a hazug, tolvaj MSZP kormány meghamisítja a gazdasági adatokat.

    Nem az a tolvaj, akit meglopnak, és nem az hazudik, akit átvernek. Ezt egy normális ember tudja.

  14. ződ szerint:

    Itt hagyjuk abba Öreg halász! Ezt a logikát már nem érem fel, kár volt azt a négyelemit elvégeznem! Ilyen emberekre lehet kétharmadot alapozni!

  15. " ?! " szerint:

    Az ellenzékiek (zed, csepeli, ződ, bekaphatja…, stb.) büszkeségei:

    Akik a határon túli magyarok magyar állampolgárságának a megadása ellen szavaztak: Gyurcsány Ferenc, Szanyi Tibor, Molnár Csaba.

    Akik nem szavazták meg a határon túli magyarok magyar állampolgárságának a megadását: Vona Gábor, Lendvai Ildikó, stb.

    Akiknek a tettei erkölcsi mércét jelentenek a jelenlegi ellenzéknek: Zuschlag János, Hunvald György, Hagyó Miklós, Wieszt János, Mesterházi Ernő, Kabai Károly, Deme Gábor, Gulyás Gábor, stb.

    Akinek az alábbi megnyilvánulásai hitelesítik az ellenzékiek véleményét:
    MEMENTÓ. (Idézetek Gyurcsánytól, az őszödi böszmétől.)
    “Amit az előző hónapokban titokban meglehetett csinálni úgy, hogy nehogy a választási kampány utolsó heteiben előkerüljenek olyan papírok, hogy mire készülünk azt megtettük. Úgy őriztük a titkot, mint soha.
    Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni. És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit.
    Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást. Semmit. Ha el kell számolni az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?
    A dolog úgy áll, hogy nincsen választás. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai segítette, hogy ezt túléljük. Nincsen tovább. Nincsen.
    Magyarország le van írva.
    És amikor azt mondom, hogy bukás, akkor beszélek Magyarországról, beszélek a baloldalról, és nagyon őszintén mondom nektek, beszélek magamról is.
    Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mint hogyha kormányoztunk volna. E helyett hazudtunk reggel éjjel meg este.
    Ott tévedtek, ha azt hiszitek, hogy van választásotok. Nincsen. Nekem sincs. Ma legfeljebb az a választás, hogy megpróbáljuk-e mi befolyásolni, hogy mi történik, vagy ránk fog omlani.”

  16. ződ szerint:

    ” ?! “!
    Ha örökké a visszapillantót figyelitek, előbb vagy utóbb nekihajtatok valaminek! Kormányozni, dolgozni kellene, mostmár itt a lehetőség! A zembereket dumával etetni lehet, de jól lakatni nehéz és mint tudjuk az üres gyomor rossz tanácsadó!

  17. " ?! " szerint:

    ződ!
    Nem mérsz Te kettős mércével?
    Ha nem vetted volna észre, az új kormány tegnap tette le az esküt, és csak holnap kezdődik a régi és az új kormány közötti átadás átvétel.

    Az új parlamenti többség már eddig is dolgozott, de ameddig az előző kormány volt hivatalban, addig az új kormány nem kormányozhatott.

    Korábban miért nem hiányoltad a Gyurcsány és Bajnai kormány esetében, hogy “Kormányozni, dolgozni kellene”, és miért nem feléjük intézted a bölcsességedet, hogy “A zembereket dumával etetni lehet, de jól lakatni nehéz és mint tudjuk az üres gyomor rossz tanácsadó!”

    Javaslom, hogy vegyél be egy-két kavintont, és próbálj olyan példát találni amikor rövidebb idő alatt alakult meg az új kormány.
    Ha nem találsz ilyen példát akkor, akkor ne reklamálj idő előtt.

  18. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    ” ?! “:

    A gyengébbek kedvéért adtam magamnak ezt a remélem nem túl szalonképtelen nevet, de mivel az ellenzékiek közé soroltál be úgy látom nem tudtam elég érthető lenni a névválasztáskor, mert azért azt nem gondolom, hogy te még a gyengébbek közé sem férnél be.

    Én magamat a normálisak és az nem elvakult szemellenzős megvezethető droidok közé sorolnám.
    Mindkét oldalon vannak gazember börtönbe való szemétládák és minkét oldalon vannak normálisak az ország boldogulását szem előtt tartó emberek.
    Egy dolgot ne felejtsen el senki a szocik voltak a hatalomban tehát ők tudtak sokat lopni és sok dolgot elbaszni.
    Tudom, hogy az idő mindent megszépít és sok embernek rossz a memóriája, de az Orbán kormányzása alatt is történtek érdekes dolgok.

    Úristen ezt le mertem írni….
    Biztos kommunista vagyok és Kun Béla volt a nagyapám…

  19. Ditte szerint:

    Bekaphatná mindkét oldal, de már csak egy oldal maradt.

  20. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Ditte

    Ez nagyon jó volt!! 🙂

  21. csepeli szerint:

    Admin! Az Index-cikket frissítették, beletették a következő bekezdést:

    “Oszkó Péter ugyanakkor cáfol, a leköszönő pénzügyminiszter szerint minden bizonnyal hamisítvány az az anyag, amire a Napi hivatkozik – reagált lapunknak Oszkó Péter pénzügyminiszter. Az átadási anyagok nyilvánosak, azok megtekinthetőek a PM honlapján – az ott olvasható adatokkal adja át hétfőn a Pénzügyminisztérium vezetőse a Orbán-kormánynak az ügyeket – tette hozzá a leköszönő pénzügyminiszter. Oszkó újfent megerősítette, hogy kellő politikai elszántsággal az idénre tervezett 3,8 százalékos államháztartartási hiánycél teljesíthető.”

    Ha volnál szíves az itt lévő cikkbe is beilleszteni ezt a szöveget.

  22. Ditte szerint:

    csepeli, otthon intézkedjél!

  23. Királyerdei szerint:

    Közel 150 millió forint végkielégítést kapnak a Bajnai-kormány távozó miniszterei.

    Öten, Kiss Péter, Gráf József, Szekeres Imre, Hiller István, Herczog László a lehető legtöbbet, hathavi fizetésüket, több mint hat és félmillió forintot. A többiek ennek felét, 3,3 milliót. 20 államtitkár is kap pénzt – Bajnai Gordon miniszterelnök pedig 4,5 milliót.

    A Bajnai-kormány tagjainak most, hogy lejárt a megbízatásuk – a törvény szerint – egy kivétellel mindegyiküknek több millió forint végkielégítés jár.

    Molnár Csaba kancellária-, Juhász Gábor titokminiszter, Szabó Imre környezetvédelmi-, Hónig Péter közlekedési-, Balázs Péter külügyminiszter, Varga István gazdasági-, Varga Zoltán önkormányzati-, és Oszkó Péter pénzügyminiszter – ezért ők fejenként több mint hárommillió forintot kapnak.

    Rajtuk kívül még hét államtitkár kap majdnem hat-, és tizenhárom pedig hárommilliós végkielégítést. A miniszterek közül egyedül Forgács Imre rendészeti miniszter nem kap pénz, mert még egy évig sem volt miniszter.

  24. Vica szerint:

    Egyet értek Menyhért Péterrel, mi szerint erkölcstelen határozott munkaidő letelte után végkielégítést felvenni, hiszen az törvényesen egyetlen munkavállalónak sem jár. Továbbá erkölcstelen volt a hatalmon lévőknek ennek ellenére megszavazni saját részükre a végkielégítést, s akiknek ezek után ilyen gazdasági helyzetben van képe fölvenni azt, az egy mocskos gazember!

  25. Gordon szerint:

    Vica! Petikéd mennyit szavaztat majd meg magának ha szocik hatalmon maradnak Csepelen és véletlenül pont ő meg az lmp lesz a mérleg nyelve?

  26. csepeli szerint:

    Persze az admin ilyenkor süketnek tetteti magát, és csak azért sem teszi be a cikk frissítését. Inkább maradjon a hazugság az oldalon. Bravó, csepelinfó!

  27. Suttogo szerint:

    Gordon,

    Többet mint mi valaha is gondolnánk.

  28. Manitu szerint:

    Csepeli, minek frissítsenek, ha egyszer Oszkó hazudik? Oszkó MSZP-s miniszter = hazudik. És akkor ez még a jobbik eset, mert ha nem lop is, akkor már egy kisebbfajta csodával állunk szemben.

  29. csepeli szerint:

    Manitu: Azért, mert egyrészt nem hazudik, te hazudsz, másrészt azért, mert a korrekt tájékoztatáshoz hozzátartozik, hogy meghallgatjuk a másik felet is, és helyet adunk a véleményének.

    Oszkó blogjában olvasható:

    “ofsór

    2010. május 30. vasárnap at 14:24

    Péter!

    […]

    A brutális hiány növekedésről meg azt állítják, h dokumentum van birtokukban és arra hivatkozva hozták le a cikket. Nem jutott még eszedbe, h beletekints azokba a papírokba? Hiszen ők állítanak vmit, Te cáfolsz. Ennek így nem sok értelme van.

    Oszkó Péter

    2010. május 30. vasárnap at 16:53

    ofsór, ha lenne dokumentum a birtokukban, már bemutatták volna, hiszen különösen kínos lenne, ha bármiféle dokumentum majd csak akkor születne meg és kerülne elő, amikor már az új miniszter dirigál a minisztériumban. De nem lehet véletlen, hogy csak cikk jelent meg és dokumentum nem, mert ilyen pénzügyminisztériumi dokumentum jelenleg nincs. Ma végigtelefonáltam a volt kollégákat, akik megesküdtek, hogy ilyen papír a minisztériumban nem készült. Egyébként pedig azt a prognózist, amit betettünk az átatás-átvételi dokumentációba és bemutatja, hogy hogyan lehet tartani a 3,8%-os hiányt, az apparátus képviseletében is aláírták, mint hiteles verziót. Tehát nyilvánvaló, hogy az egész egy álhír, vélhetően szándékosan kitervelve. Vagy nincs is dokumentum, vagy valaki hamisított egyet. Jól jellemzi a helyzetet, hogy eredeti hírként kizárólag a Napi online közölte le, bár ahogy utólag hallottam, több helyre próbálták elsütni. Végigbeszéltem az újságírókkal, elég felháborító, ahogy körbejárt, majd végül egy újságba bekerült a hír, bár ezt már csak szóban mesélném el. Ha megfigyeled, a többiek nem is igazán vették át, szerintem mindenki felmérte, milyen megbízhatóságú hírforrásról van szó.
    Annyit még érdemes hozzátenni a történethez, hogy több forrásból terjedt az a folyosói pletyka a héten, miszerint Matolcsy György bizottsági meghallgatása előtt bejött a minisztériumba a leendő államtitkára, és kiadta azt a feladatot, miszerint akárhogy is, de számítsák ki neki, hogy hogyan jöhet ki 7%-os hiány 2010-re. Ezt sehogy nem tudták kihozni, még úgy sem, hogy minden tartozást mindenkitől átvállal az állam, így is csak 6,5% jött ki. De ezt felírta magának a leendő államtitkár és elvitte. A bizottsági meghallgatáson mégsem hangzott el. Lehet, hogy ebből gyártották a hamis dokumentumot, de ilyen kalkulációt a pénzügyminisztériumi apparátus pénzügymnisztériumi dokumentumként nem állított elő, pláne nem saját akaratából, erre ma direkt rákérdeztem. Ezzel szemben a kollégák előállították azt a prognózist, amiből kiderül, hogy milyen gazdálkodással tartható a 3,8%-os hiány, és betették az átadás-átvételi dossziéba, aláírásukkal hitelesítve. Úgy tűnik, aki ezt a nagyobb hiánnyal fenyegető áldokumentumos trükköt kieszelte, az egyéb körülményeket számításon kívül hagyta. Majd a holnapi átadás-átvétel során kiderül, hogy szándékosan eltervezett taktikai művelet volt-e a Fidesz részéről, vagy csak valami kudarcba fulladt gerilla akció, egyfajta média hack történt a hétvégén. Na meg az is kiderül hamarosan, hogy csökken-e a számok és nyilvántartások megbízhatósága attól, hogy újra politikusok kezébe kerül az államkassza kulcsa és a könyvek vezetése.”

  30. csepeli szerint:

    Egyébként ez a cikk is jó példája annak, amit már számtalanszor láttunk igazolva: a csepel.info minden hazugságot örömmel átvesz és felkarol, ha az a Fidesz érdekeit szolgálja.

  31. Vica szerint:

    Kedves Gordon!
    Nem tudom, nem tudhatom, mit hoz a jövő. A rosszindulat pedig szerintem nem vezet sehová, legalábbis előre nem. Sajnálom, ha nem is gondoltad át, amit írt, csak mert Ő írta. Ezzel úgy hiszem, magadat minősíted, nincs mit hozzátennem.
    Remélem, az új kormány bebizonyítja, hogy becsületesebb a réginél, s első lépései között lesz ezt a maga felé hajló kezet megszüntetni, hogy bebizonyítsa, valóban megérdemelte a nép bizalmát.

  32. csepeli szerint:

    Oszkó Péter tudósít a most folyó átadás-átvételről:

    http://oszkopeter.blog.vg.hu/

    Többek között írja:

    “A várakozásaimmal ellentétben a hétvégi álhírekben terjesztett hamis kalkulációkra sem kérdezett rá senki az átvevők részéről, persze nehéz is lenne ilyet tenni annak tudatában, hogy a minisztérium szakértői is aláírásukkal igazolták az átadott anyagok teljességét, azon túl tehát bármiféle dokumentum csakis nyilvánvaló hamisítvány, olcsó és hibás utángyártás lehet.”

    És még:

    “De eleve szerencsétlen ötlet volt, amikor jó fél évvel ezelőtt valaki kitalálta, hogy a kampányban, illetve azt követően is hét százalékos költségvetési hiányt kell célként kijelölni, s azt elkerülhetetlennek beállítani. Hamis az a feltételezés ugyanis, hogy akik előtt valóban fontos a költségvetési hiány mértéke, azok egy pillanatig is foglalkoznának azzal, hogy az milyen okokra vezethető vissza, pláne, hogy melyik kormány kire mutogatva határozza azt meg. Könnyen lehet, hogy egy hét százalékos hiányt a pénzügyi piacok és a nemzetközi szervezetek is általában a költségvetési rend és fegyelem, illetve a kormányzati felelősség megbomlásaként értékelnének, s egyébként szokás szerint teljesen közömbösen eresztenék el a fülük mellett azokat a megnyilatkozásokat, hogy azt mely politikus éppen kinek a hibájaként próbálja mesterségesen beállítani. Talán nem késő még átgondolni az effajta politikai taktikázásának a visszás jellemzőit, amelyek éppen kitervelőit hozhatják hamarosan lehetetlen helyzetbe, ha nem hallgatnak a józan érvekre és továbbra is konok módon ragaszkodnak meggondolatlan ötleteikhez.”

  33. Gordon szerint:

    Oszkó hogy áll az építkezéssel?

  34. Gordon szerint:

    Kedves Vica cica. Menyhért sejti mit hoz a jövő, hisz nagyon jól tudja hogy ősszel önkormányzati választások vannak. Már helyezkedik, ezért is jár titkos tárgyalásokra Tóth Mihályhoz, meg az LMP-hez. Ezt csak az nem látja világosan aki nem akarja.

  35. Vica szerint:

    Kedves Gordon!
    Lehet, hogy igazad van, s az is lehet, hogy e miatt többeknek nem szimpatikus. Ez viszont szerintem nem zárja ki, hogy lehetnek jó gondolatai, mint bárki másnak. Próbálj meg kérlek elvonatkoztatni a személyétől, s gondold át kérlek, hogy amit írt, azzal egyetértessz vagy sem?

  36. Hugi szerint:

    Majd pont az Oszkónak hiszek. Lehet hinni olyanoknak, akik büszkék rá, ha kiderül utána, hogy átvertek?

  37. Gordon szerint:

    “ez a pénz legalább 200 AZAZ KETTŐSZÁZ KIS-NYUGDÍJAS TELJES ÉVI NYUGDÍJA!” – írja Menyhért. Még tán meg is hatódhatnék ezen ha nem emlékeznék arra, amikor Menyhért engem nevezett demagógnak.

    Nem szeretem az álszenteskedést.

Itt lehet hozzászólni !