Sokkoló június: egyetlen felhőtlen napra sem számíthatunk!

Inforadio.hu

A nyár szót idén júniusban elfelejthetjük, ha megvalósul az Időkép előrejelzésében vázolt időjárás. A teljes hónapban egyetlen olyan nap sem lesz a prognózis szerint, amikor felhőtlen lenne az ég Magyarország fölött.

Júniusban két nyárias napra számíthatunk. Az Időkép 30 napos prognózisa szerint egész júniusban felhős vagy közepesen felhős időjárásra számíthatunk, a két legjobb nap 26-a és 28-a lehet, ekkor csak gyengén lesz felhős az ég.

A hőmérsékleti grafikon látványa sem biztató. Júniusban az előrejelzés szerint egyetlen napon éri majd el a hőmérő a 20 fokot, amúgy a hónap során 17-18 fokos hőmérsékleti maximumra lehet számítani.

A prognózis szerint lesz 7 olyan júniusi nap, amikor csupán 15 fokos maximum lehet. A mélypont június 22. Ezen a teljesen borult kedden az Időkép szerint 14 fok lesz a csúcs. Aggodalomra ugyanakkor nincs ok, hiszen reggelente 9-10 fok várható, tartós fagyokra tehát nem kell felkészülni.

A legrosszabb a hónap eleje lesz. Május 30. és június 5. között sok esőre, zivatarokra lehet számítani, a nap igen ritkán válik majd láthatóvá. Június 2-án viharos szél is lehet.

A legjobb hír talán az, hogy a hónap első napjainak kivételével nagy esőktől és viharos széltől nem kell tartani. Június 11-én, a labdarúgó-világbajnokság startjakor csak közepesen lesz felhős az ég, utána viszont meteorológiai büntető következik: sorozatban 11 olyan nap várható, amikor teljesen borult időjárásra lehet felkészülni.

Forrás: Inforadio.hu

9 hozzászólás “Sokkoló június: egyetlen felhőtlen napra sem számíthatunk!” bejegyzésre

  1. LB szerint:

    “Pénteken már egyre kevesebb helyen fog esni, szombaton pedig több órás napsütéses időszakok is előfordulhatnak. Szombaton 20-25 fok várható, vasárnap már a 26 fokot is elérheti a hőmérséklet. A június 7-i hét közepére pedig már napsütéses nyári idő, és akár 30 fok körüli hőmérséklet is lehet.”

    http://index.hu/belfold/2010/05/30/huvos_esos_napok_jonnek/

    Akkor most kinek higgyünk?

  2. Sanyi szerint:

    A légkör egy olyan komplex fizikai rendszer, aminek a működésének a megértéséhez és modellezéséhez komoly matematikai ismeretek és számítástechniaki háttér bszükséges. Ebben a rendszerben a kezdeti kiindulásban egy paraméter megváltozása is döntően kihathat az egész rendszerre.
    A jelenlegi modern szakmai-háttértudás és számítógépes technikai feltételek mellet is nagy biztonsággal, csupán nagyjából 3-4 napra jelezhetők előre az események. A meteorológiában a szakma több féle matematikai-előrejelző modell alapján dolgozik és ebből adódhatnak az eltérések. A 30 napos “előrejelzés” véleményem szerint amolyan “tájékoztató jellegű” lehet csak és ha mondjuk holnap megnézitek akkor egy adott napra már lehet egészen mást fog mutatni. A téma iránt érdeklődöknek néhány link:
    http://koponyeg.hu/statoldalak.php?oldal=modell
    http://www.idokep.hu/?oldal=alapismeretek
    http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=misc&pid=metsuli&mpx=0&pri=0&sm0=&dti=10&tfi=0

    Szép Napot Mindenkinek! 🙂

  3. Sanyi szerint:

    számítástechnikai… 🙂

  4. ződ szerint:

    Megmondta Viktor, még a Nap is másképpen süt! Állandósult a narancssárga veszély?

  5. Gordon szerint:

    ződ a sötétben érzi jól magát. A pártevolúció csúcsa? 🙂

  6. ződ szerint:

    Megette a fene azt az evolúciót ahol Ő a csúcs! Meg azt a pártot is!

  7. Sziszipapa szerint:

    …Sőt, ha most ráklikkelsz, már most is egészen mást mutat.

    http://grill.idokep.hu/kep.php?kep=elore_30nap

  8. Sziszipapa szerint:

    Időkép | 2010. május 31. 11:11 | Frissítve: 2 órája
    Helyreigazítás

    Az Időkép közleménye a reggel megjelent 30 napos előrejelzéssel kapcsolatban.
    Tisztelt Látogatóink!

    Az elmúlt órában számtalan megkeresés érkezett a reggel 5 és 10 óra között, a főoldalra kikerült 30 napos előrejelzéssel kapcsolatban. A múltbéli hasonlóságkeresésen alapuló előrejelzés egy külső forrásból származó hibás adatsor miatt helytelen kezdődátumot és értékeket korreláltatott, így hibás előrejelzés szerepelt az oldalon. A technikai problémát elhárítottuk, az előrejelzés ismét normálisan üzemel.

    A kellemetlenségekért elnézésüket kérjük.
    Az Időkép Szerkesztősége

    http://www.idokep.hu/?oldal=hirek&id=838

Itt lehet hozzászólni !