Pünkösdöt ünneplik vasárnap a keresztény egyházak

Bötje Csaba: az anyaország kinyújtja kezét felénk a kettős állampolgársággal

InfoRádió, Erdély.ma, Mno.hu, DunaTV, Csepel.info

Fotó: Regnumchristi.hu,

A húsvéti időszak lezárásaként vasárnap ünneplik pünkösd napját a keresztény egyházak. Az erdélyi Csíksomlyón szombaton rendezik meg a hagyományos misét, vasárnap Bölcskei Gusztáv református püspök ünnepi istentiszteletet tart Debrecenben és az evangélikus templomokban országszerte körlevelet olvasnak fel, hétfőn pedig Erdő Péter bíboros részvételével pódiumbeszélgetést tartanak Máriaremetén.

A Magyarországról vonattal érkező zarándokok szombaton Csíkszeredáról indulnak gyalog Csíksomlyóra. Itt a Kis- és Nagy-Somlyó közötti nyeregben mutatják be a misét a várhatóan több százezer résztvevő előtt. Ezután a zarándokok megtekintik a Csodatévő Szűz Mária szobrát a csíksomlyói kegytemplomban.

Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára szombaton előadást tart a háromnapos pünkösdi ifjúsági találkozó nyitónapján Petőfiszállás-Pálosszentkúton, ahol pünkösdi búcsút is tartanak, és Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutat be misét.

Pünkösd vasárnap Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke ünnepi istentiszteletet tart Debrecenben.

A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei ugyancsak vasárnap ünnepi körlevélben jelentik be, hogy pünkösdkor egyházuk megkezdi a tartalmi felkészülést a reformáció 500. évfordulójára, a 2017-es emlékévre.

A reformációi emlékbizottság és az evangélikus püspöki tanács döntése alapján kiadott körlevélben az olvasható: 2017-ig minden évnek van egy kiemelt témája, az idén ez a “reformáció és nyilvánosság”. A tematikus évek listája és a felkészüléssel kapcsolatos szakmai anyagok a www.reformacio.500.hu oldalon találhatók.

Erdő Péter bíboros, prímás, érsek részvételével hétfőn a Karizmák ünnepe a papság évében címmel beszélgetést tartanak az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által meghirdetett ifjúsági és családi napon Máriaremetén.

A keresztények pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek.

Az ószövetségi korban Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a “hetek ünnepét”, amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek. Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv – számos más nyelv mellett – ebből származtatja az ünnep ma használatos nevét.

inforadio.hu

Böjte Csaba: az anyaország kinyújtja felénk a kezét a kettős állampolgársággal

Domokos Kázmér ferences szerzetes és Márton Áron püspök alakját idézte fel a Csíksomlyói Búcsún tartott szentbeszédében Böjte Csaba. Az ugyancsak ferences rendi szerzetes összefogásra szólította fel a híveket, beszéde szerint: ha az ő útjaikon járunk, akkor nincs olyan nehézség, amit ne tudnánk megoldani.

Az eseményen több százezren vesznek részt, a búcsúra a katolikusok mellett vallási hovatartozástól függetlenül a világ minden tájáról érkeztek zarándokok.

Domokos Kázmér ferences szerzetes, püspök, „az 1661-es tatárbetöréskor tudott annyi hitet, reményt környezetébe vinni, hogy újra tudták építeni falvaikat, városaikat az emberek”. Márton Áron, akit közvetlenül a világháború előtt kérték fel püspöknek „vállalta a küzdelmet, pedig tisztában volt azzal, hogy börtönt, vértanúságot vállal. De nem tehetett mást, mint megvívni a jó harcát” – fogalmazott Böjte Csaba.

Felidézte azt a napokban Kolozsváron hozott ítéletet is, amely jogerősen eltörölte az 1958-as Szoboszlay-per 57 elítéltjének büntetését. A szerzetes szerint az igazság diadaláért évtizedeket kell várni.
– Nagy öröm hallani, hogy magyarországi testvéreink szeretettel kinyújtják kezüket felénk a kettős állampolgárság által – mondta. A szolidaritás fontosságát hangsúlyozva azt is elmondta, hogy a búcsú perselybevételét a magyarországi árvizek károsultjai javára ajánlják fel.

„Ha összefogunk, eljön, amiért minden nap imádkozunk, Isten országa. Mindannyian egymásnak testvérei kell legyünk. Adja Isten, hogy a katolikus egyház, a Kárpát-medencei magyarság a vigasztalás, bátorítás egyháza legyen” – zárta beszédét Böjte Csaba.

erdely.ma

A Duna Televízió felvételét a csíksomlyói búcsús szentmiséjéről itt tekintheti meg. A televízió híradójának beszámolóját pedig itt.

Bölcskei: A gyász évszázada véget ért

Pünkösdkor lendületbe jön Isten országa, és ez a lendület összeforrasztja azt, ami összetartozik – mondta Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke Pünkösd vasárnapi ünnepi igehirdetésében a debreceni Református Nagytemplomban.

Bölcskei Gusztáv (fotó: Civishír.hu)

A püspök ezzel utalt a Kárpát-medencei református egyházak egy évvel ezelőtti egyesülésére, valamint a parlamentnek a határon túli magyarok irányába tett lépéseire. „A gyász évszázada véget ért (…). A magyar parlament végre eljutott oda, hogy napirendre tűzze magyar testvéreink honosítását és hogy meg tudjon emlékezni Trianon tragédiájáról” – fogalmazott Bölcskei Gusztáv. Ennek kapcsán figyelmeztetőleg idézte fel a 2004. december 5-iki népszavazást, amikor a választók úgy ítélték meg, hogy „nem illeszkedhet össze” a magyarság.

A Magyar Református Egyház alkotmányozó zsinatának, a református egység napjának évfordulója kapcsán azt hangoztatta: az embereknek örül a szíve, hiszen tavaly május 22-én „együtt mondhattuk ki, hogy Krisztus a jövő”. A püspök felhívta a figyelmet arra, hogy míg tavaly a reformátusok Debrecenbe sereglettek, addig idén ugyanennyien indultak útnak azon testvéreiknek segíteni, akik az elmúlt heti árvíz miatt bajba jutottak. Felelevenítette a mezőcsáti esperessel folytatott beszélgetését, hogy amikor az felhívta a térdig vízben gázoló kazincbarcikai kollégáját, akkor egymás szavába vágva kérdezték, hogy mit tudnának segíteni a másiknak. „Az Istennek kell köszönetet mondanunk azért, hogy egymás mellé állhatunk az ünnepekkor és akkor is, ha bajban vagyunk” – foglalta össze.

Az idei pünkösd vasárnap – a május 22-iki református egység napjára való emlékezésképpen – a Kárpát-medence református templomaiban ugyanazok az imádságok és dicséretek hangzanak el, kifejezve ezzel az összetartozásukat.

mno.hu

Egy hozzászólás “Pünkösdöt ünneplik vasárnap a keresztény egyházak” bejegyzésre

  1. nagyapó szerint:

    Megy, a Székely gyors is, az utolsó Nohab mozdonnyal, az ezeréves határra, Gyimesbükkre.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !