Kiállítás a “Trianoni emléknap” alkalmából Szigetszentmiklóson

Lakihegy Rádió

Kiállítást szervez a szigetszentmiklósi Városi Könyvtár és Közösségi Ház a trianoni békediktátum emléknapja alkalmából június 4-én.

A kiállításon láthatók lesznek korhű dokumentumok, újságok, folyóiratok, könyvek, valamint képeslapok, fényképek, amelyek segítenek felidézni a 90 évvel ezelőtt történt eseményeket.

Továbbá az 1920-as évekkel kapcsolatos tárgyi anyagokat is szeretnék bemutatni a szervezők, ezért arra kérik azokat, akinek korabeli tárgy van a birtokában, segítsék a kiállítás sikerét és a tárlat idejére bocsássák a szervezők rendelkezésére. Ezeket névvel és címmel ellátva leadhatják a Városi Könyvtár és Közösségi Házban.

lakihegyradio.hu

10 hozzászólás “Kiállítás a “Trianoni emléknap” alkalmából Szigetszentmiklóson” bejegyzésre

  1. Pecás szerint:

    Lakihegy Rádió…Na az szép kis hírforrás…Saját tapasztalatból tudom, hogy mára az új vezetés teljesen leamortizálta az eredetileg térséginek indult rádiót..megbízhatatlan,és hiteltelenné vált nulla médium!

  2. zed szerint:

    “Mi, a magyar baloldalon Trianont történelmi sérelemnek gondoljuk, amelyet meg kell őrizni a nemzeti emlékezetben. Tanulságként, morális felkiáltójelként, figyelmeztetve mai kötelességünkre: a sikeres nemzeti lét alapja a kisebbségi jogok tiszteletben tartása, a sokszínűségében egységes politikai állam elfogadása. A jobboldal nem tudja, nem akarja tudomásul venni Trianont. Szerintük Trianon nem a múlt, hanem a jelen sajgó sebe, amelyet csak egy módon lehet begyógyítani: revízióval. A radikális jobb a politikai állam revízióját, határmódosítást vizionál, a mérsékelt jobb történelmi nemzetálllami revíziót remél, „határokon átívelő nemzetegyesítést”. A kérdés nem csak elvi természetű. A napi gyakorlati politikában akként tevődik fel, hogy „ki a jó magyar?”, és ki a hazaáruló. Ahol a baloldal európai testvériséget lát, szabad identitásválasztást, ott a jobboldal önfeladást. Fordítva is egyszerű a képlet: ahol a jobboldal nemzeti érdekeink képviseletét ígéri, ott a baloldal a nemzeti érdeket veszélyeztető öngyilkos nacionalizmust lát. Ez a szemléleti különbség húzódik meg a kettős állampolgárság körüli vitákban, bár az is látszik, hogy a kormányra készülő Fidesz mintha lemondani készülne a tömeges, automatikus, választójoggal járó állampolgárság megadásáról, ami az 2004-es kérdésfelvetés alapját képezte. Ma is azt gondolom, hogy a lényeg szerint nekünk van igazunk, mely igazságot talán több empátiával, több türelemmel, igazabb érveléssel érdemes alátámasztani.”
    http://kapcsolat.hu/ropirat_a_baloldalhoz_az_mszphez

  3. Gordon szerint:

    “a kormányra készülő Fidesz mintha lemondani készülne a tömeges, automatikus, választójoggal járó állampolgárság megadásáról, ami az 2004-es kérdésfelvetés alapját képezte”

    Ez baromság. Nem erről szólt a 2004-es kérdés.

  4. Gordon szerint:

    Olvassunk értelmesebb dolgokat:

    “Böjte atya csíksomlyói beszédében megelőlegezte a bizalmat: a kettős állampolgárság gesztusát viszonozva, a kis-hazánkból vészesen hiányzó nemzeti szolidaritás eszméjét gyakorlatban megvalósítva: a csíksomlyói ferencesek a magyarországi árvízkárosultak számára ajánlották fel a szentmisén elhelyezett perselyekben összegyűlt pénzt. Tévedés ne essék, nemcsak jelképes összegről, felajánlásról van szó. Csíksomlyóra idén is több százezer ember látogatott el, elszakított testvéreinknek is lenne hova tenni azt a pénzt, mégis hazagondolnak. Velünk vannak a legnagyobb bajban, holott mi néhány éve még egy nyomorult igazolványt, közjogi státuszt nem tudtunk megadni nekik. Mert ők ugye “románok”, magyarok csak mink’ vagyunk. Ha valaki Böjte Csabát románozza, akkor én is az vagyok. Büszke, szomorú románmagyar…” – írja Kosersrác.

    http://kosersrac.blog.hu/

  5. zed szerint:

    “A kettős állampolgárság felvet pár jogi problémát. Az USA-ban például nehezebben kap a titkosított dokumentumokhoz való hozzáférési engedélyt, aki más állampolgársággal is rendelkezik. A kanadai helyzet ennek az ellenkezője, számos miniszternek van kettős állampolgársága (a másik rendszerint francia vagy brit), és ez nem okozott gondot.

    Az állampolgársággal nemcsak jogok, hanem kötelességek is járnak. Gondok merülhetnek fel a katonai szolgálattal kapcsolatban, a többes állampolgárra ezen kívül több szabály vonatkozik az utazással és minden egyébbel kapcsolatban. Az USA állampolgárai kötelesek adót fizetni akkor is, ha más államok polgárai és máshol élnek, az országok nagy része azonban aláírt olyan adóegyezményeket, amelyekkel a kettős adózás elkerülhető.

    Extrém esetekben, például háború esetén bonyolult lehet valakinek a helyzete, ha két, egymással hadban álló ország polgára egyszerre.”

    (Wikipédia)

    A 2004-es kérdés az alábbi volt:

    “Akarja-e, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson arról, hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon az a magát magyar nemzetiségűnek valló, nem Magyarországon lakó, nem magyar állampolgár, aki magyar nemzetiségét a 2001. évi LXII. tv. 19. § szerinti “Magyar igazolvánnyal” vagy a megalkotandó törvényben meghatározott egyéb módon igazolja?”

  6. Gordon szerint:

    Örülök hogy zed vette a fáradtságot és nem nekem kellett kikeresnem.

    Azt írja kapcsolat:

    “Fidesz mintha lemondani készülne a tömeges, automatikus, választójoggal járó állampolgárság megadásáról”

    Gordon írja:

    “Nem erről szólt a 2004-es kérdés.”

    És valóban:

    “(…) hogy kedvezményes honosítással – kérelmére – magyar állampolgárságot kapjon (…)” – idézi fel zed.

    Tehát választójogról nem volt szó, mint ahogy az állampolgárság automatikus tömeges megadásról sem, hanem kérelem alapján történő megadásról.

    Köszönöm zednek hogy megerősítette 09:02-es hsz-emet. Most már pihenhet egy kicsit. 🙂

  7. " ?! " szerint:

    Kapaszkodj Zed! Van rá okod.

  8. malacka szerint:

    zed beszorult Fletó szaros valagába

  9. Gordon szerint:

    De sajnos fejjel kifelé így lehetősége van jártatni a száját.

Itt lehet hozzászólni !