A tárgyak elkerékpárosítása

Népszabadság, Artportál

Művészeti alkotások kerékpárokról, körforgásról, állandóságról és haladásról, valamint régi, személyes történetekkel fűszerezett fotók egykori biciklis élményekről. Mások mellett Minyó-Szert Károly, Roskó Gábor, Barabás Márton, Haraszty István alkotásai is láthatók a Csepel Galéria Művészetek Házában a Biciklus című kiállításon.

Részlet Frazon Zsófia etnográfus kiállításmegnyitó beszédéből:

„A jó tárgyleíráshoz szerintem lényeges a személyes tapasztalat. Talán azért van ez így, mert a tárgy- és műleírás nemcsak a világ látható, hanem láthatatlan (csak megtapasztalható, sejthető és vágyott) regisztereit is mozgásba lendíti. A kerékpárnak nem csak kereke, kormánya, váza, lánca, ülése, zárja, fékje és csengője van. Kapcsolódik hozzá a kerékpározás élménye, az ellopás boszszúsága, a hegymenet izzadságszaga és egy új, menő modell megszerzésének vágya is. Ha az ember nem próbálta, hiába írja le az alkatrészeket, a formákat és a pedálozás mikéntjét. Ez nem lesz elég ahhoz, hogy egy kerékpár és a kerékpározás életszerűvé váljon, a műleírásnak köze legyen a világhoz.

A kiállításban látható munkák kísérleteznek a kerek felületekkel és a gurulással, a görbék és az egyenesek síkba és térbe állításával, a mozgás és a stabilitás tapasztalatainak lefordításával, a gondolkodás és a mozgás öszszekapcsolásával, az irányok megfordításával és annak illúziójával, vagy csupán a tárgyak elkerékpárosításával. Az alkotások felnagyítanak részleteket, vizuális nyelvre és formára fordítanak kételyeket, aggodalmat és félelmet, modelleznek tapasztalatokat, szétbontanak, egymástól elvá lasztanak amúgy összetartozó funkciókat, emlékeznek, emlékeztetnek, megmozgatnak, provokálnak és nevettetnek, attól függően, kinek hányszor ragadt be nadrágszára a láncba, a bokája a küllőbe, vagy hányszor kellett Chopinpolonézt zongoráznia biciklizés helyett. És mindez teljesen független attól, hogy versennyel vagy kempinggel teljesítettük a távot.

Biciklizni ugyan pofonegyszerű, de a történeteket beküldő fiataloknak és felnőtteknek nincs egyetlen, általános érvényű javaslatuk biciklire és biciklusra. Emellett viszont az a jó hírem, hogy számos javaslatuk van.”

Infó: biciklus – Csepel Galéria Művészetek Háza, 1215 Budapest, Csete Balázs u. 15., június 18-ig.

nol.hu

3 hozzászólás “A tárgyak elkerékpárosítása” bejegyzésre

  1. anticsóka szerint:

    A következő kiállítás címe:
    A kerékpárgyár elpodolákosítása

    “A kiállításban látható munkák kísérleteznek az irányok megfordításával és annak illúziójával, aggodalmat és félelmet modelleznek, egymástól elválasztanak amúgy összetartozó funkciókat, emlékeznek, emlékeztetnek…”

  2. zed szerint:

    Nekem van egy olyan érzésem, hogy a Németh-Borbély duó fogja nagyon hamar eltolni a kerékpárját, miután a csepeliek szembesültek a siralmas parlamenti képviselői teljesítményükkel.

  3. balszélső szerint:

    Ja. És a választók visszasírják a kerületért fáradozó elődöket.
    Vicces lenne.

Itt lehet hozzászólni !